Ima li Cincara na Internetu???

• Začetnik teme Začetnik teme praksis
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
"da li znate izvor iz koga se vidi su Armani (Vlasi) razapeli veliki broj katoličkih vitezova u Tesaliji za vreme latinske uzurpacije Romanije.
Čini mi se da se od onda Rim okreće protiv nas. Pre toga su nam dali krunu kao braći po krvi."

Takava informacija mi nije dostupna.

Medzutim znam da su odnosi sa krstasima bili promenjljivog karaktera. Kad su ratovali jedni protivu drugih, kad su suradzivali.

Znam da je Sgura napao trupe Markiza Bonifacija od Montferata u Korintu i da im je naneo velike gubitke.

Ali sukobi sa krstasima ni u kom slucaiu nemaju nikakav uticaj za odnose sa Rimom, jer ti sukobi prije svega imaju lokalni karakter.

------------------------------------------------------------------------------------------

Ono sto je pogubno, to su dogadzaji iz XVIII veka kad su Makedoni zahvaceni "renesansom", smatrajuci da su "latinskog porekla", hteli da napuste Patrijasiju i privole se Rimu.

Prvi korak udarca, bio je ukidanje Ohridske Arhiepiskopije, pa stado ostavljeno bez "pastira" bilo je lak plen kurjacima.

Ma pročitao sam to negde, da se smrad širio celom Tesalijom jer ne znam na koliko kilometara puta su bili razapeti krstaši.

Da se vratim Makedonima, onda bismo posle peglanja sa R. Makedonijom, za koje kažete da će proći bez problema, malo da se peglamo sa Grcima, ali ajde i to je ok. Imamo mi kapaciteta za to, pošto smo već razrešili sva ova minorna pitanja koja nas se tiču.
Ali bi stvarno bili nefer kada ne bismo obavestili, bolje reći insistirali da braća Rumuni (jednom brat - uvek brat, tako nam je to), promene ime Rumunije u ime Dakija. Jer kao naša braća i oni su ukrivu, oni su valjda neki Tračani koji su očigledno progutali priču o latinizaciji. Mada je najveća latinizacija kod njih bila u 19. veku.

Ma pročitao sam to negde, da se smrad širio celom Tesalijom jer ne znam na koliko kilometara puta su bili razapeti krstaši.

Da se vratim Makedonima, onda bismo posle peglanja sa R. Makedonijom, za koje kažete da će proći bez problema, malo da se peglamo sa Grcima, ali ajde i to je ok. Imamo mi kapaciteta za to, pošto smo već razrešili sva ova minorna pitanja koja nas se tiču.
Ali bi stvarno bili nefer kada ne bismo obavestili, bolje reći insistirali da braća Rumuni (jednom brat - uvek brat, tako nam je to), promene ime Rumunije u ime Dakija. Jer kao naša braća i oni su ukrivu, oni su valjda neki Tračani koji su očigledno progutali priču o latinizaciji. Mada je najveća latinizacija kod njih bila u 19. veku.

Sveto pravo je: NIKO NEMA PRAVO DA NEKOME OGRANICI PRAVO SAMOIMENOVANJA.

Mi smo to sto smo ODUVEK BILI MAKEDONI.

Nijedan Makedon nema pravo da smatra da mu je u "miraz" dato pravo da krcmi nase ime i identitet, ali ni u kom slucaju NE SMEMO NIKOME DA USKRACUJEMO PRAVO DA SE IDENTIFIKUJE NASIM IMENOM, ali to ne znaci da ima pravo da prisvaja nas identitet na nasu stetu.

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Dakija je tako nazvana od strane Rimljana.

Sami "Dzeti" imenovali su se Dakima u vreme Dakebala.

prije toga postoje termini "Dzeti" t.e. "Davo Dzeti" (Gradzani Dzeti) i "Davo Arami" (Gradzani Arami = Gradzani Skiti), koji imaju kao glavni administrativni centar Sarmidzetuzu.

O latinizaciji Dzeta ne moze biti ni reci, NAPROTIV STARI DZETSKI JEZIK JE BIO DALEKO BLIZI LATINSKOM PRE DOLASKA RIMLJANA, nego li sto je to stanje danas sa rumunjskim jezikom.
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Stari Dzeti i danasnji Rumuni,

oduvek su nas imenovali MAKEDONIMA.

I ovde su Srbi iz Arnautluka nazivani Arnautima, a Srbi iz Bosne Bošnjacima.
Time je u stvari rečeno njihovo geografsko poreklo.
Verujem da smo se svi obradovali na Evroviziji kada je Elena G. rekla da je Makedonka ;)
To nas je baš razotkrilo svetu.
U Rumuniji su nas brate nazivali i nazivaju Rumunima iz Makedonije. Makedo rumunima!

Izgleda da smo mi progresivniji od drugih. Što ne sačekamo malo da Dzeti promene sebi i svojoj državi ime, i obznane svetu da kod njih nema govora o latinizaciji. Njih ima više i jači su.
A mi možemo da se prikačimo kasnije. Da se ne trošimo na tako krupnim stvarima.

I ovde su Srbi iz Arnautluka nazivani Arnautima, a Srbi iz Bosne Bošnjacima.
Time je u stvari rečeno njihovo geografsko poreklo.
Verujem da smo se svi obradovali na Evroviziji kada je Elena G. rekla da je Makedonka ;)
To nas je baš razotkrilo svetu.
U Rumuniji su nas brate nazivali i nazivaju Rumunima iz Makedonije. Makedo rumunima!

MAKEDON NE OZNACAVA GEOGRAFSKO POTEKLO, VEC ETNICKO!

Nismo mi dobili ime po imenu teritorije Makedonije vec Ematija i Pieria su po nama MAKEDONIMA imenovane nasim imenom, a onda i ostale oblasti od Meste do Jonskog Mora, i od Skoplja do Termopila i Akarnanije.

Da "drzavni organi", narod ne. Za rumunjski narod mi smo MAKEDONI.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

MI SMO TO ODUVEK BILI - MAKEDONI.

Moji prababa i pradeda su tvrdili da su Armani. Isto su tvrdili i moji deda i baba, kao i moji roditelji.
Pri tome mislim i sa oceve i sa majcine strane. Sada, pod stare dane, ja cujem da nisam Arman
vec neki Makedon ili jos gore Makedonarman. Nekako mi ne ide u glavu, da su svi ovi moji predci
zivot proveli u zabludi, misleci da su Armani. I sta da kazem svojim sinovima, da su od danas
nesto drugo......?!!!

Koliko sam ja informisan, savet Armana u Moskopolju, je usvoji da je zvanicno ime naseg naroda
Armani, pod tim imenom se registrovao u lokalnom sudu i pod tim imenom je primljen u Savet
Evrope. Sada cujem da je nase lepo ime Armani promenjeno u Makedonarmani?!!!

Neverovatno! Zar je posle svih iskustava, kada su nam drugi krojili sudbinu, dotle doslo da sada
sami sebi guramo klipove u tockove? Zar Savet Armana nema nista vaznije i pametnije da radi
nego da menja vekovno nacionalo ime? Moze li uopste Savet Armana koji je doneo takvu nakaznu
odluku da predstavlja ujedinjujuci faktor medju Armanima?

U Srbiji nema Cincarina koji bi se slozio sa promenom nacionalnog imena, ne verujem ni da ce
Cincari iz Grcke prihvatiti promenu, za ostale balkanske zemlje mogu samo da nagadjam.

Pod cijim pritiskom je doneta takva odluka? Ko je zastupnik takve ideje da se promeni nacionalno
ime? Moze li neko da nam da imena tih koji guraju ideju promene?

Ili se Savet Armana rukovodio cinjenicom da "danasnji Rumuni, oduvek su nas imenovali MAKEDONIMA"?

Sramotna odluka namenjena dnevno politickoj upotrebi.

Moji prababa i pradeda su tvrdili da su Armani. Isto su tvrdili i moji deda i baba, kao i moji roditelji.
Pri tome mislim i sa oceve i sa majcine strane. Sada, pod stare dane, ja cujem da nisam Arman
vec neki Makedon ili jos gore Makedonarman. Nekako mi ne ide u glavu, da su svi ovi moji predci
zivot proveli u zabludi, misleci da su Armani. I sta da kazem svojim sinovima, da su od danas
nesto drugo......?!!!

Koliko sam ja informisan, savet Armana u Moskopolju, je usvoji da je zvanicno ime naseg naroda
Armani, pod tim imenom se registrovao u lokalnom sudu i pod tim imenom je primljen u Savet
Evrope. Sada cujem da je nase lepo ime Armani promenjeno u Makedonarmani?!!!

Neverovatno! Zar je posle svih iskustava, kada su nam drugi krojili sudbinu, dotle doslo da sada
sami sebi guramo klipove u tockove? Zar Savet Armana nema nista vaznije i pametnije da radi
nego da menja vekovno nacionalo ime? Moze li uopste Savet Armana koji je doneo takvu nakaznu
odluku da predstavlja ujedinjujuci faktor medju Armanima?

U Srbiji nema Cincarina koji bi se slozio sa promenom nacionalnog imena, ne verujem ni da ce
Cincari iz Grcke prihvatiti promenu, za ostale balkanske zemlje mogu samo da nagadjam.

Pod cijim pritiskom je doneta takva odluka? Ko je zastupnik takve ideje da se promeni nacionalno
ime? Moze li neko da nam da imena tih koji guraju ideju promene?

Ili se Savet Armana rukovodio cinjenicom da "danasnji Rumuni, oduvek su nas imenovali MAKEDONIMA"?

Sramotna odluka namenjena dnevno politickoj upotrebi.
forum.krstarica.com

Ocigledno je da niste dovoljno obaveshteni.

Mi jesmo ARMANI isto onako kao sto su Srbi, Rusi, Poljaci,..... SLOVENI.

Bas tako, mi s-mo ARM'NI kao narod, ali kao etnos, mi smo oduvek bili i ostat cemo MAKEDONI.

Bit ce tu jos mnogo rovarenja onih koji zele da nestanemo. Ali istina uvek pobedzuje.

Tacno je da je kod predhodne generacije DOSLO I DO AVERZIE KORISCENJA IMENA Makedoni, i to iz cisto vestacki stvorenog "animoziteta" koji se je sastojao u faktu da su se pojavili "neki novi Makedonci" koje su nasi stari nazivali razlicitim pezorativnim imenima i generalno identifikovali sa "Vrgarima" (Bugarima).

Pa kako su se"Vrgari" nazvali "Makedoncima" onda nisu hteli da budu identifikovani kao "Makedonci" = "Vrgari" pa su se priklonili generalnom narodnom imenu Arm'ni sto se u jeziku MAKEDONA povezuje sa Arm'niom (Rumunjskom).

Pa sada imamo novu cirkuzijadu. Oni koji nisu hteli da budu "Rumunji" privolese se imenu "vlasi" koje na nasem jeziku je sa direktnim znacenjem "NOMADI, STOCARI" ili za gradzane to su "seljaci".

A, oni koji se privolise Srbima i Grcima, vise voledu da budu "Cincari", sto na rumunjskom znaci "komarci" A NA NASEM MATERNJEM JEZIKU - sa Pinda, ime se odnosi na "PUTUJUCE CIGANSKE MUZICKE GRUPE".

Sto se tice nashih u "Grckoj", PRIVATNO, se redom izjasnjavaju da su MAKEDONI.

U Rumunjskoj usled delovanja odredzenih obavestajnih sluzbi prije tri godine u nashim emigrandskim krugovima ISLO SE JE NA TOME DA NI U KOM SLUCAJU NE SMEMO DA SE DEKLARISEMO DA SMO Makedoni, vec samo Arm'ni, t.e. AROMANI.

Na jednom naucnom skupu u Constanci dogodio se je i vakav slucai: Univerzitetski prof. Iz USA istupio je i glasno zatrazio da ODBACIMO STRAMNA IMENA KOIMA NAS DRUGI NAZIVAJU I DA KONACNO POCNEMO DA SE IMENUJEMO NASIM RODZENIM IMENOM "Arm'n Makedoni". I, to je bilo pre podne.

Posle 5-6 sati, na zahtev domacina sastali smo se da diskutujemo da bi smo osnovali jedno sire etnicko udruzenje.

I, sta mislite. Sta se je dogodilo????

Isti taj prof. koji je energicno trazio da konacno budemo ono sto u stvarnosti i jesmo Makedoni, - dao je predlog da se udruzenje imenuje imenom "LIGA PAN VLAHEASCA".

Svi prisutni su ostali zapanjeni tako "lepim" predlogom.

Na pitanje zasto je dijametralno promenijo stav, prof. je kratko odgovorio "TO JE NA INICIJATIVI DOMACINA"; - skup je odmah raspusten.

--------------------------------------------------------------------------------------------

Onome ko zeli iskreno da radi za svoj narod treba da bude JASNO da:

ETNICKO I NACIONALNO IME NISU STVAR ZA TRGOVANJE, NITI SPADAJU U RUBRICI ZELJOTEKA.

Nije bio lud Riga di Fere kad je u svom "Borbenom marsu" svoj narod pozvao recima "USTAJ TE VI HRABRI MAKEDONI".

Nigde nije spomenuo ni "vlasi", ni "kucovlasi", ni "Arm'ni", ni "Aromani", vec jasno pozvao "MAKEDONE"

----------------------------------------------------------------------------------------

Ovo je najveća agitacija za koju sam čuo još od vremena komunizma! Nadam se da neće da bude Golotočka.
Tom logikom Srbi nisu Sloveni, jer je jasno da Lužički Srbi i Srbijanci više nisu isti narod.
Razdvojilo ih je 1000 godina različite istorije. Srbi onda isto imaju pravo da se zovu Vinčancima i šta ti ja znam.
Istorija se možda ponavlja, ali kroz događaje, ne kroz ljude. Jedni umiru, drugi se rađaju.
Pre hiljadu godina su bili Vlasi. I pre hiljadu godina taj termin je imao drugo značenje.
To što se danas taj termin koristi u drugom kontekstu, ne znači da je pre hiljadu godina imao današnje značenje. Pa Poljaci Italiju zovu Vlahija. Siguran sam da ne misle Čobanija!
Ja sam ponosan na svoje pretke čobane jer su oni izrodili lekare, sudije i guvernere.
A današnji čobani ne vidim da će nešto pametno da izrode.
Braća u Grčkoj privatno se izjašnjavaju kao Armani. Kao Makedoni se izjašnjavaju teritorijalno, to pitajte sledeći put kada budete pričali sa nekim. Na moje pitanje ko su Makedoni, Arman iz Grčke, doktor nauka, mi je rekao narod koji je nekada živeo ovde i nestao. Vi ćete reći, da je njemu ispran mozak, a da čobanin sa planine zna istinu i da je on Makedon. Čobanin zna kako se pravi sir, a sa istorijom je malo tanji. Jer da je zna držao bi knjigu a ne karligu.
I nama ne trebaju strane službe, dovoljni smo sami sebi.
Čemu je služio konsenzus u Dizentisu, ako je posle 5 min od izlaska iz sale. Neko zaključio da je bez veze to što smo se dogovorili. E to je primer čobanizma.
Džabe bežimo od sebe. Šta je čobanizam ako nije, kada se usvoji Standardizacija pa se niko nje ne pridržava. Ako nije dobra, zakaže se novi Skup, pa se donesu novi zaključci. A ne da se svi ponašaju kao da je nije ni bilo. Mislite da će Institucije Evrope da trpe naše ideje, danas se zovem ovako, a sutra ću onako.
Prvo što će da kažu biće: Koji čobani?!
Ja vama kažem hvala precima čobanima što su nam život darovali, hvala im što su s mukom život vodili kako bi mi njihova deca napredovala, išla u škole i živela u "palatama". Najviše im hvala što su nam sačuvali kulturu, a posebno jezik.
Posebno me zanima kako ćete vi Makedoni da nazivate Makedonce. V'rgarima. Baš pohvalno. Jedva čekam da vidim ko će da bude prvi koji će to da izjavi javno u R. Makedonija. I kako ide pridev od Makedon, a kako ide od Makedonac. Čini mi se u oba slučaja makedonski. Zato sinovi makedonski ne znate šta radite. Riga od Fere nije bio armanski nacionalista. Riga od Fere je primer Armana koji se zaluđivao višim idejama, umesto da je gledao interese svog naroda. Što Danil Moskopoljac poziva Armane da postanu Grci. Što je Bojadži napisao Gramatiku na grčkom i nemačkom?

P.S.
U ovom postu sam termin čobanin koristio u afirmativnom i negativnom smislu. Vidite ne postoji apsolutno značenje, zavisi ipak od konteksta. Zato su Armani bili Vlasi onako kako se to spominje u srednjevekovnim dokumentima i kao narod i kao kasta, a danas nisu jer su danas Arm'nj, i ne mogu biti vlasi jer među njima ima i lekara i inžinjera itd.

Ne znam zosto se raspravate :confused:

7C1E925D33F16B4698967430C92F1859.jpg

Македонец може да има повеќе значења:
1. Секој жител на географскиот регион Македонија кој се оформува во 19 век, без оглед на неговата или нејзината етничка припадност, јазик или религија.
2. Припадник на етничката македонска нација која е составена од сите Словени кои живеат во географска Македонија и го конституираат мнозинството од населението на Република Македонија.
3. Кој било кој граѓанин на Република Македонија.
4. Поданик на оригиналното Кралство Македон” (стр. 132-133).

Znaci Makedoni -podanici na Antickoto Makedonsko Kralstvo.

Za mene i Armani e prifatlivo .

Poslednja izmena:
Ne znam zosto se raspravate :confused:

Frate, kako kaže D-1 diskutujemo, ne raspravljamo se:)
Ovo su suviše bitne stvari da bi se uzimale zdravo za gotovo.

Slažem se sa tvojim citatima značenja Makedon. Samo ja nisam ni u jednoj od te 4 grupe.

Da se D-1 ne uvredi. Ništa lično nije u pitanju. Čak šta više, veoma cenim njegov istraživački poduhvat i u njegovim radovima i knjigama nalazim veoma interesantne observacije i tanane nit koje kroz jezik povezuju današnjicu sa prošlošću. To su radili i drugi samostalni istraživači Milojević, Pešić itd.
Međutim, zaključci su suviše pretenciozni i negiraju dobar deo našeg današnjeg bića. Ne živimo u antičkom vremenu i nismo okruženi antičkim narodima. Mi smo se promenili.
Jezik nam se promenio. Kultura nam se promenila. I to smo što smo danas, Armani. Nisu nam svi preci antički Makedoni, to su najobičnije rasne teorije.

Neka me izvine D-1, ali mislim da na njegovo razmišljanje u mnogome utiče okruženje. "Dardanci" iz njegovog kraja, te smešna politika VMRO-DPMNE da su Makedonci poreklom od antičkih Makedonaca i da nisu Sloveni. I u takvoj psihologiji, naravno da se jedan Arman kao istiniti potomak prastarih naroda oseća teško.

Nemojmo zato ići:dash: i posle pričati strane službe i velike sile.

Ovo je najveća agitacija za koju sam čuo još od vremena komunizma! Nadam se da neće da bude Golotočka.
Tom logikom Srbi nisu Sloveni, jer je jasno da Lužički Srbi i Srbijanci više nisu isti narod.
Razdvojilo ih je 1000 godina različite istorije. Srbi onda isto imaju pravo da se zovu Vinčancima i šta ti ja znam.
Istorija se možda ponavlja, ali kroz događaje, ne kroz ljude. Jedni umiru, drugi se rađaju.
Pre hiljadu godina su bili Vlasi. I pre hiljadu godina taj termin je imao drugo značenje.
To što se danas taj termin koristi u drugom kontekstu, ne znači da je pre hiljadu godina imao današnje značenje. Pa Poljaci Italiju zovu Vlahija. Siguran sam da ne misle Čobanija!
Ja sam ponosan na svoje pretke čobane jer su oni izrodili lekare, sudije i guvernere.
A današnji čobani ne vidim da će nešto pametno da izrode.
Braća u Grčkoj privatno se izjašnjavaju kao Armani. Kao Makedoni se izjašnjavaju teritorijalno, to pitajte sledeći put kada budete pričali sa nekim. Na moje pitanje ko su Makedoni, Arman iz Grčke, doktor nauka, mi je rekao narod koji je nekada živeo ovde i nestao. Vi ćete reći, da je njemu ispran mozak, a da čobanin sa planine zna istinu i da je on Makedon. Čobanin zna kako se pravi sir, a sa istorijom je malo tanji. Jer da je zna držao bi knjigu a ne karligu.
I nama ne trebaju strane službe, dovoljni smo sami sebi.
Čemu je služio konsenzus u Dizentisu, ako je posle 5 min od izlaska iz sale. Neko zaključio da je bez veze to što smo se dogovorili. E to je primer čobanizma.
Džabe bežimo od sebe. Šta je čobanizam ako nije, kada se usvoji Standardizacija pa se niko nje ne pridržava. Ako nije dobra, zakaže se novi Skup, pa se donesu novi zaključci. A ne da se svi ponašaju kao da je nije ni bilo. Mislite da će Institucije Evrope da trpe naše ideje, danas se zovem ovako, a sutra ću onako.
Prvo što će da kažu biće: Koji čobani?!
Ja vama kažem hvala precima čobanima što su nam život darovali, hvala im što su s mukom život vodili kako bi mi njihova deca napredovala, išla u škole i živela u "palatama". Najviše im hvala što su nam sačuvali kulturu, a posebno jezik.
Posebno me zanima kako ćete vi Makedoni da nazivate Makedonce. V'rgarima. Baš pohvalno. Jedva čekam da vidim ko će da bude prvi koji će to da izjavi javno u R. Makedonija. I kako ide pridev od Makedon, a kako ide od Makedonac. Čini mi se u oba slučaja makedonski. Zato sinovi makedonski ne znate šta radite. Riga od Fere nije bio armanski nacionalista. Riga od Fere je primer Armana koji se zaluđivao višim idejama, umesto da je gledao interese svog naroda. Što Danil Moskopoljac poziva Armane da postanu Grci. Što je Bojadži napisao Gramatiku na grčkom i nemačkom?

P.S.
U ovom postu sam termin čobanin koristio u afirmativnom i negativnom smislu. Vidite ne postoji apsolutno značenje, zavisi ipak od konteksta. Zato su Armani bili Vlasi onako kako se to spominje u srednjevekovnim dokumentima i kao narod i kao kasta, a danas nisu jer su danas Arm'nj, i ne mogu biti vlasi jer među njima ima i lekara i inžinjera itd.

1. "agitacija"????
- NAJVECA ISTINA!!!!

2. "Pre hiljadu godina su bili Vlasi. I pre hiljadu godina taj termin je imao drugo značenje.
To što se danas taj termin koristi u drugom kontekstu, ne znači da je pre hiljadu godina imao današnje značenje."
- PRE HILJADU GODINA????
- I pre 3-4.000 godina imao je istu konotaciju, znacenje je "NOMAD" ili konkretnije "onoi koju zive van urbanih sredina".

Sta kazu Poljaci, Nemci,...... A, STA KAZEMO MI????
- na arm'n makedonskom jeziku rec "vlahyia" etimoloski je izvedena iz reci "vlahuria" (PROSTRANSTVO), a ova od reci "VLIHUR" (prostor).
- sami "vlasi" nikada nisu koristili ovu rec, kao rec svoga imenovanja; TO MI GRADZNI, ONE KOJI ZIVE NOMADSKIM ZIVOTOM, nazivamo "vlahy".

"A, Grci iz okoline Atine i tebanskog polja "vlasima" generalno nazivaju sve "seljake", bez razlike kojega su porekla." - VAJGAN.

Pa, mudri Grci uvedose termin "elinovlahi" (grcki planinci = grcki seljaci), pa ko se tako deklarise u Albaniji, i ima 64 godine, od grcke drzave prima odredzenu kompezaciju, agituje se od kuce do kuce (a kakva je i kolika kompezacija mozete se raspitati kod nekog prijatelja iz Albanije).

- Pojam "vlah" shvatite adekvatno pojmu "Skit" (skitac, nomad) koji u sustini su samni sebe nazivali imenom "ARAM, ARAMI" (slicno na "ARM'N, ARM'NI).

3. "Braća u Grčkoj privatno se izjašnjavaju kao Armani. Kao Makedoni se izjašnjavaju teritorijalno, to pitajte sledeći put kada budete pričali sa nekim."
- A STO SE ZITELJI EPIRA i TESALIJE, IZJASNJAVAJU DA SU MAKEDONI.
- Kazu da Epiroti smo, ali Makedoni.
- Pa i sam Riga di Fera je bio iz juzne Tesalije, iz gradica Velestina, pa nije pozivao "Tesaliote" vec "Makedone".

4. "Ja sam ponosan na svoje pretke čobane jer su oni izrodili lekare, sudije i guvernere.
A današnji čobani ne vidim da će nešto pametno da izrode."
,,,,,,"U ovom postu sam termin čobanin koristio u afirmativnom i negativnom smislu."

- DA, shvatam Vas u potpunosti i bez dopunskog objasnjenja.
- Medzutim ima jedna stvar, NEMA PRAVOG MAKEDONA KOJI JE IKADA BIO COBANIN. Mi imamo "picurare", sto nije isto, i ne moze se svesti na pojam "cobanin".
- "PIKURAR" je nesto uzviseno, dostojanstveno, nesto ponosno.

SLAZEM SE U POTPUNOSTI SA VASOM KONSTATACIJOM: "A današnji čobani ne vidim da će nešto pametno da izrode."

5. "I nama ne trebaju strane službe, dovoljni smo sami sebi."
- DA, TO JE KONSTATOVAO i Herodot pre 2.400 godina.

6. "Posebno me zanima kako ćete vi Makedoni da nazivate Makedonce. V'rgarima. Baš pohvalno. Jedva čekam da vidim ko će da bude prvi koji će to da izjavi javno u R. Makedonija"

- Oni koji se smatraju Makedoncima, to i jesu; NISMO MI BOZJI SUD PA DA LJUDE STAVLJAMO NA KANTAR.
- Druga je stvar sto TREBA DA NAUCE PRAVU ISTINU; A, BOGME MNOGI, TRUDE SE, NAUCILI SU, I PRIHVATILI ARGUMENTE , mnogo vise no sto mozemo da ocekujemo, takvo nesto da urade u bliskoj buducnosti i NASI IZRODI.

7. "Što Danil Moskopoljac poziva Armane da postanu Grci. Što je Bojadži napisao Gramatiku na grčkom i nemačkom?"
- To bi smo trebali pitati njih.
- Znate razloge paljenja Moskopolja i genocida vrhu onih jadnih nezasticenih 400.000 MAKEDONA????
- Znate valjda kako je I PORED TOGA prosao Bojadzi i njegova gramatika;
- "SA SVIM POCASTIMA KOJA MU JE UKAZALA PATRIASIJA IZ CARIGRADA"
- A, sta bi bilo TEK kad bi napisao sve to na maternjem jeziku;
- Prosao bi gore no onaj kako se zvase "Ruzdi" (koji je pod zakriljem velesila).

Mene baš briga šta kažu drugi. Dovoljno sam siguran u svoj kompleksni identitet.
Na različitom smo stanovištu i to je to.
I jedan i drugi ćemo na kraju po principu gde svi Turci tu i mali Mujo. Valjda.
Ipak ne zaboravite da je CA samo kišobran organizacija a ne institucija i da nema pravo da na običnom sastanku menja svojevoljno ime celog naroda. Za to uopšte nema pravo.Za promenu imena je potreban plebiscit, a ne agitacija. A i za ime organizacije je isto potreban barem kongres, a njega u decembru nije bilo. Tako da opet mogu samo da se čudim.

Arman bio, Arman ost'o, 100%!

Frate, kako kaže D-1 diskutujemo, ne raspravljamo se:)
Ovo su suviše bitne stvari da bi se uzimale zdravo za gotovo.

Slažem se sa tvojim citatima značenja Makedon. Samo ja nisam ni u jednoj od te 4 grupe.

Da se D-1 ne uvredi. Ništa lično nije u pitanju. Čak šta više, veoma cenim njegov istraživački poduhvat i u njegovim radovima i knjigama nalazim veoma interesantne observacije i tanane nit koje kroz jezik povezuju današnjicu sa prošlošću. To su radili i drugi samostalni istraživači Milojević, Pešić itd.
Međutim, zaključci su suviše pretenciozni i negiraju dobar deo našeg današnjeg bića. Ne živimo u antičkom vremenu i nismo okruženi antičkim narodima. Mi smo se promenili.
Jezik nam se promenio. Kultura nam se promenila. I to smo što smo danas, Armani. Nisu nam svi preci antički Makedoni, to su najobičnije rasne teorije.

Neka me izvine D-1, ali mislim da na njegovo razmišljanje u mnogome utiče okruženje. "Dardanci" iz njegovog kraja, te smešna politika VMRO-DPMNE da su Makedonci poreklom od antičkih Makedonaca i da nisu Sloveni. I u takvoj psihologiji, naravno da se jedan Arman kao istiniti potomak prastarih naroda oseća teško.

Nemojmo zato ići:dash: i posle pričati strane službe i velike sile.

NECU KOMENTARISATI ONO STO STE IZNELI, AL IZNECU JEDNU PRAVU ISTINU, DAL CE NEKO VEROVATI, TO JE NJEGOVA LICNA STVAR.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Opsto poznato je da: NAROD KOJI NEMA PROSLOST, NEMA NI BIUDUCNOST.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

- Moj ded i moja baka su pohadzali grcku skolu, znaci da su imali grcku naobrazbu.

- Kad bi se sastali sa rodzenim bratom KOJI JE BIO AUTONOMAS - MAKEDONISTA, I KOJI JE POHADZAO "Rumunjsku skolu" ALI NA MATERNJEM MAKEDONSKOM - ARM'NSKOM jeziku, standardno uvek je izbijala zucna svadza oko Rusije i Engleske. Ded je bio za Grcku i Englesku (vise je prednjacila baka) a, njegov brat za Rusiju.

- Nikada, apsolutno nikada, ded i baka, nisu pokusali da nama unucima, niti nasim roditeljima, USADE i trunke PROGRCKOG OSECANJA. Niti pak da favorizuju neku NASU SLAVNU PROSLOST.

Pricali su o antici, i citali nam (prevodili) grcke knjge sa istorijskom tematikom, ALI NIKADA NISU DALI NIKAKAV KOMENTAR.

-----------------------------------------------------------------------------------------
I, onda, NA 3 DANA PRE NJEGOVE SMRTI, MOJ DEDA MI SE JE ISPOVEDAO.

CUO SAM NEKE NEVEROVATNE STVARI. Tada nisam verovao svim njegovim recima (smatrao sam da bunca), ALI VREME JE POTVRDILO SVE STO JE REKAO DO TACKE.

Ispoved je bila nesto duza, ali da vidimo nesto sazeto, ono sto je intertesantno u vezi teme o kojoj diskutujemo.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Poce ded:

- Unuce, trba da znas da ni V'rgari, ni Grci, ni Arbineshlji, nisu i nemaju nikake veze sa Makedoncima. Mi smo oni pravi, pravcati Makedonci.

- Odgovorio sam: znam dede, to je meni poznato, ja radim na toj problematici.

- Ne, rekao je: dobro je da to cujes od mene.

- Ali, dede, Ti nikada nisi pricao o tim stvarima.

-E, sada je doslo vreme; odgovori djed.

- Kako sada, sto si do sada cutao; upitah ga.

- E, kad bi si i ti pohadzao grcku skolu u kojoj ako progovoris i jednu jedinu rec na maternjem jeziku DOBIJES BATINE I STOJIS SATIMA U COSAK NA ZRNEVLJE KUKURUZA, pitao bih te kako bi si se osecao, - ONDA BI SI PAZIO DA I U SNU NESTO NE PROGOVORIS.

- E, a sad mogu da pricam o onome sto znam, idem na onaj svet I NIKO NISTA MI NE MOZE.

Posle 3 dana ded je preminuo.

---------------------------------------------------------------------

NAZALOST TO JE NASA REALNOST.

---------------------------------------------------------------------------

ALI VREME DONOSI, VREME ODNOSI,

VREMENA SE MENJAJU!

Mene baš briga šta kažu drugi. Dovoljno sam siguran u svoj kompleksni identitet.
Na različitom smo stanovištu i to je to.
I jedan i drugi ćemo na kraju po principu gde svi Turci tu i mali Mujo. Valjda.
Ipak ne zaboravite da je CA samo kišobran organizacija a ne institucija i da nema pravo da na običnom sastanku menja svojevoljno ime celog naroda. Za to uopšte nema pravo.Za promenu imena je potreban plebiscit, a ne agitacija. A i za ime organizacije je isto potreban barem kongres, a njega u decembru nije bilo. Tako da opet mogu samo da se čudim.

Arman bio, Arman ost'o, 100%!

VARATE SE!

MI NEMAMO DRZAVU PA DA ORGANIZUJEMO REFERENDUM.

A, I KAD BI SMO IMALI,

ODLUCUJU NARODNI IZABRANICI.

A, TO I MI IMAMO.

Vasilie -II- Makedon
--------------------------------------------

Vasilie -II- Makedon, Imperator Vizantije, poznat pod nadimkom:

"BUGAROUBICA"

Posle pobede nad Samuilom kod planine Belasice 1014 godine, oslepio je 14.000 Samuilovih vojnika.

Zasto se je jedan Imperator Vizantije opredelio da se javno deklarise da je MAKEDONAC????

Sto bre nije rekao da je "Vlah", makar i "Aroman"???? pa cak i "Romej".

Gde nadze bas MAKEDON ????

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back