I dalje...Nemam pojma... (vol. 2)

Aj sad napravi paralelu:

- Istrazivac kaze da je osvedocen Svevisnjim, ti kazes da si prosvetljen i imas velike duhovne darove (+nasao uzani put spasenja).
- Istrazivac negira Kanonske knjige Ap.Pavla, ti negiras 4 knjige Ap.Jovana.

Stvarno mi nije jasno sto se svadjate?
nema svadje, samo se bar ja trudim da jasno pkazem cinjenice
- ap. PAVLE je potvdjen svim drugim apostolima polovinom 1. veka
- ap. Jovana razlikuju od prezvitera Jovana, proroka Jovana sa kraja 1. veka

''osvedocen Svevisnjim'' - ja ne znam sta vi podrazumevate pod tim, ali mi izgleda da se vas dvojica medjusobno razumete, pa ako moze neko da mi objasni sta vam to znaci uopste, a prosvetljenje vam ostajem duzan, ... uzan put sam cak pokusao i kao posebnu temu, ili podtemu da negde da diskutijum, ali se ne secam da je bilo zainteresovanih

nema svetitelja koji negira kao istrazivac, a kao ja ima, cak i laodikijski sabor izostavlja ''otkrovenje Isusa Hrista koje njemu dade Bog'', ...

pa, ucenici Gospodnji su svi do jednog prihvatili apostola Pavla - kako mozes uopste tako nesto da kazes, da li si uopste citao Novi Zavet, Dela apostolska? Zar apostol PAVLE PROPOVEDA NEKO DRUGO JEVANDJELJE, jel ti to tvrdis? Pa valjda bi ga neko od ucenika i apostola osporio jos onda polovnom prvog veka? ali ne, ti kao sve drge denominacije osporavate njega, a ne osporavate onoga sa kraja prvog veka, kada apostola vise nije ni bilo, tj. direktnih ucenika. Pa gde je tu logika?
Gde je pamet da ti poredis svedeborga sa apostolom Pavlom, dok meni imputiras obaska? Svaka susa danas, ili posle apostolskog doba, jer nema ko da ih ospori, a apostoli su osporavali lazne ucitelje i lazne proroke, to svedocanstvo imamo, napismeno u novom zavetu.
Apostoli su prihvatili Pavla, i ja ga prihvatam [plus znam da je govorio istinu i da je na mojoj strani]. A razne suse prihvataju razne varalice u 18, 19 veku i ja ih ne prihavatam [plus, jasno pokazujem svaku njihivu/vasu laz], moja logika je prosta, a gde je tvoja logika?.

pa ti onda pisi o tome, a nemoj da nam poturas i izmisljas gluposti.
JA LICNO? sta ti uopste to znaci ''osvedocio''? kome bre da se osvedocim? tebi,, saletu, jerohincu?

ne znam o cemu pricas, navedi stih

znam, isto imamo i danas, svaka sekta ima svog proroka videoca i isto svi kazu kao i ti - kako je mogao taj i taj, tako mozemo i mi da imamo. Da nisi i ti kao svedenbrgo krstario nebesima?
Bozije seme , Efescima 1, 4 kao sto nas odabra kroz njega PRE postanja sveta;
Ti prihvatas Savla, a zasto ne prihvatis direktno Boga i Mesiju, :?:
I po cemu Svedenborg nije u pravu, dokazi , :?:
Ti nisi osvedocen Bogom, kada ce se to desiti, dzaba tebi teoretika, kada ne znas , sta nam je Mesija zavestao.
Isti si ko Jeroh, :)

Nije bilo reči o tome ko ga je odabrao nego ko ga je posle priznao pošto je bio progonitelj.Naravno da ga je Bog Crkva potvrdila.
Savle je odradio prvo propovednicko putovanje, zatim Savle i Varnava su se posvadjali sa ostalim, a onda su njih dvojica I drugi otisli u Jerusalim, a onda su apostoli odredili ko ide da propoved paganima.

Bozije seme , Efescima 1, 4 kao sto nas odabra kroz njega PRE postanja sveta;
4. Као што нас изабра кроз Њега пре постања света, да будемо свети и праведни пред Њим у љубави,

pa, zasto ti ovo smeta? zato sto ne razumes, zastranio si po nekom drugom pitanju, i zato ti ovo smeta.

Ti prihvatas Savla, a zasto ne prihvatis direktno Boga i Mesiju, :?:
kako ne prihvatam? pa ja kada kazem da sam Pavlov ucenik kada kazemo da propovedamo jevandjelje, mislimo na CETVOROjevandjelje, i jos pride PROTOjevandjelje Jakovljevo [koga si ti pomenuo]. Hristos je Mesija i On nam je rekao kako da se molimo Bogu Ocu. Ne razumem sta ti nije jasno, i sta nam sporis. A razumem da si ljubomoran, apostol Pavle je najinteligentniji covek, i bas zato ga je Gospod odabrao.
I po cemu Svedenborg nije u pravu, dokazi , :?:
pa zar nisam vec dokazao ciirajuci da je izmisljao ako zagovara neke nebeske brakove, a Hristos kaze da na nebu nema zenidbe/udaje, nema musko/zensko, kao andjeli? promaklo ti, evo ovde
Ti nisi osvedocen Bogom, kada ce se to desiti, dzaba tebi teoretika, kada ne znas , sta nam je Mesija zavestao.
cim pogledas i uvidis da je svedenborg protivurecio Hristu i IZMISLJAO GLUPOSTI, odmah cu da ti dokazem prakticno, nesto vrlo licno.
Isti si ko Jeroh, :)
on se ne deklarise kao vernik, a razlikujemo se po jos mnogo cemu.

Savle je odradio prvo propovednicko putovanje, zatim Savle i Varnava su se posvadjali sa ostalim, a onda su njih dvojica I drugi otisli u Jerusalim, a onda su apostoli odredili ko ide da propoved paganima.
Ne znam šta ti istražuješ al što se tiče Biblije veze nemaš.Savletu nikada ne bi padalo na pamet da propoveda nazarenske jeretike kako su hrišćane nazivali fariseji...ali Pavle

4. Као што нас изабра кроз Њега пре постања света, да будемо свети и праведни пред Њим у љубави,

pa, zasto ti ovo smeta? zato sto ne razumes, zastranio si po nekom drugom pitanju, i zato ti ovo smeta.

kako ne prihvatam? pa ja kada kazem da sam Pavlov ucenik kada kazemo da propovedamo jevandjelje, mislimo na CETVOROjevandjelje, i jos pride PROTOjevandjelje Jakovljevo [koga si ti pomenuo]. Hristos je Mesija i On nam je rekao kako da se molimo Bogu Ocu. Ne razumem sta ti nije jasno, i sta nam sporis. A razumem da si ljubomoran, apostol Pavle je najinteligentniji covek, i bas zato ga je Gospod odabrao.

pa zar nisam vec dokazao ciirajuci da je izmisljao ako zagovara neke nebeske brakove, a Hristos kaze da na nebu nema zenidbe/udaje, nema musko/zensko, kao andjeli? promaklo ti, evo ovde

cim pogledas i uvidis da je svedenborg protivurecio Hristu i IZMISLJAO GLUPOSTI, odmah cu da ti dokazem prakticno, nesto vrlo licno.

on se ne deklarise kao vernik, a razlikujemo se po jos mnogo cemu.
Eto, ti si sve " shvatio", mashala.
Ti si specijalno izabran.
A jos si i Savlov ucenik, ojha.
Zavrsili smo, Amin, :)

Ne znam šta ti istražuješ al što se tiče Biblije veze nemaš.Savletu nikada ne bi padalo na pamet da propoveda nazarenske jeretike kako su hrišćane nazivali fariseji...ali Pavle
YAHusha je rodjen u Nazaretu.
A Savle ga nikada nije upoznao, pa prema tome, danasnje hriscanstvo je odredio Savle, a trebalo je da Jovan bude naslednik.

nema svadje, samo se bar ja trudim da jasno pkazem cinjenice
- ap. PAVLE je potvdjen svim drugim apostolima polovinom 1. veka
- ap. Jovana razlikuju od prezvitera Jovana, proroka Jovana sa kraja 1. veka

''osvedocen Svevisnjim'' - ja ne znam sta vi podrazumevate pod tim, ali mi izgleda da se vas dvojica medjusobno razumete, pa ako moze neko da mi objasni sta vam to znaci uopste, a prosvetljenje vam ostajem duzan, ... uzan put sam cak pokusao i kao posebnu temu, ili podtemu da negde da diskutijum, ali se ne secam da je bilo zainteresovanih

nema svetitelja koji negira kao istrazivac, a kao ja ima, cak i laodikijski sabor izostavlja ''otkrovenje Isusa Hrista koje njemu dade Bog'', ...
Ja razumem zasto Istrazni negira Pavlovo Apostolstvo. Pavle je raskrinkao sve i ondasnje i danasnje jeresi, pa je zato Istraziteljev ucitelj odlucio da, umesto da se prilagodi Pismu, jednostavno negira apostolstvo. Tako bilo coveku lakse.
Al tebe ne razumem. Umesto da savijes siju i priznas da su te nasankali ko omladinca, ti i sad pod stare dane ne uspevas da se oslobodis te prelesti. To ne razumem.

... Tako bilo coveku lakse.
Al tebe ne razumem. Umesto da savijes siju i priznas da su te nasankali ko omladinca, ti i sad pod stare dane ne uspevas da se oslobodis te prelesti. To ne razumem.
To da sam ja prelascen si mogao samo samoga sebe da ubedis, i saleta... tako vam lakse.
Ozbiljni ljudi sa mnom diskutuju, a ne kupuju te tvoje bajke da je mene neko nasankao pre 20+ godina, jer bi do sada neko vec pokazao moje sankaliste .
Koliko si ti neozbiljan najociglednije govpri primer gde si preveo jednu recenicu Zlatoustog, pa za polovinu kaze da citira jevandjelje, a za drugu polovinu - Otkrivenje, a kada te potam - pa, dpbro, a na koga se odnosi taj ''pseudohrist'', za koga kaze da ga se cuvamo i ''ne saglasavamo se nizasta sa njim'', ti samo smugnes u smejanje [neozibiljnost]. Odakle si bese to preveo, da proverim, da nisu i drugi imali te tvoje fiks ideje?
Ja ovde nista ne krijem, a ti?

A Savle ga nikada nije upoznao, pa prema tome, danasnje hriscanstvo je odredio Savle, a trebalo je da Jovan bude naslednik.
pa tako lepo reci, da ne priznajes hriscanstvo generalno, vidis kako south ima razumevanje za tebe, a za mene nema
ja sto ne priznajem ne cita se na sv. liturgiji, a apostol se cita.
po mojoj logici, south bi trebao za mne da ima razumevanje, a ne za tebe
Zavrsili smo, Amin, :)
south, kada se uplasi, prvo se smeje, da bar malo ublazi strah, a tebi nije smesno ni malo kada je vreme za bezaniju - ajd, pa sretno ti beganje, necu da te jurim.

Reactions: south railroad
razumem ja da ti ne mozes kao istrazni samo da smugnes, obaveze moderatora imas, ali u tome se vas dvojica razlikujete - on posteno pobegne, a ti smejenjam odglumis kao da nisi isti on - pobegulja.
nisam ja
:metla2:, vec ste vi sami sebe pocistili da mi ne trosite vreme, jer nemate nista ozbiljno da mi odgovorite
... i onda se ja smejem zajedno sa tobom, sa drugima am ozbiljan, svakome sam bio sve - ap Pavle me naucio.

takodje i
16-17. Ali sa kime ću uporediti rod ovaj? Sličan je djeci koja sjede po trgovima i dovikuju drugovima svojim govoreći: Svirasmo vam, i ne igraste; naricasmo vam, i ne ridaste.

Poslednja izmena:
To da sam ja prelascen si mogao samo samoga sebe da ubedis, i saleta... tako vam lakse.
Ozbiljni ljudi sa mnom diskutuju, a ne kupuju te tvoje bajke da je mene neko nasankao pre 20+ godina, jer bi do sada neko vec pokazao moje sankaliste .
Koliko si ti neozbiljan najociglednije govpri primer gde si preveo jednu recenicu Zlatoustog, pa za polovinu kaze da citira jevandjelje, a za drugu polovinu - Otkrivenje, a kada te potam - pa, dpbro, a na koga se odnosi taj ''pseudohrist'', za koga kaze da ga se cuvamo i ''ne saglasavamo se nizasta sa njim'', ti samo smugnes u smejanje [neozibiljnost]. Odakle si bese to preveo, da proverim, da nisu i drugi imali te tvoje fiks ideje?
Ja ovde nista ne krijem, a ti?

Kanon Efharistije je najsvetiji deo Liturgije. To je njen centralni i sredisni deo, a ujedno i svih ostalih Bogosluzenja u Hriscanstvu. Epicentar Hriscanskog Bogosluzenja. Taj epicentar, po ustrojstvu Svetog Jovana Zlatoustog, zapocinje recima:
- Pobedničku pesmu pojući, kličući, uzvikujuću i govoreći...
Objasnjenje odakle i kako su ove reci uvrstene u Lutirgijski Kanon, imas kod dr.Lazara Mirkovica u Litugici. Posto su to veliki PDF-ovi za pretragu i ne moze se izguglati iz njih ( ako imas vremena pogledaj na Svetosavlju) lakse mi je bilo da ti nadjem na Grckom.

«Τὸν ἐπινίκιον ὕμνον ᾄδοντα, βοῶντα, κεκραγότα και λέγοντα». Στη Λειτουργία της Βασιλείας (Αποκ. 4, 6-8) τα Αγγελικά τάγματα εμφανίζονται με τη μορφή τεσσάρων πολυόμματων ζώων: «ᾄδοντά ἐστιν ὁ ἀετός· βοῶντά ἐστιν ὁ βοῦς· κεκραγότα ὁ λέων· καὶ λέγοντα, ὁ ἄνθρωπος». Η κτίση ολόκληρη συμμετέχει στη δοξολογία του Θεού. Ψηφιδωτό στην κόγχη του Ιερού Βήματος. Μονή Οσίου Δαβίδ (Λατόμου), 5ος αι.

Objasnjenje je iz Solunskog manastira iz 5.veka i naravno do sada se ne menja. Ovaj stih je uvrsten u Kanon iz Otkrivenja.4. 6-8.
6. И пред пријестолом као море стаклено, слично кристалу; и насред пријестола и око пријестола четири жива бића, пуна очију сприједа и позади.
7. И прво биће бјеше слично лаву, и друго биће слично телету, и треће биће имаше лице као човјек, и четврто биће бјеше слично орлу у лету.
8. И свако од четири жива бића имађаше по шест крила, наоколо и изнутра пуна очију, и дан и ноћ не мирују говорећи: Свет, Свет, Свет Господ Бог Сведржитељ, Који бјеше и Који јесте и Који долази.

Dakle o cemu se zapravo radi? Zlatoust uzima iz Otkrivenja cetiri opisa Serafima i po opisu daje nacin na koji oni slavoslove:
- pojuci - za orla ( ᾄδοντά ἐστιν ὁ ἀετός)
- klicuci ( razumljivije je na Crkvenoslovenskom - vopiusci) - za tele (βοῶντά ἐστιν ὁ βοῦς)
- uzvikujuci - za lava (κεκραγότα ὁ λέων)
- govoreci - za coveka ( λέγοντα, ὁ ἄνθρωπος)

Cetiri opisa Serafima imamo i kod Jezekilja, ali ne bas ovako i ne spojeno sa Isaijevim vidjenjem: Svet, Svet, Svet Gospod Savaot....

Nadam se da si razumeo da Zlatousti ni najmanje nije bio protiv Otkrivenja, jer ga ne bi uvrstio u sam Kanon Efharistije, a kao sto sam ti vec rekao da su i prvi Hriscani svoje Liturgije vrsili na grobovima mucenika i opet po recima iz Otkrivenja.
Grcki citat sam preneo sa sajta: https://www.slideshare.net/ssuser81ce21/theia-leitoyrgia Pogledaj dole pod brojem 111.

Dakle o cemu se zapravo radi? Zlatoust uzima iz Otkrivenja cetiri opisa Serafima
znas da ne znam grcki, a svetosavlje pokazi tacno stranicu, pa da procitam

ovo sto ti nudis ne drzi vodu
Cetiri opisa Serafima imamo i kod Jezekilja,
mislis, heruvima?
a kako ih razlikujemo, 2 para krila ne cini 6, vec 4.
p.s KAO I U SOLUNU, tako ste napravili amalgam i od kneza ovoga sveta, a posebno od svetlosnose/lucifera.
samo ti meni postavi tekst, a ovo napamet ljudi neka provere, kod jezekilJa imamo HERUVIME, a solunski mozaicki amalgam iz 5. veka ne dokazuje tvoje tvrdnje o sv. Zlatoustom iz 4.
Nadam se da si razumeo da Zlatousti ni najmanje nije bio protiv Otkrivenja, jer ga ne bi uvrstio u sam Kanon Efharistije
to je tvoja masta, lepo sam ti navodio pravoslavnu enciklopediju, da svetitelj knj, otkrivenja nikada nije koristio, i to nema veze sa pravoslavljem ili zpadnjacima, vec su to opstepoznate cinjenice o sv. JOVANU Zlatoustom.

tvoji zakljucci su posredni, ali su pogresni, jer ne razlikujes serafime od heruvima, ali bilo je gorih slucajeva u istoriji rekoh vec, a i drugi nisu mogli da veruju za svetlosnosu/lucifera, i kn. ovoga sveta - djavolski amalgami.

Poslednja izmena:
znas da ne znam grcki, a svetosavlje pokazi tacno stranicu, pa da procitam

ovo sto ti nudis ne drzi vodu
mislis, heruvima?
a kako ih razlikujemo, par krila ne cini 6.
p.s KAO I U SOLUNU, tako ste napravili amalgam i od kneza ovoga sveta, a posebno od svetlosnose/lucifera.
samo ti meni postavi tekst, a ovo napamet ljudi neka provere, kod jezekilJa imamo HERUVIME, a solunski mozaicki amalgam iz 5. veka ne dokazuje tvoje tvrdnje o sv. Zlatoustom iz 4.
Da na Heruvime sam mislio. Evo ovde imas nesto sto ``drzi vodu``

https://svetosavlje.org/bogosluzben...rgika_DrugiDeoBogosluzenjaISveteLiturgije.pdf

Skroluj na dole do str 94. Hteo sam da ti sam otkrijes ove stvari te sam ti zato i par puta govorio da pronadjes gde se u kanonu Efharistije koristi Otkrivenje, jer pravo da ti kazem, plasio sam se da ces i na samu Liturgiju poceti da govoris da ``ne drzi vodu`` jer koristi Otkrivenje, pa jos i da budem kriv sto te navodim na greh.
Eto procitaj i ne moras komentarisati. Veruj kako hoces.
Grcki deo sa objasnjenjem Pobednicke Pesme iz Kanona Efharistije sam ti postavio da vidis sta Grcki dogmaticari i Liturgicari kazu o poreklu ovih stihova. Od 5. veka je ovo objasnjenje da je ovo iz Otkrivenja a u Solunu to nisu izmislili vec je prvi tekst koji je ostao sacuvan do danasnjeg dana. A za verovati mu je jer i sva ostala objasnjenja stihova Liturgije se koriste u Liturgici i do danas.

pa tako lepo reci, da ne priznajes hriscanstvo generalno, vidis kako south ima razumevanje za tebe, a za mene nema
ja sto ne priznajem ne cita se na sv. liturgiji, a apostol se cita.
po mojoj logici, south bi trebao za mne da ima razumevanje, a ne za tebe

south, kada se uplasi, prvo se smeje, da bar malo ublazi strah, a tebi nije smesno ni malo kada je vreme za bezaniju - ajd, pa sretno ti beganje, necu da te jurim.
A od cega pobegoh, socim si me uplasio, :)
Moderatori pazljivo prate sta se pise, to im je zadatak odje.
Liturgiju izmislise Savlovi istomisljenici, nikada se tako nesto, nije odigravalo u ranom periodu, razvoja jevandjelja. Niti Mesija , nit ucenici se nisu bavili tim.
Dal ti je palo na pamet da mozda postoji mesijansko zavestanje, ili ono sto je YAHoshua ostavio u amanet ucenicima , :?:

, te jedino nedostaje na spisku kanonskih knjiga u 60. pravilu laodikijskog sabora

Apsolutno tačno. Otkrivenje nije bilo uvršćeno u Kanon na tom saboru 367 g. shodno pravilu 60. Pitanje za tebe...da li znaš zbog čega...

I tako...Otkrivenje te 367 godine nije bilo kanonizovano i to je za tebe, dokaz da je lažno...

E sada, imaj u vidu da je na saboru u Hiponu 393 g. u Kanon uvršteno i Otkrivenje. A nakon toga i na svim narednim saborima, Otkrivenje je bilo kanonizovano.

Razmisli malo u vez i sa prostom činjenicom, da su u ona vremena, bile u opticaju razne verzije pseudo Otkrivenja, koje su menjali i svojim učenjima prilagodjavali razna sektaška učenja. Neće ti biti teško da pronadješ kakvu je ulogu u vezi sa tim imao recimo i gnostik Kerint, koji je živeo u vreme Apostola Jovana.

Back