HLEB NAŠ...

smeh:
NenaS:
sanja:
e u tome sam, kazu, odlicna! :wink:
ali torte i te fine stvari... kako da umesim fil? :cry: zato i ne pravim, hehehe..

:D :lol: :D Ma, podsetis muski deo da se priblizava 8. mart, eto tebi miksera... Ma sta mikser, multipraktik, najmanje!!
Neno, vidim da si nam se definitivno pridružila! :wink: :lol:
I veoma mi je drago što to mogu da konstatujem :wink: :D
I ja... :lol:

HLEB SA MEDOM

Sastojci:
-40 gr. kvasca
-oko 1/8l mlake vode i 1/8l mlakog mleka
-kašičica soli
-3 kašike meda
-30 gr. putera
-0,5 kg. brašna (može polovina integralnog)
-malo susama

Postupak

Prosejati brašno u posudu za mešenje i u sredini napraviti rupu.
Kvasac pomešati sa mlakim mlekom, dodati kašičicu šećera i sipati u udubljenje, prekriti brašnom i sačekati da se kvasac zapeni. Dodati vodu, so, med, rastopljeni puter i umesiti glatko testo. Pokriti i ostaviti oko pola sata da raste. Premesiti testo, staviti ga u puterom namazan i brašnom posut kalup, prekriti krpom i ostaviti da odstoji 45 minuta do sat vremena (dok dovoljno ne naraste). Premazati hleb vodom i posuti susamom.
Rernu zagrejati na 200 stepeni i peći na donjoj pregradi oko 50 minuta. I ne zaboravite posudu sa vodom u rerni. :wink:

kuvarihleb11dw.jpg

Ja sam imala i asistente (od kojih je jedan na slici, ljubi ga tetka :lol: ), a da li će vama hleb tako dobro uspeti i biti toliko sladak - ne znam :wink:

Ovo je recept za najzdraviji hleb na svetu!Zove se Grantov hleb:
1,3 kg integralnog brašna,2 kašičice morske soli, 1,2l vode(sobna temperatura), 3 kašičice suvog kvasca, 2 kašičice braon šećera.
So i brašno se pomešaju, u šolju se pomešaju tri supene kašike vode sa kvascem i ostavi 2 min, doda se šećer pa odstoji još 10-15 min. U brašno se dodaju voda i kvasac, i mesi se. Testo se zatim podeli u tri podgrejane i podmazane posude od po 1l odstoji još 20 min i peče u vreloj rerni na 200, 35-40 min. Ne samo da je zdravo nego je i ukusno što znamo da je retkost

Nije pravi hleb, ali je testo najjednostavnije moguće i sve je gotovo za čas posla :p

piticinodetezaforum2mj.jpg

Potrebno je:

1 kvasac
1,5 - 2dl mlake vode*
300g brašna
Kašičica soli
Malo šećera
Ulje za prženje

*Količina vode zavisi od brašna. Testo treba da bude srednje tvrdo, da se lepo oblikuje i može da se zaseče (pogledati sliku)

Izrada:

Prosejati brašno u prigodnu posudu, kvasac rastopiti u malo zaslađene vode, pa sipati u „rupu“ napravljenu u brašnu i prekriti sa malo brašna. Sačekati da se kvasac zapeni, pa umesiti glatko testo.
Kidati komadiće testa, razviti u elipse i svaku zaseći dva puta oštrim nožem po dužini.
Zagrejati ulje i pržiti testo sa obe strane. Paziti da vatra ne bude previše jaka kako bi testo ostalo svetlo žućkaste boje.
Ređati na deblji salvet kako bi upio višek masnoće i klopati uz npr. jgurt.

PS Naziv „piticino dete“ je, verovatno, interno porodični, ali recept sam dobila pod tim nazivom i dopalo mi se ;)

Da nam se "početnici" ne bi zamarali otvaranjem novih tema, evo samo jednog primera koji su načeli. Treba li pored ovog bogatstva ovde ponovo davati neke recepte za hleb na drugom mestu?

ketis:
Mislila sam da se vishe nikada niko nece vratiti na forum ...da ste digli ruke...kad macke nema misevi kolo vode...vracajte se kulinari ....da bude sve ukusno kao nekad...
Španski mačor je olizao brkove i ponovo je tu! Nema paceraja, nema psovanja, vređanja...samo prava klopica, uživamo, seckamo, dinstamo, pečemo,. ..Dosta je bilo nebuloza raznih padobranaca, ukidamo "?" jagodice, krvoloke i slične... Dakle, ponovo ozbiljno kuvamo!:wink:

Razmisljala sam da li da otvorim novu temu ili da ovo sto mene interesuje o hlebu pokrenem na Zdravlju, pa ,evo me ipak ovde. Neka sve o hlebu bude na jednom mestu i u jednoj pecnici.

Dakle, kada su ljudi poceli da jedu hleb ? Bilo koju vrstu hleba, ali u danasnjem obliku konzumiranja, kao sastavni deo obroka.

Ovo pitam jer nutricionisti i lekari poslednjih godina zaratise oko toga da li je upravo hleb , kao izvor ugljenih hidrata sa visokim glihemijskim indeksom i velikom gustinom - a to je cinjenica koja se ne moze pobiti- uzrok skoro svih " modernih " bolesti. Pre svega bolesti koje donosi gojaznost. I tako skoro, zapitah naivno i neuko, kako to odjednom hleb nas nasusni postade opasan i nezdrav, a ljudi ga jedu otkad je sveta i veka. I nutricionisti i lekari se zgranuse nad mojim neznanjem! Ne, hleb se ne jede oduvek i svuda, stavise, on spada u produkte novijeg doba.

Zna li neko kada se pojavio hleb na ljudskoj trpezi?

Eto, ja sam se baš raspitivala kod starijih ljudi šta su jeli ranije. I dobila odgovor, uglavnom proju - kukuruzno brašno i voda, hleb su mesili za slavu i naravno bio je, kako bi sad rekli od celog zrna, prosejavali su brašno, ali dosta ljuspica je ostajalo. Žitarice nisu davale tako dobre prinose, bilo je dosta ratova i vladala je nemaština. To je u oblasti Šumadije, sigurno je drugačije u ostalim podnebljima, i naravno u bogatim kućama. Pa dopunjavajte :)

post od moje kcerke ane :)

evo recept za lep dorucak ili veceru, od starog hleba:

sastojci:
hleb sto je ostao od juce, prekljuce (ne previse stari), salama, sunka, kobasice, suhomesnati proizvodi (slanina se ne preporucuje), sir punomasni, jaja, malo mleka, pavlaka, margarin za mazanje posude, posuda duboka oko 5 cm.

priprema:
Vatrostalnu posudu namazati margarinom i u nju staviti hleb isecen na kockice 1 cm3. Iseci salamu i suhomesnate proizvode na male kockice, pa ih stavi preko hleba. Staviti izmrvljen sir (punomasni) na hleb, pa umutiti jaja i pavlaku i preliti. Po zelji izrendati pizza sir preko svega. peci u rerni dok sir se ne otopi.

prijatno !!! :-)

Back