- Poruka
- 15.156
Ti da si fakultetski obrazovana osoba? Po*erem ti se na diplomi, iako svejedno ne vjerujem ni da je imaš. Nećću više trošit vrijeme na raspravu s takvom limitiranom osobom. Nisi vrijedan toga.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Ne vidim nikakve relevantne poveznice s Poljskoom i Češkom. Kako brate, nenasljedna, kada u izvorima nakon Tomislava nema više tituliranja s dux, već isključivo rex?
Ti da si fakultetski obrazovana osoba? Po*erem ti se na diplomi, iako svejedno ne vjerujem ni da je imaš. Nećću više trošit vrijeme na raspravu s takvom limitiranom osobom. Nisi vrijedan toga.
citaj, citaj i kasce ti se samo.1. Ebaga led, što je ovo? Sad smo od Hrvatska, za razliku od Srbije, nije država - ni 1914. ni 1918. došli na ...ta je tzv. (sic!) kraljevina bila i država Srba.
da jesam pogresio izneo sam godinu stvaranja Kraljevine Hrvatske i Slavonije, tebi preporucejem malo vise argumenata u ovoj diskusiji, ovako uopsteno, a malo manje pokusaja tvorbe uvreda, mada opet posto nemas dovoljno argumenata da oponiras onome sto sam izneo, cime ces drugim da se bavis nego pijacarskim doskocicama.Jesi naporan. Nemaš pojma i još imaš petlje tvrdit da je drugi u krivu. 1881.
koje Dalmacije? Sigurno ne srpske. Ionako si sam priznao da nije bio krunisan, ne zna stvarno poentu daljeg razgovora o Tomislavu, nije bio kralj pa makar ti bacao hejt celu noc i jos pride po dana.Opet svejedno. On nije bizantski upravitelj Hrvatske, već bizantski upravitelj Dalmacije. Što je ovo? Gluhi telefon?
bas zbog tih, Francuzi vas posebno nisu podnosili, kao valjda jedna od retkih tada drzava sa minimalnim uticajem Vatikana, cak su hteli da nam daju Zagorje u slucaju da ne stvorimo Jugoslaviju vec samo prosirimo Srbiju.3. Silovanje činjenica. Hrvatskoj je prijetio gubitak teritorija, ali ne zbog razloga koji si ti naveo
sto volim kad diskutujemo sagovornik i ja, protiv njega samog.4: Zar sam to negdje osporio?
uhhh jadni strasljivi Dalmatinci, uplasili se od velikih zlih cetniko-Italijana.A tebi očito nisu rekli razlog takvog ponašanja. Malo su preskočili, zar ne?
orione ovako ken*as sam po svojoj temiTi da si fakultetski obrazovana osoba? Po*erem ti se na diplomi, iako svejedno ne vjerujem ni da je imaš. Nećću više trošit vrijeme na raspravu s takvom limitiranom osobom. Nisi vrijedan toga.
Nisam mislio na SRPSKU istoriografiju. Ne ne pominje ni da su Dukljani Dukljana nema covece svi nazivi Sklavinija su nastali tu teritorijalno odredjeni na NOVIM teritorijama. Oni se medjusobno razlikuju po mnogo cemu politicki su SRBI. Elita je srpska jel kapiras sad isto kao kod bugara i Franaka i LAngobarda i Rusa na kraju krajeva. U nesto manjoj meri isto proces se desio i sa Poljacima. Dakle ne postoje Dukljani. Jer Porfiroghgenit ne pominje Dukljane samo Duklju kasniji pisci ce Dukljane nazivatri SRbima. Jos jedna stvar za vreme Porfirogenita Duklja je pod Viz. zato Porf. ne pominje Srbe jer bi znacilo da su pod Srbima(vladarima SKlavinija). Citaj Tibora ZIvovica I DZina Danijela bice ti jasno. Aj pomeni brukaj me bas me zanima kakve ces dokaze da izneses.
Kako Dukljana nema kod Porfirogenita? Odakle ti to da Porfirogenit ne pominje Dukljane već samo pominje Duklju? 
valjda ovim Crnogorcima milo da kad pokusavaju dokazati da nisu Srbi tu ubace jos neke pored njih, osecaju se tako sigurnije valjdaTezu da Porfirogenit Dukljane ne ubraja u Srbe jer su bili pod vizantijskom, a ne srpskom vlašću, možemo onda proširiti na isti način i na Neretljane, Zahumljane i Travunjane - njih po toj istoj logici koju si upotrijebio za Dukljane, Porfirogenit ubraja u Srbe jer su bili pod srpskom vlašću (Časlavovom), što onda i ne mora znači da su bili i etnički Srbi.
valjda ovim Crnogorcima milo da kad pokusavaju dokazati da nisu Srbi tu ubace jos neke pored njih, osecaju se tako sigurnije valjda![]()
hm, jesi li odgledao koju epizodu?
jesi li gledao ono nase o ranom srednjem veku (o dolasku Srba na Balkan i Vlastimirovicima)?
AuKako Dukljana nema kod Porfirogenita? Odakle ti to da Porfirogenit ne pominje Dukljane već samo pominje Duklju?
Kako glasi naslov 35. glave "Spisa o narodima"? Obrati pažnju - "Spisa o narodima"!
Meni se čini da je naslov glave 35. ovakav: "O Dukljanima i zemlji u kojoj sada obitavaju"
Dukljane, i to baš kao pleme (narod), pominje i u glavi 29. "Spisa o narodima", i u "Životu Vasilijevom".
Ja ne vidim da on u svojim djelima jednom jedinom riječju uopšte i nagovještava da su tadašnji Dukljani Srbi, a kamo li da to negdje eksplicitno navodi.
Tako nigdje nema govora ni o "srpskoj eliti" u Duklji. Kad si već kod "političke elite", tu baš Porfirogenit baca sjenku na sopstveno kazivanje o Zahumljanima za koje kaže da potiču od nekrštenih Srba - za samoga zahumskog kneza Mihaila Viševića kaže da potiče od Licika sa rijeke Visle.
Tezu da Porfirogenit Dukljane ne ubraja u Srbe jer su bili pod vizantijskom, a ne srpskom vlašću, možemo onda proširiti na isti način i na Neretljane, Zahumljane i Travunjane - njih po toj istoj logici koju si upotrijebio za Dukljane, Porfirogenit ubraja u Srbe jer su bili pod srpskom vlašću (Časlavovom), što onda i ne mora znači da su bili i etnički Srbi.
cudne li neke logike.Pa samo slijedim logiku koju ja i nisam iznio - Dukljani nisu spomenuti od Porfirogenita kao nekdašnji Srbi jer su bili pod vizantijskom vlašću. Onda bi trebalo samo nastaviti istim logičkim slijedom - Neretljane, Zahumljane i Travunjane Porfirogenit ubraja u nekdašnje Srbe jer su bili pod srpskom vlašću.
Odgledao sam pola od onoga sto si ti postovao.Nisam imao prilike da odgledam to nase,ako imas neki link nabaci.
Dobro je uradjeno sto se tice filmskih efekata,malo glupo zbog onih usporavanja,mozda i bolje od nekih serija na History,ali ako govorimo o istoriji pa ovde je skoro sve upitno.
Ne mozes da kazes Borna je Hrvatski knez pa nastavis dalje,smesno,kako,zbog cega.
Inace nije ovaj serijal snimljen zbog zabave,cisto da se ubije vreme,vec za edukaciju naroda onako kako to kaze Zagrebacka propaganda,tako ja to vidim.
Tako i u Crnoj Gori ide serija o istoriji istoimeme drzave,e to sam vecinu odgledao,treba li da kazem na sta to lici.Doduse oni su koristili uglavnom poznate isecke iz istorije,ali su ih interpretirali na skroz drugaciji nacin.
Ne ocekujem ja ni od ovog serijala neku istinu,i mogu da razumem kada Hrvati koriste rupe u istoriji,a ovaj period je pun toga,pa ih popunjavaju kako njima odgovara,ali kad na to jos i izvrcu cinjenice onda je to bas bezobrazluk.
Interesantno je da Srbe pominju mislim samo na jednom mestu,iako Srbi vec uveliko po Ajnhardovim analima 822 zive u Lici i Dalmaciji i tamo su vecinsko stanovnistvo,i osnivaju grad Srb,ali se zato podanici Bornini bez izuzetka tretiraju kao Hrvati!!!!

Napravi novu temu nije red da ovde zauzimamo prostor. Samo cu da ti dam pra napomemena.
1) O pojmu Hrvati i Srbi u ranom srdnjem veku vidi:
*Becoming Slav, Becoming Croat: Identity transformations in post-Roman Dalmatia. East Central and Eastern Europe in the Middle Ages, 450-1450 (Brill Academic publishers: Leiden & Boston 2010)
*"Pričam ti priču: Ideološko-narativni diskursi o dolasku Hrvata u De Administrando Imperio" (Telling the stories: Ideological-narrative discourses on the Croat migrations in De Administrando Imperio", Radovi zavoda za hrvatsku povijest 42(2010)
*’Biti’, ‘Činiti’ i ‘Znati’: Multietničnost hrvatskog identiteta u srednjem vijeku", in I. Mužić, Hrvatska povijest devetoga stoljeća (Naklada Bošković: Split 2006)
2) O Duklji i kako je ona sagledavana od strane savremenika vidi:
*Southeastern Europe in the Middle Ages, 500–1250, Florin Curta, University of Florida
* Fine, Jr., John V.A. (2006), When Ethnicity did not matter in the Balkans. A study of Identity in pre-Nationalist Croatia, Dalmatia and Slavonia in the Medieval and Early-Modern Periods, University of Michigan Press
*Hupchik, Dennis P. (2002), The Balkans. From Constantinople to Communism., Palgrave MacMillan
Od domacih autira nadji radove Jovanke Kalic i Mihaila DInica. S obzirom da upotrebljavas termin "etnicki" definitivno nisi u toku. Dakle ono sto omoras da skapiras jeste da to sto postoji kraljevstvo Zapadnog Veseksa to ne znaci da ono nije Anglosaksonsko(7-9 vek), i ako postoji Tesalsko kraljevstvo to ne znaci da TEsalci niu Grci(5 vek pne), i ako postoji kraljevstvo Veia to ne znaci da njeni valdari nisu Kinezi. Isto je i sa Korejskim kraljevstvima, Sila, Beakje i Goreo. Isto kao sto Kastilja, Aragon i Navara nisu NESPANSKA kraljevstva. ISto kao sto Vladimir-Suzdalj, Kijev, Novgorod i kraljevstvo Galicije jesu "Rusija" be zobzira na sve vremenske, terotrijalne kulturne i verske paradigme.
Jel pominjao Porfirogenit sta su i ko su Bugari?Dakel isti sulicaj i proces se zbio sa hrvatskim i srpskim knezevinima procitaj Danijela pa cemo da pricamo.
"Teorija u najboljem smislu reci omogucava da vidimo dalje od sopstevnog nosa u aktivnom i proaktivnom uvazavanju slicnosti i zajednickih crta situacija i lokacija. Ona moze pomoci da se izgrade veze i nadje zajednicki stav tamo gde se cini najmanje mogucim ili uverljivim, dok puko zazidavanje u mestu sopstvene istorije moze aktivno da ometa sposobnost generalizovanja i uvazavanja istoricnosti "drugoga" koji je zapravo "nas".
Sarvepalli Radhakrishnan
Franjo, ti li si?Ok, važi. Proćitat ću ja ove radove dijela savremenih istoričara i šta oni kažu o Duklji.

ovo ti je pocetak tog naseg serijala
kako se zove to crnogorsko?
meni pada u oci da su im svi vladari u prvoj epizodi "iznimno znacajni"![]()
Ok, važi. Proćitat ću ja ove radove dijela savremenih istoričara i šta oni kažu o Duklji. A ti još jednom pročitaj šta o Duklji kaže Porfirogenit. Ipak je to istorijski izvor, a ovo su radovi koji se bave, pretpostavljam, interpretiranjem, između ostalog, i tog istorijskog izvora.
Kaže li Porfirogenit na jednom jedinom mjestu da su Dukljani Srbi ili da su porijeklom od Srba, ili da je vođstvo u Duklji bilo srpsko?
A zašto kad praviš paralelu sa Bugarima koja je meni bliska, spominješ samo Srbe i Hrvate? Valjda je bilo još plemena (ili djelova plemena) koja su se doselila na Balkan zajedno sa Srbima i Hrvatima? Šta ćemo na primjer sa Obodritima u jušnom Banatu i na istoku današnje Srbije? Šta ćemo sa onim Licikima? Zanimljivo je da mnogi istraživači vjeruju Porfirogenitu i smatraju ga nepogrešivim kada kaže da su Travunjani ili Dukljani plemena koja su dobila ime na Balkanu - a previđa se da je postojala oblast Dukla na današnjoj češko-slovačko-poljskoj granici, ili da su postojala plemena Travnjana i Trebovljana čija imena jako podsjećaju na pleme Travunjana. A kada Porfirogenit kaže da su Srbi dobili ime tako što su bili robovi Romeja, onda se Porfirogenit odbacuje (opravdano, naravno).
Sva ova kraljevstva o kojima govoriš, na primjer ona u Španiji, u svoje doba nisu bila španska. Kada je stvorena Šapanija, sa tadašnje tačke gledišta ona jesu bila španska kraljevstva.
Ti mesas plemensku zajednicu i stavljas je u isti rang sa politickom konstrukcijom. Dakle sva ta plemena mozda jesu mozda i nisu slovenska verovatno su sva slovenofona kao i Hrvati. Kakva oblast u Ceskoj pa sta postoji milion mesta u na Svetu koja se etimoloski mogu dovesti u vezu sa imenom Srb. tom logikom se sluzi pesic i MIlanovic. To sto je Mihailo Visevic poreklom iz Plemena LIcika ga nikako ne sprecava da bude Srbin na Balkanu. Srbi i Hrvati su kao i bugari nametnuli sebe kao vladare zatecenim plemenima koja su bila slovenska i Vlaska. Ono sto je karakteristicno za Hrvate u Dalmaciji je da se namecu pretezno domacem stanovnistvu jer je slovenska migracija bila izrazenija na istoku. To su Kurta i Danijel lepo objasnili njih imas na netu. Dalje kad Porfirogenit pominje seobe on pominje samo Srbe i Hrvate ne pominje pokerko Dukljana kao sto pominje poreklo Srba i Hrvata iako je ono verovatno netacno to je izraz pisanja to vremena dakle pisac mora da zna poreklo nekog naroda kao sto Joranes izmislja da su Veneti zapravo preci Slovena. Drugo imena Srba i Hrvata kao plemena su osvedocena u Luzickim Srbima koji verovatno jesu bili srodni topm promilu ratnicke kaste koja je dosla u 7 veku. Kao sto se i Hrvati pominju u Nestorovom letopisu. Tom logikom kojom ti ides su isli albanski lingvisti XX veka pa su Albance povezivali sa narodima od Iliria do Skandinavije sada se sve to pokazalo kao netacno. Dakle ono sto su Franci za germanske ratniocke druzine i Romane i ono sto su Bugari za slovenska plemena to su Srbi i Hrvati za zatecene slovene i starosedeoce dakle vojna elita cije se ime prenelo na narod kojim vladaju isto kao kod Bugara jedino ono sto buni narod jeste sto najznacajnija oblast zove Srbija ali to nije nikakav izuzetak jermenska i Gruzijska kraljevstva su ponekad bila Rascepkana na gomilu oblasti pod svakakvim teritorijalnim nazivima dok bi i dalje postojlale oblasti koje se zovu Jermenija itd. A sto se spanije tice pogledaj da li ijedan istoricar tvrdi da je Aragonsko kraljvestvo ili kraljevstvo Leona Spansko ili aragonsko i leonsko. Dakle gresis ako mislis da se neko slovensko pleme naselilo u priobalje smenilo lokalno stanovnistvo i prenelo svoje slovensko ime iz prepostojbine. Sto se tih plemena koja si nabrojao da mi mogao da razlikujes plemesnku demokratiju od plemenske elite(dakle tribal democarcy i warband elite)
Nisi bas skroz upravu, konstitutivnost Srba u Hrvatskoj I BiH, naravno da nije znacila da recimo ako hrvatski parlament donesi novi zakon o saobracaju, a Srbima se to ne dopadne, da oni mogu da stave veto, ali je znacilo nesto mnogo bitnije; konstituivnost naroda u SFRJu je znacila da niko ne moze da resi niti odluci nista o njihovom statusnom pitanju I statusno pravu osim ako se oni sa tim ne sloze, sto znaci da hrvatska nije mogla da izbaci Srbe iz ustava ali u krajnjem slucaju ni da pokrenje pitanje secesije od Jugoslavije, osim ako se Srbi sa tim ne slazu. Slican system postoji danas u Bosni I Hercegovini. Inace da se primeni logika koju si izneo RS bi sutra bez po muke mogla da se otcepi od BiH jer na njenoj teritoriji Srbi cine ubedljivu vecinu.
svakako, tu se pravo republikama da se otcepe cak i ne pominjena ni u nagovestaju, ako ista, po tom ustavu imaju pravo da se odcepe narodi.
U pravu si, no stvari se ne mijenjaju - jeste da su se drzave jednostrano odcijepile, ali ni Srbija nije postovala pretjerano ustavni poredak, pa ni prije konstituisanja SFRJ '92. a u tome je poenta! Kako se drugima moze prigovarati za nesto sto se i sam radi?
neki Hrvati jesu odgovorali, ali Hrvatska nije nikako, cas sta vise nagradjena je, i Istrom ( nikada pre nije bila u sastavu hrvatske, a svi primorski gradovi imali su Italijansku vecinu ), koju neki tumace da je SFRJ dobila na kontu genocida NDH nad Srbima koji je uracunat Italijanima, na prostoru njihove okupacione zone, u krivicu, Baranjom ( koja apsolutno nikad nije bila u istoriji u sastavu Hrvatske ) i zapadnim Sremom, koji su bili deo Srbije prilikom stvaranja Jugoslavije 1918, Dalmacijom juzno od Cetina koja nikada pre nije bila u sastavu Hrvatske, kao i podrucija sa apsolutno veciniskim srpskim zivljem, sto je s obzirom na praksu posleratnu da se drzave koje su pocinile genocid kaznjavaju oduzimanjem dela svoje teritorije, posve nezamislivo.
Ni ne treba. U krivicnom pravu postoji samo koncept individualne krivnje, za zlocine su krivi pojedini Hrvati, a ne Hrvatska, niti svi Hrvati; to ti je pogresni kolektivizam.
ne razumem, hoces reci da konstituivnost recimo Srba u Hrvatskoj nije znacila da niko ne moze odlucivati o njihovom statusnom pitanju osim njih samih?Sumljivi tipu, ti nisi u pravu. Prelistaj ustavni poredak SFRJ.
Nema nikakvih odredbi, nigdje, o 'nacionalnom glasanju'. Skupstine Hrvatske i Jugoslavije su donosile te zakone, a nacionalnosti pojedinacnih zastupnika su bile potpuno irelevantne.
pise da je jedan od osnova na kojima je stvorena SFRJ i pravo naroda na samoopredeljenje, e sad vecina jugoslovenskih pravnika smatrala je da je to pravo konzumira prilikom samog stvaranja Jugoslavije, sto u sustini jezicko tumacenje ustava i upucuje, ali posto je ovde bila medijska manipulacija, u koju mnogo ljudi veruju, da su republike imale pravo na odcepljenje, ja kazem da ako je neko po tom ustavu i imao pravo sa samoopredeljenje, onda us to iskljucivo bili naroda, a nikako republikeNe, to je jos jedna manipulacija, i to jos gora od ove gore. Niko nema prava da se jednostano odcijepi, bio republika, pokrajina, narod, crkva, skola ili preduzece.
pa jel se Srbija odcepila?U pravu si, no stvari se ne mijenjaju - jeste da su se drzave jednostrano odcijepile, ali ni Srbija nije postovala pretjerano ustavni poredak, pa ni prije konstituisanja SFRJ '92. a u tome je poenta! Kako se drugima moze prigovarati za nesto sto se i sam radi?
pa Nemecka je recimo debelo kaznjena, zasto je Hrvatska jos i nagradjena? Od zemlje koja je izgubila rat, postala je pobednica, a Srbija od zemlje pobednice, postala ona koja je porazena i ona koja je kaznjena oduzimanjem svojih dotadasnjih teritorija, jer toboze stitilu su komuniste te oblasti ili republike od velikosrpske hegemonije, dok Hrvatska koja je bila kriva za najbrutalnije genocid na ovim prostorima ikada, koji je svojom krvolocnoscu cak i Nemce zaprepastio, dobila je cak i regije koje nikada nisu bile njen sastavni deo ili su bile u sastavu Srbije prilikom stvaranja Jugoslavije 1918.Ni ne treba. U krivicnom pravu postoji samo koncept individualne krivnje, za zlocine su krivi pojedini Hrvati, a ne Hrvatska, niti svi Hrvati; to ti je pogresni kolektivizam.
Interesantno je da Srbe pominju mislim samo na jednom mestu,iako Srbi vec uveliko po Ajnhardovim analima 822 zive u Lici i Dalmaciji i tamo su vecinsko stanovnistvo,i osnivaju grad Srb,ali se zato podanici Bornini bez izuzetka tretiraju kao Hrvati!!!!
Odgledao sam sve dostupne epizode i ono što je meni palo u oči je to da je (čini mi se) neki profesor sa Oksforda, lepo objasnio da se u to vreme nacija nije diferencirala na etničkom principu već po pripadnosti grupi ljudi koji imaju zajedničkog kralja. Borna je bio kralj HRVATA i u tom smislu se pod HRVATIMA podrazumevaju svi podanici BORNE, DOMAGOJA, ZVONIMIRA, TRPIMIRA...
Čovek lepo objasni da se nacija počela obrazovati tek u 18 veku po principu etničke pripadnosti.
Neke stvari što iznosiš su mi bliske. Ipak da potenciram ove koje po mom sudu ne mogu stojati.
Prvo, ono što sprečava Mihaila Viševića da bude Srbin na Balkanu je to što kod Porfirogenita on i nije spomenut kao Srbin - on je porijeklom od Licika sa Visle, a politički na Balkanu pripada narodu Zahumljana, a ne Srba. To što su Zahumljani po Porfirogenitu nekad bili Srbi - može da se interpretira na čitav niz različitih načina.
Tačno je da Porfirogenit pominje detaljnije samo seobu Srba i Hrvata, dok recimo istorijski potvrđene Obodrite i ne spominje. Zašto je to tako? Prije svega Porfirogenit koristi predložak - on je po svemu sudeći rimske provincijencije. Rađen je po ugledu na spis "De converrsio Bagratiorum et Carantaniorum" (O pokrštavanju Bavaraca i Karantanaca). Iz tog spisa je preuzeta čitava konstrukcija za djelo o Hrvatima i Srbima i prepisivane su čitave rečenice i pasusi. Onaj dio đe Porfirogenit dodaje sem Srba i Hrvata i ostala plemena, i opisuje njihove granice, to je njegov produkt njegovog znanja ili eventualno nekog drugog predloška (što je malo vjerovatno). Prema tome ako je neko u Rimu radio djelo po ugledu na djelo o pokrštavanju Bavaraca i Karantanaca - onda je u tom djelu bilo mjesta za samo dva naroda u Dalmaciji - ona dva najveća - Hrvate i Srbe. Ali to ne znači da nije bilo i ostalih.
Nego da mi sad ne komplikujemo stvari i iznosimo svakakve hipoteze, nema potrebe da to radimo na ovoj temi - vratimo se na istorijski izvor, Porfirogenita. On je takav kakav je. Đe on kaže da su Dukljani Srbi, da su nekad bili Srbi, ili da njima vlada "srpska ratnička elita"? Ako to Porfirogenit ne kaže, i evidentno preskače da kaže na dva mjesta da su Dukljani Srbi (u glavama 32. i 35.), onda je očito da on to namjerno neće da kaže. On možda i ne zna ko su Dukljani, ali očito da zna da nisu Srbi, jer bi to rekao i i za njih kao što je rekao za Zahumljane, Travunjane i Neretljane.