Грб и застава Србије

Ocigledno da ni ti nemas pojma, jer zivis u srednjem veku i ne bavis se heraldikom nego politikom, a za to si operisan osim kao botina.
ја се на Политици бавим политиком, а на Историји искључиво дисциплинама којима је овде место. једна од њих је и хералдика, која има своја начела, правила и законитости, за које ти ниси чуо.

Ocigledno da ni ti nemas pojma, jer zivis u srednjem veku i ne bavis se heraldikom nego politikom, a za to si operisan osim kao botina.

Није у хералдику се јако добро разуме међутим хералдика није постојала у источној Европи као на западу чак ни у Византији осим тих илирских грбова
и слично који су заправо били протохералдика.

Није у хералдику се јако добро разуме међутим хералдика није постојала у источној Европи као на западу чак ни у Византији осим тих илирских грбова
normalni ljudi se bave svojim poslom, koji je ovom liku da menja istoriju i ugradjuje je u srbiju, a cak ni to mu ne ide vec mora i da botuje....kao i svi strucnjaci negativne selekcije srbije....

normalni ljudi se bave svojim poslom, koji je ovom liku da menja istoriju i ugradjuje je u srbiju, a cak ni to mu ne ide vec mora i da botuje....

Не знам ја нисам на политици па не знам око чега се тамо качите. На историји је био јако добар и коцизан. Готово да нема ни једну глупост написану.

Пољаци су развили свој врло специфичан систем хералдике, а они су источноевропска нација. можда је зато боље рећи да православни народи, као баштиници ромејских политичких традиција, у средњем веку нису имали слуха за хералдику, која је поникла у крилу Западне Цркве.

Пољаци су развили свој врло специфичан систем хералдике, а они су источноевропска нација. можда је зато боље рећи да православни народи, као баштиници ромејских политичких традиција, у средњем веку нису имали слуха за хералдику, која је поникла у крилу Западне Цркве.

Добро Пољаци су само пореклом источно европски народ али своју политичку историју и традицију ипак баштинили на западноевропским стандардима.

грб увек представља неки ентитет, који постоји као (више или мање) самосталан или аутономан правни субјект. у том смислу универзитети, градске комуне, трговачка друштва, јединице локалне самоуправе итд. могу да имају своје грбове, јер су о оквиру својих надлежности имаоци аутономних права (не може нико да им се меша у њихове послове). војска (било у целости, било њене поједине формације) не би смела да има свој посебан грб, јер војска не ужива никакву самосталност, и нема аутономну вољу. војска је у целости подређена сувереној власти. то је хералдички резон. то што ћете наћи бројне примере који тај резон не следе (или не разумеју), то не значи да такве примере треба прихватити као образац или узор добре праксе.

војска не може да има свој грб, јер војска није свој господар. војска се заклиње Суверену, и носи ознаке којим изражава припадност и верност Суверену као свом врховном заповеднику.
Objasni to ovima u VS... 😁 http://www.vs.rs/sr_lat/o-vojsci/obelezja-i-oznake/grb-vojske-srbije

U svakom slučaju nije ni važno da l VS ima grb, amblem, logo, znak ili sta god drugo, već da je to nešto, loše odrađeno... 😉

Znam da se pominjao već milion puta, ali je l postoji još neko saznanje o zastavi Nemanjica sem one zastave u Skoplju...

Orao je bio crvene boje tu valjda nema dileme, ali pozadina je bela ili zlatna? 🙄 Ili je varijanta s belim orlom i crvenom pozadinom ipak najreprezentativniji simbol Nemanjica?! I je l su kljunovi i noge zlatni ili iste boje kao orao...?

FB_IMG_1614975701721.jpg

Znam da se pominjao već milion puta, ali je l postoji još neko saznanje o zastavi Nemanjica sem one zastave u Skoplju...

Orao je bio crvene boje tu valjda nema dileme, ali pozadina je bela ili zlatna? 🙄 Ili je varijanta s belim orlom i crvenom pozadinom ipak najreprezentativniji simbol Nemanjica?! I je l su kljunovi i noge zlatni ili iste boje kao orao...?

Pogledajte prilog 876168
Орао јесте црвен на застави изнад Скопља, али да ли је подлога бела или златна, питање је.
Angelino Dulcert 1339 Mallorci portulan.jpg

Пре бих рекао златна.

Poslednja izmena:
Меншчини бела, па да је с временом пожутела. Што би потврдио и онај штит с црвеним орлом на белој позадини на фресци, за коју сад никако не могу да се сетим у ком је манастиру
Богородица Љевишка, Призрен!
Bogorodica-Ljeviška-Prizren-GračanicaOnlajn.jpg

Да само на грбу Немњића је белоглави суп који су се недавно вратилиу Србију и боље да су га оставили таквим него што су направили грб са двоглавима родама као за серију "Вратиће се роде" а не војску Србије.

Back