Хералдика и њени принципи

Korisnik2:
Mozda Kotromanići nisu bili Svabe, al su bili Katolici, neki su i bili Bogumili, neznam koji su bili Pravoslavci? Sta je bio Ban Kulin, dali je bio Srbin ili Bosnjanin?
Ima li iko vecu sliku iz Stematografije, Cara dusana silnog, okruzenim grbovima, posto ja samo imam manju sliku. Interesanta stranica, novog izdanja casopisa, Srpske Dveri, sa grbovima Srbskih zemalja. Jos dva pitanja, koju zemlju predstavlja grb, isti kao tribalski, samo sa tri glave, i koju zemlju predstavlja beli lav na zrnoj podlozi.
f575ac84b81d38c530.jpg

249b52e35e53110e8a.jpg

c6e870e7bfa223ca17.jpg

А јел' Ти довољан Краљ Стефан Твртко Котроманић, који је за Краља Србљем, Босни и Приморју крунисан, по личноме захтеву, у Светоме Манастиру Милешеви, над Светим Моштима, Светога Равноапостолнога Саве Српскога?

То о богумилима и папистима су углавном ''димне завесе'', које праве они који би да Босну и Херцеговину лише њенога српскога карактера и повеснога наслеђа....

Pitanje etničke pripadnosti kralja Tvrtka i drugih Kotronomaća je, blago rečeno, neumesno. Možemo razgovarati samo o tome kako je došlo do toga da Tvrtka i njegove potomke svojataju oni koji su baštinici najljućih neprijatelja bosanskih vladara. Pošto je ovo ipak rasprava o heraldici, vratimo se grbovima.
Stemo, hvala za objašnjenje o plemenitim Mandićima. Inače, sajt CZIPM ponovo radi normalno. Grb Vesića je, kako reče uvaženi sagovornik, očekivano dobar a meni je lično za oko zapao heraldički bedž Heralda Kneževske Loze. Jednostavno a upečatljivo - svaka čast. Jedino me interesuje koja je kruna u pitanju i, kada smo već kod krune, da li je, nekad, bilo u opticaju da na grbu Srbije bude kruna Nemanjića umesto Karađorđevića. Izvinjavam se ostalim učesnicima ako je pitanje nesuvislo.

Prilozi

• TvrtkoPotpis.jpg
    TvrtkoPotpis.jpg
    37 KB · Pregleda: 17
Хвала, Кха!

У питању је куполаста Круна типа Стеме или Стематогиона, која се налазила на Дрворскоме грбу Карађорђевића од 1917/8, као и касније на грбу Југословенскога Краљевсога Дома Карађорђевића.

Интересантно је да су је употребили и Обреновићи и то на Ордену Милоша Великога...

То је одговор и на питање о Круни Немањића, јер су и они касније (пошто су напустили употребу Круне типа Стефаноса) користили Стеме (са или без перпендулија).

Ипак, једина наша сачувана средњевековна Круна, је она Стефана Бочкаиа, која се чува у Бечу и која се приписује Светоме Кнезу Лазару и која нема перпендулије. Њу је управо несрећни Краљ Милан I Обреновић покушао да добије из Беча за потребе свога Крунисања 1882, али му је Швабе не дадоше. Тако је и само Крунисање ''отпало''...

Mozda Kotromanići nisu bili Svabe, al su bili Katolici, neki su i bili Bogumili, neznam koji su bili Pravoslavci? Sta je bio Ban Kulin, dali je bio Srbin ili Bosnjanin?
Ima li iko vecu sliku iz Stematografije, Cara dusana silnog, okruzenim grbovima, posto ja samo imam manju sliku. Interesanta stranica, novog izdanja casopisa, Srpske Dveri, sa grbovima Srbskih zemalja. Jos dva pitanja, koju zemlju predstavlja grb, isti kao tribalski, samo sa tri glave, i koju zemlju predstavlja beli lav na zrnoj podlozi.

Ево Цара Душана.

http://keep4u.ru/full/061222/7382fa1ecbdff39274/jpg

За белог лава на црном штиту не знам-таквог у Стематографији нема.
Што се тиче грба са три главе у питању је грб Скитије.На штиту су три медвеђе главе на Сребру.

Ако некога интересује на изложби књига у холу Дома Синдиката има да се купи књига
ОД ВИТЕЗОВА ХОСПИТАЛАЦА СВЕТОГ ЈОВАНА ЈЕРУСАЛИМСКОГ ДО МАЛТЕШКИХ ВИТЕЗОВА од Бертрана Галимара Флавињија.
Књига се бави историјом овог витешког реда,а што је занимљиво за нас даје и грбове неких од Витезова.
Цена је 690 динара.

Duka iz tvoga posta #1010

U redu ali je za vrijeme Nemanjića bila Raška. Ne kažem da nije bila Srbija i prije i poslije.

Za Crvenu Hrvatsku naravno da se slažemo. Radi se o izmišljotini sa podlim namjerama.

Ma u redu je, ne moramo se baš u svemu slagati. Zapravo se radi o drugome. Duklja je bila država i kraljevina. Tome ne treba ništa ni oduzimati ni dodavati. Čija je bila u smislu današnjih nacionalnih opredjeljenja ne možemo reći, jer savremene nacije nemaju puno poklapanje sa ondašnjim shvatanjima plemena i naroda. Na to mislim kad kažem da su tadašnje države bile svoje.

Да, Рагосте, у праву си...

Да сам се ја питао, Твој би грб имао некакву аугментацију, којом би то сродство са Краљевским Домом било обележено.

Баба Ти, ипак, потиче од Мирка Јовановића - Карађорђевога стрица...

Макар да Ти је ономад све било како треба, па да накнадно тражиш тај додатак од Принца Александра Карађорђевића...

Али, што рекоше - свет је округао... Можда једнога дана...

Kha:
Kakva je razlika izmedju Grbovne potvrde i Grbovne povelje? I zašto Ruski heraldički kolegijum izdaje diplome počasnog članstva na - latinskom!?

Не знам за друга хералдичка тела, али код ЦИПМ-ОХГС Повеља садржи комлпетну информацију о грбу (о Армигеру, настанку знамена, блазон, о хералдичару и уметнику...), док Потврда износи само блазон и само преставља својеврсно сведочанство о хералдичкој исправности грба.

Зато је Потврда мање формалан докуменат од Повеље, која се издаје под Високим Покровитељством Њ.К.В. Кнеза, а понекад и са Благословом надлежнога Епископа. Управо овиха дана радимо на једноме таквоме грбу, који се ради и под Покровитељством и са одговарајућим Благословом...

Ово за Руску хералдичку колегију нисам никада ни питао г. Јегорова, али претпостављам да је разлог то што су почасни чланови махом - странци.

''Мало руках, малена и снага'', мој Кха...

Иначе, управо је мало унапређена галерија, тј. раздељена по категоријама ради лакшега ''download''-a.

Накупило се, већ, тога па се људи жале...

А, ето, само до краја ове године би требало да буде готово бар још четири месна и лична грба...

И још једна врло лепа вест! Наш предлог грба Штрпца су успели да усвоје чак и на мешовитој (УНМИК-овој) Скупштини Општине Штрпце. Бунили се Арнаути, ал' да демо(но)кратија једном ради и за нас...

''Није Србија шака пиринча!''

Back