Грб и застава Србије

Wiki_Šumadija_V_Karađorđev_konak_307.jpg

BALKANSKA-ANTANTA-stara-emajl-Kraljevina-vidi-opis_slika_O_82782613.jpg

Шта би ово могло бити? Наводно је у питању значка Балканског пакта. Пакт су 1934. године потписале Југославија, Грчка, Румунија и Турска. Симболи свих ових држава могу се лако препознати на значки. Међутим, откуд пропети лав (симбол Бугарске) на значки, ако је Балкански пакт у питању? Бугарска није била чланица овог пакта?

Мислим да је Грчка представљена крстом у средини (због плаве бордуре), а лав је онда Бугарска јер без обзира што нису потписали, лого осликава жељу потписника да и Бугарска буде део балканског савеза. Као што су владари стављали раније у своје грбове и грбове земаља на које су имали претензије. Неко моје виђење ствари.

Паде ми на памет колико би било лепо да Република Српска усвоји грб Влатка Вуковића за своје званично обележје са следећим тумачењем:

Пет кула представљају пет историјских регија на којима почива Република Српска: Усора, Соли, Подриње, Босна и Херцеговина.
Грб је одраз оданости Републике Српске косовском миту.

409px-%D0%93%D1%80%D0%B1_%D0%92%D1%83%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%9B%D0%B0.png

Паде ми на памет колико би било лепо да Република Српска усвоји грб Влатка Вуковића за своје званично обележје са следећим тумачењем:

Пет кула представљају пет историјских регија на којима почива Република Српска: Усора, Соли, Подриње, Босна и Херцеговина.

Pored Hercegovine bolje 4 veće regije unutar Bosne: Krajina, Posavina, Semberija i Podrinje (Romanija i istočna Bosna)

Super ideja, samo ti fali da se još uklope Donji Kraji :D

449px-Pecat_kralja_Tvrtka_I.jpg

Ишао за викенд у Музеј Војводине у НС, па сам усликао неке грбове који се тешко налазе на нету у високој резолуцији.
Грб Карловачке митрополије с митрополитских кочија и грб Арсенија Чарнојевића са његовог портрета

Prilozi

• 20210214_125945.jpg
    20210214_125945.jpg
    123,8 KB · Pregleda: 31
  • 20210214_130208.jpg
    20210214_130208.jpg
    137,8 KB · Pregleda: 29
На грбу Карађорђевића наизменично су били приказани грбови различитих "земаља" који су вероватно означавали правац ширења Србије на десном барјаку. Па је тако на првој слици десни барјак без обележја, на другој је приказана Босна претпостављам, на трећој Маћедонија. И имао сам на негде сачувано грб где је на десном барјаку грб Дарданије, али не могу сад да нађем. Ако неко има, замолио бих да окачи. :pivce:

Prilozi

• kneževski dom karađorđevića.jpg
    kneževski dom karađorđevića.jpg
    216,3 KB · Pregleda: 16
  • kneževski dom karađorđevića.png
    kneževski dom karađorđevića.png
    349,4 KB · Pregleda: 20
  • kraljevski dom karađorđevića.jpg
    kraljevski dom karađorđevića.jpg
    290,1 KB · Pregleda: 19

Back