I dalje...Nemam pojma... (vol. 2)

A evo kako je bilo - ja sam te upitao, kako to da ti tvrdis da je sotona knez ovoga sveta, a justin popovic tvrdi da je Hristos taj knez ovoga sveta, tumaceci jevandjelje po JOVANU
A za sud, što je knez ovoga svijeta osuđen.“
(16:8-11)

https://svetosavlje.org/tumacenja-svetog-evandjelja-po-jovanu/18/?pismo=lat
Duh Sveti pokaraće svet još „za sud, što je knez ovoga sveta osućen“. Da, ljudi, su izvršili sud nad Bogom: najsramniji i najodvratniji, kakav ni demoni nisu izvršili kad je u pakao sišao. Ljudi su osudili na smrt Kneza, Vladara ovoga sveta, Tvorca i Svedržitelja i Spasitelja. Ima li bezumnijeg suda od toga: osuditi Boga, i to na smrt?

I kakve veze to ima sa onim iz Matej 2:2...

To sam ja tebe pitao, i jos neke pravoslavce vajne, a ne za Matej 2,2 sto je sasvim druga tema na koju si bezveze skocio da bi izbegao odgovor na moje pitanje..

Kada postavljaš delove tvojih postova sa nekih drugih tema, obrati pažnju koga si i gde to pitao. Neću postavljati tvoje postove sa drugih tema u kojima stoji to u vezi tumačenja Jovanovog Jevandjelja po Justinu Popoviću.

A u vezi tumačenja Justina Popovića, obrati pažnju na rečenicu...

Ljudi su osudili na smrt Kneza, Vladara ovoga sveta, Tvorca i Svedržitelja i Spasitelja.

Ne piše...Kneza ovog sveta...Piše samo...Kneza. A u nastavku posle zapete ide ono...Vladara ovog sveta.

P.S. A ti kao školovani astronom nisi naučio da se imena i prezimena pišu početnim velikim slovom...Mislim na ono...justin popović

A kada bi pročitao Bibliju, zapazio bi da se Isus naznačuje i kao Car.

Matej 28:18... ''I pristupivši Isus reče im govoreći: Dade mi se svaka vlast na nebu i na zemlji.''

Otkrivenje 17:14... ''Ovi će se pobiti s Jagnjetom i Jagnje će ih pobediti, jer je Gospodar nad gospodarima i Car nad carevima; i koji su s Njim, jesu pozvani i izabrani i verni.''

Jevrejima 1:8... ''A sinu: Presto je Tvoj, Bože, va vek veka; palica je pravde palica carstva Tvog.''

E sada, kada se kaže ono tebi omiljeno...knez ovog sveta, imajući u vidu da ono Knez, samo po sebi predstavlja neku vladavinu ali...sa nekim Carem kao autoritetom, šta bi to moglo značiti...

A razmisli malo u vezi sa tim da je u Starom Zavetu JHVH Gospodar nad gospodarima, Car nad carevima a da je u Novom Zavetu to Isus...

1 Timotiju 6:15...''Koji će u svoje vreme pokazati, Blaženi i jedini Silni Car nad carevima i Gospodar nad gospodarima,''

Sumnjam da češ shvatiti poentu mog kazivanja ali...zašto li zbog toga, iznenadjen neću biti...

ja sam te upravo to i pitao, da nam osim ove metafore pokazes i druge,

A ne kaza mi ništa u vezi sa ovim...

2 Petrova 1:19...''I imamo najpouzdaniju proročku reč, i dobro činite što pazite na nju, kao na videlo koje svetli u tamnom mestu, dokle dan ne osvane i danica se ne rodi u srcima vašim.''

U mom postu koji si ovde komentarisao, nije bilo priće o ...trećini iz lažnog otkrivenja...

Ranije si postavio ovako...

a pelin/pelen zvezda IZ LAZNOG OTKRIVENJA jeste lazna - ne znam sta je smesno

Nisi primetio moj odgovor u vezi sa tim...

Zašto je Pelen velika zvezda iz Otkrivenja lažna...

Otkrivenje 8:10-11... ''I treći anđeo zatrubi, i pade s neba velika zvezda, koja goraše kao sveća, i pade na trećinu reka i na izvore vodene. I ime zvezdi beše Pelen; i trećina voda posta pelen, i mnogi ljudi pomreše od voda, jer behu gorke.''

Otkrivenje 8:11...καὶ τὸ ὄνομα τοῦ ἀστέρος λέγεται Ὁ Ἄψινθος. καὶ ἐγένετο τὸ τρίτον τῶν ὑδάτων εἰς ἄψινθον, καὶ πολλοὶ τῶν ἀνθρώπων ἀπέθανον ἐκ τῶν ὑδάτων, ὅτι ἐπικράνθησαν.

Ta zvezda je, gorela kao sveća...Seti se tvog omiljenog stiha...

Luka 10:18... ''A On im reče: Ja videh sotonu gde spade s neba kao munja.''

pa se priseti i ovog...
Kako pade s neba, zvezdo danice, kćeri zorina?
I da te pitam...da li ta zvezda Pelen, metaforično ukazuje na zbacivanje sotone sa neba na zemlju...Zapazi ono ...trećinu reka...i trećina voda posta Pelen...

A u vez i sa tim...Pelen...pogledaj ovo...

Jeremija 9:15...''Za to ovako veli Gospod nad vojskama, Bog Izrailjev: Evo ja ću nahraniti taj narod pelenom i napojiću ih žuči.''

Jeremijine tužbalice 3:15...''Nasiti me gorčinom, opoji me pelenom.''

Sve to ima neku svoje povezanost jedno sa drugim ali...tebi je jednostavno jer uvek ima ono tvoje...lažno Otkrivenje...

A da...i ova zvezda iz Otkrivenja, mora da je lažna...

Otkrivenje 9:1...''I peti anđeo zatrubi, i videh zvezdu gde pade s neba na zemlju, i dade joj se ključ od studenca bezdana;''

pa sam kao primer upitao za trecine iz laznog otkrivenja, vidi nadji stih, gde se trecina voda truje, trecina riba ubija, trecina, ... - za to ti meni reci, jel i to metafora ili ce stvarno ''zvezda'' da padne na zemlju i napravi masakr?

Nisam iznenadjen zbog tvog uverenja da je ona neka zvezda Pelen iz Otkrivenje 8:10-11 stvarno neka zvezda koja je pala na zemlju, jer ti to biva kao neki dokaz...da je Otkrivenje lažno.

Pažljivo pročitaj post u spojleru a koji si ono...ignorisao.

niti sam rekao bukvalno, niti metaforicno, to nema smisla kako ti mastas, ne razlikujuci jednu zvezde od druge.

Astronome, koje sam to zvezde, trebao razlikovati, jednu od druge...Nije valjda da su ovo različite zvezde...

Brojevi 24:17...''Vidim Ga, ali ne sad; gledam Ga, ali ne izbliza; izaći će zvezda iz Jakova i ustaće palica iz Izrailja, koja će razbiti knezove moavske i razoriti sve sinove sitove''

Matej 2:2...'' Gde je car judejski što se rodio? Jer smo videli Njegovu zvezdu na istoku i došli smo da Mu se poklonimo.''

2 Petrova 1:19...''I imamo najpouzdaniju proročku reč, i dobro činite što pazite na nju, kao na videlo koje svetli u tamnom mestu, dokle dan ne osvane i danica se ne rodi u srcima vašim.''

Otkrivenje 2:26-28... ''I koji pobedi i održi dela moja do kraja, daću mu vlast nad neznabošcima; I pašće ih gvozdenom palicom, i oni će se razdrobiti kao sudovi lončarski; kao i ja što primih od Oca svog; I daću mu zvezdu danicu''

pa to te je i pitam jel to metaforicno, kao bajagi, ili stvarno mislis da zvezda pada na zemlju? i bas se zvezdi daje kljuc, posle pada?

Kuku me lele da me lele kuku...Nikada ali nikada ti nečeš shvatiti metaforičnost u Bibliji.

2. PETROVA 2,16-17
Jer vam ne objavismo silu i dolazak Gospoda našega Isusa Hrista sledujuci izmišljenim bajkama,
...

Šta si se to spetljao sam sa sobom...Kako glasi 2 Petrova 2:16-17...Glasi li ovako...

''Ali bi pokaran za svoje bezakonje: skot nemi progovorivši glasom čovečijim zabrani bezumlje prorokovo. Ovo su bezvodni izvori, i oblaci i magle koje progone vetrovi, za koje se čuva mrak tamni vavek.''

dakle, sve zvezde nisu lazne, vec su lazne one koje se nabrajaju u laznom otkrivenju, pelen na primer je lazna zvezda, a lazno otkrivenje je ta lukavo izmisljena bajka.

Čoveće, kako ti protivrečiš samom sebi...to je ...samo tako...

Moje stanoviste je jasno - sve su to lazne zvezde, danica venera je planeta

I tako...najnovija tvoja tvrdnja biva...da su lažne zvezde samo one koje se nabrajaju u ''lažnom'' Otkrivenju jer je Pelen lažna zvezda...

A u Otkrivenju se pominje i zvezda Danica...da li je i ona...lažna zvezda Danica...

Ene svašta...pitam da li je Danica iz ''lažnog'' Otkrivenja lažna...pa u ''lažnom '' Otkrivenju mora da je ...sve lažno...zar ne...

Čoveće, kako ti protivrečiš samom sebi...to je ...samo tako...
ta jedino znas da vadis iz konteksta, jer ako sam rekao '
'' Moje stanoviste je jasno - sve su to lazne zvezde, danica venera je planeta ''
onda sam akcentovao da su to lazne zvezde koje padaju na zemlju i zagorcavaju trecinu voda, kao pelen npr.
da sam hteo da kazem da su sve zvezde lazne, onda ne bih akcentovao - SVE SU TO, vec bih rekao SVE SU ZVEZDE [BEZ RECCE ''TO''].
Ovo je primer tvog obraza.
Kuku me lele da me lele kuku...Nikada ali nikada ti nečeš shvatiti metaforičnost u Bibliji.
pa zar se nisi ti postavio kao ucitelj metofora, a ne znas i ne smes da odgovoris sta je u vezi zvezda metafora, a sta nije, a lepo si upitan jel prava zvezda pelen koja pada na zemlju, ili je metaforicna?
I kada sam ti u nekoliko postova, predočio da u Matej 2:2 nema ono...knezu ovog sveta, ti si odgovorio ovako...
po svom obicaju, kada nastojis da izbegnes pitanje na 1 citat, ti nudis drugi - naravno da nema, zato si i naveo taj citat koji nema, da bi izbegao odgovor na citat koji ima - cccc, koji si ti...

Poslednja izmena:
Problem je sto ne razumes ovo ``knez``. Probaj da ubacis bilo koju rec iz prevoda reci ὁ ἄρχων (koja stoji u Pismu) i mozda ce ti biti malo jasnije na sta misli Sveti otac Justin Popovic cije ime i prezime pises malim slovom sebi na sramotu i osudu.
Daklem, pogledaj sta kaze jerohinac
Auuuuuuuu....pa ti si do fanatizma opsednut knezom ovog sveta ili ti sotonom....Hajde ponovo pogledaj stih o kojem pričamo...
pa onda pogledaj sta kaze justin popovic tumaceci jevandjelje po JOVANU
„za sud, što je knez ovoga sveta osućen“. Da, ljudi, su izvršili sud nad Bogom: najsramniji i najodvratniji, kakav ni demoni nisu izvršili kad je u pakao sišao. Ljudi su osudili na smrt Kneza, Vladara ovoga sveta, Tvorca i Svedržitelja i Spasitelja. Ima li bezumnijeg suda od toga: osuditi Boga, i to na smrt?
e, pa mi lepo odgovori, jel knez ovoga sveta
1 sotona, kako kaze jerohinac
ili
2 Hristos, kako kaze justin
i nemoj da mi filozofiras kao ovaj tvj drugar, i zatrpavas sa drugim irelevantnm, nego odgovori, 1. ili 2.

Da li treba tacan stih iz Jevandjelja po Jovanu koji Justin citira? IZVOLI OBJASNI DRUGIMA, PRIKAZI UPOREDO OBE RECI koje imamo prevdene ''knez'', pokazi i dokazi razliku kneza ovoga sveta i predsednika,guvernera, sta vec ovoga sveta, treba nam jasno da vidimo kokako glasi, da ne bude posle kao kod kesarijskog da moze svetlonosa/lucifer da se aplikuje kako se hoce, pa malo na Hrista, malo na otpadnika, dok se ti podsmevas jerohincevim podvalama meni, - jeste jos se cesem, ali neka...To sto vi radite je vrlo vrlo vrlo ruzno.

Poslednja izmena:
vi ne mozete da napravite jasnu razliku, nego samo muljate i ubacujete jeftine trikove, imputirajuci mi ono sto nisam rekao; malo pazljivije ctanje i jasno je ko ovde nema pojma i zasto mene pravi ludim
Otkrivenje 2:26-28... ''I koji pobedi i održi dela moja do kraja, daću mu vlast nad neznabošcima; I pašće ih gvozdenom palicom, i oni će se razdrobiti kao sudovi lončarski; kao i ja što primih od Oca svog; I daću mu zvezdu danicu''
gde je tumacenje, ko to govori, da li onaj koji za sebe kaze da je zvezda danica, pa ce da da samog sebe? da se mozda ne radi onda o nekom drugom, a ne o Hristu? sta si ti u stvari hteo da dokazes ovim stihom? a ovo pitane sam ti vec postavio, ali ti si onda zatrpao sa nekim drugim stihom...
Šta si se to spetljao sam sa sobom...Kako glasi 2 Petrova 2:16-17...Glasi li ovako...
''Ali bi pokaran za svoje bezakonje: skot nemi progovorivši glasom čovečijim zabrani bezumlje prorokovo. Ovo su bezvodni izvori, i oblaci i magle koje progone vetrovi, za koje se čuva mrak tamni vavek.''
da ja sam citirao
prvu, a ne drugu glavu 16-17
Jer vam ne objavismo silu i dolazak Gospoda našega Isusa Hrista sledujući izmišljenim bajkama, nego smo sami bili očevici veličanstva Njegova.
Jer On primi od Boga Oca čast i slavu kada mu dodje ovaj glas od veličanstvene slave: Ovo je Sin moj ljubljeni, koji je po mojoj volji.
dobro si primetio, imamo svedoke na gori slave Gospodnje, i imamo JEDNOG bezumnog proroka koji izmislja lukavo bajku o ''zvezdama'' koje padaju na zemlju i truju, zagorcavaju, sve po trecinu.

Takodje, u slicnom tonu ide i Judina posl.
  • 12 Ovo su oni što pogane vaše milostinje jedući s vama bez straha i gojeći se; oblaci bezvodni [OTK. 11,12] koje vetrovi prenose.; jesenska drveta nerodljiva [OTK. 14] koja su dvaput umrla [OTK. 20,14] i iz korena iščupana

Ljudi su osudili na smrt Kneza, Vladara ovoga sveta, Tvorca i Svedržitelja i Spasitelja.

Ne piše...Kneza ovog sveta...Piše samo...Kneza.
hehehehe, pa nije on to izmislio, nego tumaci jevandjelje po Jovanu; ali kako bi ti znao kada zatrpavas.... ajde sada lepo ponovo, iz pocetka, pa polako, zacrveneo sam ti citat iz jevandjelja da ti bude lakse [VEC JE POD NAVODNICIMA], a znam tacno kako ti mozak radi [hehe, ova stamparska greska nije moja, proverices, pa ces se uveriti]

Duh Sveti pokaraće svet još „za sud, što je knez ovoga sveta osućen“. Da, ljudi, su izvršili sud nad Bogom: najsramniji i najodvratniji, kakav ni demoni nisu izvršili kad je u pakao sišao. Ljudi su osudili na smrt Kneza, Vladara ovoga sveta, Tvorca i Svedržitelja i Spasitelja. Ima li bezumnijeg suda od toga: osuditi Boga, i to na smrt?

ta jedino znas da vadis iz konteksta, jer ako sam rekao '
'' Moje stanoviste je jasno - sve su to lazne zvezde, danica venera je planeta ''
onda sam akcentovao da su to lazne zvezde koje padaju na zemlju i zagorcavaju trecinu voda, kao pelen npr.
da sam hteo da kazem da su sve zvezde lazne, onda ne bih akcentovao - SVE SU TO, vec bih rekao SVE SU ZVEZDE [BEZ RECCE ''TO''].
Ovo je primer tvog obraza.

A da prvo ide ono sa akcentom...

pa onda ono...bez akcenta...

dakle, sve zvezde nisu lazne, vec su lazne one koje se nabrajaju u laznom otkrivenju, pelen na primer je lazna zvezda, a lazno otkrivenje je ta lukavo izmisljena bajka.

A sada je ovo zanimljivo...

da su to lazne zvezde koje padaju na zemlju i zagorcavaju trecinu voda, kao pelen npr.

Lažne zvezde, u množini...koje padaju na zemlju i zagorčavaju tećinu voda kao Pelen

Kaži mi ...koje su to druge lažne zvezde koje padaju na zemlju i zagorčavaju trećinu voda ...kao Pelen...

pa zar se nisi ti postavio kao ucitelj metofora, a ne znas i ne smes da odgovoris sta je u vezi zvezda metafora, a sta nije, a lepo si upitan jel prava zvezda pelen koja pada na zemlju, ili je metaforicna?

Postaviću ti samo deo jednog mog posta u ve zi sa boldovanim...

I da te pitam...da li ta zvezda Pelen, metaforično ukazuje na zbacivanje sotone sa neba na zemlju...Zapazi ono ...trećinu reka...i trećina voda posta Pelen...

A u vez i sa tim...Pelen...pogledaj ovo...

Jeremija 9:15...''Za to ovako veli Gospod nad vojskama, Bog Izrailjev: Evo ja ću nahraniti taj narod pelenom i napojiću ih žuči.''

Jeremijine tužbalice 3:15...''Nasiti me gorčinom, opoji me pelenom.''

Sve to ima neku svoje povezanost jedno sa drugim ali...tebi je jednostavno jer uvek ima ono tvoje...lažno Otkrivenje...

Pelen - gorčina, biva metaforinost za...nešta...ali to je za tebe preteško gradivo.

gde je tumacenje, ko to govori, da li onaj koji za sebe kaze da je zvezda danica, pa ce da da samog sebe? da se mozda ne radi onda o nekom drugom, a ne o Hristu? sta si ti u stvari hteo da dokazes ovim stihom? a ovo pitane sam ti vec postavio, ali ti si onda zatrpao sa nekim drugim stihom...

Iz ovog mog posta uzeo si samo Otkrivenje 2:26-28.

Astronome, koje sam to zvezde, trebao razlikovati, jednu od druge...Nije valjda da su ovo različite zvezde...

Brojevi 24:17...''Vidim Ga, ali ne sad; gledam Ga, ali ne izbliza; izaći će zvezda iz Jakova i ustaće palica iz Izrailja, koja će razbiti knezove moavske i razoriti sve sinove sitove''

Matej 2:2...'' Gde je car judejski što se rodio? Jer smo videli Njegovu zvezdu na istoku i došli smo da Mu se poklonimo.''

da bi me pitao...ko to govori, da nije možda neko drugi a ne Isus...I naravno ti si onako bukvalno da nema kud bukvalnije shvatio ono Isusovo...I daću mu zvezdu danicu...

A i ono iz... 2 Petrova 1:19...ono...i danica se ne rodi u srcima vašim...ti shvataš bukvalno jer kao školovani astronom, znaš da zvezda danica ne može da se rodi u srcu čovečijem...A da to shvatiš kao metaforičnost za prihvatanje Isusa svim srcem ...to za tebe nije prihvatljivo.

Čoveće, kada bi pročitao Bibliju možda bi neke stvari i shvatio. Tvoje kazivanje u vezi sa Biblijom svodi se na mantru o...lažnom Otkrivenju...

P.S.Ovih dana sam malo bio na prinudnom odmoru, pa sam imajući malo više vremena pogledao tvoja pisanja na poprilično drugih foruma počev tamo od 2000 i neke godine. Au čoveće...i uvek mantraš jedno te isto.

da ja sam citirao

Jer vam ne objavismo silu i dolazak Gospoda našega Isusa Hrista sledujući izmišljenim bajkama, nego smo sami bili očevici veličanstva Njegova.
Jer On primi od Boga Oca čast i slavu kada mu dodje ovaj glas od veličanstvene slave: Ovo je Sin moj ljubljeni, koji je po mojoj volji.

U tvom postu stoji ovako...

2. PETROVA 2,16-17
Jer vam ne objavismo silu i dolazak Gospoda našega Isusa Hrista sledujuci izmišljenim bajkama, ...

A u vezi sa ovim...

1 Petrova 2:16-17...'' Kao slobodni, a ne kao da biste imali slobodu za pokrivač pakosti, nego kao sluge Božije. Poštujte svakog: braću ljubite, Boga se bojte, cara poštujte.''

A zanimljivo je da si ovo ovako...

2. PETROVA 2,16-17
Jer vam ne objavismo silu i dolazak Gospoda našega Isusa Hrista sledujuci izmišljenim bajkama, ..

postavio i na ovoj temi...

2. PETROVA 2,16-17
OVA POSLANICA JASNO REFERIŠE O DOKAZANIM APOSTOLIMA KOJI SU BILI SVEDOCI SLAVE GOSPODNJE, SLAVE BOŽIJE NA GORI (MATEJ 17,2…, MARKO 9,3…, LUKA 9,29…), A NA DRUGOJ STRANI, KAO KONTRAST, RASKRINKAVA IZMIŠLJENE BAJKE (BASNE) PISCA LAŽNOG OTKRIVENJA 5,12...:dostojno je jagnje zaklano, da primi silu i bogatstvo i premudrost i čast i slavu i blagoslov.

A i na poprilično nekih drugih foruma.

P.S. Mora da nisam primetio jer mora da ima ono...neki akcenat... :hahaha1:

hehehehe, pa nije on to izmislio, nego tumaci jevandjelje po Jovanu; ali kako bi ti znao kada zatrpavas.... ajde sada lepo ponovo, iz pocetka, pa polako, zacrveneo sam ti citat iz jevandjelja da ti bude lakse [VEC JE POD NAVODNICIMA], a znam tacno kako ti mozak radi [hehe, ova stamparska greska nije moja, proverices, pa ces se uveriti]

Pokušaj pažljivo pročitati stihove o kojima se radi u Justinovom tumačenju Jovanovog Jevandjelja...

Jovan 16:8-11...'' I kad On dođe pokaraće svet za greh, i za pravdu, i za sud; Za greh, dakle, što ne veruju mene; A za pravdu što idem k Ocu svom; i više me nećete videti; A za sud što je knez ovog sveta osuđen.''

Valjda ti je poznato da se ono...A za sud što je knez ovog sveta osuđen...odnosi na sotonu. To je bilo poznato i Justinu Popoviću.

Prisustvo Bogočoveka u našem zemaljskom svetu, naročito vreme Njegovog krsnog stradanja, jeste vreme odluke i sudbonosne borbe Njegove sa smrću, grehom i ćavolom. Bog Logos je vladar ovoga sveta bio sve dok ljudi nisu toliko ogrezli u gresima, da su pomoću njih đavola učinili i proglasili vladarem ovoga sveta (sr. Jn. 16,11); i on zaista vlada u ovome svetu gresima i smrću. Bogočovek je sišao u ovaj svet, da opet putem Evanđelja, putem Krsne Žrtve i Vaskrsenja, uzme opet svu vlast nad ovim svetom. Zbog čega i izjavljuje posle Svog vaskrsenja: „dade mi se svaka vlast na nebu i na zemlji“ (Mt. 28,18).

I sada, ako je Isus ukazao na sotonu kao kneza ovog sveta, biva malo besmisleno da Isus bude sotona u smislu ...knez ovog sveta. U onom Justinovom, što si ti postavio kao krunski dokaz tvoje priče a što si zacrveneo, nisi shvatio suštinu. Sveti Duh osvedočava ceo svet o sudu. Justin ukazuje na to da ako je sotona kao knez ovog sveta osudjen kao predvodnik svih grešnika da neminovno sledi i osuda svih njegovih sledbenika.

Siguran sam da je za tebe nemoguća misija, da shvatiš zašto je Sveti Duh osvedočio ceo svet za...sud što je knez ovog sveta osudjen...

Pogledaj to u kontekstu sa onim...A za pravdu što idem k Ocu svom; i više me nećete videti...A ljudi su osudili Isusa na raspeće...nisu sotonu osudili na raspeće..Teško da češ shvataiti, zar ne...

A u nastavku onog što si ti postavio od Justina Popovića ima i ovo...

Kao Tvorac, i Svedržitelj, i Spasitelj, Gospod Hristos je zaista Vladar ovoga sveta. Ali ljudi su seojim greholjubljem izabrali za ovoga vladara – đavola, i on je postao knez ovoga sveta koji u zlu leži, u zlu, u koje su ga ljudi svalili svojim gresima.

Dakle, Justin Popović nije Isusa nazvao ...knezom ovog sveta...koji je osudjen. To što ti nisi u stanju to shvatiti, nije dokaz za tvoju apsurdnu tvrdnju.

Valjda ti je poznato da se ono...A za sud što je knez ovog sveta osuđen...odnosi na sotonu. To je bilo poznato i Justinu Popoviću.
mozda mu je bilo poznato, ali kada bi se lagali, jer je tvrdio suprotno, da se odnosi na Hrista, a ne na sotonu; hajde lepo skini povez sa ociju, pa procitaj sta kaze justin

A da...pročitaj i ono Od Justina ispred onog što si ti postavio...
za pravdu nije isto sto i za sud - navedene su tri stvari, za greh, za pravdu, i za sud. Lazete samo sami sebe, lepo se vidi sta je tvrdio, i nema te prazne filozofije kojom ti sad mozes da pomesas sta je za greh, sta za pravdu, a sta za sud... bolje je da priznate da niste razumeli, jer samo se sve duble zaglibljuete u praznu filozofiju. Obrati/te paznju
za sud, što je knez ovoga sveta osudjen“. Da, ljudi, su izvršili sud nad Bogom: najsramniji i najodvratniji, kakav ni demoni nisu izvršili kad je u pakao sišao. Ljudi su osudili na smrt Kneza, Vladara ovoga sveta, Tvorca i Svedržitelja i Spasitelja.

justin kaze da je Hristos taj knez osudjeni

da li se pominje drugi knez? Gde se pominje, kada ga ne navodi? To onda samo corav ne vidi da je ovaj pomesao Spasitelja, sa sotonom za koga znate da je knez ovoga sveta, bar jerohinac zna. Nemojte da se pravite nevesti, naivni, coravi, ...

samo trebate da priznate da vam se pomesalo, da niste razumeli, pa cu ja ca da vam objasnim kako i zasto se to desilo; ovo sto radite, a vidi se lepo crno na belo sta pise, sto sve mesate i dalje, i sud i pravdu i greh, to vam ne valja uopste.... takodje i onaj kesarijski sto je pomesao pa isti pojam kaze moze i na Hrista i satanu da se aplikuje, ni to nikako ne valja,... ama bre sve mesate dobro i zlo, dan i noc, sve ste POMESALI, SMUCKALI, .... jer i dalje nemate pojma [kako i glasi tema ova].

Poslednja izmena:
za pravdu nije isto sto i za sud - navedene su tri stvari, za greh, za pravdu, i za sud. Lazete samo sami sebe, lepo se vidi sta je tvrdio, i nema te prazne filozofije kojom ti sad mozes da pomesas sta je za greh, sta za pravdu, a sta za sud... bolje je da priznate da niste razumeli, jer samo se sve duble zaglibljuete u praznu filozofiju. Obrati/te paznju

Au čoveće...šta ti znači ono...za pravdu nije isto što i za sud...Nisam primetio da je Justin negde kazao da je to isto. Nisam ni ja. A da...to je tvoj biser iz verbalne akrobatike, zar ne...

Hajde pažljivo pročitaj, ali pažljivo...

I krotki Utešitelj, iako dolazi da teši i produži spasenje sveta, On će najpre pokarati, izobličiti – svet za tri stvari: za greh, za pravdu, za sud. Za kakav greh? – Za neverovanje u Hrista. To je najveći greh; svi se ostali gresi, posredno i neposredno, izvode iz njega, izviru iz njega. A taj greh su ljudi razradili do genijalnosti: jer su mučili Spasitelja, bili i ubili Njega koji je došao da ih spase, i spasao ih je od greha, smrti i đavola, tj. od pakla i svega paklenoga. Ne verovati u Hrista, to je: odbaciti Boga, Božju Istinu, Božju Pravdu, Božju Ljubav, Božju Večnost, nebo, raj, sva božanska savršenstva, i svesno i s ljubaovlju ostati u grehu, u smrti, u zlu, u paklu, u svemu đavolskom. Zar ima veći greh od toga?
Pokaraće svet još? – „Za pravdu, što idem k Ocu Svome, i više Me nećete videti“. „Za pravdu?“ – A „pravda Božja“ je Hristos, Bog Logos ovaploćeni. On je u svetu čovečanskom oličavao telom svu pravdu Božju: svu je učovečio i ovaplotio.
A ljudi? – hteli su da se oslobode te pravde, da je oteraju iz svoga zemaljskoga sveta, da je ne bude više u svetu, da postane nevidljiva za svet. Zato su i raspeli, i u grob oterali „pravdu Božju“ – Gospoda Hrista. I On je zaista uzneo se sa telom k Ocu, i postao nevidljiv za svet: „nećete me više videti“, ma da su Ga apostoli viđali posle vaskrsenja 40 dana, i kasnije se mnogo puta javljao njima i svojim sledbenicima, kao što se i sada javlja. Rekao im je: „i više me nećete videti“, kao pretstavnicima hristobornih ljudi, greholjubivih i bogobornih. I zaista, za njih je Spas nevidljiv. No iako se telom uzneo k Ocu, On je sav svojim božanstvom, svim božanskim silama svojim ostao u Crksvi, i Duhom Svetim dela iz nje neprekidno, sve do Strašnoga Suda.

Pa razmisli o stihovima...

Jovan 16:8-11...''I kad On dođe pokaraće svet za greh, i za pravdu, i za sud; Za greh, dakle, što ne veruju mene; A za pravdu što idem k Ocu svom; i više me nećete videti; A za sud što je knez ovog sveta osuđen''

samo trebate da priznate da vam se pomesalo, da niste razumeli, pa cu ja ca da vam objasnim kako i zasto se to desilo;

Veoma pažljivo ću proučiti tvoje ekspertsko objašnjenje u vezi sa tim...kako se i zašto to desilo...da u Justinovom tekstu vidiš tvrdnju da je Isusa nazvao sotonom.

ovo sto radite, a vidi se lepo crno na belo sta pise, sto sve mesate i dalje, i sud i pravdu i greh, to vam ne valja uopste....

Pričali smo o Justinovom tumačenju stihova...

Jovan 16:8-11...'' I kad On dođe pokaraće svet za greh, i za pravdu, i za sud; Za greh, dakle, što ne veruju mene; A za pravdu što idem k Ocu svom; i više me nećete videti; A za sud što je knez ovog sveta osuđen.''

Pa čoveće, zar ne kaza Isus o kom se grehu radi...Zar ne kaza Isus o kojoj se pravdi radi...Zar Justin nije kazivao upravo o tome...Zar Isus ne kaza o kom se sudu radi...

I hajde mi objasni, da vidim tvoje tumačenje stiha...A za sud što je knez ovog sveta osudjen...

I razmisli o ovom...ide ovako...

A ljudi? – hteli su da se oslobode te pravde, da je oteraju iz svoga zemaljskoga sveta, da je ne bude više u svetu, da postane nevidljiva za svet. Zato su i raspeli, i u grob oterali „pravdu Božju“ – Gospoda Hrista.

da bi kasnije bila ona kratka konstatacija...

Duh Sveti pokaraće svet još „za sud, što je knez ovoga sveta osućen“.

da bi se nastavilo o osudi i raspeću Isusovom...

Da, ljudi, su izvršili sud nad Bogom: najsramniji i najodvratniji, kakav ni demoni nisu izvršili kad je u pakao sišao. Ljudi su osudili na smrt Kneza, Vladara ovoga sveta, Tvorca i Svedržitelja i Spasitelja. Ima li bezumnijeg suda od toga: osuditi Boga, i to na smrt?

I kaži mi, šta je svrha tvoje tvrdnje da je jedan Justin Popović, Isusa poistovetio sa sotonom...

... ama bre sve mesate dobro i zlo, dan i noc, sve ste POMESALI, SMUCKALI, .... jer i dalje nemate pojma [kako i glasi tema ova].

Kako je lep dan pa i sunce progrejalo... :hahaha1:

Kuku me lele da me lele kuku...pa ja sam pomešao ...dan i noć...

A da li si ti nešto pomešao kada si mi postavio ovako...

2. PETROVA 2,16-17
Jer vam ne objavismo silu i dolazak Gospoda našega Isusa Hrista sledujuci izmišljenim bajkama, ...

A tamo daleke 2003 godine, kada je ovaj forum počeo sa radom, ti si stigao da na jednoj temi postaviš...

Ти,сведочанство знаш ли шта значи?
2. PETROVA 2,16-17

pa i na drugoj...

2. PETROVA 2,16-17

Čoveće, kako ti ne dosadi da toliko godina štancuješ jedno te isto...

A tamo daleke 2003 godine, kada je ovaj forum počeo sa radom, ti si stigao da na jednoj temi postaviš...
pa eto nisam znao, da te iritira moj sajt, jedanput stamparska greska glava 2 umesto glava 1, i ostade [hvala na ispravci]
i ovde imas stamparsku gresku, treba

„za sud, što je knez ovoga sveta osuDJen“.
Ti nastavljas u svom maniru da podvaljujes, jer ti si rekao da je knez ovoga sveta sotona, a Justin da je knez ovoga sveta Hristos . Ja sam dakle cist kao suza, pa ti izvoli reci ko od vas dvojice Isusa poistovecuje sa sotonom, ili Justin ili ti? Moja tvrdnja je da se nekome pomesao dan i noc, dobro i zlo, lucifer i Spasitelj, knez ovoga sveta i Gospod, POMESALO, ZAMENILO ZBOG NEMANJA POJMA, a ti odmah ides na vredjanje, kao da je neko namerno poistovecivao. Ne, sve je to proisteklo iz nerazumevanja, neznanja, bandoglavosti.
Meni samo south ostaje duzan kada je poceo da pametuje da mi pokaze razliku izmedju dobrog i zlog kneza.

lEPO VAM KAZEM DA PRIZNATE DA NEMATE POJMA, PA DA VAS NAUCIM.

da bi se nastavilo o osudi i raspeću Isusovom...
on se ne nastavlja na ko zna koji citat, vec tumaci onaj koji je naveden [sa stamparskom greskom OSUCEN umesto OSUDJEN, taj stih tumaci o knezu ovoga sveta, to je svakome jasno, bezveze pokusavas da zamuljas, stih je tu „za sud, što je knez ovoga sveta osuDJen“.]
I kaži mi, šta je svrha tvoje tvrdnje da je jedan Justin Popović,
dakle, ako se odreknes podvaljivanja da ja dokazujem da je poistovetio umesto zamenio, greskom, iz nerazumevanja, onda mozes da budes blizi mojim motivima - razlog zasto mu se omakla takva greska lezi u nerazumevanju, a ono je proisteklo iz laznog otkrivenja, kao uostalom i mnoge druge greske

Poslednja izmena:
Au čoveće...šta ti znači ono...za pravdu nije isto što i za sud...Nisam primetio da je Justin negde kazao da je to isto. Nisam ni ja. A da...to je tvoj biser iz verbalne akrobatike, zar ne...
verbalna akrobatika je tvoje ime i rezime
Hristos taksativno nabraja
za pravdu, greh i sud, Justin tumaci citat ZA SUD STO JE KNEZ OVOGA SVETA OSUDJEN, a onda tu nudis citate o pravdi - to je akrobato muljanje, kao kada bi rekao duhovni svet su andjeli i demoni, a dan to je obdanica i noc, pa malo jedno, malo drugo. Jeste, obdanica i noc se smenjuju, ali vi ste ih pomesali. Jeste, duhovni svet su andjeli i demoni, ali kesarijski otvoreno navodi da on, pazi, ej on ''misli da su to demoni sto mnogi drugi kazu da su andjeli'' iz laznog otkrivenja. pA AKO TO NIJE DOKAZ DA VAM SE SVE POMESALO, NE RAZLIKUJETE VISE DOBRO OD ZLA, ONDA STE SLEPI KOD OCIJU.

Mozda se tebi malo manje izmesalo, jer si bolji akrobata od ovih nazovi hriscana, jel ti se ni ne deklarises kao hriscanin, ali sta to znaci? Izvini sto opet zadirem u privatnost, ali generalno ko ce bolje proci, onaj koji je svojom slobodnom voljom odabrao da ne bude hriscanin, ili onaj koji je pseudohriscanin? Ja mislim da im se isto hvata, iliti svima vama, jer da niste znali, da ste bili slepi, pa da vam se progleda kroz prste, a ovako - tesko.

Poslednja izmena:

Back