Има ли смисла вјеровати у Свето Писмо ако не вјерујеш у Православну Цркву?

Код апостола Луке је много јаснија сва динамика, то јевађеље је детаљиније за наш предемет...

https://svetosavlje.org/bogosluzbeni/sveto-pismo-7/3/#lk_23

15. И рече им: Веома зажељех да ову Пасху једем с вама прије него пострадам;
16. Јер вам кажем да је нећу више јести док се не испуни у Царству Божијем.
17. И узевши чашу заблагодари, и рече: Узмите и раздијелите је међу собом;
18. Јер вам кажем да нећу пити од рода виноградскога док не дође Царство Божије.
19. И узевши хљеб заблагодари, преломи га и даде им говорећи: Ово је тијело моје које се даје за вас; *ово чините за мој спомен. [*1 Кор 11, 24.]
20. А тако и чашу по вечери, говорећи: Ова је чаша Нови завјет у крви мојој, која се за вас пролијева.

Ово под 18 говори смо о освештаном Хлебу и вину... потом га слично Евхаристији претвара у своје Тело ПРАОБРАЗНО, које се још није десило, јер је Његово тело управо ту пред њима...

Много се боље види динамика на тој Пасци пре времена
ово што ти овде пишеш, толико је страшно и саблажњавајуће да ја немам речи.

Poslednja izmena od moderatora:
На корак си искрено до протестантског симболизма. Знам да је тешко питање али можда на нека питања и не можемо дати 100% тачан одговор. Не каже се џабе да је то Света ТАЈНА.
Нема светих тајни пре Педесетнице... мани се фактографије, пре Васкрсења

Она тумачења отачка су Духовна и нису циљана на овај наш проблем... то те збуњује, јер образ и праобраз нису исто у времену, иако су повезани Христом

Она тумачења отачка су Духовна и нису циљана на овај наш проблем... то те збуњује, јер образ и праобраз нису исто у времену, иако су повезани Христом
Зашто се онда каже да је Причешће установљено на Тајној вечери?

У сукобу си са Оцима.
"Матеј додаје речи: „и кад јеђаху“, како би показао Јудину нечовечност, јер да је Јуда био звер постао би питомији кушајући храну са заједничке трпезе. Али, иако изобличен, он не само да није дошао к себи већ је остао непокајан окусивши и само Тело Христово. Неки тумачи кажу да је Христос дао Тајне другим ученицима, тек пошто је Јуда изишао."

Св. Теофилакт јасно каже дао је ТАЈНЕ на Тајној Вечери. Не можеш рећи да нису циљана на наш проблем кад прецизно јесу и третирају дешавања на Тајној Вечери.

На корак си искрено до протестантског симболизма.
није на корак од тога, он јесте застранио у протестантски симболизам. ово што он пише нема никакве везе са православном вером, ово је хуљење на Најсветију Тајну Спасења. за њега Тајна Вечера није Евхаристија, него старозаветна јеврејска Пасха, само наговештај "праве" Евхаристије, симбол и слика Евхаристије. за њега то уопште није Света Тајна. он тврди да Господ није мислио озбиљно кад је за хлеб и вино рекао да су Његово Тело и Крв. скандал!

није на корак од тога, он јесте застранио у протестантски симболизам. ово што он пише нема никакве везе са православном вером, ово је хуљење на Најсветију Тајну Спасења. за њега Тајна Вечера није Евхаристија, него старозаветна јеврејска Пасха, само наговештај "праве" Евхаристије, симбол и слика Евхаристије. за њега то уопште није Света Тајна. он тврди да Господ није мислио озбиљно кад је за хлеб и вино рекао да су Његово Тело и Крв. скандал!
I meni je zaista čudno pogotovo od Zikija.

Ево и код св. Никодима Светогорца јасно као дан:
"То есть это Таинство Я вам предаю, чтобы оно совершалось не один, или два, или три раза, но ежедневно (как то объясняет божественный Златоуст) в воспоминание Моих страданий. Моей смерти и всего Моего домостроительства спасения."

Јасно се каже Тајну им је предао. Дакле на Тајној Вечери је била прва Св. Тајна Причешћа.

а мислио си да се он одметнуо од Цркве зато што је одвећ правоверан?
Зилоти су расколници, нису јеретици. Расколници су ван Цркве али правилно уче о догматима и Св. Тајнама. Зато ме зачудило.

Зашто се онда каже да је Причешће установљено на Тајној вечери?
Праобраз је установљен... Све су Установе - Духа Светога код нас у Богослужењу НАКОН ПЕДЕСЕТНИЦЕ... То што у Христу имају почетак, не значи да их Дух Свети није преузео Нови Закон на Себе након Педесетнице

Интресантно је што је квасни хлеб коришћен, то ти даје наговештај нечег потупнијег, што тек треба да се деси, лепо си оно приметио

Праобраз је установљен... Све су Установе - Духа Светога код нас у Богослужењу НАКОН ПЕДЕСЕТНИЦЕ... То што у Христу имају почетак, не значи да их Дух Свети није преузео Нови Закон на Себе након Педесетнице

Интресантно је што је квасни хлеб коришћен, то ти даје наговештај нечег потупнијег, што тек треба да се деси, лепо си оно приметио
Не каже се да је установљен праобраз већ баш Св. Тајна. Ево ти од Аверкија опет:
"Божанствена литургија, на којој се савршава Света Тајна Причешћа Телом и Крвљу Христовом, води порекло од последње Тајне Вечере Господа Исуса Христа са ученицима, уочи Његових крсних страдања за спасење света. Свету Тајну Причешћа установио је Сам Господ Исус Христос, како о томе сагласно приповедају сва четворица јеванђелиста Матеј, Марко, Лука и Јован, а такође и свети апостол Павле у својој посланици Коринћанима (1.Кор. 11,23-32)."

I meni je zaista čudno pogotovo od Zikija.
Ето ти ме сматраш скоро протестантом зато што не познајеш Духовност у Догматици пре и после Педесетнице, а Сталтер католиком ( а сад и протестантом) зато што се држим традиције...

Poslednja izmena:
Зилоти су расколници, нису јеретици. Расколници су ван Цркве али правилно уче о догматима и Св. Тајнама. Зато ме зачудило.
тако сам и ја мислио. али сад видиш да су не само расколници, већ и класични јеретици. ово што он тврди није тврдио нико пре Калвина.

Не каже се да је установљен праобраз већ баш Св. Тајна. Ево ти од Аверкија опет:
"Божанствена литургија, на којој се савршава Света Тајна Причешћа Телом и Крвљу Христовом, води порекло од последње Тајне Вечере Господа Исуса Христа са ученицима, уочи Његових крсних страдања за спасење света. Свету Тајну Причешћа установио је Сам Господ Исус Христос, како о томе сагласно приповедају сва четворица јеванђелиста Матеј, Марко, Лука и Јован, а такође и свети апостол Павле у својој посланици Коринћанима (1.Кор. 11,23-32)."
Води порекло... у ток контексту је се даље изразио...

Дух Свети је све установио код нас у Цркви у сагласју са Христом, Друго лице Свете Тројице, а не Христос који је само праизвор, праобраз свега створеног и НЕСТВОРЕНОГ (У ОВОМ СЛУЧАЈУ)...

Зато ти каже, да ово натезање формулацијама не иде, јер мора моје да циитираш у оном смислу где се води полемика...

тако сам и ја мислио. али сад видиш да су не само расколници, већ и класични јеретици. ово што он тврди није тврдио нико пре Калвина.
Шта је Калвин тврдио исто што и ја... цитирај ме, и не узврћи

наговештај нечег потупнијег, што тек треба да се деси
вероватно сматраш и да је Крштење Господа на Јордану било само "наговештај нечег потпунијег, што тек треба да се деси" :lol:
смејем се од муке, веруј ми.

вероватно сматраш и да је Крштење Господа на Јордану било само "наговештај нечег потпунијег, што тек треба да се деси" :lol:
смејем се од муке, веруј ми.
Ето опет нова тема... није ти добро од самоумних оптужби за неизречено које натежеш у лудило...

Мистагогију светог Максима у руке, и не смарај више кад немаш појам о Праобразцима, које нису симболика ко код протестаната

Води порекло... у ток контексту је се даље изразио...

Дух Свети је све установио код нас у Цркви у сагласју са Христом, Друго лице Свете Тројице, а не Христос који је само праизвор, праобраз свега створеног и НЕСТВОРЕНОГ (У ОВОМ СЛУЧАЈУ)...

Зато ти каже, да ово натезање формулацијама не иде, јер мора моје да циитираш у оном смислу где се води полемика...
Јасно пише Спаситељ лично је УСТАНОВИО Свету Тајну Причешћа на Тајној Вечери. Друга ствар је што тек силаском Св. Духа и други добијају власт да и они могу да врше свештене радње међу којима је и Св. Тајна Причешћа.

Идеш контра и св. владике Николаја који јасно пише:
"Ко je установио свету тајну причешћа?
Господ наш Исус Христос пред својим ученицима на последњој вечери, уочи свога страдања и смрти.
"
(Вера светих).

сачувај Боже.. да ли си свестан шта ти овде пишеш?!
Црква не постоји пре Педесетнице... никог до тад Христос није посветио у свештенство... тако схватај Праобразе Христове и Образце у Цркви Духом Светим

"Света Евхаристија савршава се у спомен на Христа. И, пре свега, у спомен на Тајну Вечеру, када je Господ установио и први свршио најсветију Тајну Новога Завета са Својим ученицима, заповедивши им: „Ово чините у мој спомен“…"
(Георгије Флоровски, Евхаристија и саборност).

Јасно пише Спаситељ лично је УСТАНОВИО Свету Тајну Причешћа на Тајној Вечери. Друга ствар је што тек силаском Св. Духа и други добијају власт да и они могу да врше свештене радње међу којима је и Св. Тајна Причешћа.

Идеш контра и св. владике Николаја који јасно пише:
"Ко je установио свету тајну причешћа?
Господ наш Исус Христос пред својим ученицима на последњој вечери, уочи свога страдања и смрти.
"
(Вера светих).
Како непраобразно и фактичко Причешће кад још није било Духа Светога у том образцу, јер није ни Послат пре Васкрсења и Педесетнице?

Одговарај на питања и пошто подмећеш тумачења текста а не догматско учење, нећу ти више одговарати на твоје истргнуте контексте, које не памет ништа нит се односе на тематику Праобраза...

Да ли је свештенство које може да савршава свете тајне постојало у Духу Светоме у том тренутку или није?

Back