Хералдика и њени принципи

CTEMA:
Не!

Ствар је у томе да плашт треба да буде црн постављен сребрним. Значи - црно споља, а сребрно изнутра.

Шлем је у реду, али није венац на њему (између шлема и челенке), јер има пет превоја (чворова), а треба да има шест. Зато и велим да додате још један црни превој са леве хералдичке стране.

Primljeno k znanju! Zahvaljujem!!!!

Kosovski krst je postavljen na stit kao simbol predanost osnovnim hriscanskim i pravoslavnim vrlinama (tri krsta kao simbolika broja 3 - sveto trojstvo...), a vuk simbolicno predstavlja slobodu, samostalnost... sto je i moto nase firme

nema nekih tajni :p

О тзв. ''косовскоме'' Крсту овде не бих поново трошио речи, али не могу да не одреагујем на нешто што ми ужасно пара ''уши'', ако не замерате?

Није Православно рећи ''свето тројство'', већ: Света Тројица.

Та ствар је далеко важнија и суштинскија од пуке терминолигије...

Опростите!

Поздрав свима. Није ме било подуже, али сам снимио странице и прочитао их у оф-лајну.

Man from Orient:
Osim toga, kako ce budu predstavljeni jugosloveni, romi i dr. maninje ili druge buduci manjine?

Реч је о конститутивним народима БиХ, а то су Бошњаци, Срби и Хрвати. О томе се ради, а не о мањинама.

Радгост:
За грб БиХ немам шта друго да кажем већ да је смешан и да не значи ником ништа сем онима који су га цртали.....

Апсолутно и неопозиво потписујем.

Ово је навео СТЕМА из Глас Јавности:

Оцењено је да су двоглави орао Немањића и химна "Боже правде" дискриминирајући за бошњачки и хрватски народ у РС, док је федерална тробојница са грбом у којем се налазе искључиво обележја Бошњака и Хрвата дискриминирајућа за Србе, подсећа лист.

Још када би Немањићи имали везе са Бошњацима и Хрвати. Хрватска је била мађарска провинција, а Хрвати мађарске слуге. Бошњаке не вреди ни коментарисати... Још једна у низу апсурдности у БиХ.
Pijanista:
Imamo li mi kao narod heraldiku, ili su nam svi grbovi nametnuti (ili smo ih sami sami prisvojili) od stranaca?

Модерни грб Србије са крстом и четири оцила је грешком и/или незнањем Западњака посто грб модерне Србије. Објавићу текстове о томе за који дан.

Pijanista:
Ako su bosanski Muslimani mogli da prihvate Tvrtkov grb sa ljiljanima, koji su simbol hrišćanstva zašto Srbi ne mogu da prihvate ove grbove?

Немој да вређаш Бошњаке. :p Они су „потомци“ богумила у Босни који су прешли на ислам. Срби у Босни су србизирани Власи под утицајем СПЦ. ;)

FORMICA,
одличан текст овде:
http://forum.krstarica.com/showpost.php?p=3384535&postcount=867

Прстен краљице Теодоре – занимљиво.

Они Грбови Мађарске – у питању је Siebenbürgen, илити Ердељ на мађарском, тј. Трнасилванија на румунском.
И како гласи та реч на немачком?

за све

Марушић тврди да је лав у грбу Црне Горе пореклом од Бранковића (Ђурађа).

У вези Кијевске Русије – погледајте овде заставу (у питању је Medieval II Total War). Да ли то са новца Светог Владимира, као што спомиње Korisnik2?

Duke možda je Marušić u pravu. Meni je mnogo zanimljivije da je lav u CG grbu pasant a kod Brankovića rampant i sa rascijepljenim repom. Kako je još i zlatne boje mnogo mi više liči na venecijanskog lava. Mada je u grbu venecijanske Albanije lav rampant i crven isti kao kod Brankovića. Izgleda da i u jednoj i u drugoj tvrdnji ima pomalo istine :)

Radogoste evo sam, na brzinu doduše i vodenim bojicama, iscrtao kakav bi trebao približno biti moj grb. Dobro, malo je grubo urađeno, tako odprilike. Trudio sam se da mrav bude polovina visine, tu neđe i jeste, izizev što sam zaboravio i okvir a još sam mu noge potkresao kad sam ga izrezivao.

http://keep4u.ru/full/061217/f3cbf8491f2ba31ac2/jpg

A ovu drugu sliku sam namjerno ostavio na link da nebiste odmah popadali od smijeha. Zapravo nijesam srednjevjekovni vitez pa ne mogu koristiti viteški šljem. Ali sam učestvovao u onoj bruci na prostorima bivše SFRJ i u Hrvatskoj i u Hercegovini i protiv NATO-a pa rekoh može i vojnički šljem. A mjesto viteškog plašta može i šatorsko krilo poderano na kamenjaru ljutog krša. Ajde u redu, smiješno izgleda, nego eto kao proba da vidim kako izgleda, a zanima me i vaše mišljenje.

http://keep4u.ru/full/061217/8b2c8635e36f1a464a/jpg

Da se malo i nasmijemo i pokrenemo razgovore. Pozdrav.

Формице, Твоја идеја, иако није ништа нарочито ново – јесте интересантна, али је, бојим се – сасвим анахрона.

Наиме, витешку кацигу на грбу не користе само они који је у природи и носе. То Ти је, уостаом, познато, као и то да на њу имаш право.

Уосталом, када би ишли том логиком, требали би да се лишимо и штита, јер Ти ниси носио ни штит, када си часно војевао за своје Отачаство. Зар не?

По тој логици би носиоц хералдичкога садржаја требала да постане нпр. модерна панцирна кошуља уместо штита... Помало бесмислено, ако мене питаш...

Иначе, на експериментисање са савременим шлемом су се већ одлучили Канађани (гле чуда!), али су само направили још већу гунгулу и смејурију...

Ево видиш – Ако следимо Твоју и канадску логику – поставља се питање шта ће челенка на савременоме шлему, као и то које је место штита у савременоме наоружању?

Па ипак, они су одучили да се одрекну само витешке кациге, док су и челенку и штит задржали, стварајући својевског хералдичког ''кентаура'', који изазива подсмех код читаве међународне хералдичке јавности.

iv079_19950059_arms_munnken.jpg

Znao sam da će diskusija živnuti.

Pa kad sam nacrtao šljem vidio sam koliko smiješno izgleda, i tačno je da se onda mora sve mijenjati i štit i čelenku i zamisli ako je neko bio u tenkiste ili na nosač aviona?!?! A da ne pričamo o panciru. Smiješno.

Pijanista mogu li koristiti sličicu koju si postavio? Izgleda prelijepo.

Back