O Dubrovniku tj "srpsko ime u Dubrovniku"
Lekizane,prodi me se,to nisu tri razlicita jezika pobogu,jesi poludio?Otkud ti to?Jel ima ijedna relavantna institucija koja to podupire?Mislim,to sto ti mislis da su tri razlicita jezika nije moj problem covjece.Ja vrlo dobro razumijem mog prijatelja s Visa i rodbinu moje cure iz Prigorja,cak i kad pricaju medu sobom dijalektom.Definitivno nije nesto sto bi se dalo okarakterizirati kao tri zasebna jezika.Jbt,jesi gledao "Gruntovcane" kad?Ili "Malo misto"?Jel to drugi jezik od srpsko-hrvatskog?Naravno da nije.Isto tako,"Zonu Zamfirovu"slabije razumijem,ali je razumijem bome dobro,puno vise nego Slovenski ili Makedonski.Hoces reci da ti nebi mogao citati Miljenka Smoju,koji pise splitskom cakavicom bez pretjeranog naprezanja?Drugim rijecima,teorija ti je bizarna.
Stavi Kalabreza i Venecijanca skupa da pricaju svojim dijalektima,garant ce se slabo razumjeti,nista cudno u svijetu.Znam ponesto talijanski i vjeruj mi ogromne su razlike izmedu ta dva Talijana,vece nego izmedu Medimurca i Komižana
Naravno da stokavsko narjecje nije samo hrvatsko,ne stavljaj mi rijeci u usta molim te.
Тамо си навео колико видим неки текст са википедије где се и литератури помињу разноразни аутори што страни што хрватски, међу њима и "Josip Lisac
-Hrvatska dijalektologija 1. Hrvatski dijalekti i govori štokavskog narječja i hrvatski govori torlačkog narječja, Zagreb, 2003" и ја то треба да схватим за озбиљно.
http://forum.krstarica.com/showthread.php/236241-Srpsko-ime-u-Dubrovniku/page30
Има релевантна "институција" и зове се лингвистика или ти језикословље, и по тој науци о језицима штокавски, кајкавски и чакавски су различити језици, свака сличност са хрватском лингвистиком је зато узалудна.
По истој тој науци о језицима језик којим говоре Срби и Хрвати данас је један исти језик, то је овај српски, наравно ту не спада чакавски који не знам да ли ико говори у Хрватској још и који наравно није исти језик којим говоре Словенци.
Данас ћеш врло добро да разумеш све становнике Хрватске јер је штокавски( српски) језик тамо званичан једно 150 година.
Једно реторичко питање за тебе, како су настали језици?
Која им је веза са народима?
И откуд то да више различитих народа говори једним матерњим језиком(наречјем) данас и који је тај језик?
Ако ти је штокавски језик наречје, шта су ти онда екавски, икавски и ијекавски, наречја штокавског наречја!?
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
У Паради победе која се сваке године одржава у Сиднеју посвећеној савезничким победама у првом и другом светском рату покушали су ове године да продефилују и Хрвати иако су у оба рата ратовали на противничкој страни,Наравно избачени су.
Хрвати избачени из марша победника
у
Актуелно,
Вести 28. април 2015.
Сиднеј – Свечано расположење међу Србима током прославе Анзак дана у Сиднеју, посвећеном сећању на савезничке хероје оба светска рата, нарушено је инцидентом групе Хрвата који су такође хтели да марширају. Сврстали су се у колону са ешелонима савезника, носећи транспарент са шаховницом и натписима „Croatia“ и „Croatian army“, као и поруком: „Бранити домовину срцем хрватским“.
Вест о њиховом доласку стигла је до Срба који су се налазили знатно иза у колони.
„Ово је била очигледна провокација, људи су били веома узнемирени. Могло је свашта да се догоди“, каже Милан Бркљач из српског одбора за АНЗАК. Он додаје да су се Срби трудили да спусте тензију и реше проблем на цивилизован начин.
„Ово је био поступак с намером да се Срби испровоцирају на реаговање, што би могло да доведе до наше суспензије са свечаности“, оцењује Бркљач.
Српски Главни одбор за АНЗАК одлучио је да ни на који начин неће дозволити да се у маршу нађу представници нације која је ратовала на другој страни од савезничке.
„Нас 25 изашло је и стало испред Хрвата. Направили смо кордон да они не би прошли. Били смо сасвим мирни“, наводи Бркљач.
Срби су потом замолили полицајца да позове појачање, дошло их је петнаестак. Срби су онда отишли код маршала параде и проверили има ли Хрвата на списку учесника.
„Није их било. Зато смо тражили да разговарамо са Бобом Бетијем, одговорним за организацију и упозорили га да би могло да буде великих проблема, да су Хрвати у оба светска рата били против савезника и да била срамота за све ветеране да сада овде марширају „, рекао је Бркљач.
Он додаје да је Бети после консултација отишао вођи хрватске групе и затражио да се разиђу.
„Он му је рекао да имају одобрење хрватске државе и да представљају хрватске војнике који су у Авганистану. Ипак су отишли, а ми смо упозорени да останемо мирни“, наводи Бркљач.
Када су Хрвати отишли, Срби су се вратили на место свог ешелона.
Бркљач напомиње да је поставио питање да ли хрватска држава може да одлучује у Аустралији.
„Рекао сам да су у Авганистану били и немачки војници. Значи ли то да би сада и Немци овде могли да марширају“, питао је Бркљач организаторе.
С. Принцип / Вести
http://www.vaseljenska.com/vesti/hrvati-izbaceni-iz-marsa-pobednika/