vujadin
Poznat
- Poruka
- 9.689
Детаљ (грб) са повеље о додели Таковског крста, 1865. (Народни музеј, Ваљево)
Да ли су Срби били паметнији или су боље познавали свој грб? Овде су правилно приказали шарже.
Poslednja izmena od moderatora:
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Детаљ (грб) са повеље о додели Таковског крста, 1865. (Народни музеј, Ваљево)
Ne pratiš temu od početka... Nema jedna već dvije zastave, jedna je zelena sa krtom na sredini, druga šarena. NAjvjerovatnije su satnijske ili litijske zastave... Ili je to bila raspraa u drugoj temi. Otprilike ta jedna izgleda ovako (lik sa foruma odradio u PSu na osnovu detaljnog opisa):У белешкама Милоша Ћирића пронађох податак о још једној хиландарској застави из 1347. године, а која по свом опису одговара изгледу данашње српске народне заставе, само што је троугласта уместо правоугаона. Наравно, застава се, као и оне остале које се на Атосу чувају, приписује цару Душану, да их је он манастиру оставио... али то може и не мора да буде тачно.
Како било, једна таква застава се вероватно и данас налази на Хиландару, па није било одвише тај податак споменути и овде, али исто тако и скренути пажњу на ауторову констатацију, да то не значи да је распоред боја у српској застави тада установљен, што он са пуним правом констатује.
Ne pratiš temu od početka... Nema jedna već dvije zastave, jedna je zelena sa krtom na sredini, druga šarena. NAjvjerovatnije su satnijske ili litijske zastave... Ili je to bila raspraa u drugoj temi. Otprilike ta jedna izgleda ovako (lik sa foruma odradio u PSu na osnovu detaljnog opisa):
![]()
Поред ова два грба, у истом грбовнику налазе се још два занимљива грба, а то су грб господара Рудника у Србији (der herre von dem rudenig in servie) и грб Новог Брда у Србији(der grove vo dem nuwenberge in servie):
![]()
Осим тога што оба ова грба подсећају на изглед грба Рашке, занимљиво је да се као грб Рашке у великом грбу Венеције јавља једна веома слична верзија овог првог грба, на златном три црне потковице (or three horseshoes sable).

Dok ne nađemo novčić ili autentičan grb iz tog vremena, ovo je sve rekla - kazala i ko zna čiji grb...

Наравно, ми овде у оба случаја говоримо о фиктивним грбовима, све док се не докаже супротно. Ако се то није видело из претходно написаног, без сумње сви смо мислили тако.![]()
Грб Кнежевине Србије,
са корица фотоалбума српских официра кнезу Милану за његов 18. рођендан, 1872. године
http://www.dodaj.rs/f/1e/t/JwbGfkl/---1-----.png
Грујић је Његов Херолд и проследио је све Грујићу, мени није ни одговорио, Грујић ми је то саопштио и тако се завршило са неколико разменутих писама.Интересује ме, шта је Престолонаследник рекао?
Херолд краљевског дома Карађорђевића је господин Драгољуб Ацовић, он је и председник крунског савета.
Ја сам био сигуран да је Ацовић хералд краљевског дома Карађорђевића уз то што је и председник крунског савета."...Ђакона Ненада М. Јовановића (Хералд Кнежевске Лозе Српскога Краљевскога Дома Карађорђевића, Хералдичар Одбора за Хералдичке и Генеалошке Студије Центра за Истраживање Православнога Монархизма, Хералдички Консултант Aliança Internacional Monárquica Portuguesa, Придружени Члан The International Association of Amateur Heralds...),...инж. Срећка Никитовића (Хералдички уметник Кнежевске Лозе Српскога Краљевскога Дома Карађорђевића, Хералдички уметник Одбора за хералдичке и генеалошке студије Центра за истраживање Православнога Монархизма...) и проф. Љубодрага Љ. Грујића (Хералдички уметник Одбора за хералдичке и генеалошке студије Центра за истраживање Православнога Монархизма, Члан The International Association of Amateur Heralds)..."
извор: http://www.czipm.org/predlog-valjevo.html
Ја сам био сигуран да је Ацовић хералд краљевског дома Карађорђевића уз то што је и председник крунског савета.
Видим да је господин Јовановић хералд кнежевске лозе Карађорђевића и то се и каже у овој везици горе:"Ваља истаћи да поменути Одбор делује под Високим Покровитељством Његовога Краљевскога Височанства Кнеза Александра Павловога Карађорђевића....................."
Господа Грујић и Никитовић су хералдички уметници, они изображују, цртају грбове.