Грб и застава Србије

Вероватно је подведена под Walachia.

Који грб представља Македонију?

То је из Грбовника Јоакима Винтага, XVI век. Тумачење текста из картуше је дато овде. А са исте странице је и друга слика. Иначе, у Винтаговом манускрипту има доста грбова са наших простора, али он сам обилује грешкама, чак и када су у питању неки познатији грбови, тако да са те стране се не може очекивати никаква поузданост. :)

Ne znas Engleski? Pa pise ti..Macedonia (lav - crveno zuta varijanta)
Srbija ima slican grb za vreme 1 srpskog ustanka ako se ne varam a ovo je iz 1737
Dakle nije slucajnost..
питао сам те који грб представља Македонију на горњој композицији.
То је из Грбовника Јоакима Винтага, XVI век. Тумачење текста из картуше је дато овде. А са исте странице је и друга слика. Иначе, у Винтаговом манускрипту има доста грбова са наших простора, али он сам обилује грешкама, чак и када су у питању неки познатији грбови, тако да са те стране се не може очекивати никаква поузданост. :)
Хвала.

Poslednja izmena od moderatora:
Вероватно је подведена под Walachia.

Који грб представља Македонију?

U predzadnjem redu treći s lijeva na zlatnom štitu crveni lav rampant. samo je ovđe pobrkano jer je rađeno po stematografiji.

Da tačno tako.

Poslednja izmena:
Да, Формице. Али то је грб из другог поста, ја питам за овај грб "Императора Турске":

45-431737.jpg

Који грб овде представља Македонију, то сам хтео да питам Санданског, али је он један провокатор па зато онако пита: Ne znas Engleski?.

Који грб овде представља Македонију, то сам хтео да питам Санданског, али је он један провокатор па зато онако пита: Ne znas Engleski?.
Да не помињемо да је више потписа него што има грбова у тој композицији.

Да, Формице. Али то је грб из другог поста, ја питам за овај грб "Императора Турске":

45-431737.jpg

:hahaha: Не пали се...

45-431737.jpg

Auh ja sam pobrkao. Na ovom grbu nema grba Makedonije, podpis na kartušu ne odgorava slici. Ti su grbovnici oprilično nepouzdani što veli Rojalista i moraju se detaljno ispitati kako bi se shvatilo u čemu griješe njihovi tvorci. Ipak su za njih balkanske zemlje veća tajna od Novog svijeta.

Да не помињемо да је више потписа него што има грбова у тој композицији.

Da upravo tako, čak mi djeluje da slika i potpis nemaju nikakve veze.

Poslednja izmena:
На овом грбу Србије је изгледа приказано како вепар бљује стреле, уместо да га стрела пробада.
А па да, већ је испричано доста о томе да је тај грб доста мутан. На крају је усвојен као "глава вепра којем је стрела пробола око", мада се често помиње и да је "глава вепра прободена стрелом", дакле око се не помиње. Такође, на ранијим приказима, реч је о глави вепра који је прободен стрелом кроз уста, а то је подстакло и претпоставку да је реч о погрешно протумаченом грбу (Балшића?) који представља главу курјака (а не вепра), а да се језик курјака протумачен као стрела.

Овај приказ је доста занимљив, могу да замислим да је такође резултат забуне. Неко је цртачу рекао "глава вепра са стрелом у устима", а овај се није сетио да стрела треба да је окренута према унутра.

Детаљ (грб) са повеље о додели Таковског крста, 1865. (Народни музеј, Ваљево)

Јасно су приказана као старославенска слова С, али ни ондашња ни касније елите не могу ништа у том погледу јер је службено описано као оцила или огњила.

Poslednja izmena od moderatora:
Да ли неко зна какво је хералдичко значење два прстена на двоглавом орлу Немањића, једног око вратова, и другог око репа? Негде сам давно био прочитао нешто о томе, али сада не могу да се сетим где и шта.

mcg4.jpg

На овом приказу се јасно види прстен.

391224_273511259353096_1128238424_n.jpg

Да ли неко зна какво је хералдичко значење два прстена на двоглавом орлу Немањића, једног око вратова, и другог око репа? Негде сам давно био прочитао нешто о томе, али сада не могу да се сетим где и шта.

mcg4.jpg

На овом приказу се јасно види прстен.

391224_273511259353096_1128238424_n.jpg

Najprije mislim da su dekorativne prirode, zatim ne znam što bi mogao značiti prsten oko repa i vrata osim kao ukrasni element, ali oko vrata možda predstavlja bjeloglavog supa jer on ima "ogrlicu" od perja zapravo glavu bez perja.

Najprije mislim da su dekorativne prirode, zatim ne znam što bi mogao značiti prsten oko repa i vrata osim kao ukrasni element, ali oko vrata možda predstavlja bjeloglavog supa jer on ima "ogrlicu" od perja zapravo glavu bez perja.
Делује ми мало вероватно да су декоративне природе, зато што има много декоративнијих елемената на приказу орлова него што су ови прстенови. Не делује ми ни да представљају белоглавог супа, зато што се јасно види да је реч баш о прстеновима какве носе људи на својим рукама, плус белоглави суп не објашњава други прстен око репа.

Делује ми мало вероватно да су декоративне природе, зато што има много декоративнијих елемената на приказу орлова него што су ови прстенови. Не делује ми ни да представљају белоглавог супа, зато што се јасно види да је реч баш о прстеновима какве носе људи на својим рукама, плус белоглави суп не објашњава други прстен око репа.

Neđe sam ranije čitao objašnjenje da se radi o supu jer nema pera na glavi, kako je uobičajeno kod orla i prsten oko vrata upućuje na supa, e sad presten oko repa ne znam što predstavlja. Inače u heraldici je orao, orao, kralj vazduha i obično se ne prikazuju anatomske osobine pojedinih vrsta.

Zaista ne znam što bi ti prstenovi predtavljali.

Neđe sam ranije čitao objašnjenje da se radi o supu jer nema pera na glavi, kako je uobičajeno kod orla i prsten oko vrata upućuje na supa, e sad presten oko repa ne znam što predstavlja. Inače u heraldici je orao, orao, kralj vazduha i obično se ne prikazuju anatomske osobine pojedinih vrsta.

Zaista ne znam što bi ti prstenovi predtavljali.
Према неким тумачењима, орао Немањића је жутоглави брадаш, некада највећа птица на овим просторима, која је истребљена 1985.

328px-Bartgeier_Gypaetus_barbatus_front_Richard_Bartz.jpg

Ако ћемо да се ослањамо на зоологију, орао на слици није никакав суп него орао брадан, лепо се види да има "браду".

mcg4.jpg

Лично не мислим да су немањићки и каснији хералдичари имали у виду неку нарочиту врсту орла, просто су приказивали ону која је вероватно била најприсутнија у то време и коју су имали прилику да виде.

А што се тиче прстена, не бих знао.

Према неким тумачењима, орао Немањића је жутоглави брадаш, некада највећа птица на овим просторима, која је истребљена 1985.

328px-Bartgeier_Gypaetus_barbatus_front_Richard_Bartz.jpg

Da i za bradana je bila isto priča.

Ако ћемо да се ослањамо на зоологију, орао на слици није никакав суп него орао брадан, лепо се види да има "браду".

Pogledajte prilog 309142

Лично не мислим да су немањићки и каснији хералдичари имали у виду неку нарочиту врсту орла, просто су приказивали ону која је вероватно била најприсутнија у то време и коју су имали прилику да виде.

А што се тиче прстена, не бих знао.

To mislim, a prsteni mi zaista izgledaju kao ukrasi.

Овако пише у књизи
"КРАЉЕВСТВО БЕЛОГЛАВОГ СУПА"
у издању ЈП Службени гласник

Белоглави суп, кога у народу често називају "небески краљ" ...

... Према народном веровању, то је "света птица" која, захваљујући јаком имунолошком систему, спречава преношење сточних болести. Стари Грци и Римљани сматрали су га божанском птицом и приносили му жртве, у нади ће његово појављивање прорећи исходе важних догађаја. Египатски фараони носили су га на опрсницу као заштиту од зала у великим биткама ...

... Вековима, белогави суп је пратио пастире и стада. Зато је често приказиван уз словенског Бога Велеса, заштитника сточара. Био је симбол на пластовима, грбовима и заставама средњовековне српске властеле Немањића, Мрњавчевића, Црнојевића, Лазаревића. Постоји веровање у народу да белоглави суп може да предвиди олују, растера облаке, предосетим немиле догађаје ...

цео текст са изгледом птице, можете прочитати и погледати кликом на слику

http://www.dodaj.rs/f/26/Yb/1R7eSC05/1/beloglavisup.png

Представке орлова нa српским манастира и одорама српских владара.

O оралy браданy ( жутоглави брадаш - Gypaetus barbatus)

Zdravo ljudi, izvinjavam se moderatorima sto pokrecem novu emu, ali stvarno nisam znala gde bi mogla da je svrstam, s obzirom da je "malo" specificna...:grin:
Evo ovako:

Orao Bradan, Gypaetus barbatus
BRADAŠ ŽUTOGLAVI, kostoberina žutoglava ili orao bradan,
Gypaetus barbatus, ptica sokolovka iz grupe supova.

Puno interesantnih i protivrecnih informacija. Od urbanih legendi - do rekla-kazala. negde pise da pripada porodici orlova, a negde porodici sokolova. Kod nas je vise nema, poslednja zenka je 70-ih godina otrovana.Ono sto mi je bilo interesantno: ptica sokolovka, spretna grabljivica sa ledjima tamnog pera i trbuhom svetlog pera, sirokog raspona a uzanih krila, veoma brza i pokretljiva u letu. Dobro trci po zemlji.
Bradan se nikada ne spusta ispod nadmorske visine 500-700m, tako da ga je nemoguce videti u ravnici.
Maksimalno - do 200 zivih parova. U Evropi nestao 1860-1880. Svuda je zasticena ptica. Najveci problem - lovci i otrovni mamci.
Leze 1-2 jajeta, obicno roditelji "exterminiraju" slabijeg potomka.
Zivi u parovima.
Pirineji (spanski, francuski), Korzika; Juzni i jugoistocni Balkan (negde kazu - kod nas i Makedoniji nestao; Grcka, Krit, Turska; Kavkaz, Altaj, Tjanj-Shanj (Rusija, Kirgizstan, Uzbekistan) i Himalaji.
Na Tibetu postoji podvrsta Bradan, koja je sveta zivotinja .Ptica koja duše odnosi na nebo.
Hrani se lešinama koje razbija bacajući ih na kamene ploče, a na isti način lomi i krupne kosti sisara.
Negde kazu - ako ima veliki prostor za letenje - moze se razmnozavati i u ZOO-parkovima. Uspesni primeri u Bugarskoj 20-ih godina proslog veka.
kao sto rekoh, na Tibetu ljudi bacaju leseve mrtvih, Bradani uzmu deo, i odlete sa njim uvis, kako bi ga ispustili na stenje i razbili, da bi mogli da pojedu kosti.I zato Tibetanci misle da oni nose duse na nebo.postoje posebni medicine-man koji nozekanjama tranziraju tela umrlih i hrane supove. Kazu ocevici - mucan prizor.
Ali - zasigurno se posmrtno penjes u visine.
Eto da se zna, da smo imali ovako divnu pticu, prelepu, i da smo je izgubili, zbog nemara.
Najvise ih je kod nas stradalo kad su potamanili lisice zbog besnila. I zamislite, POSLEDNJA ZENKA otrovana. Bas smo nezahvalni, priroda nam da nesto tako predivno i mi to upropastimo. Vecina ljudi cak nikad nije ni cula za ovu pticu, a kamoli da je postojala i kod nas...

Drago mi je da neko pokrenuo ovu temu.Moram da priznam da sam se bas iznenadio, jer za bradana malo ko zna.Odlican text na vrhu.Dodao bih da postoje 3 podvrste:evroazijska, severnoafricka i juznoafricka. U SFRJ je bio rasprostranjen(ne zna se brojnost, ali ga je bilo na mnogim za njega karakteristicnim mestima) u 19. veku, dok je u 20. naglo poceo da nestaje.U Srbiji je ziveo u Sicevackoj klisuri, na Staroj i Suvoj planini.Navodi se cak da je u blizini Beograda ubijena jedna ptica 1917. godine.Lovljen je, trovan strihninom(strasna smrt), hvatan u zamke za vukove.U listi ptica Srbije je naveden sa naznakom da je vrlo redak.Takode sam nailazio na mnogim sajtovima da ima 2-3 para na Balkanu(bez Grcke).Tako da jos uvek gajim nadu da se moze naci na prostorima oko srpsko-makedonske granice.

Orao Bradan, Gypaetus barbatus
BRADAŠ ŽUTOGLAVI, kostoberina žutoglava ili orao bradan,
Gypaetus barbatus, ptica sokolovka iz grupe supova.

Puno interesantnih i protivrecnih informacija. Od urbanih legendi - do rekla-kazala. negde pise da pripada porodici orlova, a negde porodici sokolova. .

da razjasnimo ovu nedoumicu...

Classis: Aves
Subclassis: Neornithes
Superordo: Neognathe
Ordo: Falconiformes
Familia: Accipitridae
Genus: Gypaetus
Species: Gypaetus Barbatus
Objasnjenje za one kojima nije jasno:
-Klasa Aves (lat: ptica) u sebe ukljucuje sve ptice
-Subclassis je potklasa i ona ukljucuje samo moderne ptice
Potklasa Neornithes se deli na dva Nadreda{superordo},a to su Paleognathe(ptice trkacice) i Neognathe.
-Superordo Neognathe obuhvata nejveci broj vsta danasnjih ptica koje su dozivele intezivnu adaptivnu radijacju. Odvajaju se od prethodne grupe Paleognathe pre svega po odlikama vilice po cemu su dobile ime. U Evropi zivi 18 redova(ordo)Neognathe.
-Ordo je red i ptice u redu Falconiformes(ptice grabljivice) imaju na dole povijen snazan kljun i prste sa snaznim i ostrim kandzama specijalizovane za hvatanje(grabljenje) plena.Poseduju odlican izostren vid,sto je specijalizacija na predatorski nacin ishrane. Odlicni su letaci i sve su mesojedi. Hranu nagomilavaju u voljki,a odatle je polako vare. Misicni zeludac je vrlo snazan,tako da vare i kosti plena.
Zbog nacina na koji hvataju plen zovu se grabljivice ili na engleskom Birds of prey
-Accipitirdae: ovo je velika familija sa raznolikim vrstama koja u sebe ukljucuje orlove,jastrebove,kanje,lunje,eje,lesinare “starog sveta” itd.Ovu familiju sacinjavaju srednje i krupne grabljivice koje na boku natkljuvja nemaju zubolik izrastaj,niti izbocine u nosu. Vecina su aktivni predatori koji grade gnezda od pruca
Accipitridae je najveca familija koja obuhvata 217 vrsta.
Njoj pripada i red Gypaetus sa jednom jedinom recentnom vrstom Gypaetus Barbatus ili orao bradan
Zakljucak: Orao Bradan zajedno sa orlovima i sokolovima pripada familiji Accipitridae.

i dodatak:
Ova ogromna ptica je dugacka 95-125cm,a raspon krila joj je 235-280cm. Teska je od 5-7kg. Mlade ptice imaju potpuno sivo do tamno sivo perje,a prava boja se javlja kad i dostizu polnu zrelost,a to je sa 5 godina starosti.

dopuna o rasprostranjenju:
Rasporstranjenje: . Pirineji (spanski, francuski), Korzika; Juzni i jugoistocni Balkan (kod nas i Makedoniji nestao); Grcka, Krit, Turska; Kavkaz, Altaj, Tjanj-Shanj (Rusija, Kirgizstan, Uzbekistan) i Himalaji.
Negde kazu - ako ima veliki prostor za letenje - moze se razmnozavati i u ZOO-parkovima. Uspesan primer u Bugarskoj nekada davno,pre nekoliko decenija.

Poceo je pre par godina projekat vracanja bradana na Alpe i ,za sada, je uspesan,tako da je buducnost ove fascinantne ptice jako neizvesna. Ali, s obzirom da njena stanista i plen polako nestaju,sanse za opstanak se iz dana u dan smanjuju.

i jos par slika...

...

на овој слици је наша последња женка
непосредно пре тровања

кликни на слику за већу резолуцију​

Back