VoSlavu
Ističe se
- Poruka
- 2.786
Šta tačno piše ?
БЖІЄЮ МЛТІЮ БЛГОВЕРНЫ КНЄЗЬ ЛАЗАРЬ СРБСКЫ (С _ѾПВ) ?
БЖІЄЮ МЛТІЮ БЛГОВЕРНЫ КНЄЗЬ ЛАЗАРЬ СРБСКЫ (С _ѾПВ) ?
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Šta tačno piše ?
БЖІЄЮ МЛТІЮ БЛГОВЕРНЫ КНЄЗЬ ЛАЗАРЬ СРБСКЫ
(С _ѾПВ) ?
Jesu li svi srpski vladari imali taj naziv pre imena " Божијом милошћу благоверни "Божијом милошћу благоверни кнез Лазар српски...
Чиме се тачно види да је данашње читање црквенословенског заправо рускословенско, а не српскословенско, јер би се ово писало као "благовјерниј књаз Лазар сербски"...
Пише, С (ако је то С) SѾПВ (6882).
S - 6 или 6000, Ѿ - 800, П - 80, В - 2.
У питању је година 6882, односно 1374.
VoSlavu:Jesu li svi srpski vladari imali taj naziv pre imena " Божијом милошћу благоверни "
Мислим да је то била уобичајена фраза и да сам то "Божијом милошћу тај и тај" видео на неколико места.
На пример, оно горе треба да стоји БОЖІЄЮ МИЛОСТІЮ БЛАГОВЕРНЫ, само што су се тада уобичајене фразе и познате речи скраћивале. Тако се на уместо СВЕТИ (на оном писму, немам сад фонтове) писало само СТИ, уместо ЦАР само ЦР, уместо БОГ, БГ итд.
Хвала ти на постављеном. Користан опис али на жалост таблице нисам мога прочитати.
То је стара вест, нажалост није потврђена аутентичност печата. Тема је већ била, на којој сам ја изнео мишљење да се ради о фалсификату, или неправилном објашњењу натписа на печату. Строимир се јасно види, али онај други део није оно што пише у службеном преводу. У оно време није била реч Србија у употреби, и нигде нема ништа шта би се могло тумачити као Бог. А остали део речи има знак да су слова изостављена, па према томе додајући разна слова долази се и до разних речи са разним значењима и ни једна се не може прочитати као помоћ или заштита. Ово је моје мишљење на основу моје анализе, и волео бих да га стручњаци узму у обзир и преиспитају веродостојност печата и значење натписа на њему.
Nisam neki strucnjak za te stvari ali moram da primetim da ovde sve sto se otkrije vezano za Slovene odnosno Srbe pre sadasnjih shvatanja,odma dobija konotaciju falsifikata,podvale i slicno...![]()
Ако си прочитао шта се хтело постићи са наводним објашњењем, онда не разумем зашто тако реагујеш? Ја сам у мом посту покушао објаснити да оно што је наведено није тачно. Даље, ја мислим да тамо једноставно пише Кнежевић Строимир. Ако је ово тачно, онда треба објаснити и о ком Строимиру Кнежевићу је реч, да би имало ону вредност која му се приписује у оном посту. Значи није то због тога што си ти закључио, него због недовољног објашњења печата, које је нањело штету и печату и самом појму српске државности онога времена.