pivosok
Buduća legenda
- Poruka
- 26.396
AuKako Dukljana nema kod Porfirogenita? Odakle ti to da Porfirogenit ne pominje Dukljane već samo pominje Duklju?
Kako glasi naslov 35. glave "Spisa o narodima"? Obrati pažnju - "Spisa o narodima"!
Meni se čini da je naslov glave 35. ovakav: "O Dukljanima i zemlji u kojoj sada obitavaju"
Dukljane, i to baš kao pleme (narod), pominje i u glavi 29. "Spisa o narodima", i u "Životu Vasilijevom".
Ja ne vidim da on u svojim djelima jednom jedinom riječju uopšte i nagovještava da su tadašnji Dukljani Srbi, a kamo li da to negdje eksplicitno navodi.
Tako nigdje nema govora ni o "srpskoj eliti" u Duklji. Kad si već kod "političke elite", tu baš Porfirogenit baca sjenku na sopstveno kazivanje o Zahumljanima za koje kaže da potiču od nekrštenih Srba - za samoga zahumskog kneza Mihaila Viševića kaže da potiče od Licika sa rijeke Visle.
Tezu da Porfirogenit Dukljane ne ubraja u Srbe jer su bili pod vizantijskom, a ne srpskom vlašću, možemo onda proširiti na isti način i na Neretljane, Zahumljane i Travunjane - njih po toj istoj logici koju si upotrijebio za Dukljane, Porfirogenit ubraja u Srbe jer su bili pod srpskom vlašću (Časlavovom), što onda i ne mora znači da su bili i etnički Srbi.
A ti si direktan potomak dukljana dukljevica . Sta znaci etnicki Srbin i kako to vidis pojam etnije u tom periodu . Zanima me koji su deo crnogorci sacuvali od te dukljanske tradicije i etnicke posebnosti
Kako Dukljana nema kod Porfirogenita? Odakle ti to da Porfirogenit ne pominje Dukljane već samo pominje Duklju?