HLEB NAŠ...

Za Božić sam pravila Snop žita, (koji je već postao tradicija za ovaj veliki praznik) i slani kuglofz:dm:z:dm:z:dm:

53051.jpg

53067.jpg

53077.jpg

53087.jpg

Nikad nisam čula za taj izraz hleb sa kamena. Al da ti verujem Teta Ira.
Moji ukućani samo pričaju o pečenju gice u toj peći, hleb ne pomenu niko, već me čika Gugl podseti na pečenje hleba i pizza. Znači komotno mogu da je založim i turim go 'lebac da se peče.
Ok. Čim otopli malo da mogu tamo da budem pečem 'lebac i slikam ga

Evo i ja sam pravila hleb u mini pekarici po jednom od recepata buduce taste. Prilicno sam zadovoljna, ukus je divan, moze da stoji 2 dana jedino bih volela da je sredina malo vazdusastija i suvlja. ALi je bas ukusan

a evo i slika
picture.php

picture.php

Poslednja izmena:
evo i recepta

Вода 1 i 1/8 solje
Обрано млеко у праху 2 i 1/2 kasike
Сунцокретово уље 2 i 1/2 kasike
Шећер 2 i 1/4 kasike
Со 1 i 14 kasicice
Оштро бело брашно 3 solje
Сувик васац 1 i 1/4 kasicice
Врста програма 1. bazican

Poslednja izmena:
juce sam pravila hljeb od brašna iz vodenice.stavila sam 1/3 mekog i oštog brašna i 2/3 vodenicnog. u brašno sam stavila germu,dvije kašike pavlake,so,kašiku ulja i zakuhala sa 1/3 mlijeka i 2/3vode.pekla na umjerenoj vatri 45 - 50 minuta.prste da poližeš.z:poz:a kuca mirišeeee:zskace:

evo receptic za pogacu
3dl mleka
1dl ulja
kockica kvasca
1 kasicica secera
2 kasicice soli
1 jaje
1 belance
brasno po potrebi
zamesiti testo i ostaviti da nadodje 45min
kada nadodje razmesiti jednu lopticu staviti u sredinu tepsije a ostalo testo razvuci i premazati sa oko 50gr rastopljenog margarina uviti u rolat i seci slagati u tepsiju i malo nakriviti svako parce ostaviti da malo nadodje premazati sa zumancetom razmucenim sa malo mleka i posuti susam
ja sam recept pronasla negde na netu PRIJATNOz:poz:z:poz:z:poz:

Od više starih domaćica po Srbiji slušao sam, posle pohvala za dobar hleb da ga prave sa germom. A germa bi trebala u stvari da bude zamena za kvasac. Posle prvog mešenja sa kvascem, pošto testo naraste otkine se komad testa, uvalja u brašno i ostavi sa strane. U sledeće testo se umesto kvasca stavi taj komadić "germe", i tako redom u više sledećih tura hleba. Proces pravljenja hleba sa germom traje malo duže nego sa svežim kvascem, ali zato takav hleb danima može da ostane ukusan i svež!

Na nemackoms se kvasac kaze Germ, tako da eto odakle u nasem jeziku ta rec.
Ja mislim da se kod nas koristi rec germ ili germa kao sinonim za kvasac.
A cula sam da za taj postupak kada se to parce testa koristi umesto kvasca....ali mislim da nema neko posebno ime,mada ne znam bas mnogo o tome

Germa je kvasac na hrvatskom.

Od više starih domaćica po Srbiji slušao sam, posle pohvala za dobar hleb da ga prave sa germom. A germa bi trebala u stvari da bude zamena za kvasac. Posle prvog mešenja sa kvascem, pošto testo naraste otkine se komad testa, uvalja u brašno i ostavi sa strane. U sledeće testo se umesto kvasca stavi taj komadić "germe", i tako redom u više sledećih tura hleba. Proces pravljenja hleba sa germom traje malo duže nego sa svežim kvascem, ali zato takav hleb danima može da ostane ukusan i svež!

Na nemackoms se kvasac kaze Germ, tako da eto odakle u nasem jeziku ta rec.
Ja mislim da se kod nas koristi rec germ ili germa kao sinonim za kvasac.
A cula sam da za taj postupak kada se to parce testa koristi umesto kvasca....ali mislim da nema neko posebno ime,mada ne znam bas mnogo o tome

Sve je tačno.
Moja stara komšinica je kvasac nazivala isključivo rečju "germa".
Komadić kvasnog testa koji se upotrebljava umesto kvasca, takođe se po selima posebno, naziva "kvasscem", ali i "germom". Suština je da nekad nije bilo lako doći do svežeg kvasca (suvi se nije, verovatno ni proizvodio), pa se čuvao komadić kvasnog testa koji je imao ulogu kvasca.

Back