Грб и застава Србије

@Bastiani Ево неосенчена верзија:

g4i.png

g2av.jpg

Пронађох један чланак о грбу Србије из децембра 1991. године.

Објављен у првом броју часописа Нове идеје на 53. и 54. страни.

Коначно сам добио одговор од Престолонаследника и мислим да ће се нешто покренути.

Smith-1.jpg

Flags Through the Ages and Across the World
Whitney Smith
McGraw-Hill Book Company, New York, 1975
[An abridged edition was published in 1980 as Flags and Arms Across the World]

[Flags Through the Ages and Across the World, McGraw-Hill, 1975] shows a flag identified only as "medieval Russian" that shows a cross with four crescents and four stars also (p. 174).

romania4-1.gif

Дорадио сам заставу јер књигу немам, а сличица је мала, ево и слике заставе у већој величини:

http://www.dodaj.rs/f/2J/11X/4b9Nv0xM/flags-through-the-ages-a.png

Слику заставе нашао у овом тексту:

извор: http://balkanpazar.org/Rome and Romania, Roman Emperors, Byzantine Emperors, etc.htm

http://spacezilotes.wordpress.com/2010/08/30/rome-and-romania-27-bc-1453-ad-dialekcis-ιθ/

Prilozi

• Smith.jpg
    Smith.jpg
    79,7 KB · Pregleda: 2
Poslednja izmena:
Нашао сам раније, још једну занимљиву заставу, писало је испод заставе "Ottoman empire flag", ево слике, али не могу да се сетим где...

...одрадио сам је већу, да би видели како је изгледала. Ако се сетим, где сам нашао слику заставе поставићу.

Кнежевина Србија, Краљевина Србија, Краљевина СХС/Југославија (Драгомир Ацовић):

D1WpB3b.jpg

Грб Кнежевског дома Обреновића и грб Краљевског дома Карађорђевића (Д.Ацовић):

azQTDYf.jpg

А ево и у већем формату кнежевског и краљевског грба Карађорђевића (Д.Ацовић):

1.jpg

2.jpg

Братац, хвала за ове цртеже, све на једном месту! :pivce:

Застава императора Константинопоља, коришћена према опису у XIV столећу, по најстаријој познатој књизи из заставословља "Libro del Conosçimiento de todos los rregnos et tierras et señorios que son por el mundo, et las señas et armas que han" (енг. The Book of Knowledge of All Kingdoms) издатој 1350.године.

El libro del conoscimiento de todos los reinos = The book of knowledge of all kingdoms (1999)
Author: Marino, Nancy F., 1951-
Subject: Voyages and travels; Flags
Publisher: Tempe : Arizona Center for Medieval and Renaissance Studies
Language: English

Poslednja izmena od moderatora:
@Гусар Молим и други пут. :)

@Лекизан http://www.heraldikasrbija.com/sr-9/

Тешко је данас рећи кад је будући краљ Петар Први, син кнеза Александра, почео да размишља о краљевском грбу и кад је усвојио породичну девизу “Прва ми је нада у Бога”.

Иначе, гдин Драгомир Ацовић је једини наш хералдичар који се узео тешког посла представљања највећег дела грбова Србије и њених династа, али огромна замерка остаје за грб Кнежевине Србије. Не знам из којих разлога је грб представљен на шпанском уместо на француском штиту као што је оригинал. Уз то, ловоров и храстов венац заклања штит, што је неправилно.

Није змај, него лав. :)

- У прво време на једној од тих застава се налази пропети лав, а на другој рањена вепрова глава – каже Ацовић. – Тај пропети лав се може тумачити као израз ране државне претензије на јужну Србију, односно данашњу Македонију чији је то апокрифни грб. Али, врло брзо, лав се замењује другим. То је пропети дворепи лав који држи копље. Повезује се с појмом старе Србије, односно Косова и Метохије, Дарданије. И тај дардански лав и рањена вепрова глава сад више нису на једнобојним заставама, већ на српским тробојкама. У последњој варијанти су ти мотиви изостали, остале су само тробојке.

Da kruna Jugoslavije je kraljevska kruna Srbije, drugih kruna nije ni bilo, Crna Gora se ne računa.

Zanimljivo... Pitanje je zapravo sta to sve diplomatski znaci. Taj prelazak krune iz Kraljevine Srbije u Jugoslaviju koja ima mnogo sire teritorije. Posto je Kraljevina Srbija fakticki ugasena kao entitet i njeni gradovi kao banovine su usli u sastav Jugoslavije pitanje je da li su na ovom grbu imali u vidu konkretno krunu Srbije ili Jugoslavije. Mada mislim da je kruna Srbije kao u vidu nekog nasledstva drzave. Mada se od Jugoslavije konkretno niko nije odrekao, kao sto smo videli na onoj temi...

Cak i prestolonaslednik pored sveg nudkanja i prostiranja tepiha se nije odrekao titule Jugoslavije.

Zanimljivo... Pitanje je zapravo sta to sve diplomatski znaci. Taj prelazak krune iz Kraljevine Srbije u Jugoslaviju koja ima mnogo sire teritorije. Posto je Kraljevina Srbija fakticki ugasena kao entitet i njeni gradovi kao banovine su usli u sastav Jugoslavije pitanje je da li su na ovom grbu imali u vidu konkretno krunu Srbije ili Jugoslavije. Mada mislim da je kruna Srbije kao u vidu nekog nasledstva drzave. Mada se od Jugoslavije konkretno niko nije odrekao, kao sto smo videli na onoj temi...

Cak i prestolonaslednik pored sveg nudkanja i prostiranja tepiha se nije odrekao titule Jugoslavije.
Па круну Србије јер је и Југославија имала круну Србије. Мислим да глобално више много тога нема ни значења ни важности као некада.

Избегавам ову дискусију пошто ми се чини да вас не разумем најбоље, али морам да те питам, зашто мислиш да круна на грбу мора да буде нека конкретна круна? Зашто мислиш да то просто није симбол државности једне земље која је при том и монархија, као што и јесте у случају Краљевије Југославије?

Znaci dve krune na grbu su kruna knezevska i Kraljevstva Srbije? Ne Jugoslavije jel tako?
Ниједна круна у грбу ми не личи на хералдичку кнежевску круну.
Док је била краљевина Србија и круна је била србска, после 1918 круна је југословенска.

Samoproglašena država SHS (a meni se čini da je ipak bila Jugoslavija) se ujedinjuje sa Kralejvinom Srbijom (u koju spadaju Kraljevina Srbija, Kralejvina Crna Gora i Vojvodina) u novu državu Kraljevinu SHS pod krunom Karađorđevća. Oni automatski positaju kraljevska kuća nove države, jer su tajkav dokument donijele skupštine tih zemalja. Naravno da se neće odreći titule kraljeva Jugoslavije, a mislim i da ne mogu, pri čemu su i daklje kraljevi Srbije.

Избегавам ову дискусију пошто ми се чини да вас не разумем најбоље, али морам да те питам, зашто мислиш да круна на грбу мора да буде нека конкретна круна? Зашто мислиш да то просто није симбол државности једне земље која је при том и монархија, као што и јесте у случају Краљевије Југославије?

zato što je prikazana baš kruna Srbije, ne harldička kruna opšteg izgleda.

Док је била краљевина Србија и круна је била србска, после 1918 круна је југословенска.

Upravo tako.

Poslednja izmena:

Склонији сам да протумачим да Краљевина Југославија уопште није имала круну. Краљеви се нису крунисали, нити су икад круну ставили на главу у службеној прилици.

Што Формица с правом каже да је круна из грба Краљевине уствари приказ круне Србије, то пре видим као дизајнерски уступак српској државној традицији него као нешто што има суштински значај.

Склонији сам да протумачим да Краљевина Југославија уопште није имала круну. Краљеви се нису крунисали, нити су икад круну ставили на главу у службеној прилици.

Што Формица с правом каже да је круна из грба Краљевине уствари приказ круне Србије, то пре видим као дизајнерски уступак српској државној традицији него као нешто што има суштински значај.

Па избегавало се и онда због братсва и јединства са Хрватима али су ипак извршили оно зашто су и одгајани.

This is what is written above the coat of arms:
(These are the arms of the Emperor of Turkey.)

45-431737.jpg

And this is written under the coat of arms:
(Emperor of Troy, Macedonia, Greece, Great and Smaller Asia,
'Boyemund', Capadocia, Armenia Great and Smaller Walachia.)

--------
Ali vise nego ocigledno stoji 4 s...grb Srba..

Back