Хералдика и њени принципи

Nedavno sam naleteo na grb Đurđa Kastriota poznatog kao Skenderbega. Da li je epirski knez dvoglavog orla stavio pod uticajem Vizantije ili Nemanjića? Intersantna mi je i šestokraka zvezda - odakle ona potiče?

Prilozi

• skenderbeg.gif
    skenderbeg.gif
    5,9 KB · Pregleda: 23
Ako mozete neke poslati, posto imam samo male primerke kod sebe, koje se nemogu ni procitati, ni viditi. A o grbu Đurđa Kastriota, necu reci nist, posto je on siptar

''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''

Pa, šta ako je i Šiptar? Bio je pravoslavni hrišćanin, majka mu je bila Srpkinja - Vojislava. Bio je epirski knez i imao bratsveni udeo u manstiru Hilandar. Junački se borio protiv Turaka a na kraju-krajeva raspravljamo o grbovima a ne analiziramo DNK.

Korisnik2:
Umjesto da se dizu spomenici Svetom Kralju Milutinu, u sred Pristine, dizu se spomenici njemu?
Pod tim Crnim orlom, Srpske Crkve se na KOSMETU PALE, A NAROD UBIJA I TJERA SA SVOJE SVETE ZEMLJE.
Malo skrećemo sa teme, ali moram samo ovo da kažem.
Nije za ovo kriv ni Skenderbeg, ni crni orao nego onaj koji je naseljavao Šiptare, a Srbima zabranjivao povratak na Kosovo posle drugog svetskog rata.

Iako se netice heraldike, imam pitanje o Srbskim vladarima. Koje vlado Srbijom posle smrti kneza Caslava 950, i dali je sveti Jovan Vladimir, vlado svom Srbijom (Raskom, Dukljom, Bosnom, Travunijom, Zahumljem, i Neretljanskom knezevinom) od 990 do 1016.
Dali je sveti Jovan Vladimir, bio Knez ili Kralj, i ako je on bio prvi Srbski Kralj, zasto je Sveti Stefan Nemanjic imao titulu Prvovencani.
372d126aa65cdb26a9.jpg

Korisnik2:
Iako se netice heraldike, imam pitanje o Srbskim vladarima. Koje vlado Srbijom posle smrti kneza Caslava 950, i dali je sveti Jovan Vladimir, vlado svom Srbijom (Raskom, Dukljom, Bosnom, Travunijom, Zahumljem, i Neretljanskom knezevinom) od 990 do 1016.
Dali je sveti Jovan Vladimir, bio Knez ili Kralj, i ako je on bio prvi Srbski Kralj, zasto je Sveti Stefan Nemanjic imao titulu Prvovencani.
372d126aa65cdb26a9.jpg

Корисниче2!

Одакле је ова дивна фреска?

Храм Св. Јована Владимира на Медаку?

Иначе Св. Јован је био ''Архонтас'' или Кнез. Краљем га зове верни народ од милоште, као што и С. Кнеза Лазара титулише - Царем...

Иначе наш први крунисани Краљ је био Краљ Михаило, који је Круну примио од папе Гргура VII 1072. године Господње...

Ove freske su iz Crkve Svetog Jovana Vladimira, u Beogradu, kako sam procitao na orthphoto.net, na toj stranici ih najvise ima, ali sam ih nasao i na stranici http://www.pravoslavnacobar.net/, Pravoslavne Crkvene opstine Barske.
Moze li se onda potvrditi da je ovaj Svetitelj imao titulu Kneza Srbija, I dali bi se moglo reci da je Mihailo zvan Kraljem Srbije ili Kraljem Duklje, Raske, Travunije, Zahumljem i Neretljanske knezevine. Mene najvise interesuje koje vlado Srbijom od smrti kneza Caslava 950 pa do 990, i koje vlado srbijom posle smrti Kralja Bodina 1101

STEFAN PRVOVENČANI (+ 1228)
veliki župan (1196-1217)
kralj (1217-1228)
monah Simon (1228)
Jevdokija, kći vizantijskog cara Aleksija III Anđela
Ana, unuka venecijanskog dužda Enrika Dandola
Stefan Nemanjić je bio srednji sin Stefana Nemanje. Velikožupanski presto je nasledio 1196. godine. Bio je oženjen Evdokijom, kćerkom Aleksija III Anđela. Kada je godine 1195. Aleksije postao vizantijski car, obdario je svoga zeta visokom titulom sevastokratora.
Stefan Nemanjić je vodio borbe protiv brata Vukana. Po okončanju tih sukoba, krajem 1204. godine ili početkom 1205. godine, Stefan je postao vladar cele Nemanjine države. Braća su se izmirila kada su Nemanjine mošti prenete iz manastira Hilandara u manastir Studenicu, u zimu 1206/07. godine. U izmirenju je posredovao najmlađi od braće Nemanjića, Rastko Nemanjić, tada monah Sava, koji je dopratio očevo telo sa Svete Gore u Srbiju.
Stefanova ženidba sa Anom, unukom mletačkog dužda Enrika Dandola, označila je izvesno skretanje srpske spoljašnje politike prema Zapadu.
Godine 1217. papa Honorije III je poslao svog specijalnog izaslanika u Srbiju, da kruniše Stefana za kralja. To je izazvalo nezadovoljstvo Stefanovog brata Save, koji je tada napustio Srbiju. Izvesno vreme Sava je boravio u Hilandaru, a zatim je otišao u Nikeju gde je od cara Teodora I Laskarisa i patrijarha Manojla Sarantena Haritopula dobio akt o autokefalnosti srpske crkve.
Tokom Stefanove vladavine Raška država se proširila prema jugoistoku, obuhvativši i župe Polog, Moravu i Vranju. Zajedno sa bratom Savom, Stefan je 1207. godine otpočeo zidanje manastira Žiče. Posle proglašenja samostalnosti srpske crkve 1217. godine, Žiča je postala prva srpska arhiepiskopija. Stefan je bio talentovan pisac i za sobom je ostavio toplo i lično pisanu biografiju svoga oca Simeona Nemanje.
Iako je Stefan, kako navode njegovi biografi, bio sklon svetovnim uživanjima, pre smrti se odrekao svetovnog života i zamonašio se, uzevši ime Simon. Sahranjen je u manastiru Studenici, ali su njegove mošti, zbog čestih ratnih opasnosti, prenošene čak petnaest puta. Na kraju su ponovo dospele u manastir Studenicu, gde se i danas nalaze.

Nevolim da se koristi termin Raska drzava, neko Srbska. To najvise ide u korist Crvenim Hrvatima, koji hoce da ukraju nasu istoriju, slavne Srbske Duklje, Bosne, Travunije, Zahumlja i Neretljanske knezevine, da Srbe nazivaju Rasima, da zovu Stefana Nemanju, za okupatora Duklje i tkz. Crvene Hrvatske. Oni uzimaju Srbsko silom, da bi stvorili svoju nesretnu i prokletu drzavu, i neki Crnogorski narod? Mi Srbi nesmijemo dati da Raspopi i prokletstvu-odani Miraši, Jevremi Brkovici, Sekule, Djukanovici i prokleti Krivokapici, uzmu nase da bi stvorili svoje prokletstvo, i svoju hijadugodisnju drzavu Duklju, i politicku stranku, zvana Crnogorska Pravoslavna Crkva. Cak ti prokletnici oce da grade svoje zgrade po Srbiji, i imaju svoj casopis Krstas iz Lovcenca. Njihovu istoriju i naciju su stvarali Ustase, i Komunisti a ne Sveti Jovan Vladimir, Mihailo i Bodin,
zato NE RASKA, NEGO SRBSKA.

Lično smatram da je Raška u redu, jer je srpska podjednako kao i Zeta i Zahumlje i...pitanje je (ali za drugi forum), međutim, zašto smo se kao narod, praktično odrekli drugih vladara i dinastija iz drugih srpskih ztemalja. Činjenica je da su svetorodni Nemanjići najveći srpski vladari ali ne treba skloniti u stranu i Vojislavljeviće, Kotromaniće i druge...
Ipak, da se vratimo heraldici. Ima li neko saznanja o porodici Mandić čiji grb nadjog na Internetu?

Prilozi

• mandic.jpg
    mandic.jpg
    79,8 KB · Pregleda: 13

Back