Грб и застава Србије

Naravno, sve jasno, mozda "pozajmljeni" nije adekvatna rec, ali se ipak krinovi vise vezuju za Bosnu... cini mi se da su po toj osnovi i dodati na srpskom grbu...
било је обрнуто. кринови су у Босну (Котроманићима) стигли из Србије, тј. због Србије- српске Круне коју су наследили.

говорим то због орла. јер сам си рекао да двоглави орао означава владарски род Немањића, и то је тачно. зато те и питам- ако означава њих, како га онда можемо користити ми?
како се користи до дан данас, он представља српску државу пре свега а то што је пре хиљаду година скоро био и грб династије која је створила српску државу то је секундарно питање, дакле како се користи до дан данас као грб Српских земаља Србије и Црне Горе, бели двоглави орао, не рачунам што се режим у Црној Гори лажирао своје историјске државне симболе па је белог орла, из доба Књажевине и Краљевине ЦГ "претворио" у жутог..

Pitanje je da li su Nemanjici uopšte i imali grb.?!
A i ako su imali nešto nalik tome sigurno nije izgledao ovako.

мислиш да нису имали грб?

1634304260823.png
1634304301057.png

1634304367336.png

како се користи до дан данас, он представља српску државу пре свега а то што је пре хиљаду година скоро био и грб династије која је створила српску државу то је секундарно питање, дакле како се користи до дан данас као грб Српских земаља Србије и Црне Горе, бели двоглави орао, не рачунам што се режим у Црној Гори лажирао своје историјске државне симболе па је белог орла, из доба Књажевине и Краљевине ЦГ "претворио" у жутог..
па ако представља државу, не представља тебе или мене. зато и кажем да је ту проблем. зато сам те и питао чија је то застава, у смислу коме припада, ко може да је користи.

па ваљда су за круну и њен изглед најпозванији саветници Круне. неће о томе ваљда да се пита неки водоинсталатер или бравар.
али да ти скратим муке, нови изглед грба је данас свеприсутан и општеприхваћен пре свега зато што су израелски и британски стручњаци за PR проценили да то решење делује визуелно чистије, моћније, и далеко озбиљније, па су Вучићу препоручили да га користи у својим предизборним материјалима. па га СНС максимално форсира ево већ десет година, и то је сад зацементирано у јавној употреби. крај приче.
Znaci li to onda da grb (stilizacija 2010.) nije opsteprihvacen od naroda vec je kao sto kazes isforsiran pa bi se moglo reci cak i nametnut ?!

Znaci li to onda da grb (stilizacija 2010.) nije opsteprihvacen od naroda vec je kao sto kazes isforsiran pa bi se moglo reci cak i nametnut ?!
прост народ чак и незна да постоје две стилизације грба. њему је то све исто, јер се 90% људи уопште не бави хералдичким и стилским финесама, нити их примећују, нити су им нарочито (ако уопште) важне. а они којима су те финесе важне одлучили су да је нова стилизација грба боља, и ту се прича завршила. пресудили су људи којима су питања визуелног идентитета професија- страни саветници постојећег председника републике, људи потпуно растерећени наших свађа и спорова. хвала им.

Ali zato nastavnik engleskog iz Panceva, moze ?!
он је само цртао оно што му је, и како му је, Ацовић сугерисао. и урадио је одличан посао. мислим, обојица су. а Ацовићу не оспораваш стручност, надам се.

Pa nastavnik engleskog je i osnivač Alibabe. Zašto dovodiš u pitanje kompentencije nas nastavnika engleskog?
вероватно жели да каже како је аутор приучени дизајнер, али неће да буде непристојан. али губи из вида да су ту била двојица аутора, и да је тај други, чија је реч била одлучујућа, архитекта. значи човек коме су визуелни изрази, цртање и обликовање површина, односи величина, мере и пропорције итд. професија. уз све то, тај човек је и највеће име наше савремене хералдике, и ауторитет у сваком смислу.

Pa nastavnik engleskog je i osnivač Alibabe. Zašto dovodiš u pitanje kompentencije nas nastavnika engleskog?
NE! Nisam ja rekao da nastavnik engleskog ne moze da bude dobar heraldicar.
па ваљда су за круну и њен изглед најпозванији саветници Круне. неће о томе ваљда да се пита неки водоинсталатер или бравар.
To je bio odgovor na ovo da ne moze o izgledu krune da odlucuje tamo neki bravar.
Ako moze nastavnik engleskog da nam crta grb, ne znam zasto ne bi mogao i tamo neki bravar. Ali posto je grb i deo vizuelnog identiteta drzave koji je danas jako bitan, u ceo taj posao bi po meni svakako trebalo ukljuciti ljude koji se time bave.

Svakako, jedan drugi bravar nam je zaprzio corbu...

али да ти скратим муке, нови изглед грба је данас свеприсутан и општеприхваћен пре свега зато што су израелски и британски стручњаци за PR проценили да то решење делује визуелно чистије, моћније, и далеко озбиљније, па су Вучићу препоручили да га користи у својим предизборним материјалима. па га СНС максимално форсира ево већ десет година, и то је сад зацементирано у јавној употреби. крај приче.
pa i nije bas sveprisutan... pogledaj licne karte, pasose, vozacke dozvole, svedocanstva, izvode, tablice, vojne oznake, ordenje, zastave prilikom poseta nasih zvanicnika po svetu...

Cak i u Narodnoj skupstini je stara stilizacija i dalje... 10 godina od usvajanja novog resenja

skupstina-srbije-Tanjug-Skupstina-Srbije.jpg

он је само цртао оно што му је, и како му је, Ацовић сугерисао. и урадио је одличан посао. мислим, обојица су. а Ацовићу не оспораваш стручност, надам се.
Pa ako se dobro secam, Grujic je tek nakon izrade nove stilizacije grba / zastave SRB 2014.godine unapredjen u stepen redovnog clana udruzenja heralda amatera... http://www.czipm.org/her-nvo.html

1634815499197.png

Za Acovica ne znam, ali on je verovatno samo savetodavno ucestvovao u izradi... Zvanicno stilizaciju grba Srbije koja je usvojena 2010.godine je crtao amaterski heraldicar. Ne kazem da je lose odrdio posao, ali eto dokumenti potvrdjuju da se radi o heraldicaru amateru.

Pa ako se dobro secam, Grujic je tek nakon izrade nove stilizacije grba / zastave SRB 2014.godine unapredjen u stepen redovnog clana udruzenja heralda amatera... http://www.czipm.org/her-nvo.html

Pogledajte prilog 1037851

Za Acovica ne znam, ali on je verovatno samo savetodavno ucestvovao u izradi... Zvanicno stilizaciju grba Srbije koja je usvojena 2010.godine je crtao amaterski heraldicar. Ne kazem da je lose odrdio posao, ali eto dokumenti potvrdjuju da se radi o heraldicaru amateru.
поуздано знам да је цео посао рађен под Ацовићевим будним оком, према његовим упутствима и саветима. и зато је све тако беспрекорно. што се тиче самог аутора, био он аматер или не, стилизација државног грба је мајсторско дело, неупоредиво боље од претходног решења. и то ће рећи свако ко се бар мало разуме у примењене уметности. нема сумње да многи завиде аутору због престижа који један такав ангажман носи, али треба ипак бити поштен (обуздати сујету) и похвалити оно што је вредно похвале.

NE! Nisam ja rekao da nastavnik engleskog ne moze da bude dobar heraldicar.

To je bio odgovor na ovo da ne moze o izgledu krune da odlucuje tamo neki bravar.
Ako moze nastavnik engleskog da nam crta grb, ne znam zasto ne bi mogao i tamo neki bravar. Ali posto je grb i deo vizuelnog identiteta drzave koji je danas jako bitan, u ceo taj posao bi po meni svakako trebalo ukljuciti ljude koji se time bave.

Svakako, jedan drugi bravar nam je zaprzio corbu...

pa i nije bas sveprisutan... pogledaj licne karte, pasose, vozacke dozvole, svedocanstva, izvode, tablice, vojne oznake, ordenje, zastave prilikom poseta nasih zvanicnika po svetu...

Cak i u Narodnoj skupstini je stara stilizacija i dalje... 10 godina od usvajanja novog resenja

skupstina-srbije-Tanjug-Skupstina-Srbije.jpg
засвирај па за појас задени. ти водиш изгубљени рат. али ако ти то представља неко задовољство, само настави. воз је давно прошао.

немам ја никакав проблем и да бравар црта грбове, али да црта онако како му Ацовић налаже, а не како он, бравар, сматра да треба.

поуздано знам да је цео посао рађен под Ацовићевим будним оком, према његовим упутствима и саветима. и зато је све тако беспрекорно. што се тиче самог аутора, био он аматер или не, стилизација државног грба је мајсторско дело, неупоредиво боље од претходног решења. и то ће рећи свако ко се бар мало разуме у примењене уметности. нема сумње да многи завиде аутору због престижа који један такав ангажман носи, али треба ипак бити поштен (обуздати сујету) и похвалити оно што је вредно похвале.
Pa ako je jedino bilo bitno da Acovic bude u komisiji (uz jos tri pravnika) onda je grb mogao stvarno da crta i taj bravar... No ajde neka bude da je do sujete, a ne principa. Od usvajanja tog resenja se poziva na struku, a ispostavilo se da je ta struka malko i amaterska.

Stilizacija iz 2010. je naravno bolja od one iz 2004. ali sad da je bas majstorsko delo...

Pa ako je jedino bilo bitno da Acovic bude u komisiji (uz jos tri pravnika) onda je grb mogao stvarno da crta i taj bravar... No ajde neka bude da je do sujete, a ne principa. Od usvajanja tog resenja se poziva na struku, a ispostavilo se da je ta struka malko i amaterska.

Stilizacija iz 2010. je naravno bolja od one iz 2004. ali sad da je bas majstorsko delo...
Ацовић свакако није аматер, он је један од ретких који има образовање (знање) и способност (умеће) да хералдици приступи са свих њених аспеката. велика је срећа што имамо једног Ацовића, и што га је наша средина (и политичка власт) препознала и прихватила као хералдички ауторитет.

ако говоримо о ликовној страни хералдике (као гране примењене уметности) неопходно је да хералдички уметник има дар за цртање/вајање. наравно, важно је и стручно образовање, али ако особа није даровита, тешко да може направити нешто вредно и трајно. добар пример је Давор Зовко, по мом мишљењу најврснији хералдичар са наших простора. он је такође филолог по образовању, али нико не може да спори његов изузетан таленат. погледај мало његове радове и сам просуди.

Ovo je mnogo bolja varijanta grba RS...

Pogledajte prilog 1037801
Па ја не видим да је ова круна нешто мања ако је то био главни аргумент против Грујићевог решења. Само је нижа јер јој је облик другачији.

Ни на Краља Петровој глави није мања.
R.4caea292cdd8ef31dc7247745f0d28cd

Озбиљан животни терет. :think:

другари, да се не бавимо више дизајнерским ситничавостима око облика и величине хералдичке круне на државном грбу. много важније и занимњивије питање је- где је креста? и шта је уопште креста на грбу српског владара? то се нико не пита, а не постоји целовито грбовно обележје без наглавља (да се тако изразим).

Poslednja izmena:
другари, да се не бавимо више дизајнерским ситничавостима око облика и величине хералдичке круне на државном грбу. много важније и занимњивије питање је- где је креста? и шта је уопште креста на грбу српског владара? то се нико не пита, а не постоји целовито грбовно обележје без наглавља (да се тако изразим).
То је право питање. :ok:

Možda da bude dvoglavi orao?
Orao-sa-tri-polozaja-krila.jpg

Back