lima
Aktivan član
- Poruka
- 1.630
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.

Ovo si izvanredno odradio. Takođe se ovđe lijepo vidi nakaradni pogled na heraldiku u Bosni, đe se umjesti heraldičkih šarži koristi nacionalna simolika. Ali ovo rješenje bi zaista zadovoljilo sve prohtijeve potpuno. Natročito mi se sviđela zastava.
Делим исто мишљење, а limi још једном све похвале за ентузијазам, јер овај његов и Вучићевићев орао стварно изгледа одлично!![]()
Хвала, ја сам се до сада трудио да реконструишем оригиналне емблазоне, а ево сада и једног, мојих руку дела!
Савремена изведба средњовековног српског грба!
Pogledajte prilog 327422
Одакле је ово реконструисано? Мало ми је чудно да су крила овако високо изнад глава. А иначе много се допада како изгледа!![]()
Radovi su fantastični. Bravo močadi.
Možda da osvježim sjećenje da da napomenem. prije XIII vijeka orao se crtao jednako sokolu, glave uzdignute pod polovinom pravog ugla i zatvorenog kljuna. Poslije XIII vijeka, da bi se razulikovale šarže orla i sokola, orao sa crta sa nakostriješenim perima na glavi i vratu, glava se spušta tako da je pogled usmjeren pravo na desno ili na lijevo a kljun orlu je redovno otvoren isplaženog jezika. Sokolu je i dalje kljun zatvoren a pera nijesu nakostriješena. Naravno to nije obavezujuće ali je tako uobičajeno kako bi se šarže lakše identifikovale berz konsultovanja blazona. Naravno gornjim radovima ništo ne fali, naprotiv izvanredno su urađeni sa poštovanjem heraldičkih običaja. E sad koliko će pera đe biti prikazano i na kakav način, hoće li biti izuvuijana ili strijelasta ili prikazana na bilo koji drugi način to je stvar umjetnika, kome se daje sva umjetnička sloboda.
Формице, је ли дозвољено у хералдици да орао нема зенице? Птање се односи на емблазон црногорског орла.

Господине Вучићевићу свака част на изузетним радовима и на несебичном доприносу теми, али овај вам емблазон више личи на слепог миша(БетменХвала, ја сам се до сада трудио да реконструишем оригиналне емблазоне, а ево сада и једног, мојих руку дела!
Савремена изведба средњовековног српског грба!
Pogledajte prilog 327422
) овако умањен него на орла, нешто као онај орао на албанској застави, сав очерупан.Поз.Нисте ме разумели, не ради се о реконструкцији, већ о мојој представи. Крила јесу високо, баш као код правог орла.
Pogledajte prilog 327441
Mala Jugoslavija![]()
Свиђа ми се облик штита. Што се тиче грба, за БиХ би сасвим солидан био мали грб Краљевине Југославије, онај са једном звездом у месецу. Само им плаву боју заменити зеленом и сви задовољни. Иначе, кад је БиХ у питању, ту се увек полази од претпоставке са грбови припадају народима, а реално хералдички гледано, овде су грбови Србије и Хрватске и један у том смислу неидентификован.
У претходном примеру допала ми се застава коју си предложио.![]()
Evo još jedne verzije za grb BiH
![]()
Mala Jugoslavija![]()
Предлог је одличан, али ми је бескрајно смешно то што Бошњаци сматрају један од најчешћих хералдичких симбола, симбол краљевског достојанства, националним. Да не причам о томе што Хрвати мисле да је шаховница знак црвене и беле Хрватске, а Срби да су четири "с" исконски симбол српства. Чак ту најлошије мишљење имам о нашима, пошто донекле разумем народа без историје модерне државности и њихово разумевање хералдике, али ми би требало да имамо неко основно познавање.
Предлог је одличан, али ми је бескрајно смешно то што Бошњаци сматрају један од најчешћих хералдичких симбола, симбол краљевског достојанства, националним. Да не причам о томе што Хрвати мисле да је шаховница знак црвене и беле Хрватске, а Срби да су четири "с" исконски симбол српства. Чак ту најлошије мишљење имам о нашима, пошто донекле разумем народа без историје модерне државности и њихово разумевање хералдике, али ми би требало да имамо неко основно познавање.
https://www.dropbox.com/s/ic5tsctg7earurh/Grb%20Vukasina.gif
Ево вам опис Вукашиновог грба па покушајте га нацртати на основу тог описа.

Lima je zaista uradio izvrsnu sliku, a složio bih se sa vama. Nakaradno shvatanje heraldike proizvodi ovakvo shvatanje heraldike. Zaista radi se o grbovima Srbije i Hrvatske i potpuno novom grbu nepoznatog armigera. I tačno je gospodin Lima nije niđe pogfriješio, pogriješili su donosoioci zakona u Bosni koji se nijesu potrudili pročitati ni slova o onome što grb znači.
Po opisu dobije se ovo
sad orao u središtu da li je manji ili veći ne znam
А да ли су слова ћирилице В или латинице Б и да ли су сва окренута на исту страну? Има на оном првом линку цела књига и цела историја свих владара и знамења који су владали у оно време на оним просторима, штета што више не могу преводити са латинског на француски. Тамо је грб као и код Орбина а зашто га овде описао мало друкчије то само он и његов наручиоц знају?.На насловној страни има његово право име и титула и име и титула наручиоца.
А да ли су слова ћирилице В или латинице Б и да ли су сва окренута на исту страну? Има на оном првом линку цела књига и цела историја свих владара и знамења који су владали у оно време на оним просторима, штета што више не могу преводити са латинског на француски. Тамо је грб као и код Орбина а зашто га овде описао мало друкчије то само он и његов наручиоц знају?.На насловној страни има његово право име и титула и име и титула наручиоца.
Знам да смо о овоме доста причали, али ја сам ипак при ставу да неко није разумео огњила. Да су на исту страну могла би бити слова, али обрнута слова нигде нисам виђао. Пример је слово И, које када се обрне постаје латинично н. Слова су написана у једном смеру и само тако имају значење. Вукашинов грб, ако је заиста био такав, састојао се од огњила и једноглавог орла са круном. А ја ипак мислим да је прави грб имао, и на челенци и на штиту главу, а Формица боље зна шта у хералдици представља људска глава.
Evo jasnije slike očuvanijeg primjerka; izvinjavam se što je ranije nisam stigao dostaviti:
![]()
Јесмо доста али још увек нисмо решили све енигме око грба. Ова књига од ДиКанже има доста преписаних података од Орбинија и других грчких и турских историчара, тако да није све веродостојно . Оно што је интересантно и веродостојно је нумизматика римске царевине и кратки описи свих владара на том простору. Штета што је на латинском зато не могу постављати док не преведем неке ствари на енглески. Иначе он овде описује грб друкчије, а слова у хералдици могу бити окренута на било коју страну и правац уз објашњење.