Тумачимо према свим расположивим изворима.Ти рече да Срби и Хрвати пре тога не постоје, а како и да знаш када како кажеш ништа о њима нема!
Јесте али се могу оквирно извући неки закључци.Људевит бежи од Франака Србима, свакако на територију суседну његовој кнежевини у Панонији, а која је под патронатом Византије па је тамо сугурнији од Франака и њихових потера, одакле може и да надзире ситуацију код њега и уопште у Франачкој и чека погодан тренутак да се врати, што је касније и у урадио али у Борнину кнежевину.Очито је Босна, чија је територија део Далмације најреалнија опција.
Hrvati se spominju sporadično, i što znamo iz toga? Ništa, mi slažemo priču temeljem DAI, kao što ti cijelo vrijeme navodiš DAI kao da je to izvor iz 7. st.
Bježi on od franaka Srbima ali ne znamo gdje, i ne znamo tko su ti Srbi. To sami anali kažu, zato već ima nekih mišljenja da se radi o nazivu za Slavene. Srbi ja ne znam da li imaju još koji potvrđujući spomen prije 10. st.
Nema šta biti očito Bosna kada anali navode Dalmaciju u kojoj su Srbi i istu Dalmaciju u kojoj nisu Srbi. Pa vidiš da Komatina navodi nekakvu famoznu franačku Dalmaciju. Gdje si to još pročitao kod relevantnih stranih povjesničara? Ja nigdje to nisam pročitao.
Како бре нема аман, има их колико хоћеш, и страни хроничари, и византијки писци и папске повеље не можеш све то да игноришеш.
Постоји једна Далмација али њоме владају и Франци и Византија како кад и како којим делом.
Откуд знаш онда да су Немањићи Срби!
Navedi koji su to sve spomeni Srba u području Bosne do 10. st.
Kako bi znali da su Nemanjići Srbi? Pa nikako, mi to ne znamo. Oni su vladarski stalež u nekom području. Prema tome oni se vežu za područje Srbije ili Raške.
Isto tako i za Vukčića ne znamo tko je on međutim zbog blizine hrvatskog područja i etonimskih imena Hrvat u njegovoj obitelji možemo pretpostaviti da je Hrvat ili je vezan za Hrvate. U svakom slučaju nemamo nikakve Srbe koji bi bili dio njegovog područja ili njegove obitelji.
Као што рекох до су материјални остаци Франака, да ли су они ту дошли због франачке власти или трговином већ је питање, али нема основа да се вежу специјално за Хрвате то је поента приче.На подручју Рашке оружје је долазило најчешће са истока или из приморја, Котора.....
To je kulturni i vojni sloj u grobovima a koji se veže za neko područje. Ako imamo tu ratničku itd., franačku opremu onda su valjda prije smrti oni to nosili ili koristili za svoga života. Oni su se time raspoznavali u prostoru a možda su bili i saveznici, zajednička vojna skupina itd. Prema Raškoj te slike nema. To ti je arheologija i ona za sada govori to što govori.
Па кад је не вежеш за народ какав ти је то доказ присуства Хрвата у Босни!У време средњовековне Босне итекако постоји и српски језик и писмо, и користи се и у Босни, погледај писане споменике из тог времена.
Па писмена и јесте била елита и од ње су нам и остали ти писани споменици, и та елита потиче из неког народа.Народ је причао српски и обриси тог језика се виде у документима, док је књижевни језик углавном била српска редакција старословенског, а у неким документима се виде оба.
Prvo, ljudi u našem dijelu Balkana su do 18. st. nepismeni. 99% ne zna za ćirilicu, latinicu ili glagoljicu. Niti bi znali da ćirilica ili latinica obilježava Srbe ili Hrvate ili Bošnjake.
Ako se vratimo u vreme povelja, koristi se neko pismo, ali to je nečija kancelarija a ispod te kancelarije tj. države su seljaci koji nikada nisu vidjeli slovo iz tih povelja. Prema tome nešto grandiozno zaključivati iz tih povelja nema smisla.
Tebi arheološki kontekst nekog područja ništa ne znači ali krunski dokaz su neke povelje koje zna pročitati par ljudi na tom dvoru.
Koja pismena elita? 99% naroda na terenu u to doba pa do 18. st vjerojatno nikada nije ni čula za pojam srpski jezik.