I još nešto u vezi ćirilice!!!

Које будале...деца им неће никада бити Енглези,Американци,Аустралијанци или Канађани.И ако оду тамо биће грађани другог реда као црнци из Африке.Бесмислено је малтретирати децу у вртићу са оваквим глупостима,Енглески могу да уче и касније...и још,родитељи деце коју буду отишла ће под старе дане добити оно шта су тражили,за њих ће се бринути социјалне службе у Србији а већина њих у дијаспори ће се стидети старих,неписмених и болесних родитеља који не умеју да течно говоре Енглески.Болиди.

Sličan primer imam i ja, kumovi su u Španiji i dete im tečno priča i španski i srpski. I ja sam pristalica da deca što ranije krenu sa jezicima jer ih bolje usvajaju. Moje dete ima daleko bolji akcenat od mog engleskog, verovatno zato što sluša stalno lekcije koje su snimili englezi.
Sa ovim da Srbi slabo govore jezike se ne mogu složiti. Iz mog iskustva, mnogi drugi govore strane jezike slabo. U nemačkoj mi je trebalo pola časa u policijskoj stanici da se pojavi neko ume (ili želi) da priča engleski. U mađarskoj je jedina prodavačica u centru koja je znala engleski bila iz Srbije. Na američkom forumu mi je čovek pisao, na moje izvinjenje na greškama u pisanju, da bi i on želeo da zna neki drugi jezik osim engleskog. Kumovi iz Španije mi kažu da španci slabo znaju drugi jezik, iskustvo sa zimovanja u francuskoj je da tamo niko nije znao engleski... ima takvih priča puno. Zanimljiva je i jedna iz SAD, gde je moja sestra došla kao srednjoškolka i sad tamo predaje engleski jezik, nakon 6-7 godina u SAD. Na fakultetu joj je profesor bio fasciniran što zna više jezika, pa još i latinski. A to je donela samo iz srednje škole.
Ja bih voleo da pored francuskog i italijanskog, u osnovnoj školi u koju će da mi idu deca, imaju i nastavu ruskog jezika. Što više jezika, to bolje.

Vrlo sam iznenadjena nemackim neznanjem obzirom na cinjenicu da je moje iskustvo pokazalo da su germanski i skandinavski narodi veoma ozbiljno pristupili ucenju engleskog. Direktno mislim na Svedjane, Dance, Norvezane, imaju jako dobar metod ucenja engleskog i na ulici je veoma tesko pronaci coveka koji ne govori taj strani jezik. Sa Nemcima se trudim da govorim nemacki ali cini mi se da ih bije glas da su vrlo pristojnog znanja, iznenadjena sam da masa ljudi nije znala u stanici. Spanci i Francuzi su vec posebna prica, obzirom da sa spanskim stojim nekako a sa francuskim nikako vrlo mi je neprijatno jer su oni netrpeljivi prema ljudima koji ne govore njihov jezik.
Spadam u eksperimentalnu generaciju koja je u III razredu osnovne skole dobila nemacki i engleski i do kraja skolovanja sam ucila oba. Italijanski jezik je divan, lagan, mek, pevljiv (inace je nastao "vestacki" dogovorom naucnika, to je zanimljiva prica) ali ako mogu neki savet da dam nemacki je pravi izbor, malo ljudi ga govori a hteli ili ne najsnazniju privrednu saradnju imamo upravo sa Nemackom i Austrijom...takodje je skolovanje u Austriji skoro pa besplatno ali je nemacki jezik nuzno poznavati, ne zagovaram odlazak iz zemlje vec prosto mogucnost usavrsavanja i skolovanja blizu kuce i za manji novac...mislim da je to najkorisniji jezik za Srbe...

Ali ce trebati tim malisanima engleski.
Кад одрасту.А до тад би требали да се играју кад не би имали дебиле од родитеља.И опет велики део њих неће довољно знати и познавати енглески,без обзира колико се њихови јако паметни родитељи буду гу.зили и трудили.

Ама,нико теби не приговара ништа.Лепо је што знаш матерњи језик колико знаш.Него ти једноставно не треба ни за шта.

Misoni sve sto znas u zivotu potencijalno moze da ti koristi...harmoniku da sviras nekada u zivotu moze da ti spasi porodicu gladi... knjigu procitas pa te oplemeni kamoli ceo jedan jezik...

Кад одрасту.А до тад би требали да се играју кад не би имали дебиле од родитеља.И опет велики део њих неће довољно знати и познавати енглески,без обзира колико се њихови јако паметни родитељи буду гу.зили и трудили.

Jezik naucis jedino pametno u mladosti. A ja kazem kinez salju decu od 3 godine da ucu engleski.

A mi se onda cudimo sto ekonomija ne raste u Srbiji ko u Kini.

Misoni sve sto znas u zivotu potencijalno moze da ti koristi...harmoniku da sviras nekada u zivotu moze da ti spasi porodicu gladi... knjigu procitas pa te oplemeni kamoli ceo jedan jezik...
Језици се заборављају ако их не користиш.Све се заборавља.Мишићи атрофирају ако се не користе.Једино је људска глупост безгранична.

Besplatan engleski u beogradskim vrtićima pohađa oko 18.000 predškolaca

Znaju roditelji kako i gde treba usmeravati decu...

Sreća pa i deci ovo ide od ruke...

A ćirilica?

Ćirilica kao prevaziđeno i nefunkcionalno pismo, seli se tamo gde mu je i mesto... U muzeje i arhive...

Ovo je strasno,

pod hitno oduzeti decu dati ih u normalne patriotske hraniteljske porodice,

a roditelje procesuirati i zestoko kazniti za ovo.

Jezik naucis jedino pametno u mladosti. A ja kazem kinez salju decu od 3 godine da ucu engleski.

A mi se onda cudimo sto ekonomija ne raste u Srbiji ko u Kini.
Кинези науче да говоре српски за пар година.Чак и падеже.Кинези уче цео живот и покушавају да побегну из беде.И ти би научио кинески за пар година кад би то био услов да добијеш храну.

Језици се заборављају ако их не користиш.Све се заборавља.Мишићи атрофирају ако се не користе.Једино је људска глупост безгранична.

...ne, naucena vestina prelazi u pasivno znanje koje se zacas moze ponoviti i iskoristiti...ako naucis da igras tenis i budes dobar teniser cak i ako ga ne igras deset godina ucices u formu za pola meseca a ko ne ume da igra nece uci u formu nikada jer su mu bazicni pokreti nepoznati...garantujem zivotom.

Кинези науче да говоре српски за пар година.Чак и падеже.Кинези уче цео живот и покушавају да побегну из беде.И ти би научио кинески за пар година кад би то био услов да добијеш храну.

Ja pricam o Kinezama u Kini.

Koji hocu da sopstvenu zemlju i rade ko stoke da bi obezbedili bolji zivot.

Dok Srbi samo kukaju i cak se za super iniciative kao ova ljute.

Ja pricam o Kinezama u Kini.

Koji hocu da sopstvenu zemlju i rade ko stoke da bi obezbedili bolji zivot.

Dok Srbi samo kukaju i cak se za super iniciative kao ova ljute.
Ти лупаш по цео дан.Ко се љути?Зашто би деца у вртићу учила пар безвезних речи кад ће поново то исто да уче у основној школи?

...jaoj tvrde glave...reci mi jel znas da vozis kola? Recimo da napravis pauzu od pet godina, da li bi znao nakon par sati ponavljanja da ih vozis kao ranije ili bi isao na 40 casova i polagao voznju ispocetka?
Ја сам знао и да решавам 20-так типова диференцијалних једначина.Али сам сигуран да сада не знам.Да би се нешто запамтило,мора да се понавља и вежба.

Ја сам знао и да решавам 20-так типова диференцијалних једначина.Али сам сигуран да сада не знам.Да би се нешто запамтило,мора да се понавља и вежба.

Pazi kada sam znala i ja a sada ne znam nijednu, zasto ne znam? Zato sto mi iste nisu presle u dugorocno znanje vec sam ih koristila u potrebnom momentu i toliko.
Sam si sebi dao odgovor zasto se sa jezicima mora poceti rano, upravo zato sto je bolje nesto uciti i tokom godina taloziti znanje na znanje polako pa tako ovladati vestinom nego ga smuvati na brzinu kada ti gori pod nogama...
...tako je i sa tenisom, ako je covek krenuo sa sedam godina njemu su pokreti postali prirodni i automatizovani dok "matorog konja" ne mozes nauciti jer se sve bolje uci dok si mali sundjer...pa tako i ova deca reaguju, da ne govorimo o akcentu...

Pazi kada sam znala i ja a sada ne znam nijednu, zasto ne znam? Zato sto mi iste nisu presle u dugorocno znanje vec sam ih koristila u potrebnom momentu i toliko.
Sam si sebi dao odgovor zasto se sa jezicima mora poceti rano, upravo zato sto je bolje nesto uciti i tokom godina taloziti znanje na znanje polako pa tako ovladati vestinom nego ga smuvati na brzinu kada ti gori pod nogama...
...tako je i sa tenisom, ako je covek krenuo sa sedam godina njemu su pokreti postali prirodni i automatizovani dok "matorog konja" ne mozes nauciti jer se sve bolje uci dok si mali sundjer...pa tako i ova deca reaguju, da ne govorimo o akcentu...
Немој само о тенису.Ко је гледао јутрос зна да Србима(пардон,Српкињама у овом случаја не вреде никаква вежбања и понављања,чим добију мало пара забораве све)не вреди учење и вежба.

Немој само о тенису.Ко је гледао јутрос зна да Србима(пардон,Српкињама у овом случаја не вреде никаква вежбања и понављања,чим добију мало пара забораве све)не вреди учење и вежба.

Posto tvrdim moram da govorim o stvarima koje su mi poznate kako me ne bi zapetljao...sta je to jutros receno o Srpkinjama? Jaoj gde su mi one grudve...:zimag::zimag:

Pikolo ja imam primer jedne klinkice, mama je Italijanka a tata Nemac, porodica zivi u Britaniji, mala prica sa mamom, bakom i dekom po majci na italijanskom, sa tatom i njegovom porodicom na nemackom a u skoli i sa drugaricama koristi engleski...ima sedam godina i sasvim tecno govori sva tri jezika...zamisli koja je to zivotna prednost...

Inace sam pristalica maternjeg i jos dva jezika tokom nizih razreda osnovne skole, Srbi ne govore jezike dobro, to je cinjenica...uvela bih engleski pet puta nedeljno u skole, identicno kao sto se slusa matematika i srpski...od ostalih stranih jezika bih ostavila samo nemacki i francuski. Italijanski i spanski neka uce privatno ako zele...ukoliko dete izadje sa znanjem engleskog i nemackog plus fakultet kasnije za njega nema zime...

Tecno govori, da, (mada smatram da je dete "vunderkind" onda), ali da li ce znati dovoljan fond reci i svo bogatstvo maternjeg jezika?

Back