Хералдика и њени принципи

Korisnik2:
Ove freske su iz Crkve Svetog Jovana Vladimira, u Beogradu, kako sam procitao na orthphoto.net, na toj stranici ih najvise ima, ali sam ih nasao i na stranici http://www.pravoslavnacobar.net/, Pravoslavne Crkvene opstine Barske.
Moze li se onda potvrditi da je ovaj Svetitelj imao titulu Kneza Srbija, I dali bi se moglo reci da je Mihailo zvan Kraljem Srbije ili Kraljem Duklje, Raske, Travunije, Zahumljem i Neretljanske knezevine. Mene najvise interesuje koje vlado Srbijom od smrti kneza Caslava 950 pa do 990, i koje vlado srbijom posle smrti Kralja Bodina 1101

Хвала, али заиста не разумем зашто понављаш питање на које си одговор добио?

Као што ја већ и ја већ поредпоставих, фреска ја са Медака, а Ти и то понављаш...

Не ''контам'', у чему је ''квака''.

Иначе, кратак (приручни) преглед српских Владара мошеш да погледаш овде.

Кажем српских, а не Владара Србије, јер су српске кнежевине биле доста дуго разједињене и имале су засебан повесни развој.

У томе смислу се за Кнеза Јована Владимира не може рећи да је био Кнез Србије, већ српске државе Дукље...

Korisnik2:
Nevolim da se koristi termin Raska drzava, neko Srbska. To najvise ide u korist Crvenim Hrvatima, koji hoce da ukraju nasu istoriju, slavne Srbske Duklje, Bosne, Travunije, Zahumlja i Neretljanske knezevine, da Srbe nazivaju Rasima, da zovu Stefana Nemanju, za okupatora Duklje i tkz. Crvene Hrvatske. Oni uzimaju Srbsko silom, da bi stvorili svoju nesretnu i prokletu drzavu, i neki Crnogorski narod? Mi Srbi nesmijemo dati da Raspopi i prokletstvu-odani Miraši, Jevremi Brkovici, Sekule, Djukanovici i prokleti Krivokapici, uzmu nase da bi stvorili svoje prokletstvo, i svoju hijadugodisnju drzavu Duklju, i politicku stranku, zvana Crnogorska Pravoslavna Crkva. Cak ti prokletnici oce da grade svoje zgrade po Srbiji, i imaju svoj casopis Krstas iz Lovcenca. Njihovu istoriju i naciju su stvarali Ustase, i Komunisti a ne Sveti Jovan Vladimir, Mihailo i Bodin,
zato NE RASKA, NEGO SRBSKA.

NE RASKA, NEGO RAŠKA
NE SRBSKA, NEGO SRPSKA

Korisnik2:
Nevolim da se koristi termin Raska drzava, neko Srbska. To najvise ide u korist Crvenim Hrvatima, koji hoce da ukraju nasu istoriju, slavne Srbske Duklje, Bosne, Travunije, Zahumlja i Neretljanske knezevine, da Srbe nazivaju Rasima, da zovu Stefana Nemanju, za okupatora Duklje i tkz. Crvene Hrvatske. Oni uzimaju Srbsko silom, da bi stvorili svoju nesretnu i prokletu drzavu, i neki Crnogorski narod? Mi Srbi nesmijemo dati da Raspopi i prokletstvu-odani Miraši, Jevremi Brkovici, Sekule, Djukanovici i prokleti Krivokapici, uzmu nase da bi stvorili svoje prokletstvo, i svoju hijadugodisnju drzavu Duklju, i politicku stranku, zvana Crnogorska Pravoslavna Crkva. Cak ti prokletnici oce da grade svoje zgrade po Srbiji, i imaju svoj casopis Krstas iz Lovcenca. Njihovu istoriju i naciju su stvarali Ustase, i Komunisti a ne Sveti Jovan Vladimir, Mihailo i Bodin,
zato NE RASKA, NEGO SRBSKA.

Kortisniče sve si pobrkao.
Nema Srpska država nego Raška država.
Crvena Hrvatska niti je postojala niti će postojati.
Duklja nije ni srpska ni crnogorska nego svoja.
Ada pušti Crvenu Hrvatsku, vidiš kako nas mute.
Niko ništa srpsko ne uzima i tu stani.
Ada pušti Miraša, Jevrema, i ostale da te zamolim.
I ne zaboravi Sv, Jovan Vladimir nije postojao. Postojao je samo Sv, Vladimir Dukljanski ali da te zamolim ne počinji opet ono što sam ti gore napisao.

Ja nemam vremena da pisem pravopisom, nego pisem koko mi je racunar modifikovan, ako neznate kad pisem RASKA da mislim na RAŠKU, to je vas problem. Posto nekad pisem brzo, nekad pogresim, a nije u tome kraj sveta, jer ja nemam vremena uvjek. Ja sam vam koristnice CTEMA postavio isto pitanje, jer mi niste potpuno odgovorili prvi put. Sto se tice Medaka, ja nisam Beogradjanin, nit znam puno o Beogradu. A zbog judi kao sto ste vi koristnice FORMICA, Srbija postaje Beogradski pasaluk. Ja nisam Rasljanin nit su moji preci bili iz Raske, vec iz Crne Gore, i htio sam samo reci da je Stefan Prvovencani bio kraj Srbije, a ne Raske. Ja nisam SRP I CEKIC, nego SRBIN

Kha:
Lično smatram da je Raška u redu, jer je srpska podjednako kao i Zeta i Zahumlje i...pitanje je (ali za drugi forum), međutim, zašto smo se kao narod, praktično odrekli drugih vladara i dinastija iz drugih srpskih ztemalja. Činjenica je da su svetorodni Nemanjići najveći srpski vladari ali ne treba skloniti u stranu i Vojislavljeviće, Kotromaniće i druge...
Ipak, da se vratimo heraldici. Ima li neko saznanja o porodici Mandić čiji grb nadjog na Internetu?

Колико је мени познато, први из ове фамилије, који је аноблиран је био Господар Матија Племенити Мандић. Племство и грб је примио од Цара Карла II Хазбургшкога, 1720. у Бечу. Неки од чланова продице су живели у Ђакову, где је Ђуро Пл. Мандић био кројач...

Није много, али пробаћу још нешто да Вам ''ископам''...

Хвала Вујадине на лепим грбовима.
Зна ли неко нешто о овом грбу?
Ко су Кузмићи који су га баштинили/баштине?
Стемо честитке теби и уметнику на грбу Весића.Грб је очекивано јако леп.
Где се може прочитати о његовој симболици.Ја знам,него због других заинтересованих.
Корисник2 не љути се,брате,толико.....

FORMICA:
Nema Srpska država nego Raška država.

Нетачно. Рашка се јавља тек касније и то за време Немањића. Пре тога само Србија. За то има брдо доказа.

FORMICA:
Crvena Hrvatska niti je postojala niti će postojati.

Слажем се. Доказани убачени фалсификат у ЛПД, који је и овако књижевно дело.

FORMICA:
Duklja nije ni srpska ni crnogorska nego svoja.

Ми се не слагати.

CTEMA:
Сасвим тачно!

Титулу великог кнеза у време Стефана Душана је имао Вратко, а за време Уроша је имао Војислав Војиновић (мој предак), а после је Урош доделио титулу ставиоцу (ово ми је из главе ставилац или је Прибац био, а можда и оба) Лазару Хребељановићу.

Korisnik2:
Ja nemam vremena da pisem pravopisom, nego pisem koko mi je racunar modifikovan, ako neznate kad pisem RASKA da mislim na RAŠKU, to je vas problem. Posto nekad pisem brzo, nekad pogresim, a nije u tome kraj sveta, jer ja nemam vremena uvjek. Ja sam vam koristnice CTEMA postavio isto pitanje, jer mi niste potpuno odgovorili prvi put. Sto se tice Medaka, ja nisam Beogradjanin, nit znam puno o Beogradu. A zbog judi kao sto ste vi koristnice FORMICA, Srbija postaje Beogradski pasaluk. Ja nisam Rasljanin nit su moji preci bili iz Raske, vec iz Crne Gore, i htio sam samo reci da je Stefan Prvovencani bio kraj Srbije, a ne Raske. Ja nisam SRP I CEKIC, nego SRBIN

Заиста нема смисла да се овде надгорњавамо, али ја сам Вам још у првоме одговору јасно и гласно посведочио да је Свети Јован Владимир био Архонтас илити- Кнез, а не Краљ, па Вам још и рекох ко је био наш први Краљ... Шта је ту непотпуно и чему исто питање изнова и изнова?

Уз то питах да ли је фреска из Храма Св. Јована Владимира у београдскоме насељу Медаковић, а Ви велите - фреска је из Храма Св. Јована Владимира у Београду... Делује као празнословље празнословља ради, али нека....

То је оно што сам се ја питао, а питам се и како то да Свети Јован Владимир није постојао? Свашта ћу још овде чути...

DukeofSerbia:
Титулу великог кнеза у време Стефана Душана је имао Вратко, а за време Уроша је имао Војислав Војиновић (мој предак), а после је Урош доделио титулу ставиоцу (ово ми је из главе ставилац или је Прибац био, а можда и оба) Лазару Хребељановићу.

Прибац је био Велики Логотет, а Лазар је титулу Великога Кнеза стекао по основу брака са Милицом, чиме је он постао рођак Царкога Дома.

Иначе, титула Ставиоца (Архитриклина) је била сразмерно нискога ранга у племићској номенклатури. То је било ниже дворско Племство ненаследнога карактера...

Интересантно да Вам је Влики Кнез Војислав Војиновић предак. Поседујете ли неку генеалошку грађу која о томе сведочи?

CTEMA:
Прибац је био Велики Логотет, а Лазар је титулу Великога Кнеза стекао по основу брака са Милицом, чиме је он постао рођак Царкога Дома.

Али је Лазар прво био ставилац. Морам проверити код куће.

CTEMA:
Иначе, титула Ставиоца (Архитриклина) је била сразмерно нискога ранга у племићској номенклатури. То је било ниже дворско Племство ненаследнога карактера...

Имам Благојевићеву књигу о средњовековној управи у српским земљама. ;)

CTEMA:
Интересантно да Вам је Влики Кнез Војислав Војиновић предак. Поседујете ли неку генеалошку грађу која о томе сведочи?

Контактирајте Рујевита (често је на Историји). Он има књигу "Презимена у Црној Гори" где сам пронашао моје порекло. Књига је јако дебела.

Моји су са очеве стране из Босне (колонисти после 2. светског рата). По предању су наши из Црне Горе (али се изгубило временом како), а избегли су од Отомана под притиском. Кад је стигао 2. светски рат у Југославију, неки од моје фамије су отишли у Црну Гору у четнике, неки у четнике у Босни, а неки у партизане у Босни. Прво су отишли ови у четнике у Црну Гору, јер по предању смо од тамо.

У књизи од Рујевита сам пронашао да су моји у сродству са Војиновићима, и то само моја грана са мојим презименом (о чему не бих преко форума, може на мејл). У сродству сам и са делом Бошковића (мислим на ширем плану). Тачно сам пронашао како смо мигрирали, што у потпуности одговара предању које сам ја стално слушао, али нико није имао материјалне доказе (у ствари, нико није ни знао за Војиновиће, само за Црну Гору).
Оснивач је војвода Војин, као што знаш.

Таква предања су веома непоуздана.

До које мере, сведочи и чињеница о толиким непоузданим (и сасвим погрешним, а често и сасвим супротстављеним) предањима о пореклу Карађорђевића...

Елем, једини који су били (и то могли да документују!) директни потомци Војиновића по мушкој линији, била је чувена српска аристократска породица из Дубровника - Конти Војновићи, од којих је био и знаменити Иво Војновић...

Necu da ponavljam ovu isto temu, i da zamaravam sve forumase, al vi niste odgovorili koje bio vladar Srbije posle smrti kneza Caslava, 950, dok nisam procitao ono na vasem hiperlinku. Da pustimo mi ovo, imam ja novo pitanje za vas heraldicare, mozeli neko nesto reci o grbu Bosne, sa dava kljuca i etiopskim glavama, u cemu je simbolizam i o grbu kralja Tvrtka. Dali su Kotromanići bili Srbi ili Svabe.
90e50ff6895e3f4a74.jpg

14c9e67aa929e170ac.jpg

Mozda Kotromanići nisu bili Svabe, al su bili Katolici, neki su i bili Bogumili, neznam koji su bili Pravoslavci? Sta je bio Ban Kulin, dali je bio Srbin ili Bosnjanin?
Ima li iko vecu sliku iz Stematografije, Cara dusana silnog, okruzenim grbovima, posto ja samo imam manju sliku. Interesanta stranica, novog izdanja casopisa, Srpske Dveri, sa grbovima Srbskih zemalja. Jos dva pitanja, koju zemlju predstavlja grb, isti kao tribalski, samo sa tri glave, i koju zemlju predstavlja beli lav na zrnoj podlozi.
f575ac84b81d38c530.jpg

249b52e35e53110e8a.jpg

c6e870e7bfa223ca17.jpg

Back