Sličan primer imam i ja, kumovi su u Španiji i dete im tečno priča i španski i srpski. I ja sam pristalica da deca što ranije krenu sa jezicima jer ih bolje usvajaju. Moje dete ima daleko bolji akcenat od mog engleskog, verovatno zato što sluša stalno lekcije koje su snimili englezi.
Sa ovim da Srbi slabo govore jezike se ne mogu složiti. Iz mog iskustva, mnogi drugi govore strane jezike slabo. U nemačkoj mi je trebalo pola časa u policijskoj stanici da se pojavi neko ume (ili želi) da priča engleski. U mađarskoj je jedina prodavačica u centru koja je znala engleski bila iz Srbije. Na američkom forumu mi je čovek pisao, na moje izvinjenje na greškama u pisanju, da bi i on želeo da zna neki drugi jezik osim engleskog. Kumovi iz Španije mi kažu da španci slabo znaju drugi jezik, iskustvo sa zimovanja u francuskoj je da tamo niko nije znao engleski... ima takvih priča puno. Zanimljiva je i jedna iz SAD, gde je moja sestra došla kao srednjoškolka i sad tamo predaje engleski jezik, nakon 6-7 godina u SAD. Na fakultetu joj je profesor bio fasciniran što zna više jezika, pa još i latinski. A to je donela samo iz srednje škole.
Ja bih voleo da pored francuskog i italijanskog, u osnovnoj školi u koju će da mi idu deca, imaju i nastavu ruskog jezika. Što više jezika, to bolje.