Ima li Cincara na Internetu???

• Začetnik teme Začetnik teme praksis
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ako ti je prezime Predator to je bar lako :-)
Verovatno ti je neki predak bio lovac. Moguće je da i potičeš od čuvene loze predatora koja se vekovima smuca po Zemlji i lovi smutljivce, alien-e itd.
Moguće je i da su ti roditelji jednostavno bili ushićeni istoimenim filmom pa su sebe častili tim prezimenom, a ono ti po sili zakona zapalo.
Ostavljam mogućnost i za druge opcije.
Pozdrav ;-)

Sa zadovoljstvom vas obavestavam da je na
stranicama http://www.scd-lunjina.org
ekskluzivno postavljen video snimak
verovatno, na ovim nasim prostorima, najbolje
ispricane price o Cincarima. Rec je o emisiji
TV Novi Sad iz 1990 godine.

TIHI-GENOCID.gif

Cao svima. Ja se prezivam Cincar, ali ne znam da li moje prezime ima veze s narodom, ili moja porodica nosi to prezime iz drugog raloga. Citava porodica s tatine strane je pokojna, tako da nemam od koga da se informisem. Inace moj deda je poreklom iz Banata. Da li neko zna nesto o tom prezimenu?

Pozdrav svima

Pozdrav Ecincar.
Pazi, Cincar za sebe na svom jeziku ne kaze da je "Cincari" vec Arman . Tako da ti (tvom dedi, pradedi) to nije prvobitno prezime. Kao sto kazes da je tvoj deda poreklom iz Banata, to samo potvrdjuje da su ranije dosli u ove krajeve, pretpostavljam pre 100-120 god. I to "Cincar" je uzeto kao prezime, ili jednostavno nadenuto kao nadimak pa kasnije i prezime. Podsecam te na cuvenog Aleksandra Cincar-Markovica, koji je poreklom iz sela odakle su i moji, znaci cincar 100%, ali se opet tako preziva.

prema dokumentarcu RTS-u Cincari - balkanski hazari, onih koji se izjasnjavaju kao Cincari, na Balkanu ima 150 000 mada nezvanicno mnogo vise. Prvi sagovornik kaze oko 2 miliona...najvise u Makedoniji.

U Srbiji ih najvise ima u Beogradu, Pancevu i Novom Sadu...

Poslednja izmena:
Cincara ima sigurno 1, 500 000 na balkanu, ali su pomesani i onda primaju identitet vecinskog naroda, ukoliko je pravoslavan. U tome je problem. ako imaju majku ili oca druge nacionalnosti oni sebe smatraju pripadnikom te nacionalsti, a ne Cincarinom. To je potpuno razumljivo, obzirom da Cincari nemaju drzavu. Tako polako nestaju. Ipak ne znaci da su zaboravili svoje poreklo, samo retko spominju ili u krugu porodice. A i kome da pricaju o tome kad retko ko zna ko su Cincari. Znaju samo Grci i Makedonci i mozda Rumuni. Ostali ne znaju ni da postoje.

Pitu

Cincara ima sigurno 1, 500 000 na balkanu, ali su pomesani i onda primaju identitet vecinskog naroda, ukoliko je pravoslavan. U tome je problem. ako imaju majku ili oca druge nacionalnosti oni sebe smatraju pripadnikom te nacionalsti, a ne Cincarinom. To je potpuno razumljivo, obzirom da Cincari nemaju drzavu. Tako polako nestaju. Ipak ne znaci da su zaboravili svoje poreklo, samo retko spominju ili u krugu porodice. A i kome da pricaju o tome kad retko ko zna ko su Cincari. Znaju samo Grci i Makedonci i mozda Rumuni. Ostali ne znaju ni da postoje.

Pitu

Cincari su u stvari kao neki Grci... nemojte ovo uzeti zdravo za gotovo... ali meni se bar tako čini...

Колико има уписаних Цинцара у Србији? На претходном попису (2002) постојала је опција "Цинцар", али ни у једној онлајн-публикацији не пише колико се људи тако уписало.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back