Грб и застава Србије

Pitanje je sad koliko je odlican ukoliko ga i 10 godina nakon usvajanja narod ne prihvata ?!

Drugo, i Acovic i Grujic koji su radili na tom resenju su clanovi Krunskog saveta, pa verovatno otud i podmetanje ovolike krune. // Verovatno nijedna drzava na svetu, ukljucujuci i monarhije, nema ovoliku krunu na zastavi...

Naravno, neko je smislio da je to simbol suvereniteta, ali nisam siguran da to pije vodu jer je opstepoznato da je kruna simbol monarhije, a mi to nismo.

A i da jednog dana to postanemo, Karadjordjevici (grobari srpske i ujedinitelji hrvatske drzave) su poslednji koji taj presto zasluzuju. Ali to je druga tema ;)

Sve u svemu, imali smo priliku 2006. da dobijemo konacno odgovarajuce simbole, kao i himnu, ali eto, izabrali smo clanove Krunskog saveta da biraju simbole Republike (inicijativu za donosenje preporuke o upotrebi grba, zastave i himne 2004. pokrenuo tadasnji Predsednik NSRS Predrag Markovic, naravno i on clan Krunskog saveta).

Ako je vec moralo dodati krunu, onda je trebalo nesto slicno kao kod Madjara... Kruna Nemanjica...

Pogledajte prilog 1033968
Нема шта народ да прихвата, држава и њене институције га користе ево већ 10 година интезивно.
Ацовић и Грујић су хералдичари и јако добро су знали шта раде.У питању је хералдичка круна која је била на грбу још од Новаковића и то нису мењали сем што су је мало стилизовали.
Сада су елементи на грбу много боље осмишљени и уклопљени на штиту, па би се рекло да су Грујић и Ацовић бољи хералдичари од Крала и Новаковића, што је наравно нормално, све у своје време.
Круна и јесте симбол суверенитета, код нас је то одмах препознатљиво, јер земља и није монархија па да круна буде њен симбол, већ република.
Наравно да треба хералдичари да одлучују о изгледу грба, а не неки који ни не знају шта грб представља и како треба да изгледа.
Мађари су ставили конкретну круну, предмет, на свој грб. Нигде не пише да то мора тако.

Naravno, neko je smislio da je to simbol suvereniteta, ali nisam siguran da to pije vodu jer je opstepoznato da je kruna simbol monarhije, a mi to nismo.
Круна јесте прворазредни и ултимативни симбол суверенитета, и то није никаква флоскула. пре свега јер Круна сама по себи указује на чињеницу да изнад ње не постоји ниједан други ауторитет осим божанског. а то и јесте дефиниција суверености. једини симбол који би био неки републикански еквивалент круни је староримски fasces који је означавао imperium као неприкосновену власт магистрата у оквиру повереног им мандата. проблем са тим симболом је то што је “упрљан” фашизмом, јер не само да је дао име Мусолинијевом фашистичком покрету, него је био и симбол те идеологије. зато га ни Италијани нису узели кад им је после рата наметнута република. дакле, у случају Срба круна (на грбу) и Круна (у држави) немају неку алтернативу.

Круна јесте прворазредни и ултимативни симбол суверенитета, и то није никаква флоскула. пре свега јер Круна сама по себи указује на чињеницу да изнад ње не постоји ниједан други ауторитет осим божанског. а то и јесте дефиниција суверености. једини симбол који би био неки републикански еквивалент круни је староримски fasces који је означавао imperium као неприкосновену власт магистрата у оквиру повереног им мандата. проблем са тим симболом је то што је “упрљан” фашизмом, јер не само да је дао име Мусолинијевом фашистичком покрету, него је био и симбол те идеологије. зато га ни Италијани нису узели кад им је после рата наметнута република. дакле, у случају Срба круна (на грбу) и Круна (у држави) немају неку алтернативу.
Тако је. Круна је нешто што је изнад свега другог. Зато је симбол и суверенитета.

Грб Шведске.
IMG_20211014_130559.jpg

где ћеш већу круну.
https://sr.m.wikipedia.org/wiki/Круна_(хералдика)

Грб је исти, емблазон се мало разликује.
Настао је 2010 године и рад је хералдичара Љубодрага Грујића.
https://www.czipm.org/gruja_grb.html
Одличан посао је направио.
ја сам рекао своје мишљење овај орао из 2010 у односу на орла са грба Краљевине Србије и грба Републике Србије 2006-2010, више личи на папагаја не знам шта је фалило грбу (орлу) Краљевине Србије, наводно је орао био "германски" што је апсолутна небулоза!

шта ту представља орао?
ово је орао са грба династије Немањић, представља исто што и двоглави орао на грбу Србије данас две главе орла представљају световну и духовну власт и јединство народа, дакле, једна глава је светована власт, краљ или цар а друга је духовна, патријарх...

ово је орао са грба династије Немањић, представља исто што и двоглави орао на грбу Србије данас две главе орла представљају световну и духовну власт и јединство народа, дакле, једна глава је светована власт, краљ или цар а друга је духовна, патријарх...
не треба да ми тумачиш симболику двоглавог орла, него значење и функцију тог орла на застави.

ово је орао са грба династије Немањић
тачно. орао је део породичног (династичког) грба Немањића, а онда и њихових наследника на српском престолу, и оних који су полагали права на то наслеђе. зато те и питам кога представља на твојој застави?

тачно. орао је део породичног (династичког) грба Немањића, а онда и њихових наследника на српском престолу, и оних који су полагали права на то наслеђе. зато те и питам кога представља на твојој застави?
Представља на "мојој застави" као и на било којој другој на које је бели двоглави орао од Немањића до дан данас

ја сам рекао своје мишљење овај орао из 2010 у односу на орла са грба Краљевине Србије и грба Републике Србије 2006-2010, више личи на папагаја не знам шта је фалило грбу (орлу) Краљевине Србије, наводно је орао био "германски" што је апсолутна небулоза!
Наравно свако има право на своје мишљење. Мени рецимо делује много моћније од предходног, орао је већи и јаснији јер је боље распоређен на штиту баш као и оцила која боље попуњавају празнину око крста.У оном тексту имаш како је изгледао приказ орла на неким местима везаним за српску историју.
Тај орао је пре свега био несразмеран и зато га је Грујић дорадио.

Poslednja izmena:
представља и Немањиће и оно горе што сам навео у порукама...
кога представља, а шта симболише.
ако представља Немањиће, то је онда њихова застава. то значи да је они могу да користе. а ни ти ни ја нисмо Немањићи. значи да не можемо да је употребљавамо.

кога представља, а шта симболише.
ако представља Немањиће, то је онда њихова застава. то значи да је они могу да користе. а ни ти ни ја нисмо Немањићи. значи да не можемо да је употребљавамо.
hahahahahahaha

разумем да ти није јасно шта те питам. постоји нешто што се зове арморијално право. као што нпр. облигационо право регулише накнаду штете, тако и арморијално право регулише проблематику грбова. при чему није јасно да ли је то на застави (коју си горе поставио) уопште грб, јер нема штит. или је застава грбовни банер (онда штит није потребан), па би то значило да је поље штита пресечено црвено и плаво, а то је против хералдичког правила које не допушта емајл уз други емајл. дакле, много проблема у самом дизајну, и без уласка у проблем припадности.

разумем да ти није јасно шта те питам
јасно ми је по тој логици ниједна застава на свету не би смела да се користи а узгред речено ова се нигде и не користи али се може набавити, дакле у питању је историјска застава, колико је царских застава Руске царевине које представљају династију Романов, не смеју због тога да се користе, да грб (орао нема штит,)

Švedska je kraljevina pa je valjda logično da ima krunu na grbu... :D A i ja sam pomenuo najveću krunu na zastavi. Švedska nema grb na zastavi, pa samim tim ni krunu...

Sve u svemu grb Kraljevine Srbije je sada grb Republike Srbije i to je to...

Možda nije najlepši, možda je mogao da izgleda i bolje, možda je previše kitnjast sa previše detalja, ali je svakako naš... i dok god je važeći za mene barem je svetinja...

Nažalost jedan deo Srba i dalje pati za petokrakom.

Pitanje je da li su Nemanjici uopšte i imali grb.?!
A i ako su imali nešto nalik tome sigurno nije izgledao ovako.

Stilizacija orla koju sam i sam crtao i delio nema bas previše sličnosti sa realnim stanjem stvari. Mislim bilo bi lepo da je simbol Nemanjica izgledao tako, ali velika je verovatnoca da nije.

A još kad se tome doda da je "Nemanjicki" orao crvene boje, da smo pozajmili krst i ocila, krinove, postavlja se pitanje da li je sadasnji grb adekvatan.

Mada i da nije, ko bi sada to mogao da promeni. A i ne bi imalo smisla.

јасно ми је по тој логици ниједна застава на свету не би смела да се користи а узгред речено ова се нигде и не користи али се може набавити, дакле у питању је историјска застава, колико је царских застава Руске царевине које представљају династију Романов, не смеју због тога да се користе, да грб (орао нема штит,)
говорим то због орла. јер сам си рекао да двоглави орао означава владарски род Немањића, и то је тачно. зато те и питам- ако означава њих, како га онда можемо користити ми?

da smo pozajmili krst i ocila, krinove
око порекла грба са крстом и огњилима постоје разне претпоставке, али не знам како су позајмљени кринови?! од кога су позајмљени? нико нема монопол на ту хералдичку фигуру.

око порекла грба са крстом и огњилима постоје разне претпоставке, али не знам како су позајмљени кринови?! од кога су позајмљени? нико нема монопол на ту хералдичку фигуру.
Naravno, sve jasno, mozda "pozajmljeni" nije adekvatna rec, ali se ipak krinovi vise vezuju za Bosnu... cini mi se da su po toj osnovi i dodati na srpskom grbu...

Back