To da sam ja prelascen si mogao samo samoga sebe da ubedis, i saleta... tako vam lakse.
Ozbiljni ljudi sa mnom diskutuju, a ne kupuju te tvoje bajke da je mene neko nasankao pre 20+ godina, jer bi do sada neko vec pokazao moje sankaliste .
Koliko si ti neozbiljan najociglednije govpri primer gde si preveo jednu recenicu Zlatoustog, pa za polovinu kaze da citira jevandjelje, a za drugu polovinu - Otkrivenje, a kada te potam - pa, dpbro, a na koga se odnosi taj ''pseudohrist'', za koga kaze da ga se cuvamo i ''ne saglasavamo se nizasta sa njim'', ti samo smugnes u smejanje [neozibiljnost]. Odakle si bese to preveo, da proverim, da nisu i drugi imali te tvoje fiks ideje?
Ja ovde nista ne krijem, a ti?
Kanon Efharistije je najsvetiji deo Liturgije. To je njen centralni i sredisni deo, a ujedno i svih ostalih Bogosluzenja u Hriscanstvu. Epicentar Hriscanskog Bogosluzenja. Taj epicentar, po ustrojstvu Svetog Jovana Zlatoustog, zapocinje recima:
- Pobedničku pesmu pojući, kličući, uzvikujuću i govoreći...
Objasnjenje odakle i kako su ove reci uvrstene u Lutirgijski Kanon, imas kod dr.Lazara Mirkovica u Litugici. Posto su to veliki PDF-ovi za pretragu i ne moze se izguglati iz njih ( ako imas vremena pogledaj na Svetosavlju) lakse mi je bilo da ti nadjem na Grckom.
«Τὸν ἐπινίκιον ὕμνον ᾄδοντα, βοῶντα, κεκραγότα και λέγοντα». Στη Λειτουργία της Βασιλείας
(Αποκ. 4, 6-8) τα Αγγελικά τάγματα εμφανίζονται με τη μορφή τεσσάρων πολυόμματων ζώων: «ᾄδοντά ἐστιν ὁ ἀετός· βοῶντά ἐστιν ὁ βοῦς· κεκραγότα ὁ λέων· καὶ λέγοντα, ὁ ἄνθρωπος». Η κτίση ολόκληρη συμμετέχει στη δοξολογία του Θεού. Ψηφιδωτό στην κόγχη του Ιερού Βήματος.
Μονή Οσίου Δαβίδ (Λατόμου), 5ος αι.
Objasnjenje je iz Solunskog manastira iz 5.veka i naravno do sada se ne menja. Ovaj stih je uvrsten u Kanon iz Otkrivenja.4. 6-8.
6. И пред пријестолом као море стаклено, слично кристалу; и насред пријестола и око пријестола четири жива бића, пуна очију сприједа и позади.
7.
И прво биће бјеше слично лаву, и друго биће слично телету, и треће биће имаше лице као човјек, и четврто биће бјеше слично орлу у лету.
8. И свако од четири жива бића имађаше по шест крила, наоколо и изнутра пуна очију, и дан и ноћ не мирују говорећи: Свет, Свет, Свет Господ Бог Сведржитељ, Који бјеше и Који јесте и Који долази.
Dakle o cemu se zapravo radi? Zlatoust uzima iz Otkrivenja cetiri opisa Serafima i po opisu daje nacin na koji oni slavoslove:
- pojuci - za orla ( ᾄδοντά ἐστιν ὁ ἀετός)
- klicuci ( razumljivije je na Crkvenoslovenskom - vopiusci) - za tele (βοῶντά ἐστιν ὁ βοῦς)
- uzvikujuci - za lava (κεκραγότα ὁ λέων)
- govoreci - za coveka ( λέγοντα, ὁ ἄνθρωπος)
Cetiri opisa Serafima imamo i kod Jezekilja, ali ne bas ovako i ne spojeno sa Isaijevim vidjenjem: Svet, Svet, Svet Gospod Savaot....
Nadam se da si razumeo da Zlatousti ni najmanje nije bio protiv Otkrivenja, jer ga ne bi uvrstio u sam Kanon Efharistije, a kao sto sam ti vec rekao da su i prvi Hriscani svoje Liturgije vrsili na grobovima mucenika i opet po recima iz Otkrivenja.
Grcki citat sam preneo sa sajta:
https://www.slideshare.net/ssuser81ce21/theia-leitoyrgia Pogledaj dole pod brojem 111.