HLEB NAŠ...

A gde u Beogadu-u kojoj pekari jos uvek moze da se kupi hleb ispecen na drva?

U Ul. Jaše Ignjatovića, na Dušanovcu. Tu je stanica busa 26. u Ul.Miška Jovanovica (prva stanica posle Pošte u Kruševačkoj) predje se preko puta i vrlo malo se pešači do male pekarice gde se još uvek peče hleb na drva ali i prasići po vrlo pristupačnoj ceni. :p
Pozdrav svima

Pregledala sam uglavnom sve postove,dobro društvo se okupilo nema šta. Primećujem da pominjete i kupovno lisnato testo za pojedine recepte. Kako sam pridošlica, evo i ja bih da se učlanim dajući jedan recept za domaće lisnato testo. Nije da je baš kao ono industrijsko, ali veoma liči i nije teško za pravljenje:
Ako vas zanima, evo recepta:
- 1 zamrznuti margarin,
- 300 gr. mekog brašna,
- 1 čaša od kiselog mleka vode,
- 1,5 kaf.kašičica soli,
- 1 supena kašika ulja.
Umesiti testo i razvući ga u manji pravougaonik. Ceo margarin narendati preko testa. Preklopiti margarin sa svih strana (malo teže ide, ali ide) Dva puta razvući, svaki put preklopiti testo sa svih strana i zadnji put ga oblikovati kao knjigu.Ostaviti u frižideru da odstoji 1-2 sata. Razvući i dalje koristiti po potrebi. Uvek sam ga pekla u dobro vrućoj rerni, i prvo se otopi margarin pa tek onda žu-žu krene da raste.Eto, toliko od mene za sada. Pozdrav svima.
P.S. Imam pitanje za Šefa, da ne kažem za italijanskog majstora, da li se slučajno sreo sa receptom za NJOKE?

...je li neko primetio da je za dobar hleb i uopste sva testa vrlo bitan kvalitet brasna... mi stalno kupujemo fidelinku ali neka serija im je ok a neka je katastrofa... tako neki hleb (pravimo ga u breadmakeru) po istom receptu od jedne serije fidelinke bude super a od druge bude zut i neukusan...nedavno sam saznala da je za to "krivo" brasno a ne recept....ima li neko brasno koje je uvek ok

A sto se tice svih dizanih testa, primetih ,da , ako ne stavim mleko u testo, dovoljno je i duplo manje kvasca , a testo bude mnoooogo bolje. Izgleda da je caka u tome sto u mleka sipaju razne antibiotike da se ne bi kvarilo pa to ne dozvoljava kvascu da radi kako treba. Probajte.

...je li neko primetio da je za dobar hleb i uopste sva testa vrlo bitan kvalitet brasna... mi stalno kupujemo fidelinku ali neka serija im je ok a neka je katastrofa... tako neki hleb (pravimo ga u breadmakeru) po istom receptu od jedne serije fidelinke bude super a od druge bude zut i neukusan...nedavno sam saznala da je za to "krivo" brasno a ne recept....ima li neko brasno koje je uvek ok
Da, naravno da je to jako, jako značajan "detalj".
Fidelinka ima jako dobar mlin i zaista im je brašno odlično, ali, na žalost, sve to ne zavisi samo od mlina... Ni žito nije uvek istog kvaliteta, a ima tu još dosta faktora. Inače, za kisela testa je bolje brašno koje malo odstoji.
Odlično brašno je i "Kikindsko".

Hmm...da je srece da vas pitam za hleb iz saksije, ali nije, avaj! Ispitujem neku intoleranciju na hranu i zabranili su mi na 3 meseca sve od psenice, jecma, razi i soje, te kvasac i mleko - sve sto je dakle potrebno za bilo kakav smisleni hleb!!! Ali zato mogu (da srece, da radosti moje beskrajne) glupu heljdu, ovas i kukuruz (koji mi izlazi na nos). Posto mi proja nikako ne ide (ako ko ima ideju kako da se od vode, soli i kukuruznog brasna napravi ista ukusno - i kako - neka vice!) bi li mi neko od vas kuhara-sefova dao neki recept kako da napravim bilo sta nalik HLEBU od brasna heljde-ovasa-kukuruza-pirinca (so, ulje, margarin mogu)??? Ko me spasi - drugari do kraja zivota! (Iliti - ko p[rvi lebu, Bog ce mu platiti jer ja ne mogu!) Posle dve nedelje na kukuruzu ocu da placem - pohitajte sa idejama, ceka me jos dva ip[o meseca ove torture.... :(:(:(

Vrlo je ukusno , mada sve dosadi...sledece:
zamesis mekse testo od vode, kukuruznog brasna, soli i malo ulja, kao za krofne cvrstoce. Ostavis ga da odstoji jer kukuruzno brasno posle par sati ima neko slabije vrenje. Napravis tortilje, tanke oko pola cm, velicine prosecne palacinke i onda to peces na teflonu koji je tek malo podmazan. Peceno pokrijes da malo omeksa. Mozes u testo ubaciti i malo susama, ali proprzenog.

Marge - hvala na glasu poverenja, ali da li ti ja zaista licim na nekog ko zna dfa napravi krofne?! :):) Uzmi kao reper testo za palacinke molim te, tolko znam - dakle, koliko gusce ili redje od testa za palacinke treba da bude zameseno? Ahaaaa - sad tek vidim: ako treba da moze da se razvuce tortilja pola cm debljine to ce reci da testo treba da bude prilicno cvrsto, a? Ili to treba da razlijem po teflonskom tiganju? Ili......Uf. Ajde jos malo pomoci....pleaseeee.....

Hmm...da je srece da vas pitam za hleb iz saksije, ali nije, avaj! Ispitujem neku intoleranciju na hranu i zabranili su mi na 3 meseca sve od psenice, jecma, razi i soje, te kvasac i mleko - sve sto je dakle potrebno za bilo kakav smisleni hleb!!! Ali zato mogu (da srece, da radosti moje beskrajne) glupu heljdu, ovas i kukuruz (koji mi izlazi na nos). Posto mi proja nikako ne ide (ako ko ima ideju kako da se od vode, soli i kukuruznog brasna napravi ista ukusno - i kako - neka vice!) bi li mi neko od vas kuhara-sefova dao neki recept kako da napravim bilo sta nalik HLEBU od brasna heljde-ovasa-kukuruza-pirinca (so, ulje, margarin mogu)??? Ko me spasi - drugari do kraja zivota! (Iliti - ko p[rvi lebu, Bog ce mu platiti jer ja ne mogu!) Posle dve nedelje na kukuruzu ocu da placem - pohitajte sa idejama, ceka me jos dva ip[o meseca ove torture.... :(:(:(
Evo nešto za prvu pomoć dragoj WDW koja mi je pre skoro tri godine mnogo pomogla svojim stručnim savetima (i to preko Krstarice!)
Proja
- 4 jaja
- so
- 6 kafenih šoljica kukuruznog brašna
- 3 šoljice kisele vode
- 2 šoljice ulja
- 1 prašak za pecivo
- sir (ako je dozvoljen, ako ne- može i bez njega)
Izmešati brašno sa praškom za pecivo. Posebno umutiti jaja, dodati prvo brašno, a zatim i ostalo. Izliti u tepsiju (okruglu br. 28) posuti odozgo susuamom i peći u rerni prethodno zagrejanoj na 200 C oko 25-30 min. Nadam se da sam pomogla! Kopam da nadjem još nešto! Veliki pozz!

KUKURUZNI HLEB

2 šolje žutog kukuruznog brašna
2 šolje samlevenog susama
šolja oljuštenog semena suncokreta
pola kašičice soli

Od svih sastojaka i hladne vode zamesite meko testo, stavite u podmazan i brašnom posut pleh i pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.
Ovaj recept nisam probala. Ja bih tu stavila jedan prašak za pecivo, a zatim dodala vodu. Samleveni susam je u stvari tahini koji možete naći u zdravoj hrani, kao i u svim većim marketima. Tražim dalje!

Hajde da probam i ja... :sad2:
Pošto ti je kukuruz već dosadio, pokušaj da koristš ono drugo što ti je dopušteno...
Malo sam modifikovala ovaj "hleb", ali, po osećaju, trebalo bi da bude OK.
Ako nije... sačuvaj ga da me gađaš kad se pojavim ;)
Dakle...
potrebne namirnice:
Po šolja (nemoj preveliku količinu... neka bude od kafe): kukuruznog, pirinčanog, heljdinog brašna (ako neko ne smeš - zameni ga onim koje smeš), šolja ovsenih pahuljica (asko ne smeš, dodaj više suncokreta ili bundeve), 1/2 šolje maslinovog ulja, so, kašika sode bikarbone (ili praška za pecivo), kašika meda.​
Za bolji ukus ubaci i malo grubo samlevenog suncokretovog semena, susama, semena bundeve i lana.
2,5dl. tople vode
U jednu posudu pomešaš sve vrste brašna, sodu bikarbonu, ovsene pahuljice, samlevene semenke.
U drugu sipaš vodu, dodaš so, med pa sve lepo pomešaš i mesiš... Treba da bude dosta gušće od testa za palačinke...:think: recimo kao pašteta kada je izvadiš iz frižidera ;).
Tepsiju (ili kalup - može i saksija ;)) dooooobro premažeš maslinovim uljem i ubaciš testo. Možeš ga poprskati sa malo vode i posuti npr. susamom (ili već šta voliš). Ubaciš u rernu zagrejanu na 250C i pečeš oko pola sata (pre nego što ga izvadiš, probodi hleb nožem da vidiš da li je pečen).
nadam se da će ovo moći da se jede :neutral:

Poslednja izmena:
Nisam videla da li smeš krompir?
Ako je odgovor pozitivan, to olakšava stvar ;).
Obariš krompir i izgnječiš ga. Ubaciš otprilike istu količinu (zapreminski) brašna (onog koje smeš), malo ulja, ako smeš jaja, dodaš jedno, ako ne - sipaš samo maloo vode i praška za pecivo. Posoliš, eventualno dodaš malo zčinskog bilja (šts voliš... samo nemoj lovor :hahaha:), sve lepo zamesiš i pečeš "hleb".

Ja bih baš da pomognem... pa mi pade na pamet i neki pandan onom 'lebu iz saksije...
400 g brašna (navijam za mešavinu onih vrsta koje trenutno smeš da jedeš)
1 kesica praska za pecivo
nekoliko zgnječenih čenova belog luka
kašičica ruzmarina
kašičica bosiljka (i jedno i drugo je najbolje sveže, ali ako nemaš - poslužiće i suvo)
sitno iseckan peršun (lovor nikako!)
so
pola šolje maslinovog ulja
najmanje 3 dcl mineralne vode.
Sve lepo pomešaš, dodaš vodu, zamesiš testo i pečeš 'leba.

'Ajd' javi jesi li nešto probala... i kakvo je.

JAo ala bi psovala.....! Vidi ovamo: NE SMEM med, ne smem susam, ne smem psenicu, dakle kad mi kazes 400 grama brasna smesati koja smes mene muka uvati: sta ti to sad pa znaci, moras PRECIZNO da mi kazes - kolko heljdinog, kolko ovsenog, kolko kukuruznog (heljda je malko gorcinjava, otkrila sam u bezuspesnom pokusaju da ljuljnem neki leba pre par dana). Smem suncokret, a je l treba to da meljem ili ucelo semenke da stavljam? Aha - pise z apismene "samlevene semenke"....da, dobro, znaci da sameljem...a na cemu cu d aih sameljem, crna ja kad nemam nikakav mlinac za mlevenje?! Dobro, nema veze...dakle, ne mogu onaj med ali mogu li malo fruktoze da sipam umesto meda? I sodu bikarbomu i prah za pecivo mogu...ok. I krompir. Sta bese r4ece za krompir? To sa krompirom cu da probam vidis.....I ne smem luka (beli a ni crni, smem praziluk, moze li se ista njime menjati u lebu - valjda ne, a?!) JAaaaaoooo, ocu da se ubijem, majke mi , kako sam ovako glupa za kuvanje? Najgora sam od sve dece....(MOraces da dodjes i da mi napravis leba - nekoliko varijanti da ja vidim kako to ide....)

P.s. I nemoj ti meni "malo ovog, malo onog" nego PRECIZNO kolko cega da stavim (malo soli mi nista ne znaci, znas da ne-kuharima sve mora da se nacrta, nije ti ovo klin corba pa sta stignes ubacujes, leba se pravi zeno!):sad2::sad2::sad2:

Taman ja da prpisem recepte popodne kad li nesto poce da pip-ka iz kompjutera?! PIp-pip-pip....kao da otkucava bomba Boze me oprosti...Odma sam ga iskljucila, sta ga znam, mozda ce nesto da eksplodira dok se ja spremam na kuhanje i mesenje.....(Zna Bog da to nije najsrecniji spoj! :):))

Prepisala recepte. Cim ne ne bude mrzelo najstrasnije i budem imala semenje - idem da probam nesto. LJubim vas sve i hvala na pomoci. I drugi recepti su dobrodosli.

Smeh - moze li ovseno brasno u kombinaciji sa kukuruznim da da neki suvisli leba (bez heljdinog, kazem ti nesto ja probala i bilo je OGAVNO, bljak, ja odokativno sasula 100gr kukuruznog, 100 ovsenog, 100g pirincanog i 100 heljdinog, malo soli, malo ulja, malo vode, prasak za pecivo, zamesala, nije htelo da mi se zgusne pa sam sipala jos malo od necega, mislim ovsenog, napravila testo i ispekla u vrucoj rerni - Isuse kako je to odvratno bilo, kao deca kad prave kolace od gline. A takav mu je i ukus bio.... :( )

Taman ja da prpisem recepte popodne kad li nesto poce da pip-ka iz kompjutera?! PIp-pip-pip....kao da otkucava bomba Boze me oprosti...Odma sam ga iskljucila, sta ga znam, mozda ce nesto da eksplodira dok se ja spremam na kuhanje i mesenje.....(Zna Bog da to nije najsrecniji spoj! :):))

Prepisala recepte. Cim ne ne bude mrzelo najstrasnije i budem imala semenje - idem da probam nesto. LJubim vas sve i hvala na pomoci. I drugi recepti su dobrodosli.

Smeh - moze li ovseno brasno u kombinaciji sa kukuruznim da da neki suvisli leba (bez heljdinog, kazem ti nesto ja probala i bilo je OGAVNO, bljak, ja odokativno sasula 100gr kukuruznog, 100 ovsenog, 100g pirincanog i 100 heljdinog, malo soli, malo ulja, malo vode, prasak za pecivo, zamesala, nije htelo da mi se zgusne pa sam sipala jos malo od necega, mislim ovsenog, napravila testo i ispekla u vrucoj rerni - Isuse kako je to odvratno bilo, kao deca kad prave kolace od gline. A takav mu je i ukus bio.... :( )
Iskreno, nemam pojma. Moraćeš da probaš :sad2:.

JAo ala bi psovala.....! Vidi ovamo: NE SMEM med, ne smem susam, ne smem psenicu, dakle kad mi kazes 400 grama brasna smesati koja smes mene muka uvati: sta ti to sad pa znaci, moras PRECIZNO da mi kazes - kolko heljdinog, kolko ovsenog, kolko kukuruznog (heljda je malko gorcinjava, otkrila sam u bezuspesnom pokusaju da ljuljnem neki leba pre par dana). Smem suncokret, a je l treba to da meljem ili ucelo semenke da stavljam? Aha - pise z apismene "samlevene semenke"....da, dobro, znaci da sameljem...a na cemu cu d aih sameljem, crna ja kad nemam nikakav mlinac za mlevenje?! Dobro, nema veze...dakle, ne mogu onaj med ali mogu li malo fruktoze da sipam umesto meda? I sodu bikarbomu i prah za pecivo mogu...ok. I krompir. Sta bese r4ece za krompir? To sa krompirom cu da probam vidis.....I ne smem luka (beli a ni crni, smem praziluk, moze li se ista njime menjati u lebu - valjda ne, a?!) JAaaaaoooo, ocu da se ubijem, majke mi , kako sam ovako glupa za kuvanje? Najgora sam od sve dece....(MOraces da dodjes i da mi napravis leba - nekoliko varijanti da ja vidim kako to ide....)
Eto me prvom prilikom da ti pravim 'leba, a u međuvremenu pokušaj da eksperientišeš i namirnice koje ne smeš da koristiš zameniš onima koje smeš...
Dakle... može fruktoza umesto meda, može praziluk umesto luka, može suncokret umesto susama...
Kad kažem "400g brašna koje smeš" to znači da ukupno bude 400g brašna - kombinuj sama ono što može.
Suncokret ne moraš uopšte da melješ (stvar ukusa), ali ako baš hoćeš da ga usitniš, stavi ga na kuhinjsku dasku i pređi oklagijom preko njega. Da ne bi pravila haos po kuhinji, možeš i da ga "upakuješ" u krpu.
Testo od krompira uopšte nije loša varijanta... Obariš ga, ispasiraš i pomešaš sa nekim brašnom. Dodaš malo ulja, malo vode, posoliš, ubaciš začine ako hoćeš, i pečeš. Neće smetati ni prašak za pecivo.
'Ajd' pa prijatno ;)

P.s. I nemoj ti meni "malo ovog, malo onog" nego PRECIZNO kolko cega da stavim (malo soli mi nista ne znaci, znas da ne-kuharima sve mora da se nacrta, nije ti ovo klin corba pa sta stignes ubacujes, leba se pravi zeno!):sad2::sad2::sad2:
Pa zavisi i koju količinu 'leba praviš, ali i od ukusa. Neka bude manja kašičica soli... pa pre pečenja malčice lizneš testo i proveriš da li je dovoljno slano!
"Malo vode" neka bude 1dl, a ulja (ili margarina) dodaj po ukusu... malo manje nego vode.
Uh... al' ga objasni! :dash:

P.s. kupila semenje (ko da sam ptica, ebem ti program!) i ovsene pahulje, i sodu i prasak z apecivo pa cim uvatim malo vremena izmedju pacijenata - probacu da izeksperimentisem - hvala na pokusajima da spasis moje receptore z aukus....

Back