HLEB NAŠ...

proka1:
post od moje kcerke ane :)

evo recept za lep dorucak ili veceru, od starog hleba:

sastojci:
hleb sto je ostao od juce, prekljuce (ne previse stari), salama, sunka, kobasice, suhomesnati proizvodi (slanina se ne preporucuje), sir punomasni, jaja, malo mleka, pavlaka, margarin za mazanje posude, posuda duboka oko 5 cm.

priprema:
Vatrostalnu posudu namazati margarinom i u nju staviti hleb isecen na kockice 1 cm3. Iseci salamu i suhomesnate proizvode na male kockice, pa ih stavi preko hleba. Staviti izmrvljen sir (punomasni) na hleb, pa umutiti jaja i pavlaku i preliti. Po zelji izrendati pizza sir preko svega. peci u rerni dok sir se ne otopi.

prijatno !!! :-)
Na stvar gledam ovako. Salamu (bilo kakvu) preporučujem da se ne JEDE! Ostatak, šunka, kobasice (takođe pod sumnjom), suhomesnati proizvodi, sir punomasni, jaja...treba odeljati sa friškim vrućim hlebom. Onaj bajati od juče ostaviti da se i dalje suši i baciti recimo u prezle. Koristiti ga u ovakvoj kombinaciji u kojoj je odnos cena/ kvalitet 1: 50 je čista budalaština. Da ne kažem da se na pomen MARGARINA kao gole hemije prosto ježim!

Espanol:
Svi ovde viđeni recepti su primenjivi i u mašini za hleb. Samo malo uskladi proporcije prema zapremini kantice.
Uskladjivali smo ali nismo zadovoljni rezultatom :) a i od 50 recepata koje smo dobili uz aparat jedva da pravimo 3 i samo 1 kolac. Ni recepti sa interneta nisu nista posebno pa sam mislila da je neko ko ima aparat to bolje uskladio od nas a mozda ima neke omiljene recepte od svog aparata. Eto npr. trazeci recept za hleb sa maslinama napravili smo ih bar 10 ali ni jedan 2X :) ...ne radi se o tome da aparat nije u redu, napravi on hleb koji super izgleda ali ukus...

Andreavk:
Uskladjivali smo ali nismo zadovoljni rezultatom :) a i od 50 recepata koje smo dobili uz aparat jedva da pravimo 3 i samo 1 kolac. Ni recepti sa interneta nisu nista posebno pa sam mislila da je neko ko ima aparat to bolje uskladio od nas a mozda ima neke omiljene recepte od svog aparata. Eto npr. trazeci recept za hleb sa maslinama napravili smo ih bar 10 ali ni jedan 2X :) ...ne radi se o tome da aparat nije u redu, napravi on hleb koji super izgleda ali ukus...
Moj jadni aparat star 15-estak godina je najzad ispustio plemenitu dušu. Za to vreme je napravio brda najneverovatnijih hlebova. I nijedan nije omanuo. Ne kapiram gde je problem sa vašim aparatom?

Espanol:
Moj jadni aparat star 15-estak godina je najzad ispustio plemenitu dušu. Za to vreme je napravio brda najneverovatnijih hlebova. I nijedan nije omanuo. Ne kapiram gde je problem sa vašim aparatom?
Ne znam kakav si ti aparat imao, ali moje iskustvo sa istim nije baš najbolje... :???:
Pre nekih 15-tak godina, brat i ja dođemo sa skijanja (lepa vremena behu) i kod kuće nas pored novog televizora, dočeka i ovakav jedan aparat.
Mama ga je i isprobala, ali nešto joj se nije dopalo pa se nadala da ću ja moći da mu izmenim parametre kako bi hleb pekao duže od onog vremena koje je proizvođeč odredio. To je bilo nemoguće. Probali smo da promenimo brašno (kako vrstu, tako i proizvođača), kvasac, sipali toplu umesto hladne vode... ma svašta!
Čak su nam i u prodavnici tri puta menjali aparat :roll: , ali nikad nismo uspeli da napravimo hleb ni približno zadovoljavajućeg ukusa i kvalitete.
Na kraju smo odustali... i u onim teškim vremenima koja su usledila, hleb mesili ručno i pekli ga u rerni. ;)

Espanol:
Na stvar gledam ovako. Salamu (bilo kakvu) preporučujem da se ne JEDE! Ostatak, šunka, kobasice (takođe pod sumnjom), suhomesnati proizvodi, sir punomasni, jaja...treba odeljati sa friškim vrućim hlebom. Onaj bajati od juče ostaviti da se i dalje suši i baciti recimo u prezle. Koristiti ga u ovakvoj kombinaciji u kojoj je odnos cena/ kvalitet 1: 50 je čista budalaština. Da ne kažem da se na pomen MARGARINA kao gole hemije prosto ježim!

jel bas tesko biti fin???????

prvo, margarina ima sto vrsta, cak i veoma dobrih....a buter?? mozda sa pijace je jedino bez emulgatora...dok uglavnom svi ostali iz velikih mlekara sadrze raznoraznu hemiju u ovom ili onom obliku......

drugo, kad je moja cerka od 14 godina napisala salama, verovatno nije mislila na jednu jedinu poznatu salamu tebi -- alpsku ili tirolsku, trebao si da pitas.......cak neke nase salame kao npr izletnicka od backe topole je vrhunska i za svetske kriterijume /cisto meso so i biber, bez aleve paprike/ a i cena je preko 1.100,oo din/kg, da ne pominjem zimsku gavrilovicevu i td. ne vredi trositi reci na razne italijanske ili spanske, tek da ne pominjem sto vrsti spanskih sunki i sl. predlozio bih ti , bez zluradosti, da se malo edukujes posetom "SALUMERIA ALL ITALIANA' u beogradu, svetozara markovica br. 63, tel 361277, pa da vidis sta su salame.............da vidis da postoji i nesto drugo sem alpske i tirolske salame :) :) :)

trece, to sto nemas maste pa bi sir, jaja i suhomesnate proizvode jeo samo sa friskim hlebom tvoja stvar, ali ne sudi drugima mastovitijima.

cetvrto, odnos kvalitet/cena, nije nikad presudan, pa zar i pizza nema jeftinu podlogu tj testo na koje redjamo preskupe skoljke, skampe i sl. tek tu je odnos 1:100 pa sve je ok. inace, postoji sto recepata sa starim hlebom, koji je nista drugo nego TESTO. ja recimo znam za stari kafanski trik, umesto zaprske ubaci koru hleba i gotovo :) kada se kora hleba otopi i nestane, jelo je gotovo!!!!

i na kraju krajeva, zar mi nije bila prva recenica, da je to post od moje cerke??????

zar nisi mogao da se suzdrzis sa atributima "budalastina" i sl?????

imas li ti decu????

Prilozi

• salame.jpg
    salame.jpg
    22,5 KB · Pregleda: 14
Ja imam breadmaker marke Coral, i prezadovoljna sam! Kupila sam ga prosle godine u aprilu, i svaki dan imamo svez hleb! Svi koji su probali odusevljeni su! Mozda je problem u proizvodjacu?

Andreavk:
Hehe! Pa, malo li je? Ja sam pravila kolac od jabuka i od banana sa orasima, super su! Evo recepta koji nikad ne omane kod moje "pekarice", kako od miloste zovemo breadmaker:
310ml hladne vode
1,5 kasicica soli
2 kasicice secera
2 kasike ulja
560g brasna (ja koristim T500 meko)
7g kvasca
Program traje 3h i 20min, pecenje je nesto vise od 50min. To je za hleb od oko 2 funte(nesto manje od 900g)
Nego bas mi se danas pozalila komsinica koja je narucila iz Nekermana breadmaker, da je sve lepo zamesio, hleb narastao, milina, ali nije hteo da ispece. Njen je kostao 4500din, moj aparat 11000

@Espanol nije problem u aparatu, hleb moze na izlozbu kako izgleda kad se ispece, ali mi nismo navikli na kombinacije sireva i smokvi, slanine i maslina, pa hleb sa sargarepom, sa bundevom, sa biberom i bademima i sl. :) a steta praviti samo 3 vrste i 1 kolac.
@Smeh mozda ste pravili hleb za sendvice pa zato nije bilo kore i izgledao je nedopecen. Noviji aparati imaju program za dodatno pecenje, ako tvoj nema mozda da ostavis hleb jos neko vreme u aparatu posle pecenja ili da smanjis kolicinu tecnosti, onda ima deblju koru... ma postala sam strucnjak :)
@Dinna hvala za recept! Moja komsinica ima Nekermanov i dobar je a i recepti su bolji nego kod naseg, posebno vocni kolac i dzem od malina i jabuka. Mozda je ukljucila program za testo umesto za pecenje?
Od Coralovih recepata smo pravili kukuruzni hleb i hleb sa jogurtom. Nas ima recepte sa nekim smesama koje se ovde ne mogu kupiti i kombinacije sa kojima vise ne bi experimentisali. Probacemo kolac od jabuka i banana sa orasima a ako ima jos nesto da si pravila i da je ok napisi. Inace od kada ga imamo ni mi ne kupujemo hleb, ovaj je mnogo bolji. Ako volis hleb od integralnog brasna, od svih koje smo pravili samo ovaj nije "kiselkast": mleko 1 cup, maslac 30g, secer 2 kasike, so 1 1/2 kasicica, razano brasno 3 cups, kvasac 1/2 kocke ili 3/4 kesice. 1 cup = casa od 230ml

proka1:
jel bas tesko biti fin???????

prvo, margarina ima sto vrsta, cak i veoma dobrih....a buter?? mozda sa pijace je jedino bez emulgatora...dok uglavnom svi ostali iz velikih mlekara sadrze raznoraznu hemiju u ovom ili onom obliku......

drugo, kad je moja cerka od 14 godina napisala salama, verovatno nije mislila na jednu jedinu poznatu salamu tebi -- alpsku ili tirolsku, trebao si da pitas.......cak neke nase salame kao npr izletnicka od backe topole je vrhunska i za svetske kriterijume /cisto meso so i biber, bez aleve paprike/ a i cena je preko 1.100,oo din/kg, da ne pominjem zimsku gavrilovicevu i td. ne vredi trositi reci na razne italijanske ili spanske, tek da ne pominjem sto vrsti spanskih sunki i sl. predlozio bih ti , bez zluradosti, da se malo edukujes posetom "SALUMERIA ALL ITALIANA' u beogradu, svetozara markovica br. 63, tel 361277, pa da vidis sta su salame.............da vidis da postoji i nesto drugo sem alpske i tirolske salame :) :) :)

trece, to sto nemas maste pa bi sir, jaja i suhomesnate proizvode jeo samo sa friskim hlebom tvoja stvar, ali ne sudi drugima mastovitijima.

cetvrto, odnos kvalitet/cena, nije nikad presudan, pa zar i pizza nema jeftinu podlogu tj testo na koje redjamo preskupe skoljke, skampe i sl. tek tu je odnos 1:100 pa sve je ok. inace, postoji sto recepata sa starim hlebom, koji je nista drugo nego TESTO. ja recimo znam za stari kafanski trik, umesto zaprske ubaci koru hleba i gotovo :) kada se kora hleba otopi i nestane, jelo je gotovo!!!!

i na kraju krajeva, zar mi nije bila prva recenica, da je to post od moje cerke??????

zar nisi mogao da se suzdrzis sa atributima "budalastina" i sl?????

imas li ti decu????
Komada više! I nijednom ne bih dao da jede bilo koju salamu! Salama je, čak i one koju navodiš, najgori mesni otpadak. U Italiji sam studirao i veći deo života kasnije radio sa njima. I znam dobro da i u Italiji salamu jede samo sirotinja. Margarin je takođe gola hemija, zasnovana na goveđem loju kao bazi sa dodacima biljnih masti, emulgatora, aromata, goli fuj! I ne kapiram zašto si tako nervozan i svađalački raspoložen. Ja samo pokušavam da budem od koristi i pre svega decu odbranim od raznih hemija.
P.S. Upravo mi pade na pamet razgovor sa drugarom iz Zrenjanina od pre neko veče. Ujak mu je mesar i ima veliku proizvodnju (pošteno zaboravio gde u preku...). I kaže, briši od svih mogućih salama na svetu. To je najgori otpad u koji se baca bukvalno sve što je za đubre. Sorry na grubosti, samo prenosim reči profesionalca!

Andreavk:
@Smeh mozda ste pravili hleb za sendvice pa zato nije bilo kore i izgledao je nedopecen. Noviji aparati imaju program za dodatno pecenje, ako tvoj nema mozda da ostavis hleb jos neko vreme u aparatu posle pecenja ili da smanjis kolicinu tecnosti, onda ima deblju koru... ma postala sam strucnjak :)
Nemam pojma u čemu je bio fazon. Ali sam sklona da verujem kako tada sa tim (našim) aparatom zaista nešto nije bilo u redu jer su ga i oni u prodavnici bez problema zamenjivali - i to više puta!
Na kraju su nas pitali da li hoćemo da nam vrate novac i prihvatili smo... tako da aparat odavno više nemamo.
Nego... ja ne kapiram zašto ne možeš u aparat da ubaciš bilo koji recept za hleb?

Espanol:
..........
Margarin je takođe gola hemija, zasnovana na goveđem loju kao bazi sa dodacima biljnih masti, emulgatora, aromata, goli fuj!
.........
Uh... Zar ponovo o margarinu :roll: !
To jeste veštački proizvod koji glumi puter i pravi se od najrazličitijih masti (oni prvi su se proizvodili na bazi goveđeg loja), sada uglavnom od biljnih, radi poboljšanja ukusa dodaje se svašta. To što su boljeg ukusa i dalje ne znači da su i boljeg sastava...
Što neko reče, "jedva ga peremo sa šerpe, šta je tek sa krvnim sudovima?" i to je sve tačno...
A da li je "goli fuj" - neka odredi svako prema ukusu i sklonostima. Malo koja hrana danas, na žalost, nije "goli fuj". Što reče šef: "Neka jede svako ono šta voli i što mu prija" (ne znam samo zašto napušta tu devizu u poslednje vreme. Možda nam objasni?)
Nego, gospodo.. ovo je tema o hlebu... ne o margarinu!

smeh:
Uh... Zar ponovo o margarinu :roll: !
To jeste veštački proizvod koji glumi puter i pravi se od najrazličitijih masti (oni prvi su se proizvodili na bazi goveđeg loja), sada uglavnom od biljnih, radi poboljšanja ukusa dodaje se svašta. To što su boljeg ukusa i dalje ne znači da su i boljeg sastava...
Što neko reče, "jedva ga peremo sa šerpe, šta je tek sa krvnim sudovima?" i to je sve tačno...
A da li je "goli fuj" - neka odredi svako prema ukusu i sklonostima. Malo koja hrana danas, na žalost, nije "goli fuj". Što reče šef: "Neka jede svako ono šta voli i što mu prija" (ne znam samo zašto napušta tu devizu u poslednje vreme. Možda nam objasni?)
Nego, gospodo.. ovo je tema o hlebu... ne o margarinu!
Tačno smeh. Ali se taj margarin nekako nezgodno namestio i nisam mogao da ga ne komentarišem. Iz najboljih pobuda. Elem, ne trujte sebe, a posebno decu ovim...da ne kažem!

Molim, i drugi put! Hvala i tebi za ovaj od razanog brasna, bas cu da ga probam danas.
Veoma je lep hleb koji ide na programu RAPID (1h i 50 min) u Coralovoj zbirci recepata pod nazivom Egg bread:
2 jaja.
275ml vode
25g butera
1 kasicica soli
1 kasicica secera
500g brasna
7g kvasca
Nezgodno je sto je veoma ukusan, pa ga mnogo jedem, a trebalo bi da smrsam, zato izbegavam cesce da ga pravim :lol:

Dinna beli hleb je ok ali ja bih volela recept za neki od npr. ovsenog, heljdinog ili jecmenog brasna... ili recept za kolac, sa ovim aparatom je tako lako praviti kolace i hlebove...samo stavim unutra sastojke i on sam umesi i ispece, ionako stalno imaju primedbe na moje kulinarske sposobnosti :)
Evo moj recept za Panettone, na njega se jos niko nije zalio:
150g butera, 2 belanca i 4 zumanca, 150g secera, 1 vanil secer, 2,5dl mleka, malo soli, rendana korica limuna i seckana pomorandze, malo soli, 200g suvog grozdja, 50g seckanih oraha ili badema, 500g brasna i 1 kesica kvasca.

Smeh ako imas ideju sta bi moglo da se ispece u uvom aparatu koji ima posudu dimenzija 22X13X13cm, iz tvoje "zbirke" recepata bila bih veoma zahvalna... nesto kao komisbrot ili nabujak :)

Espanol:
Komada više! I nijednom ne bih dao da jede bilo koju salamu! Salama je, čak i one koju navodiš, najgori mesni otpadak. U Italiji sam studirao i veći deo života kasnije radio sa njima. I znam dobro da i u Italiji salamu jede samo sirotinja. Margarin je takođe gola hemija, zasnovana na goveđem loju kao bazi sa dodacima biljnih masti, emulgatora, aromata, goli fuj! I ne kapiram zašto si tako nervozan i svađalački raspoložen. Ja samo pokušavam da budem od koristi i pre svega decu odbranim od raznih hemija.
P.S. Upravo mi pade na pamet razgovor sa drugarom iz Zrenjanina od pre neko veče. Ujak mu je mesar i ima veliku proizvodnju (pošteno zaboravio gde u preku...). I kaže, briši od svih mogućih salama na svetu. To je najgori otpad u koji se baca bukvalno sve što je za đubre. Sorry na grubosti, samo prenosim reči profesionalca!

oguglao sam na tvoje neargumentovane kritike tipa "profesionalac, mesar mi reko to i to" takav jedan profesionalac iz sremskih karlovaca koji ima mesaru vec trece koleno je upravo pre dve nedelje otrovao svoje kupce trihinozom :(

taj bi mogao mnogo da nauci u jednoj maloj mesari u futogu gde jos uvek mogu da se nadju virsle i safalade od ciste teletine!!!!! normalno i po ceni teletine!!! kao nekad sto su se pravile a ne kao ove danasnje od otpadaka i po ceni ispod cene mesa.!!!!!

a sad budi fer koliko imas crnog ispod nokta pa idi u "salumeria all italiana" pa da cujemo na ovom ili nekom drugom mestu tvoj utisak i tvoje misljenje o salamama iz navedene prodavnice>

tek toliko da vidimo koliko si objektivan i koliko zasluzujes nase postovanje.

proka1:
oguglao sam na tvoje neargumentovane kritike tipa "profesionalac, mesar mi reko to i to" takav jedan profesionalac iz sremskih karlovaca koji ima mesaru vec trece koleno je upravo pre dve nedelje otrovao svoje kupce trihinozom :(

taj bi mogao mnogo da nauci u jednoj maloj mesari u futogu gde jos uvek mogu da se nadju virsle i safalade od ciste teletine!!!!! normalno i po ceni teletine!!! kao nekad sto su se pravile a ne kao ove danasnje od otpadaka i po ceni ispod cene mesa.!!!!!

a sad budi fer koliko imas crnog ispod nokta pa idi u "salumeria all italiana" pa da cujemo na ovom ili nekom drugom mestu tvoj utisak i tvoje misljenje o salamama iz navedene prodavnice>

tek toliko da vidimo koliko si objektivan i koliko zasluzujes nase postovanje.
Molio bih da izvučeš neku moju kritiku koja počinje sa: "Profesionalac mi rekao..." A salamu sam prestao da jedem baš u Italiji kada sam video od čega se i kako pravi! I nemoj sada da se brukaš. Izvuci i objavi to što tvrdiš!

procitaj svoj post br. 335 , malkice gore :)

reko mi ujakov mesar :) :) :)

mani se politike, nego put pod noge pa pravac u "salumeria all italiana"
pa ako imas obraza posteno napisi sta si tamo video!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

proka1:
procitaj svoj post br. 335 , malkice gore :)

reko mi ujakov mesar :) :) :)

mani se politike, nego put pod noge pa pravac u "salumeria all italiana"
pa ako imas obraza posteno napisi sta si tamo video!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ma kakva politika. Treba li da ti ponovim da sam proizvodnju salame upoznao baš u Italiji i od tada prestao da je jedem. Mogu samo da pohvalim da ta u "Salmeriji" izgleda divno, a drugima prepuštam da jedu TO! I nisi dobro pročitao, ujak mesar, preporučuje sestriću da ni SLUČAJNO ne jede nikakve salame. Zato što ih i sam proizvodi i zna šta baca u njih! I ne znam zašto si od dolaska na ovaj forum toliko narogušen i svađalački raspoložen. Smeta ti što se nisi nametnuo pričama o tanjiru od 'leba, što i ovde ima pravih majstora za kuhinju, šta. Opusti se čoveče!

nisam rad svadji i mrsko mi je sve ovo :(

ali , ne moze nam biti reper neki mesar koji "stavlja sve i svasta " u salamu i zbog toga smo apriori protiv !!!

ja znam za salame od cistog mesa i prelepih zacina, za salame koje su kvalitetnije da ne kazem i od sunke :)

probajte malo prave salame i iznenadicete se. ja pokusavam da svoje umece u pravljenju kobaju dignem na visi nivo, upravo da napravim i salamu, ali to ne znaci da cu spustiti kvalitet sastojaka, nego naprotiv :)

proka1:
nisam rad svadji i mrsko mi je sve ovo :(

ali , ne moze nam biti reper neki mesar koji "stavlja sve i svasta " u salamu i zbog toga smo apriori protiv !!!

ja znam za salame od cistog mesa i prelepih zacina, za salame koje su kvalitetnije da ne kazem i od sunke :)

probajte malo prave salame i iznenadicete se. ja pokusavam da svoje umece u pravljenju kobaju dignem na visi nivo, upravo da napravim i salamu, ali to ne znaci da cu spustiti kvalitet sastojaka, nego naprotiv :)
Takođe! A di su najzad te kobaje? :shock:

Dobar dan! I ja bih da vam se pridružim pošto volim da ručkam a ne mrzi me ni da kuvam.

Pomenuli ste BIO ostave pa sam se setila HELJDINOG brašna i jedne TV emisije u kojoj se govorilo o pogači od ovog brašna kao i hleba kojeg je obožavao Tito, Ima li neko predstavu kako se koristi heljdino brašno za mešenje?

Back