Има ли смисла вјеровати у Свето Писмо ако не вјерујеш у Православну Цркву?

Beskvasni Hleb je simbol Hristovog bezgresnog tela a vino je simbol Hristove krvi
te simbole su izimali njegovi ucenijci
Слиједите принцип "тако рече Господ". Да ли је Он рекао "ово је симбол мог Тијела" или је рекао јасно и директно "ово је Тијело Моје"? И све ће вам бити јасно.

Слиједите принцип "тако рече Господ". Да ли је Он рекао "ово је симбол мог Тијела" или је рекао јасно и директно "ово је Тијело Моје"? И све ће вам бити јасно.
Pise u stihovima Biblijskim da Hleb predstavlja telo a vino krv
1 Korincanima 11:23-26
23 Jer ja sam od Gospoda primio ono što sam vam predao: Gospod Isus je one noći kad je bio izdat uzeo hleb, 24 zahvalio Bogu, izlomio ga i rekao: „Ovo predstavlja moje telo koje se predaje za vas. Činite ovo meni na spomen.“25 Tako je uzeo i čašu nakon što su večerali i rekao: „Ova čaša predstavlja novi savez na osnovu moje krvi. Činite ovo, kad god pijete iz nje, meni na spomen.“
26 Jer kad god jedete ovaj hleb i pijete iz ove čaše, objavljujete Gospodovu smrt, dok on ne dođe.

Luka 24:8Tako je uzeo i čašu nakon što su večerali i rekao: „Ova čaša predstavlja novi savez+ na osnovu moje krvi+ koja će se proliti za vas.+

Poslednja izmena:
Св. Оци су јасни да су апостоли заиста јели Тијело и пили Крв Христову. Како је то могуће прије распећа и васкрсења? Бог зна. Тајна.
То је ДОГМАТСКИ - Праобраз Литургије а не Причешће Телом које још није прослављено на Крсту Васкрсењем и Вазнесењем, иако је исто Тело, јер није установљено Светим Духом као начин Причешћивања Христом који се десио након Педесетнице...

Дакле пре Педесетнице је Христос видљиви архисвештеник који раздаје, а након Педесетнице - апостоли - посредништво и пријемство су другачији...

Христос од Самог Себе у Оцу као садејствен има пријемство ЛИЧНО и непосредно (због јединства Тројице), а апостоли - кроз Христа Духом светим САБОРНО и посреднички...

Тумачење светих отаца су свеобухватана јер су холистичка (духовна), а тајна вечера парцијална и тако се мора и тумачити кад се само она прецизно сагледава, без свеобухватног тврђења у парцијалности где настаје шкакљивост сваког термина

он не верује. он мисли да је Господ на Тајној Вечери извео некакву "представу". а онда је ту "представу" понављао и по Васкрсењу. он сматра да је Господ лагао.. ма, страшно.
Не импутирај

Pise u stihovima Biblijskim da Hleb predstavlja telo a vino krv
1 Korincanima 11:23-26
23 Jer ja sam od Gospoda primio ono što sam vam predao: Gospod Isus je one noći kad je bio izdat uzeo hleb, 24 zahvalio Bogu, izlomio ga i rekao: „Ovo predstavlja moje telo koje se predaje za vas. Činite ovo meni na spomen.“25 Tako je uzeo i čašu nakon što su večerali i rekao: „Ova čaša predstavlja novi savez na osnovu moje krvi. Činite ovo, kad god pijete iz nje, meni na spomen.“
26 Jer kad god jedete ovaj hleb i pijete iz ove čaše, objavljujete Gospodovu smrt, dok on ne dođe.
У стиховима библијским јасним ријечима Господа Исуса Христа пише да то ЈЕСТЕ Тијело и Крв Његова.

То је ДОГМАТСКИ - Праобраз Литургије а не Причешће Телом које још није прослављено на Крсту Васкрсењем и Вазнесењем, иако је исто Тело, јер није установљено Светим Духом као начин Причешћивања Христом који се десио након Педесетнице...
Ти идеш контра Отаца који кажу да јесте то истинско Тијело Христово већ тад на Тајној Вечери.

У стиховима библијским јасним ријечима Господа Исуса Христа пише да то ЈЕСТЕ Тијело и Крв Његова.

Ти идеш контра Отаца који кажу да јесте то истинско Тијело Христово већ тад на Тајној Вечери.
Ti ides kontra onoga sta je Isus rekao.

Ti ides kontra onoga sta je Isus rekao.
Смијешна тврдња кад се узму о обзир Његове јасне ријечи. Ви фалсификујете и лажирате Христове ријечи у вашем квазипреводу:
"Док су јели, Исус је узео хлеб и, помоливши се*, изломио га је,+ дао ученицима и рекао: „Узмите, једите. Ово представља моје тело.“"

τοῦτό ἐστιν τὸ σῶμά μου.
Нема ријечи "представља" нигдје. Текст је јасан. "Ово је Тијело Моје".

ти, несрећниче, не разумеш да то није био "праобраз" Литургије. то је била Литургија.
Не може Света Литургија верних пре Педесетнице и Васкрсења... то је тамо био СЗ Пасхални обичај са бесквасним хлебом (неки кажу и квасним), који би ви да уводите негирајући да је праобраз из СЗ, и натежући тумачења НЗ светих отаца који нису циљали то,

једна иста, вечна и непоновљива, никад поновљена Литургија.
То је јеврејска Пасха а не Литургија... Праобраз... То што ми знамо духовно да је Христос Пасху облагодатио Собом, не значи да је исто и јединственокод нас у НЗ (кад није)... ми са јешама везе немамо, јер су се одрекли Христа

јер, једном је Господ страдао, једном је Васкрсао, једна је Жртва, једна је Пасха Христова.
Једна у Новом Завету, а не у старом, где имаш јеврејску Пасху као праобраз

Литургија је Есхатон, зато и почиње речима које, ту и у том тренутку, објављују (а не најављују!) Царство вечне Славе Његове. на Св. Литургији ми смо у рају, заједно са анђелима и свим светима.
Нисмо на литургији у рају, веч у Духу Светоме... мешаш појмове и натежеш ко књижевни писац, а причаш о догматици...

Poslednja izmena:
Смијешна тврдња кад се узму о обзир Његове јасне ријечи. Ви фалсификујете и лажирате Христове ријечи у вашем квазипреводу:
"Док су јели, Исус је узео хлеб и, помоливши се*, изломио га је,+ дао ученицима и рекао: „Узмите, једите. Ово представља моје тело.“"

τοῦτό ἐστιν τὸ σῶμά μου.
to je stvar lingvistike
sigurno hleb nije njegovo telo nego predstavlja njegovo telo
ili je hleb simbol tela
a bezobrazno je reci da iko falsifikuje
imas mnostvo prevoda
ja koristim najtacniji uvek
znaci ne menja se smisao recenog kako god da pise isto je

Не може Света Литургија верних пре Педесетнице и Васкрсења... то је тамо био СЗ Пасхални обичај са бесквасним хлебом (неки кажу и квасним), који би ви да уводите негирајући да је праобраз из СЗ, и натежући тумачења НЗ светих отаца који нису циљали то,
Оп оп оп какве су ово изјаве о бесквасном хљебу на Тајној Вечери. Тамо фино и јасно пише артон а не азимес. Само то ти говори да то није био тек један СЗ Пасхални обичај већ нешто друго.

to je stvar lingvistike
sigurno hleb nije njegovo telo nego predstavlja njegovo telo
ili je hleb simbol tela
Није ствар лингвистике ако мијења значење стиха.

Ајде ти фино вјеруј Христу који рече "ово је Тијело Моје" и "ово је Крв Моја"
Tako je ali je pojeo hljedba isto kao sto su uradilli i Njegovu ucenici stoga je nakon vecere Isus "glavom i bradom"sa cijelim Njegovim ljudskim telom napustio mesto vecere...i pazi "cuda" - nije mu falio nit prs,nit ruka,nit noga ...!!!
а не замарај се протестантским наклапањима и рационалистичким мудровањима.
..ma jok ,ne zanimaju me njihova ucenja,ja se bato drzi iskljucivo Svetog Pismo...sto nije lose da i ti pokusas... ! :kafa:

τοῦτό ἐστιν τὸ σῶμά μου.
Праобраз Литургије... ово ''представља'' укида праобраз, јер је категоричко...

Tako je ali je pojeo hljedba isto kao sto su uradilli i Njegovu ucenici stoga je nakon vecere Isus "glavom i bradom"sa cijelim Njegovim ljudskim telom napustio mesto vecere...i pazi "cuda" - nije mu falio nit prs,nit ruka,nit noga ...!!!

..ma jok ,ne zanimaju me njihova ucenja,ja se bato drzi iskljucivo Svetog Pismo...sto nije lose da i ti pokusas... ! :kafa:
Тако рече Господ: Ово је Тијело Моје а ово је Крв Моја. Колико год вашем рационалистичком уму то звучало погрешно нисте ви у праву већ Христос.

Оп оп оп какве су ово изјаве о бесквасном хљебу на Тајној Вечери. Тамо фино и јасно пише артон а не азимес. Само то ти говори да то није био тек један СЗ Пасхални обичај већ нешто друго.

Није ствар лингвистике ако мијења значење стиха.
Jeste isto je znacenje.
samo sto savrsmeni prevodi Biblije koriste savremeni jezik
a nemaju te arhaicnosti
Hleb je telo ili predstavlja telo ili je hleb simbol tela
isto je
Zna se da hleb nije bukvalno telo nego da predstavlja telo
to je savremeni jezik

Jeste isto je znacenje.
samo sto savrsmeni prevodi Biblije koriste savremeni jezik
a nemaj ute arhaicnosti
Hleb je telo ili predstavlja telo ili je hleb simbol tela
isto je
Zna se da hleb nije bukvalno telo nego da predstavlja telo
to je savremeni jezik
"Ово је Тијело Моје" и "ово представља Тијело Моје" су два различита свијета. Прва верзија јасно истиче истину да је тај хљеб истинско Тијело Христово а ово друго иде на млин протестантском наклапању да је то тек пуки симбол. А пуки симбол је безначајна ствар.

Па да... зато и јесте Праобраз нечег чега још нема ако је тај превод канонски, а јесте...

Тако рече Господ: Ово је Тијело Моје а ово је Крв Моја. Колико год вашем рационалистичком уму то звучало погрешно нисте ви у праву већ Христос.
Bitno je shvatiti sta je Gospod rekao stoga se fokusiraj sustini i cinjenicnom stanju a nemoj se drzxati simboilike kad ne samo sto n ema potrebe vec stvara direktnih konflikta sa Bozjim zakonima...utoliko vise sto na taj nacin Isusa cinis gresnikom ili jos preciznije - prestupnika Bozjeg zakona !!!

"Ово је Тијело Моје" и "ово представља Тијело Моје" су два различита свијета. Прва верзија јасно истиче истину да је тај хљеб истинско Тијело Христово а ово друго иде на млин протестантском наклапању да је то тек пуки симбол. А пуки симбол је безначајна ствар.
Nisu to je isto.
Meni ne smeta bilo koji prevod isto je znacenje.

Bitno je shvatiti sta je Gospod rekao stoga se fokusiraj sustini i cinjenicnom stanju a nemoj se drzxati simboilike kad ne samo sto n ema potrebe vec stvara direktnih konflikta sa Bozjim zakonima...utoliko vise sto na taj nacin Isusa cinis gresnikom ili jos preciznije - prestupnika Bozjeg zakona !!!
Ne držim se ja simbolike već vi. Pere vas judejsko-sekularistički duh od Reformacije.

Код апостола Луке је много јаснија сва динамика, то јевађеље је детаљиније за наш предемет...

https://svetosavlje.org/bogosluzbeni/sveto-pismo-7/3/#lk_23

15. И рече им: Веома зажељех да ову Пасху једем с вама прије него пострадам;
16. Јер вам кажем да је нећу више јести док се не испуни у Царству Божијем.
17. И узевши чашу заблагодари, и рече: Узмите и раздијелите је међу собом;
18. Јер вам кажем да нећу пити од рода виноградскога док не дође Царство Божије.
19. И узевши хљеб заблагодари, преломи га и даде им говорећи: Ово је тијело моје које се даје за вас; *ово чините за мој спомен. [*1 Кор 11, 24.]
20. А тако и чашу по вечери, говорећи: Ова је чаша Нови завјет у крви мојој, која се за вас пролијева.

Ово под 18 говори смо о освештаном Хлебу и вину... потом га слично Евхаристији претвара у своје Тело ПРАОБРАЗНО, које се још није десило, јер је Његово тело управо ту пред њима...

Много се боље види динамика на тој Пасци пре времена

Ово под 18 говори смо о освештаном Хлебу и вину... потом га слично Евхаристији претвара у своје Тело ПРАОБРАЗНО, које се још није десило, јер је Његово тело управо ту пред њима...

Много се боље види динамика на тој Пасци пре времена
Изгубио сам ти нити. Да ли је тај Хљеб баш тад тај дан на Вечери постао истинско Тијело Његово? Рекао си раније да јесте а сада кажеш праобразно.

Изгубио сам ти нити. Да ли је тај Хљеб баш тад тај дан на Вечери постао истинско Тијело Његово?
Јесте као праобраз оног будућег Прослављенг тела, које тад још није пострадало и излило се за нас...

Тежак је одговор, јер мора обе јереси, и монофизитску и аријанску да згази, а не умем тачну формулацију да откуцам за обе негације

Рекао си раније да јесте а сада кажеш праобразно.
Па јесте... Праобраз и јесте корен Образца, од исте је природе тј јестетства сачињено, али није испуњено у том тренутку Духом Светим... Дух још није поста у том трену да сву свету Тројицу пријемствено обједини

Јел схваташ колико ми тешка питања постављаш, а очекујеш брз и прост одговор који ће да зецементира полемику?

Ne držim se ja simbolike već vi.
Kako bre mi crni Maki,pa ko jede Hrista,jel mi ili vi ?
Ja recimo izricito smatram da je Isus govorio sibolicki da jedemo Njegovo telo i krv dok ti si taj koji smatras da je to doslovno !!!
Pere vas judejsko-sekularistički duh od Reformacije.
:roll:

Јесте као праобраз оног будућег Прослављенг тела, које тад још није пострало и излило се за нас...

Тежак је одговор, јер мора обе јереси, и монофизитску и аријанску да згази, а не умем тачну формулацију да откуцам за обе негације
На корак си искрено до протестантског симболизма. Знам да је тешко питање али можда на нека питања и не можемо дати 100% тачан одговор. Не каже се џабе да је то Света ТАЈНА.

Па јесте... Праобраз и јесте корен Образца, од исте је природе тј јестетства сачињено, али није испуњено у том тренутку Духом Светим...

Јел схваташ колико ми тешка питања постављаш, а очекујеш брз и прост одговор који ће да зецементира полемику?
Опуштено причамо де немој гледати све као некакво расправљање.

Kako bre mi crni Maki,pa ko jede Hrista,jel mi ili vi ?
Ja recimo izricito smatram da je Isus govorio sibolicki da jedemo Njegovo telo i krv dok ti si taj kkji smatras da je to doslovno !!!

:roll:
Zamisli legende kaže da misli da je Isus govorio simbolički a onda meni kaže pusti se simbolike.

Back