Има ли смисла вјеровати у Свето Писмо ако не вјерујеш у Православну Цркву?

http://www.orthlib.info/Typikon/T02.pdf
Evo još jedan izvor koji isto kaže. Teško mi je povjerovati da svi lažu.
не лажу, то је уведено значајно касније. могуће и по угледу на католике- они читају, па хајде и ми негде да убацимо.

http://www.orthlib.info/Typikon/T02.pdf
Evo još jedan izvor koji isto kaže. Teško mi je povjerovati da svi lažu.
Лажу, натежу, реформишу средњи пут, измишљају, докуцавају...

Нема цензуре, свако сили своју причу ко да нема канона

не лажу, то је уведено значајно касније. могуће и по угледу на католике- они читају, па хајде и ми негде да убацимо.
лажу... и имитирају луде латине

Па да... нисам лудо храбар да пренебрегнем Црквено- васељенски канон Духа Светога...
nemoj da vredjas Duha Svetoga da je dvolicio na Trulskom saboru postavljajuci dva kanona, sa i bez laznog otkrivenja!
nije onaj gresni Atanasije iz vrazje Aleksandrije vlasnik Svetoga Duha, to su znala i sva moja braca koja ga nisu poslusala, vec su odbacila lazno otkrivenje.

у есхатолошком смислу, у коначници, али не и у свакодневним поступцима и одлукама.
То није црква, веч превише ега у цркви где му нема места

nemoj da vredjas Duha Svetoga da je dvolicio na Trulskom saboru postavljajuci dva kanona, sa i bez laznog otkrivenja!
Без потребе си у компликацији... Нађи законоправило и читај... то је Србски оквир сажвакан и упрошћен за сваког... не играј се експертизе кад си обичњак...

blizu si istine, i ja sam to pomisljao, ali ne treba
koja tema, kanona?
ma, ima da se zna da je odbijano u 4. veku da se uvrsti od mnogih, i da smo imali dva kanona u 7. veku, sa i bez laznog otkrivenja, na trulskom saboru
pa, kada je zentara, ali ne smete se odricati moje brace, svetitelja koji su odbacivali lazno otkrivenje, a ne da ja danas nesto ne smem kao zilotic
ti, kazes, smes?
смем.

Видиш да на слици није фототипско издање, него докуц... немаш још искуства, полако...

То је новотипиконство у МП, усиљено ревнују против канона и традиције, која је увек Откровење стављала у лично правило...
hah, znaci ima svako svoju privatnu crkvu i cef aka licno pravilo? a ovamo maki potura dokucavano, falsifikate, jujuju, strasno
strasno, a kada se to desilo?
pa?

hah, znaci ima svako svoju privatnu crkvu i cef aka licno pravilo? a ovamo maki potura dokucavano, falsifikate, jujuju, strasno
Њихове грешке су у прихватљивим православним оквирима... твоје су тотално ван...

И не подваљују, него преиспитују - џаба подозреваш

Теби је већ пољуљана због претеране смелости... само брани своју у почетку
ако ми веру у Цркву није пољуљало разбојништво тренутног нам поглавара и његових недостојних епископа, који се ради нечисте савести и нечасних намера састају у подруму, не знам шта може да је пољуља.

Без потребе си у компликацији... Нађи законоправило и читај... то је Србски оквир сажвакан и упрошћен за сваког... не играј се експертизе кад си обичњак...
sveti sava je pokazao fakticko stanje:
apostolski 85 pravilo i laodikijski sabor 59-60. bese - lazno otkrivenje nije na listi,...
a naveo je i gde jeste na listi, nije mogao da falsifikuje fakticko stanje -
sa makijem sam vec prodiskutovao

Заглавићеш у протестантизам... не критикуј свете оце, пре него стекнеш самокритику и многа примењена знања слична њиховом животу...

Заглавићеш у протестантизам... не критикуј свете оце, пре него стекнеш самокритику и многа примењена знања слична њиховом животу...
sta si ti sad makijev alter ego? uvlacis se moderatoru? mapetovac je stari diskut., nije maloletan, zna dosta za razliku od mene, a i tebe, tek narocito od makija

ако ми веру у Цркву није пољуљало разбојништво тренутног нам поглавара и његових недостојних епископа, који се ради нечисте савести и нечасних намера састају у подруму, не знам шта може да је пољуља.
Не хвали се својом успавном савешћу... кад се пробудиш, видећеш да ти треба још вере у Бога и Цркву, а мање у организацију

sta si ti sad makijev alter ego? uvlacis se moderatoru? mapetovac je stari diskut., nije maloletan, zna dosta za razliku od mene, a i tebe, tek narocito od makija
Ретко ко овде шта тачно зна до краја... парцијалних има за извоз, а целеовитих још не видех много овде

strasno, a kada se to desilo?
pa?
десило се вероватно после митрополита Петра Могиле, који је преузео од католика много тога из њихове обредне праксе.

ако се ичега гнушам, гнушам се протестантског духа.

у есхатолошком смислу, у коначници, али не и у свакодневним поступцима и одлукама.
Одређивање канона Писма није свакодневни поступак.
"Зато ми верујемо, да сведочанство васељенске Цркве има не мању силу од Божанског Писма. Пошто је један и исти Дух Свети виновник и једног и другог, то је онда све једно — учити се од Светог Писма или од васељенске Цркве. Човеку који говори од себе, могуће је грешити, обманута и бити обманут, али васељенска Црква, пошто никада није говорила и не говори од себе него од Духа Божија (којега она непрекидно има и имаће за свога учитеља довека), не може ни на који начин погрешити, ни обманута, ни бити обманута, већ подобно Божанском Писму непогрешива и има свагдашњу важност." (Посланица источних патријараха).

који је преузео од католика много
:cross:

Књиге су тад биле недоступне и духовно нецензурисане , то је срж проблематике... гадан је тад био период у Русији, отуд девијација

Није Могила једини писао нетачноће због недостатка штива и повезаности са другим црквама, већ и свети Иринеј Лионски, св. Никон Патријарх... ма камара, а опет су свети...

Суђено им је у мери доступног материјала и нивоа са ког су почињали

Ретко ко овде шта тачно зна до краја... парцијалних има за извоз, а целеовитих још не видех много овде

pa ja vam to svo vreme i ponavljam, da je Hristos Pocetak, KAKO I SAM RECE, ali vi biste od kraja, eshatona, naopacke, do "celine", sa izopacenjem antihristovim laznim otkrivenjem, ... happy end, ne zanima vas sto je sve slagao knez ovoga sveta koji u Hristu nema nista, neki Jovan koji nije "voljeni" ucenik kome je rekao da ostane, ne da nece umreti, vec da ostane ovde na zemlji, da da informaciju meni, tebi, koga god zanima...

nisam ja postao adam iduci ka eshatonu, vec ka Pocetku, i odatle znam sve sta je bilo, a sta ce biti Bog sveti zna

Мислиш на оно ''бабско'' гурање у олтар да ''одстоје 40 дана'' или канон из Требника?
то прво је некакав смешан компромис, а ово друго је чиста јерес.

Одређивање канона Писма није свакодневни поступак.
"Зато ми верујемо, да сведочанство васељенске Цркве има не мању силу од Божанског Писма. Пошто је један и исти Дух Свети виновник и једног и другог, то је онда све једно — учити се од Светог Писма или од васељенске Цркве. Човеку који говори од себе, могуће је грешити, обманута и бити обманут, али васељенска Црква, пошто никада није говорила и не говори од себе него од Духа Божија (којега она непрекидно има и имаће за свога учитеља довека), не може ни на који начин погрешити, ни обманута, ни бити обманута, већ подобно Божанском Писму непогрешива и има свагдашњу важност." (Посланица источних патријараха).
а шта је то Васељенска Црква?

Back