Ovo je najveća agitacija za koju sam čuo još od vremena komunizma! Nadam se da neće da bude Golotočka.
Tom logikom Srbi nisu Sloveni, jer je jasno da Lužički Srbi i Srbijanci više nisu isti narod.
Razdvojilo ih je 1000 godina različite istorije. Srbi onda isto imaju pravo da se zovu Vinčancima i šta ti ja znam.
Istorija se možda ponavlja, ali kroz događaje, ne kroz ljude. Jedni umiru, drugi se rađaju.
Pre hiljadu godina su bili Vlasi. I pre hiljadu godina taj termin je imao drugo značenje.
To što se danas taj termin koristi u drugom kontekstu, ne znači da je pre hiljadu godina imao današnje značenje. Pa Poljaci Italiju zovu Vlahija. Siguran sam da ne misle Čobanija!
Ja sam ponosan na svoje pretke čobane jer su oni izrodili lekare, sudije i guvernere.
A današnji čobani ne vidim da će nešto pametno da izrode.
Braća u Grčkoj privatno se izjašnjavaju kao Armani. Kao Makedoni se izjašnjavaju teritorijalno, to pitajte sledeći put kada budete pričali sa nekim. Na moje pitanje ko su Makedoni, Arman iz Grčke, doktor nauka, mi je rekao narod koji je nekada živeo ovde i nestao. Vi ćete reći, da je njemu ispran mozak, a da čobanin sa planine zna istinu i da je on Makedon. Čobanin zna kako se pravi sir, a sa istorijom je malo tanji. Jer da je zna držao bi knjigu a ne karligu.
I nama ne trebaju strane službe, dovoljni smo sami sebi.
Čemu je služio konsenzus u Dizentisu, ako je posle 5 min od izlaska iz sale. Neko zaključio da je bez veze to što smo se dogovorili. E to je primer čobanizma.
Džabe bežimo od sebe. Šta je čobanizam ako nije, kada se usvoji Standardizacija pa se niko nje ne pridržava. Ako nije dobra, zakaže se novi Skup, pa se donesu novi zaključci. A ne da se svi ponašaju kao da je nije ni bilo. Mislite da će Institucije Evrope da trpe naše ideje, danas se zovem ovako, a sutra ću onako.
Prvo što će da kažu biće: Koji čobani?!
Ja vama kažem hvala precima čobanima što su nam život darovali, hvala im što su s mukom život vodili kako bi mi njihova deca napredovala, išla u škole i živela u "palatama". Najviše im hvala što su nam sačuvali kulturu, a posebno jezik.
Posebno me zanima kako ćete vi Makedoni da nazivate Makedonce. V'rgarima. Baš pohvalno. Jedva čekam da vidim ko će da bude prvi koji će to da izjavi javno u R. Makedonija. I kako ide pridev od Makedon, a kako ide od Makedonac. Čini mi se u oba slučaja makedonski. Zato sinovi makedonski ne znate šta radite. Riga od Fere nije bio armanski nacionalista. Riga od Fere je primer Armana koji se zaluđivao višim idejama, umesto da je gledao interese svog naroda. Što Danil Moskopoljac poziva Armane da postanu Grci. Što je Bojadži napisao Gramatiku na grčkom i nemačkom?
P.S.
U ovom postu sam termin čobanin koristio u afirmativnom i negativnom smislu. Vidite ne postoji apsolutno značenje, zavisi ipak od konteksta. Zato su Armani bili Vlasi onako kako se to spominje u srednjevekovnim dokumentima i kao narod i kao kasta, a danas nisu jer su danas Arm'nj, i ne mogu biti vlasi jer među njima ima i lekara i inžinjera itd.
1. "agitacija"????
- NAJVECA ISTINA!!!!
2. "Pre hiljadu godina su bili Vlasi. I pre hiljadu godina taj termin je imao drugo značenje.
To što se danas taj termin koristi u drugom kontekstu, ne znači da je pre hiljadu godina imao današnje značenje."
- PRE HILJADU GODINA????
- I pre 3-4.000 godina imao je istu konotaciju, znacenje je "NOMAD" ili konkretnije "onoi koju zive van urbanih sredina".
Sta kazu Poljaci, Nemci,...... A, STA KAZEMO MI????
- na arm'n makedonskom jeziku rec "vlahyia" etimoloski je izvedena iz reci "vlahuria" (PROSTRANSTVO), a ova od reci "VLIHUR" (prostor).
- sami "vlasi" nikada nisu koristili ovu rec, kao rec svoga imenovanja; TO MI GRADZNI, ONE KOJI ZIVE NOMADSKIM ZIVOTOM, nazivamo "vlahy".
"A, Grci iz okoline Atine i tebanskog polja "vlasima" generalno nazivaju sve "seljake", bez razlike kojega su porekla." - VAJGAN.
Pa, mudri Grci uvedose termin "elinovlahi" (grcki planinci = grcki seljaci), pa ko se tako deklarise u Albaniji, i ima 64 godine, od grcke drzave prima odredzenu kompezaciju, agituje se od kuce do kuce (a kakva je i kolika kompezacija mozete se raspitati kod nekog prijatelja iz Albanije).
- Pojam "vlah" shvatite adekvatno pojmu "Skit" (skitac, nomad) koji u sustini su samni sebe nazivali imenom "ARAM, ARAMI" (slicno na "ARM'N, ARM'NI).
3. "Braća u Grčkoj privatno se izjašnjavaju kao Armani. Kao Makedoni se izjašnjavaju teritorijalno, to pitajte sledeći put kada budete pričali sa nekim."
- A STO SE ZITELJI EPIRA i TESALIJE, IZJASNJAVAJU DA SU MAKEDONI.
- Kazu da Epiroti smo, ali Makedoni.
- Pa i sam Riga di Fera je bio iz juzne Tesalije, iz gradica Velestina, pa nije pozivao "Tesaliote" vec "Makedone".
4. "Ja sam ponosan na svoje pretke čobane jer su oni izrodili lekare, sudije i guvernere.
A današnji čobani ne vidim da će nešto pametno da izrode."
,,,,,,"U ovom postu sam termin čobanin koristio u afirmativnom i negativnom smislu."
- DA, shvatam Vas u potpunosti i bez dopunskog objasnjenja.
- Medzutim ima jedna stvar, NEMA PRAVOG MAKEDONA KOJI JE IKADA BIO COBANIN. Mi imamo "picurare", sto nije isto, i ne moze se svesti na pojam "cobanin".
- "PIKURAR" je nesto uzviseno, dostojanstveno, nesto ponosno.
SLAZEM SE U POTPUNOSTI SA VASOM KONSTATACIJOM: "A današnji čobani ne vidim da će nešto pametno da izrode."
5. "I nama ne trebaju strane službe, dovoljni smo sami sebi."
- DA, TO JE KONSTATOVAO i Herodot pre 2.400 godina.
6. "Posebno me zanima kako ćete vi Makedoni da nazivate Makedonce. V'rgarima. Baš pohvalno. Jedva čekam da vidim ko će da bude prvi koji će to da izjavi javno u R. Makedonija"
- Oni koji se smatraju Makedoncima, to i jesu; NISMO MI BOZJI SUD PA DA LJUDE STAVLJAMO NA KANTAR.
- Druga je stvar sto TREBA DA NAUCE PRAVU ISTINU; A, BOGME MNOGI, TRUDE SE, NAUCILI SU, I PRIHVATILI ARGUMENTE , mnogo vise no sto mozemo da ocekujemo, takvo nesto da urade u bliskoj buducnosti i NASI IZRODI.
7. "Što Danil Moskopoljac poziva Armane da postanu Grci. Što je Bojadži napisao Gramatiku na grčkom i nemačkom?"
- To bi smo trebali pitati njih.
- Znate razloge paljenja Moskopolja i genocida vrhu onih jadnih nezasticenih 400.000 MAKEDONA????
- Znate valjda kako je I PORED TOGA prosao Bojadzi i njegova gramatika;
- "SA SVIM POCASTIMA KOJA MU JE UKAZALA PATRIASIJA IZ CARIGRADA"
- A, sta bi bilo TEK kad bi napisao sve to na maternjem jeziku;
- Prosao bi gore no onaj kako se zvase "Ruzdi" (koji je pod zakriljem velesila).