buducatasta
Zainteresovan član
- Poruka
- 488
Za Božić sam pravila Snop žita, (koji je već postao tradicija za ovaj veliki praznik) i slani kuglof

Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.

Za Božić sam pravila Snop žita, (koji je već postao tradicija za ovaj veliki praznik) i slani kuglof![]()

buduca tasta slogi divno evo i moje pogace
![]()

a kuca mirišeeee
juce sam pravila hljeb od brašna iz vodenice.stavila sam 1/3 mekog i oštog brašna i 2/3 vodenicnog. u brašno sam stavila germu,dvije kašike pavlake,so,kašiku ulja i zakuhala sa 1/3 mlijeka i 2/3vode.pekla na umjerenoj vatri 45 - 50 minuta.prste da poližeš.a kuca mirišeeee
![]()

juce sam pravila hljeb od brašna iz vodenice.stavila sam 1/3 mekog i oštog brašna i 2/3 vodenicnog. u brašno sam stavila germu,dvije kašike pavlake,so,kašiku ulja i zakuhala sa 1/3 mlijeka i 2/3vode.pekla na umjerenoj vatri 45 - 50 minuta.prste da poližeš.a kuca mirišeeee
![]()

Šta je to GERMA??![]()

Germa je kvasac na hrvatskom.
Od više starih domaćica po Srbiji slušao sam, posle pohvala za dobar hleb da ga prave sa germom. A germa bi trebala u stvari da bude zamena za kvasac. Posle prvog mešenja sa kvascem, pošto testo naraste otkine se komad testa, uvalja u brašno i ostavi sa strane. U sledeće testo se umesto kvasca stavi taj komadić "germe", i tako redom u više sledećih tura hleba. Proces pravljenja hleba sa germom traje malo duže nego sa svežim kvascem, ali zato takav hleb danima može da ostane ukusan i svež!
Na nemackoms se kvasac kaze Germ, tako da eto odakle u nasem jeziku ta rec.
Ja mislim da se kod nas koristi rec germ ili germa kao sinonim za kvasac.
A cula sam da za taj postupak kada se to parce testa koristi umesto kvasca....ali mislim da nema neko posebno ime,mada ne znam bas mnogo o tome