нисам сигуран да сам те најбоље разумео.. у хералдици иза сваке претензије мора постојати неки легитимитет (макар измишљен), јер од легитимитета зависе и изгледи да се претензија оствари, тј. да се добије њено признање.
Slažem se, nego sam htio reći da prisutnost određenog heraldičkog elementa ne predstavlja nužno, ama baš uvijek,
pretenzije nad vladanjem određenim područjem (ako se njime već ne vlada).
иначе, хералдички елементи суверена се не усвајају, него се додељују. (разлика је огромна).
Ali mi
ne govorimo o heraldičkim elementima suverena, već u grbovima koji bili pravljeni od strane stručnjaka i potom prihvatani od strane naručilaca (usvajani), na neki način kao što Narodna skupština Republike Srbije
usvaja promjene u grbu Srbije...
Uostalom, zar nema dosta i suverena koji su jednostrano ubacivali sve i svašta, bez ikakve dodjele?
начин постављања шаржи у грбовима прецизно је регулисан хералдичким правилима и хералдичким речником. тачно се зна који положај се подразумева, а који се мора у блазону посебно нагласити.
Hm. Možeš li obraztožiti što si htio reći?
неће бити да је тако. шта је статус, него титула! тиме што се неко титулише (макар и лажно) као војвода од Нормандије и у свој грб стави њено знамење - он тиме јасно, отворено и недвосмислено истиче своје претензије на сва права, привилегије и поседе који му (или би му) по праву припадали. због таквих ствари су претенденти раније губили главу.
Opet se slažem, ali sam htio reći da mora biti i onih koji nisu izražavali nužno nekakve pretenzije. Pogledajmo zapravo kako su se razvijali grbovi u pravoslavnim zemljama; imam utiska da ti predstavljaš kako je bilo standardno
na zapadu Evrope...
то је тачно. међутим, сваки грб има своје значење, тумачење и порекло. како је и зашто грб Палеолога у илирским грбовницима постао грб Србије, енигма је која још није решена до краја. једина спона је онај фамозни грб краља Вукашина, али је проблем што он још није нашао потврду у сачуваним изворима.
Mislim da sam tu negdje u svojim ranijim postovima unio zbrku i ja; prema onome što sam u međuvremenu pročitao, nevezano za to povezivanje sa Mrnjavčevićima, skroz od iskona se u
Ilirskim grbovnicima on povezivao za Srbiju. E sada zašto je došao do Mrnjavčevića, pa ne znam lupiću - možda zbog kraljevstve titule srpske?
Формица је у праву. стављање грба Србије на груди Хабзбуршког орла, потврда је признања њиховог суверенитета над Српском Војводином.
Ali to je ono što sam upravo ja tvrdio, a ne FORMICa. On je tvrdio da je to posezanje nad suverenitetom, čime bi to značilo da je Srpsko Vojvodstvo pokušavalo da izrazi pretenzije teritorijalne
nad Austrijom.
и то је тачно. крст са бетама/огњилима је династичко знамење Палеолога, а не симбол Царства (Комнини из Трапезунта нису га истицали). с друге стране, златни двоглави орао на црвеном јесте царско знамење- упућује на статус; и свако ко га узме за грб, јасно се декларише као претендент на његово наслеђе.
A zar nemamo primjere dvoglavog orla na crvenoj podlozi u Srba i prije 1345. godine?
Što se tiče
beta, već sam se osvrnuo na to.
што се тиче положаја огњила/слова, дата су ти објашњења. мораћеш се вратити коју страницу па ћеш наћи.
Uhhh. Ogromna je tema.

Je li može mala pomoć?

Pokušaću da prelistam i pronađem...
занимљиво.. а на основу чега то тврдиш?
Nije moja teza već je Palavestra na to ukazao, a po mom dubokom uvjerenju jasno i dokazao. Analizom autentičnih predstavki grba iz samog vremena Vizantije, te prenosa grba na zapad, Palavestra je ukazao da je proces bio
obrnut od onoga kako se nekada smatralo, te da je došlo do
betazacije ocila...