stnco
Elita
- Poruka
- 17.945
Pa znam Koslave, zašto bi ti svoj mozak "vezivao u čvor", razmatrajući naučne tvrdnje, kada imaš vrlo prosto rešenje-Bog.Доказивање мени није потребно, тај терет иде на тебе, ти као некритички заговорник науке трбаш прво себи да докажеш како је настао универзум, а затим можеш и нама да презентујеш модел као и доказе, а што се тиче овога
поново погрешно тумачиш и показујеш да је атеистичко схватање појма Божанства врло блиско ако не исто паганском схватању и нема везе са монетеистичким религијама, што је опет врло занимљиво.
Ali Koslave, taj teret ne ide na mene, već na plejadu naučnika koji su dali doprinos sadašnjem znanju o nastanku Univerzuma, a ja sam ti izneo dva, meni poznata dokaza, koje nisi komentarisao.
Malo ćeš ovu drugu rečenicu da mi pojasniš, posebno deo: "...атеистичко схватање појма Божанства врло блиско ако не исто паганском схватању..".
Ali strašno grešiš, bar kada sam ja u pitanju. Pa ja nemam nikakvo shvatanje o Bogu, ako to nije potvrdila neka nauka, a ja na žalost, vas vernika, to pročitao. A šta je to utvrdila nauka:
Prvo: Bog nije ništa stvorio, jer sve što se tvrdilo da je delo Boga, nauka je objasnila. I nemoj opet o prvom životu, jer religija nikada nije tvrdila da je Bog stvorio prvi šivot, već je Božije stvaranje prikazano na samom početku Starog zaveta kroz Šestodnev (neću, a može ako hoćeš, da ulazim u velike greške Šestodneva ).
Drugo: Apologete Zapada su odavno (još u 19. veku), počele da smišljaju razne načine da nekako pomire Šestodnev sa tvrdnjama nauke, i to u početku tvrdnjama geologije. A posle TE, razne pape su počele da popuštaju (te nije obavezno da se Šestodnev shvati doslovno već po želji, te moguće je da je razvoju čoveka pethodio razvoj drugih životinjskih vrsta...), da bi na kraju aktuelni papa "kapitulirao".
Treće: (osećam se kao papagaj kada ovo po ko zna koji put ponavljam). Savremeni neurobolozi istražuju aktivnosti mozga i došli su do saznanja da se religijska osećanja odigravaju u njemu. To znači da nema Boga izvan čoveka, već se on stvara.
I zato Koslave, vama vernicima još ostaje da se polako, bez pompe i najave, diskretn/prećutno odreknete Boga -tvorca, jer vam ga nauka stalno "čerupa", već da se okrenete Bogu-pokretaču, jer takvog Boga ni jedna nauka nikada ne može osporiti.