Хералдика и њени принципи

Šta tačno piše ?

БЖІЄЮ МЛТІЮ БЛГОВЕРНЫ КНЄЗЬ ЛАЗАРЬ СРБСКЫ

Божијом милошћу благоверни кнез Лазар српски...

Чиме се тачно види да је данашње читање црквенословенског заправо рускословенско, а не српскословенско, јер би се ово писало као "благовјерниј књаз Лазар сербски"...

Пише, С (ако је то С) SѾПВ (6882).

S - 6 или 6000, Ѿ - 800, П - 80, В - 2.

У питању је година 6882, односно 1374.

evo jos jedan pecat:

despot_stefanlazarevic_peccat.jpg

Pečat despota Stefana Lazarevića

http://www.arhiva.srbija.sr.gov.yu/vesti/2004-04/19/345488.html

Божијом милошћу благоверни кнез Лазар српски...

Чиме се тачно види да је данашње читање црквенословенског заправо рускословенско, а не српскословенско, јер би се ово писало као "благовјерниј књаз Лазар сербски"...
Jesu li svi srpski vladari imali taj naziv pre imena " Божијом милошћу благоверни "

Пише, С (ако је то С) SѾПВ (6882).

S - 6 или 6000, Ѿ - 800, П - 80, В - 2.

У питању је година 6882, односно 1374.

Hvala za ovo ... skroz sam zaboravio da su se brojevi zapisivali slovima :D

VoSlavu:
Jesu li svi srpski vladari imali taj naziv pre imena " Божијом милошћу благоверни "

Мислим да је то била уобичајена фраза и да сам то "Божијом милошћу тај и тај" видео на неколико места.

На пример, оно горе треба да стоји БОЖІЄЮ МИЛОСТІЮ БЛАГОВЕРНЫ, само што су се тада уобичајене фразе и познате речи скраћивале. Тако се на уместо СВЕТИ (на оном писму, немам сад фонтове) писало само СТИ, уместо ЦАР само ЦР, уместо БОГ, БГ итд.

Мислим да је то била уобичајена фраза и да сам то "Божијом милошћу тај и тај" видео на неколико места.

На пример, оно горе треба да стоји БОЖІЄЮ МИЛОСТІЮ БЛАГОВЕРНЫ, само што су се тада уобичајене фразе и познате речи скраћивале. Тако се на уместо СВЕТИ (на оном писму, немам сад фонтове) писало само СТИ, уместо ЦАР само ЦР, уместо БОГ, БГ итд.

Znam za to, ali ja sam mislio da se tu radi o nekim posebnim rečima koje su se pisale skraćeno sa onom crtom iznad (titlo)
Ц҃рь - Car
Г҃ь - Gospod
Б҃ца - Bogorodica

a to se i za označavanje brojeva koristilo :
Suzdal_Kremlin_clock.JPG

Хвала ти на постављеном. Користан опис али на жалост таблице нисам мога прочитати.

Bilo je za uvelicavanje, zasto li su to izbacili neznam?

Evo tablica po tablicu redom, veci formati, preuzeto sa ovog linka

Tablice1.jpg
Tablice2.jpg
Tablice3.jpg
Tablice4.jpg
Tablice5.jpg
[imghttp://www.antikvarne-knjige.com/beleznica/wp-content/uploads/2009/12/Tablice6.jpg[/img]
Tablice7.jpg
Tablice8.jpg
Tablice9.jpg
Tablice10.jpg
Tablice11.jpg
Tablice12.jpg
Tablice13.jpg
Tablice14.jpg
Tablice15.jpg
Tablice16.jpg
Tablice17.jpg
Tablice18.jpg
Tablice19.jpg

Да ли је Ивић или неко пре њега погрешно унио године Лазареве деце, није ми познато. Само сам сигуран да редослед рођења, који је наведен у таблици, не одговара истини. Оливера је морала бити Старија и од Стефана, а Вук је веоватно био најмлађи. Зашто? Стефан се сматрао малолетним и после Боја на Косову. А Вук млађи и од њега. Стефанов сестрић Ђурађ је био старији од свог ујака 2 године, што није могуће по овим таблицама ако му је Мара матер. То сам већ писао више пута. И питам се какви су то историчари који нису приметили ове разлике у годинама?

поздрав добри људи... ишчитавам вас редом, тренутно сам на 14 страници теме, али морам да скочим унапред, и питам вас, има ли ово неки смисао, значење, и да ли је макар по хералдичким правилима?

4411045808_e50e753cb4.jpg

такође, видим да има људи који баратају појмовима типа - које презиме произлази из ког... зна ли се нешто о презимену Радовић?

е, па ишчитах ја вих 80-ак страна. Штета што нема народа на теми.

У међувремену сам и сам себи скоро па одговорио учећи што одавде, што из других извора, али су ми остале нејасне 2, или 3 ствари:

1. Значење ове златне шестокраке звезде (или Сунца?) у горњем левом пољу штита

2. Може ли овај "bend, bretessed, or" легално да стоји преко "argent"-а у доњој половини штита, а да се тиме не крши "метал на метал"

3. Да ли је штит у овој шеми оригиналан?

Poslednja izmena:

Србија добила доказ постојања
своје државе из деветог века

ПЕЧАТ СРПСКОГ КНЕЗА СТРОЈИМИРА

Министарство културе купило је печат,
који је доказ о постојању српске државе
померио за три столећа уназад,
за скоро 20.000 евра,
на аукцији у Минхену 11. јула

БЕОГРАД - Србија је добила "ново" најстарије обележје своје државности - печат српског кнеза Стројимира из деветог века, који је доказ о постојању српске државе померио за три столећа уназад.Министарство културе купило је печат кнеза Стројимира за скоро 20.000 евра, на аукцији у Минхену 11. јула. За постојање овог вредног предмета, за који нико из Србије није знао ни да постоји и који је био у приватном власништву, наши колекционари сазнали су од својих руских колега.

Иначе, најстарија материјална сведочанства, која Србија поседује и која сведоче о њеној државности, била су документа остала од владара из лозе Немањића, која датирају из дванаестог века.

- Имали смо потешкоћа да дођемо до овог најстаријег сачуваног обележја српске државности. Каталошка цена печата најпре је била 6.500 евра. Међутим, Бугари, којима је из историјских разлога овај печат веома значајан, понудили су 15.000 евра да тај предмет уопште не буде на аукцији тога дана. Срећом, наш конзулат из Минхена издејствовао је да тако не буде и купили смо печат за 16.000 евра. Урачунавањем провизије аукцијске куће, која је посредовала, долазак до овог значајног предмета за нашу историју и културу коштао нас је скоро 20.000 евра. То је мала цена ако имамо у виду колики значај има овај печат за српску историју - каже за Глас министар културе Драган Којадиновић.

+ + +

БОЖЕ, ПОМОЗИ СРБИЈИ

Печат кнеза Стројимира је златан, тежине 15,64 грама, висок је 1, 9 центиметара, купастог облика и са алком на врху. Има кружно натписно поље са крстом, око кога је грчки натпис "Боже, помози Србији ".

ДЕЛО ВИЗАНТИЈСКИХ ЗЛАТАРА
ИЗ АТИНЕ, СОЛУНА ИЛИ ЦАРИГРАДА

Професор Јанковић објашњава и да су печат, вероватно, сачинили византијски златари из Атине, Солуна или Цариграда, што сведочи о политичким везама Србије са Царством, које су биле важне због сукоба с Бугарима. Постојање печата доказује да је српски кнез имао придворску канцеларију, архив и администрацију која прати државу. Кнез је, очигледно, био хришћанин, као и његови преци.

"Дакле, овај печат је једнак открићу рукописа деветог века (а нема их сачуваних пре 12. века) или сведочанству о држави (као неки натпис у камену, какви су код Словена познати само код Хрвата и Срба, писани латински)", закључује професор Јанковић.

+ + +

Нашој јавности ће за неколико дана бити приказан овај печат и објашњен његов историјски и културни значај.

- Волео бих да представљању присуствују и председник и премијер Борис Тадић и Војислав Коштуница и шеф дипломатије Вук Драшковић. Печат ћемо чувати у Историјском музеју Србије, који ће бити премештен у Влајковићеву улицу - објашњава Којадиновић.

Др Ђорђе Јанковић, председник Српског археолошког друштва и шеф Катедре за националну археологију Средњег века Филозофског факултета у Београду, у материјалу који је послат премијеру Србије, објашњава да је кнез Стројимир био син српског кнеза Властимира, који је владао средином деветог века, и један од тројице браће који су поделили Србију и њоме владали. Стројимира и брата Гојника, затим је протерао у Бугарску најстарији брат Мутимир, који је владао Србијом до 892. године. Кнез Стројимир је и директни потомак кнеза који је око 610-640 године предводио Србе у сеоби из такозване беле Србије, односно данашње Пољске, Словачке и Украјине. Такође, он је био и деда кнеза Часлава, који је владао Србијом од 927. до после 950. године.

"Дакле, кнез-власник овог печата је припадао најстаријој познатој династији српских владара. Није искључено да од исте династије потичу и потоње династије Војиславића, великих жупана, па и самих Немањића", пише у објашњењу које је прослеђено Коштуници.

Ј. Јевремовић

СРПСКА ХЕРАЛДИКА У ДОБА НЕМАЊИЋА

Српски грб је заједно са српском државом почео да се развија у Средњем веку под утицајем Византије. Два главна елемента српског грба, двоглави бели орао у полету и штит са крстом и четири слова «С» воде порекло од династија Немањића и Лазаревића, односно од византијских династија Комнина и Палеолога. Као и у Византији, ови хералдички симболи су настали независно један од другог, али за разлику од византијских, српски симболи су имали срећу да се пре 120 година споје у грбу обновљене Краљевине Србије. Зато је за проучавање наше хералдике потребно да се прво направи преглед византијске хералдике и највиших дворских титула; деспота, севастократора и кесара

Љубомир С. Стевовић

То је стара вест, нажалост није потврђена аутентичност печата. Тема је већ била, на којој сам ја изнео мишљење да се ради о фалсификату, или неправилном објашњењу натписа на печату. Строимир се јасно види, али онај други део није оно што пише у службеном преводу. У оно време није била реч Србија у употреби, и нигде нема ништа шта би се могло тумачити као Бог. А остали део речи има знак да су слова изостављена, па према томе додајући разна слова долази се и до разних речи са разним значењима и ни једна се не може прочитати као помоћ или заштита. Ово је моје мишљење на основу моје анализе, и волео бих да га стручњаци узму у обзир и преиспитају веродостојност печата и значење натписа на њему.

То је стара вест, нажалост није потврђена аутентичност печата. Тема је већ била, на којој сам ја изнео мишљење да се ради о фалсификату, или неправилном објашњењу натписа на печату. Строимир се јасно види, али онај други део није оно што пише у службеном преводу. У оно време није била реч Србија у употреби, и нигде нема ништа шта би се могло тумачити као Бог. А остали део речи има знак да су слова изостављена, па према томе додајући разна слова долази се и до разних речи са разним значењима и ни једна се не може прочитати као помоћ или заштита. Ово је моје мишљење на основу моје анализе, и волео бих да га стручњаци узму у обзир и преиспитају веродостојност печата и значење натписа на њему.

Nisam neki strucnjak za te stvari ali moram da primetim da ovde sve sto se otkrije vezano za Slovene odnosno Srbe pre sadasnjih shvatanja,odma dobija konotaciju falsifikata,podvale i slicno... :dontunderstand:

Nisam neki strucnjak za te stvari ali moram da primetim da ovde sve sto se otkrije vezano za Slovene odnosno Srbe pre sadasnjih shvatanja,odma dobija konotaciju falsifikata,podvale i slicno... :dontunderstand:

Ако си прочитао шта се хтело постићи са наводним објашњењем, онда не разумем зашто тако реагујеш? Ја сам у мом посту покушао објаснити да оно што је наведено није тачно. Даље, ја мислим да тамо једноставно пише Кнежевић Строимир. Ако је ово тачно, онда треба објаснити и о ком Строимиру Кнежевићу је реч, да би имало ону вредност која му се приписује у оном посту. Значи није то због тога што си ти закључио, него због недовољног објашњења печата, које је нањело штету и печату и самом појму српске државности онога времена.

Ако си прочитао шта се хтело постићи са наводним објашњењем, онда не разумем зашто тако реагујеш? Ја сам у мом посту покушао објаснити да оно што је наведено није тачно. Даље, ја мислим да тамо једноставно пише Кнежевић Строимир. Ако је ово тачно, онда треба објаснити и о ком Строимиру Кнежевићу је реч, да би имало ону вредност која му се приписује у оном посту. Значи није то због тога што си ти закључио, него због недовољног објашњења печата, које је нањело штету и печату и самом појму српске државности онога времена.

U redu,lepo je sto se neko detaljno time bavi. Zeljno iscekujem da li ce se tvoje tvrdnje dokazati tacnim.Za sada se uzima kao najstariji spomenik srpske drzavnosti,dalje sta ce biti videcemo. :) Da li se zna iz koje tacno godine potice pecat ?

Nije tema,ali mozes li mi reci tvoj stav oko Velesove knjige ?

Back