Има ли смисла вјеровати у Свето Писмо ако не вјерујеш у Православну Цркву?

Nikada, u jeresi nema ujedinjenja.
takoe, a glavna jeres je hilijazam, ili milenarizam, od 1000-godisnjeg laznog carstva, i svi koji su protiv mene beze da ne priznaju da je u ovoj jeresi glavni problem, kako u prvim vekovima, tako i danas sa nekim, tj mnogim protestantima

takoe, a glavna jeres je hilijazam, ili milenarizam, od 1000-godisnjeg laznog carstva, i svi koji su protiv mene beze da ne priznaju da je u ovoj jeresi glavni problem, kako u prvim vekovima, tako i danas sa nekim, tj mnogim protestantima
Vidim da vec neko vreme favoriziras temu o 1000-njem razdoblju iz Otkrivenja ( nadam se da si na toga mislio) pa me zanima kako ti shvacas taj vremenski opis u sadrzajnom smislu ?
...teme jeste i interesantna stoga ako si raspolozen hajdemo istrazivati...

има ли смисла веровати у Свето Писмо, а не веровати у Цркву Божију? нема. Писмо је дело Духа Светога, који у Цркви пребива, којим Црква живи и дише. Писмо је настало и уобличено је у Цркви, Црква му даје ауторитет и светост. без Цркве нема Писма.

Писмо је дело Духа Светога
Vidis, ja sam mislio da su jevandjelja delo dobre memorije, da su ucenici zapamtili sve sta je Isus cinio i govorio; dalje i Dela svetih apostola itd
без Цркве нема Писма.
ali je Crkve bilo pre nego smo imali napismeno Novi Zavet.
ako ju je Hristos ustanovio, onda u tom momentu nismo imali napismeno nista osim Starog zaveta, a i potom kada ap. Pavle pominje Pisma, navodi i Janiju i Jamvriju, delo kojega nema niti u jednom Pismu Biblije.

Na Pismo se uglavnom pozivaju oni koji nemaju Crkvu, mogu otkricu stamparije da zahvale, i danas internetu, sto uopste mogu da "propovedaju", jel copy/paste-ovanjem.

Poslednja izmena:
Није ваљда да негираш да је Писмо од Духа Светог?
lazno otkrivenje je od nekog palog andjela, citiram:
poslavši po anđelu svojemu slugi svojemu Ivanu,
Otkrivenje 1,2 Koji svjedoči riječ Božju i svjedočanstvo Isusa Krista sve, što vidje.

II SOLUNJANIMA 2,4 Koji se protivi i preuznosi iznad svega što se zove Bog ili svetinja (vidi Jevrejima 9,2...), tako da će sam sesti u hram Božiji kao Bog, tvrdeći za sebe da je Bog [OTK. 22,16-18-20] {KO ZA KOGA SVEDOČI?!}

Posrednik (i to dvostruki, jer i OTK. 1,1 tvrdi da je primio preko andjela) ne može biti, jer je jedan posrednik izmedju Boga i ljudi, čovek Hristos Isus, koji sebe dade u otkup za sve, svedočanstvo u naznačena vremena. (I TIMOTEJU 2,5-6)

apostol Pavle misli na ucitelja Hrista, tj. na njegovu ovozemaljsku misiju, jer i on zna da je Gospod Bog, ali zato kaze covek, precizirajuci OVOZEMALJSKU MISIJU HRISTOVU, dok na drugom mestu isto raskrinkava unapred ovu bljuvotinu lazno otkrivenje od palog andjela.

evo, taksativno, pa uporediti:
https://www.oocities.org/svetopismo/
bljuvotinu [OTK 3,16], i to u kontekstu zajedničke večere [OTK. 3,20];
jagnjetinu i klanje, manu i kamen, mast, konje, zmiju sa neba, nasuprot krsta Gospodnjeg, hleba života i svih dobrih darova Oca nebeskog (vidi Matej 7,9...)
penjanje na nebo koje je najbezočnija laž, te vaskrsenje i to kvascem Irodovim koji treba da raste sa dva svedoka ka 1., pa 2. vaskrsenju nakon toga, tj. 2 smrti, te 2 carstva... (Opširnije...)
razgradjivanje, stepenovanje, tj. blokiranje uslovljavanjem vere jednom predate i utemeljene preko apostola, te plagiranje, potiranje i izopačivanje Reči Gospodnje date SZ svetim prorocima
novo ime Boga Oca i Sina Božijeg [OTK. 3,12], koje niko ne zna [OTK. 19,20], pa se njime i ne može spasti, otsustvo Sina Čovečijeg, Svetog Trojstva, ...
demonsko izopačivanje funkcije andjela u kontekstu ljudske odgovornosti, strašnog suda, zapečaćivanja, objavljivanja jevandjelja, rata i pada satane, te pakošćenja zemlji, ... (Opširnije...)
i ostale laži licemerja kao produkt ŽIGosane savesti, što reče APOSTOL Pavle, sa svim, ovde i na linkovima, citiranim posrednim i neposrednim ARGUMENTIMA-DOKAZIMA, TE SHVATITI ZAŠTO GA ISTOČNA CRKVA NIKADA NIJE ČITALA, I ZABRANJUJE GA I DAN DANAS BUDUĆI LITURGIJSKI PRAVOSLAVNA

Poslednja izmena:
Није ваљда да негираш да је Писмо од Духа Светог?
jel negiras da je zaseo ovaj u hram Boziji kao da je Bog?ovaj recnik ti razumes: nije valjda da nazivas apostola Pavla lazovom ???
II SOLUNJANIMA 2,4 Koji se protivi i preuznosi iznad svega što se zove Bog ili svetinja (vidi Jevrejima 9,2...), tako da će sam sesti u hram Božiji kao Bog, tvrdeći za sebe da je Bog [OTK. 22,16-18-20] {KO ZA KOGA SVEDOČI?!}

Није још. Биће тек.
onda ko je zigosan, ako si tvrdio da je prvo vaskrsenje vec bilo?

i sta ces onda da tvrdis, kako ces se pozivati na Crkvu kada zasedne? ko ce da te obavesti, ako mu Crkva to dozvli, znaci ti tvrdis da Crkva nije pouzdana onda? onda tvrdis da ce biti nadvladana?

onda ko je zigosan, ako si tvrdio da je prvo vaskrsenje vec bilo?

i sta ces onda da tvrdis, kako ces se pozivati na Crkvu kada zasedne? ko ce da te obavesti, ako mu Crkva to dozvli, znaci ti tvrdis da Crkva nije pouzdana onda? onda tvrdis da ce biti nadvladana?
Može tačan citat? Ne znam Otkrivenje napamet.

onda, ne secas se svojih reci sta si tvrdio za prvo vaskrsenje sta je?

a ovo drugo te pitam za Crkvu i apostola Pavla sto kaze
Sjećam se šta sam rekao.

Crkva neće dozvoliti jer vjerujem onoj Hristovoj izjavi da vrata pakla neće nadvladati Njegovu Crkvu.

Sjećam se šta sam rekao.

Crkva neće dozvoliti jer vjerujem onoj Hristovoj izjavi da vrata pakla neće nadvladati Njegovu Crkvu.
sad sam te samo uplasio, i pustam te, sledeci put cu da te gonim do kraja, spremi se bolje: sta implicira iz tvojih reci sta je prvo vaskrsenje.
a ovo drugo, pa Crkva ni sad nije dozvolila da se cita na Liturgiji taj koji je samoga sebe predstavio Bogom, jer ko za koga svedoci, upitah vec:

sad sam te samo uplasio, i pustam te, sledeci put cu da te gonim do kraja, spremi se bolje
Шта си ме уплашио? Превише себи на значају дајеш. Не вјерујеш Св. Оцима тј. вјерујеш селективно онима који теби пашу. Схвати да Писмо не можеш схватити својим разумом и размишљањима већ само и искључиво кроз светоотачка тумачења.

Шта си ме уплашио? Превише себи на значају дајеш. Не вјерујеш Св. Оцима тј. вјерујеш селективно онима који теби пашу. Схвати да Писмо не можеш схватити својим разумом и размишљањима већ само и искључиво кроз светоотачка тумачења.
jel si rekao da je bilo prvo vaskrsenje? i sta je ono?
jel ce opet da bude nisam ja, nego sveti oci rekose?

То је тумачење Православне Цркве. Опет понављам радиш као протестанти и тумачиш на своју руку.
editovao sam:
to tvoje je relativizacija laznog otkrivenja, njega pravis ti laznim, a koje striktno prvo vaskrsenje vezuje za neprimanje ziga 666
reci, kada si odbio zig 666, jer po otkrivenju samo tako si zasluzio prvo vaskrsenje?

pravoslavna crkva ne uci da je prvo vaskrsenje vec bilo, jer bi morala da uci i da je bilo zigosanje sa 666

morala bi i da promeni simvol vere

editovao sam:

reci, kada si odbio zig 666, jer po otkrivenju samo tako si zasluzio prvo vaskrsenje?
То је прихватања ђаволовог отпадништва:
"И осталим светим мученицима, пострадалима за Христа, и свима који су одбацили духовну звер и ђаволско жигосање или изображење његовог отпадништва, даће се суд, тј. власт да суде којом су они и до сада судили демонима, јер се и до свршетка овог века прослављају са Христом, поштовани од побожних царева и кнежева и испољавајући од Бога им даровану власт против демонског деловања и сваке телесне болести"

pravoslavna crkva ne uci da je prvo vaskrsenje vec bilo
Читај св. Андреја Кесаријског па се разувјери.

То је прихватања ђаволовог отпадништва:
"И осталим светим мученицима, пострадалима за Христа, и свима који су одбацили духовну звер и ђаволско жигосање или изображење његовог отпадништва, даће се суд, тј. власт да суде којом су они и до сада судили демонима, јер се и до свршетка овог века прослављају са Христом, поштовани од побожних царева и кнежева и испољавајући од Бога им даровану власт против демонског деловања и сваке телесне болести"

Читај св. Андреја Кесаријског па се разувјери.
on tu pise manirski u proslom vremenu, a misli na buduce, ti si smesan, jer da je zig 666 vec odbijen znalo bi se koji su ga primili

da je 1000 godisnje carstvo pocelo, i to bi se znalo, ali to "znaju" samo sekte, mada i kod njih kako koja, pre mid i post tribulation-iste imas

Back