Грб и застава Србије

Грб који сада имамо је модификован грб из 2010. Који је у ствари грб Краљевине Србије који је осмислио српски министар просвете, филолог и историчар Стојан Новаковић. Новаковићева идеја је била да грб обновљене српске краљевине треба да се заснива на грбу старе, средњовековне Србије, тиме успостављајући симболичку везу и континуитет између старе и нове краљевине.

Образложење за прераду је било да је круна на старом грбу одвојена од штита, па се тиме не подстиче јединство државе. Модификовани су и кљунови на орлу и оцила како би била у духу српске хералдике. Данас на заставама које људи носе можемо видети оба грба. Многи не знају за ту разлику.

Грб Републике Србије (2004-2010)

Coat_of_arms_of_Serbia_small_(2004_-_2010).svg.png

Данашњи грб Републике Србије (од 2010. године)

303px-Coat_of_arms_of_Serbia_small.svg.png

Значајна модификација је и перје, које је на старој верзији било преуситњено, због чега је на мањим форматима црна боја линија гушила белу боју крила. На новој верзији бела, односно сребрна, јасно доминира у сваком формату.

Kosovo-mapa-Srbija-Zastava.png

Данас на заставама које људи носе можемо видети оба грба. Многи не знају за ту разлику.

ZAKON O IZGLEDU I UPOTREBI GRBA, ZASTAVE I HIMNE REPUBLIKE SRBIJE​

("Sl. glasnik RS", br. 36/2009)
Član 17

Zastava Republike Srbije postoji i koristi se kao Državna zastava i kao Narodna zastava, sa razmerama 3:2 (dužina prema visini).

Многи не знају ни за ову разлику.

Грб који сада имамо је модификован грб из 2010. Који је у ствари грб Краљевине Србије који је осмислио српски министар просвете, филолог и историчар Стојан Новаковић. Новаковићева идеја је била да грб обновљене српске краљевине треба да се заснива на грбу старе, средњовековне Србије, тиме успостављајући симболичку везу и континуитет између старе и нове краљевине.

Образложење за прераду је било да је круна на старом грбу одвојена од штита, па се тиме не подстиче јединство државе. Модификовани су и кљунови на орлу и оцила како би била у духу српске хералдике. Данас на заставама које људи носе можемо видети оба грба. Многи не знају за ту разлику.

Грб Републике Србије (2004-2010)

Pogledajte prilog 886986

Данашњи грб Републике Србије (од 2010. године)

Pogledajte prilog 886984

U princpu najbolja bi bila kombinacija obe stilizacije... ;) Ali ono sto je zajednicko za oba resenja je nakaradna kruna...

Nije bas najsjajnije odradjeno, samo sam odradio koncept, ali to je neka varijanta koja se meni vise svidja... ;) Cini mi se da je na referendumu o drzavnim simbolima Srbije 1991. ovo bio predlog... Kruna Nemanjica mi se nakako mnogo vise uklapa od ove monarhisticke koja se trenutno nalazi na grbu...

1616748906972.png

20728790_1641896695874057_4174790921484672370_o.jpg

Ili varijanta B, bez krune :D

1616750824497.png

1616751070819.png

U princpu najbolja bi bila kombinacija obe stilizacije... ;) Ali ono sto je zajednicko za oba resenja je nakaradna kruna...

Nije bas najsjajnije odradjeno, samo sam odradio koncept, ali to je neka varijanta koja se meni vise svidja... ;) Cini mi se da je na referendumu o drzavnim simbolima Srbije 1991. ovo bio predlog... Kruna Nemanjica mi se nakako mnogo vise uklapa od ove monarhisticke koja se trenutno nalazi na grbu...

Pogledajte prilog 891138

Pogledajte prilog 891172

Ili varijanta B, bez krune :D

Pogledajte prilog 891170

Pogledajte prilog 891174
Meni se onaj prvi, u postu što sam izbacio više sviđa od ovog sadašnjem. Mogli su samo krunu da izravnjaju, zbog jedinstva države. I imao bi kontinuitet sa grbom Kraljevine Srbije. Menjanje državnih simbola je osetljivo. Ti danas oba grba možeš da vidiš na zastavama. Što mnogo glupo. Jesu slični ali nisu isti.

Није то круна Немањића него византијска стема са фресака. Једина позната сачувана круна Немањића (претпоставља се да је Стефана Дечанског) се чува цетињском манастиру или музеју нисам сигуран.

А лично мислим да то нема потребе јер ми немамо никакав државно-правни континуитет са Немањићком државом. Та веза са српским царством иде преко Српске Православне Цркве која је једина институција преко које имамо такав континуитет. А и у грбу је представљена белим орлом Немањића.

Наша модерна држава је рођена у Орашцу и њен творац је Карађорђе. Те сходно томе једина круна на грбу савремене Србије може бити само круна којом је крунисан Краљ Петар Карађорђевић. Што је Грујић и урадио дајући облик круни идентичан круни Краља Петра.

Poslednja izmena:
Није то круна Немањића него византијска стема са фресака. Једина позната сачувана круна Немањића (претпоставља се да је Стефана Дечанског) се чува цетињском манастиру или музеју нисам сигуран.

А лично мислим да то нема потребе јер ми немамо никакав државно-правни континуитет са Немањићком државом. Та веза са српским царством иде преко Српске Православне Цркве која је једина институција преко које имамо такав континуитет. А и у грбу је представљена белим орлом Немањића.

Наша модерна држава је рођена у Орашцу и њен творац је Карађорђе. Те сходно томе једина круна на грбу савремене Србије може бити само круна којом је крунисан Краљ Петар Карађорђевић. Што је Грујић и урадио дајући облик круни идентичан круни Краља Петра.
Ako nemamo kontinuitet s nemanjickom drzavom sta ce nam onda orao na sadašnjem grbu... U prvom i drugom srpskom ustanku nigde orlova... 🙄😉😎

Šta ce nam kraljevska kruna dinastije koja je uništila Srbiju kad smo Republika...

Ako nemamo kontinuitet s nemanjickom drzavom sta ce nam onda orao na sadašnjem grbu... U prvom i drugom srpskom ustanku nigde orlova... 🙄😉😎

Šta ce nam kraljevska kruna dinastije koja je uništila Srbiju kad smo Republika...
може како без политике? јер ако ја одговорим на ову провокацију, доћи ће до свађе, а свађи нема места на овој финој темилици.

Autor grba Kraljevine Srbije je Stojan Novakovic koji je mali stit tumacio kao grb nacije, a veliki stit kao grb drzavnosti. Dakle drzava i nacija zajedno. A kruna je simbol suvereniteta.

A kruna je simbol suvereniteta.
Meni to nema smisla... ;) je l to onda znaci da Grcka nije suverena? Nemacka, Francuska, Italija, Svajcarska... valjda se podrazumeva suverenitet drzave... ?!

U svakom slucaju, cini mi se da ne postoji drzava na svetu, ukljucujuci i sve monarhije, koja ima vecu krunu na zastavi od SRB.

Jos nisam cuo za nekog heraldicara u SRB koji nije clan tog Krunskog saveta ili da ima neke veze s crkvom... 2004. kada je doneta preporuka o koriscenju simbola i himne Kraljevine Srbije kao simbola Republike Srbije, predsednik NSRS je bio Predrag Markovic koji je i pokrenuo tu inicijativu... gle cuda i on clan Krunskog saveta... Grb uoblicavao arhitekta Acovic, clan krunskog saveta... 2009. usvojen zakon o drzavnim simbolima, novu stilizaciju odradio prof. engleskog jezika Ljubodrag Grujic, kako se sam potpisuje Heraldicar kraljevskog doma Karadjordjevica... i onda tako dobijemo kraljevsko-crkvenu himnu i simbole... ;) mada, iz himne je izbacen kralj... ali kruna na grbu ostade :)

Narod je na jedinom ikada odrzanom referendumu od drzavnim simbolima izglasao krst sa ocilima za grb i Mars na Drinu kao himnu... ali ko pita narod... ;)

Meni to nema smisla... ;) je l to onda znaci da Grcka nije suverena? Nemacka, Francuska, Italija, Svajcarska... valjda se podrazumeva suverenitet drzave... ?!

U svakom slucaju, cini mi se da ne postoji drzava na svetu, ukljucujuci i sve monarhije, koja ima vecu krunu na zastavi od SRB.

Jos nisam cuo za nekog heraldicara u SRB koji nije clan tog Krunskog saveta ili da ima neke veze s crkvom... 2004. kada je doneta preporuka o koriscenju simbola i himne Kraljevine Srbije kao simbola Republike Srbije, predsednik NSRS je bio Predrag Markovic koji je i pokrenuo tu inicijativu... gle cuda i on clan Krunskog saveta... Grb uoblicavao arhitekta Acovic, clan krunskog saveta... 2009. usvojen zakon o drzavnim simbolima, novu stilizaciju odradio prof. engleskog jezika Ljubodrag Grujic, kako se sam potpisuje Heraldicar kraljevskog doma Karadjordjevica... i onda tako dobijemo kraljevsko-crkvenu himnu i simbole... ;) mada, iz himne je izbacen kralj... ali kruna na grbu ostade :)

Narod je na jedinom ikada odrzanom referendumu od drzavnim simbolima izglasao krst sa ocilima za grb i Mars na Drinu kao himnu... ali ko pita narod... ;)
"Јер народ, због простоте (доброћудности) или лажне пропаганде не може лако да разликује пријатеље од непријатеља, или добро од зла."

Ово јесте цитат али да се не би користио argumentum ad hominem нека буде да и ја мислим тако.

Како може српски народ који је за 45 година од српског патриотизма видео само један филм "Марш на Дрину" и у грбу Србије само 4 оцила (без крста) да изабере на референдуму било шта друго до тога?

На том истом референдуму гласало се за заставу са петокраком.

Ево тих симбола:
197px-Proposed_coat_of_arms_of_Serbia_%281991%29.svg.png

320px-Flag_of_Serbia_%281947%E2%80%931992%29.svg.png

Химна: Марш на Дрину
Бомбе деведесетих.

Како може српски народ који је за 45 година од српског патриотизма видео само један филм "Марш на Дрину" и у грбу Србије само 4 оцила (без крста) да изабере на референдуму било шта друго до тога?

Pa nije taj narod s Marsa dosao... svasta nesto ih je podsecalo ko su i sta su tokom tih 45 godina... ali eto, hteli su da budu nesto sto nisu... ;)
Hrvati i Slovenci su isto bili u toj YU, pa su uvek znali sta je njihovo, ko su i sta su...

1617025327882.png

1617025560926.png

1617025639478.png

Nikada mi nece biti jasno kako je moguce je jedan narod koji je pritom bio i vecinski u toj YU, dobrovoljno pristao na unistavanje svoje otadzbine zarad nekog jugoslovenstva, bratstva i ostalih utopija...

1617025066492.png

U drugoj YU se odrekli ne samo simbola, vec i vere, tradicije, istorije, predaka... ali to je vec neka druga prica... ;) Mozda bi sve bilo drugacije da su umesto Karadjordjevica o(p)stali Obrenovici, ali ko zna, mozda bi bilo i gore... U to ime, jedan obrenovicki grb... ;)

1617024326024.png

Prilozi

• 1617025453194.png
    1617025453194.png
    110 KB · Pregleda: 5
Nikada mi nece biti jasno kako je moguce je jedan narod koji je pritom bio i vecinski u toj YU, dobrovoljno pristao na unistavanje svoje otadzbine zarad nekog jugoslovenstva, bratstva i ostalih utopija...
није се нико ничега одрицао, веровало се да су Срби сви који говоре српски (без обзира на веру), и да је најприроднија ствар, и прворазредни циљ, да се један исти народ уједини у једну нацију (државу). касније се испоставило да су верске разлике и поделе претежније од заједничког језика. образац по коме су уједињени Немци или Арбанаси, код нас није успео.

Pa nije taj narod s Marsa dosao... svasta nesto ih je podsecalo ko su i sta su tokom tih 45 godina... ali eto, hteli su da budu nesto sto nisu... ;)
Hrvati i Slovenci su isto bili u toj YU, pa su uvek znali sta je njihovo, ko su i sta su...
Није нешто што нису, већ оно што јесу. Срби се су широк појам, нису регионална одредница зато им је било тешко да се одреде као нација. Те ни око самог имена нације или државе нису много обраћали пажњу. Константин Бодин се прогласио за бугарског цара из разлога што је Самуилово царство било архетипска представа југословенског балканског царства. Душан за Цара Срба и Грка (ни ту није било унутаретничких подела). Доситеј је наш језик и народ називао славено-сербски. Краљ Александар је заговарао идеју интегралног (бесквасног :lol:) Југословенства. Тито је заговарао Братство и јединство, али нас оивичио унутаретничким оборима и направио семе раздора.

Оно што ми заправо јесмо јесте Славофони Балкан или само Балкан. Наш национализам није регионалног типа, већ у њему преовладава месијански империјални моменат попут Хабзбурга или Романова или Стаљина.

За нас су Србин, Југословен, Балканац синоними. За друге регионалне идентите нису. А ко неће брата за брата, добије туђина за господара. Румуни, Бугари и Грци су имали немачке династије. Албанци су били италијански протекторат. Хрвати суштинску независност никада нису имали. Бошњаци су на фармакотерапији Високог представника.

За разлику од осталих балканских народа Срби са изразито едипалним карактером не желе аутономију већ суштинску независност. Међутим наш главни недостатак је управо мањак демократских капацитета, пандурофилија итд. Али ни страни господар према нама није био ништа праведнији. Ни према другим балканским народима осим оних који су се саживели са својом инфериорношћу и стокхолмским синдромом па су пристајали на аутономију докле год могу да живе на рачун припадника ниже класе свог сопственог народа.

И овим долазимо до приче симбола где је метафизички Новаковић доживео крст са четири оцила као национални (мањи) симбол, а белог орла као државни (империјални). Он је чак имао другачији (комплетнији) предлог грба Србије од постојећег:
Slika_2.jpg

Срби, Рашани, Трибали... све су то синоними.

Back