HLEB NAŠ...

A sto se tice svih dizanih testa, primetih ,da , ako ne stavim mleko u testo, dovoljno je i duplo manje kvasca , a testo bude mnoooogo bolje. Izgleda da je caka u tome sto u mleka sipaju razne antibiotike da se ne bi kvarilo pa to ne dozvoljava kvascu da radi kako treba. Probajte.

Jeste, stavljaju antibiotike u mleko, ne može da se napravi kiselo mleko kod kuće od "svežeg" mleka kupljenog u marketima (nemamo svi nekog slejaka u blizini) .
Ako negde baš treba mleko u dizano testo, možda bi moglo da se proba sa kefirom, on se ne pravi od bakterija kao jogurt, već od gljivica.
A može da se u isto testo stavi i kvasac i prašak za pecivo, a od "malteksa" (ječmenog slada) testo jako lepo raste, i miriše, onako baš... pravo.

Evo obećane pogače...
Naseckaj pola veće paprike na sitne kockice, jednu šargarepu i skuvaj jedno 100g zrna kukuruza šećerca.
Umuti dobro 2 jaja, dodaj šolju mlake vode, 1,5 šolju ulja i 16 punih kašika brašna (biraj vrstu - ja mešam kukuruzno, pšenično integralno i ono koje imam. Ti upotrebi ono što smeš. Umesto kukuruznog brašna, možeš da upotrebiš i kukuruzni griz ako voliš). Na kraju dodaš pripremljeno povrće i pola kesice praška za pecivo (nij svejedno koje, ja uvek korisim Dr etker - tu ne možeš da promašiš). Posoliš po ukusu, pleh namažeš uljem, izliješ smesu i pečeš u prethodno dobro zagrejanoj rerni.

ne znam da li neko i dalje prati ovu temu, ali hvala mnogo onome koji ju je postavio, jer sam odlučio da se upustim u avanturu domaćeg hleba.......
Tema je odlična, ako imaš vremena da je malo "pročešljaš" naći ćeš sjajne recepte. Sve isprobano, a ti slobodno kombinuj i više vrsta (uzmeš od svakog ono što ti se sviđa), samo nam obavezno javi rezultate. :D

e, pa da se pohvalim....
prvi domaći hleb iz moje kuhinje, moram da priznam da sam jako zadovoljan, a i supruga se ništa nije bunila...

pročitao sam sve tekstove u ovoj temi, ali nisam naišao na odgovor koji bi me jako zanimao. Da li ikako postoji šansa da se testo stavi u frižider ili nekako da ga ostavim preko noći, pa da pečem hleb kada ustanem i da imam vruć lebac za doručak?????

Žao mi je što ne umem da postavim link (možda bi neko mogao da da savet?) ali pokušaću ovako.

Na YouTube-u postoji snimak sa naslovom: 10 minute "no knead" bread, odnosno, HLEB KOJI SE NE MESI.

Mislim da bi to moglo da pomogne. Zabrkaš uveče, a pečeš ujutru. Inače, isprobala sam recept. Hleb ima malo žilaviju koru, a sredina mu je pomalo vlažna.

e, pa da se pohvalim....
prvi domaći hleb iz moje kuhinje, moram da priznam da sam jako zadovoljan, a i supruga se ništa nije bunila...

pročitao sam sve tekstove u ovoj temi, ali nisam naišao na odgovor koji bi me jako zanimao. Da li ikako postoji šansa da se testo stavi u frižider ili nekako da ga ostavim preko noći, pa da pečem hleb kada ustanem i da imam vruć lebac za doručak?????
Naravno da može!
Upravo kako si rekao: Umesiš testo, staviš u frižider i ujutro pečeš!
Bolja varijanta je da u frižider staviš testo u nekoj posudi (prekriveno najlon kesom ili dobro zatvoreno da se ne suši), ujutro premesiš, staviš u pleh (ili već ono u čemu pečeš), sačekaš da testo naraste i onda pečeš.
Ako ti se žuri, stavi zamešeno testo u pleh, pa u frižider (lepo "upakovano"... da se ne suši), ali je to malo varljivo: testo ne valja da "kisne" ni premalo ni predugo. Niska temperatura usporava vrenje, ne bi trebalo da u frižideru preko noći "prekisne", ali to zavisi i od brašna i od kvasca i od vrste hleba i ostalih sastojaka, konačno i od temperature u frižideru... tako da je teško ovako napamet odrediti pravo vreme. U svakom slučaju - probaj. Možda ne bude savršeno, ali ne bi trebalo da bude loše.
Javi rezultate! :super:

Žao mi je što ne umem da postavim link (možda bi neko mogao da da savet?) ali pokušaću ovako.

Na YouTube-u postoji snimak sa naslovom: 10 minute "no knead" bread, odnosno, HLEB KOJI SE NE MESI.

Mislim da bi to moglo da pomogne. Zabrkaš uveče, a pečeš ujutru. Inače, isprobala sam recept. Hleb ima malo žilaviju koru, a sredina mu je pomalo vlažna.

hvala lepo, pogledaću taj snimak

prilično sam zadovoljan. Nego, da li ujutro pre pečenja da stavim testo na 50 stepeni, pa da malo bolje naraste???

nisam nigde primetio dok sam čitao ovu temu, ali ako postoji izvinjavam se što kopiram,
Stari trik: kada se ispeče hleb, malo se pokvasi i umota u čistu pamučnu krpu, pa se korica lepo opusti za nekoliko minuta..............

malo i ja da doprinesem....

prilično sam zadovoljan. Nego, da li ujutro pre pečenja da stavim testo na 50 stepeni, pa da malo bolje naraste???

nisam nigde primetio dok sam čitao ovu temu, ali ako postoji izvinjavam se što kopiram,
Stari trik: kada se ispeče hleb, malo se pokvasi i umota u čistu pamučnu krpu, pa se korica lepo opusti za nekoliko minuta..............

malo i ja da doprinesem....

Da, kao što si već dobio odgovor, rerna ne mora da bude vruća.
Ali, obavezno stavi posudu sa vodom u rernu da se testo ne bi preterano isušolo. Možeš i da poprskaš hleb nekoliko puta tokom pečenja. :P

Pre otprilike pola veka,bio sam mnogo mali pa se ne secam,moja baba Bosiljka mesila je hleb kiseljak u jednom Sumadijskom selu.Znam da nesto zamesi dan pre,pa se to sutra sjedinjuje ,mesi i pece.Pravi seljacki hleb iz velike furune.Ko zna kako se pravi?

Za mesenje tog hleba je potreban domaci kvasac. Seljanke su ga nekad pravile i susile pa se onda uvece uzme komad tog kvasca, razmuti u vodi pa se ujutro mesi hleb. zaista je super samo treba naci ko to jos ima pa posle sami praviti.

Za mesenje tog hleba je potreban domaci kvasac. Seljanke su ga nekad pravile i susile pa se onda uvece uzme komad tog kvasca, razmuti u vodi pa se ujutro mesi hleb. zaista je super samo treba naci ko to jos ima pa posle sami praviti.

Secam se da je nesto radjeno u jednoj maloj zemljanoj posudi,kao napravi se neko testo pa se ono valjda ukiseli do sutra i onda se mesi.Ali,ima li neke domacice koja zna postupak kako se to radi.Kako bi to trebalo umesiti?! To je bas ukusno,a i sigurno je korisnije jesti takav hleb nego ovu danasnju hemiju.Ko zna kako se pravi?!:think:

Secam se da je nesto radjeno u jednoj maloj zemljanoj posudi,kao napravi se neko testo pa se ono valjda ukiseli do sutra i onda se mesi.Ali,ima li neke domacice koja zna postupak kako se to radi.Kako bi to trebalo umesiti?! To je bas ukusno,a i sigurno je korisnije jesti takav hleb nego ovu danasnju hemiju.Ko zna kako se pravi?!:think:

Steta sto su ove nase forumasice sve mlade.Pa ne znaju.:azdaja:

Eh,zene,zene...sve zivo pravite samo hleb ne umete da umesite.Kako li su samo zivele nase bake bez mikrotalasne i ostalih kuhinjskih drzngulija.Ne znate HLEB da umesite,UF!:azdaja:

"Naše bake" koje su živele na selu, udavale su se u kuće gde je već živela njegova majka, vrlo često i baba, pa je tu obično bila neka jetrva, zaova i ko zna ko. Pa su onda 3, 4 ili 5 žena raspoređivale posao: jedna je prala veš, druga hranila živinu, treća okopavala baštu, četvrta se bavila kuhinjom i mesila hleb... Hleb se mesio jednom nedeljno (ne znam da li bi baš današnji "savremen muškarac" uživao u tom, makako majstorski napravljenom hlebu, nakon šest dana:think: :roll:).
A ako malo prelistaš prethodne stranice istog ovog Foruma, naićićeš na mnoštvo recepata za razne varijante "savremenih hlebova" koje su ovdašnje, "savremene žene" isprobale u trenutku kada su imale vremena i mogućnosti za to. :manikir:
(A ovu temu ćemo spojiti sa postojećom)

PS Ne bih sad o tome šta su radili "naši dedovi" i šta sve "današnji muškarci" ne znaju u odnosu na njih... :roll:

Back