nenad1978
Primećen član
- Poruka
- 617
Molim vas za misljenje da li je ovo autenticno https://www.facebook.com/photo.php?...28336005.70264.177309975639892&type=1&theater i iz koje bi bilo godine, navode da je iz 1495?
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
није скупштина носилац суверенитета (скупштина је орган власти), носилац је народ (шта год то значило), а колико је та идеја бесмислена види се и по томе што ја то понављам ево већ десети пут, а ти никако да схватиш. ал ако ти је за утеху, било ко разуман то тешко може схватити![]()
M-m, ne slažem se...
Narod je nosilac suvereniteta, ali narod bira skupštinu i predsednika da predstavljaju taj narod.
Znači, neposredno izabrana vlast je zapravo konkretizacija narodne volje. Ne može drugačije. Na ovaj način suverenitet se daje od strane naroda na čuvanje i staranje izabranoj vlasti te ona postaje konkretni nosilac tog suvereniteta radi njegove upotrebe.
Jer šta bi nam značio suverenitet kao ideja bez konkretne aktualizacije?
у републици нема ''једнакијих''. једнакији су завршили на гиљотини
наравно да је прокламована једнакост обична лаж, јер се у републикама власт налази у рукама политичких елита- којим управљају они који имају новац. ту се завршава сва прича о ''народном суверенитеу''
није скупштина носилац суверенитета (скупштина је орган власти), носилац је народ (шта год то значило), а колико је та идеја бесмислена види се и по томе што ја то понављам ево већ десети пут, а ти никако да схватиш. ал ако ти је за утеху, било ко разуман то тешко може схватити![]()
Molim vas za misljenje da li je ovo autenticno https://www.facebook.com/photo.php?...28336005.70264.177309975639892&type=1&theater i iz koje bi bilo godine, navode da je iz 1495?
баш тако. из ког оно филма беше- ''аутомобил је превозно средство којим се широке народне масе возе преко својих изабраних представника''![]()
Pokušavao sam ranije to objasniti i na ovom forumu nio sam svaki put dočekan kao srbomrzitelj i neprijatelj Srba. Radi se o skljedećem. Vrlo si lijepo rekao da republike ne mogu imati grbove ili bar ne koristiti monarhisitičke grbove. Prva demokratska republika savremenog svijeta Francuska nema grb već koristi amblem u kojem je glavni moriv fasces i inicijali republike RF
Druga republika je Italija koja takože nema grb već socijalistički amblem. Taj amblem je uveden kada je KPI bila vrlo moćna partija italijanskog parlamenta i uveli su čak i crvenu petokraku
Čak ni moćna nNjemačka nije preuzela grbove svojih carstava i kraljevstava već je izabrala neutralnu prestavu crnog orla displej koji ne postoji u monarhističkim grbovima
Na primjer Švajcarska je uzela grčki krst sa svije zastave i dobili su grb
Koji nema nikave veze nisakojom dinastijom
Čak i austrijanci koriste grb crveni sa bijelom gredom kao tradicionalni grb dok je orao čuvar štita
Jer nijesu valjda mogli odoljet a da se ne prisjete svoga carevanja.
Pa i grb Crne Gore koja je iz svog naziva izbacila Republika, zgopdno koristi tradicionalni grb na plavom štitu zlatni lav koji hoda pri ćemu orao igr ulogu ćuvara štita
Povodeći se ugledom svoje nekadašnje države i ponoseći se na svoju istoriju
Država kao pravno lice ima pravo na grb mada republikama zaista više pripadaju državni pečati kao znak izvršne i zakonodavne vlasti mada ne vidim prioblem da se koristi grb u funkciji grba.
Ma meni je zapravo super tvoje razmišljanje!
Pošto je narod nosilac suvereniteta - ja već imam državnu zastavu na kući, a sad mogu i državni grb da okačim!![]()
Pa onda nam sve probleme rešava jednostavno uklanjanje crvenog štiša pod orlom...
Orao time postaje nosilac štita i kao grb nam ostaje krst - skoro pa pečat ili amblem i mirna Bačka... Ovaj, Srbija...![]()
Формице, само Француска и Италија имају симболе који приличе републици. сви остали примери су превара и отимачина.
Pa da to se slažem. negop sam mislio ako mogu pravna lica pa čak i fudbalski klubovi imati grb zašto ne bi mogla i država, mada što veliš u pravu si.
ја сам намерно изричит и искључив- да бих провоцирао људе на размишљањенаравно да свака република као држава може себи узети било какав симбол па чак и грб из претходне монархије, али питање је колико је то легитимно, јер такво знамење означава квалитет иза кога у том случају недостаје садржај. зато и кажем да је лаж.
ја сам намерно изричит и искључив- да бих провоцирао људе на размишљањенаравно да свака република као држава може себи узети било какав симбол па чак и грб из претходне монархије, али питање је колико је то легитимно, јер такво знамење означава квалитет иза кога у том случају недостаје садржај. зато и кажем да је лаж.
Svakako da se postavlja pitanje legitimiteta korišćenja tuđih znakova. Ako državu shvatimo kao posjed novi vlasnik ima pravo koristiti grb koji označava posjed. Posebno pitanje jeste ima li demokratija moralno pravo koristiti simbole monarhije. Čini mi se da tu republike imaju problem koji je teško riješiti kompromisnim rješenjima. Prave republike su to kao na trupicu... Prekinulec su svaku vezu s monarhijom i utvrdili amblem ne ukidajući heraldiku u unutardržavnom saobraćanju. Komunističke vlasti su radile istu stvar s tim da su potpuno zabranjivali heraldiku i na žalost tragično odsustvo ukusa i osjećaja za mjeru i pretrpavanje amblema sa fabričkim dimnjacima, zupšanicima, traktorima, dalekovodima i obrađenim poljima, mada su mi se vazda sviđali vijenci od ratznorodnog bilja. No ni komunisti nijesu bili baš naivni jer su vrlo lukavo umjeli koristiti prastaru simboliku iz plemenskog društva.
но цоммент.SFRJ nije imala heraldiku. Oni su ustvari, vodjeni fanaticnom ideologijom i kult-fasistickim uredjenjem, unistili dobar deo vec i onako mlade heraldike u Srbiji. I dan danas jako jako puno mesta nosi oziljke njihovih obelezja koja su monstruozni pokusaji radjenja amblema u cilju ubijanja heraldike i obelezavanja entiteta u duhu njihove ideologije.
Nista ne cudi jel da ?!Kad su imali konc. logore, masovna politicka ubistva, ubistva iz koristi, kome god je trebala nova kuca jel, uzimali ljudima zivot i sve sto poseduju, mrzeli Jevreje i pomagali islamske fanatike, zasto jednostavno ne bi masakrirali i heraldiku ?!
Maltene dodje prirodno jel da ?!
![]()
Znaci pricamo o normalnom sistemu republike, monarhije kako god, ali sistemu koji nije fanatican, posvecen nekom kultu ili ideologiji i koji je prirodan na kraju krajeva. U takvom sistemu naravno ovo o cemu smo pricali se ovako radi.
Srpski grb u sustinskom smislu ne postoji. Postoji grb Republike Srbije i njene vlasti, koja kao entitet sa svojim de jure oblastima cini celinu ili titulu u monarhistickom uredjenju. Kao sto ne bi mogao da istices na primer kraljev grb da je u pitanju kraljevina ( direktna uvreda, kradja identiteta, lazno predstavljanje etc. ), tako ne bi mogao da istices oznaku vlasti republike jer time vrsis uzurpaciju autoriteta i predstavljas sebe lazno, u najmanju ruku.
Narodna zastava je zato izmisljena za razonodu i obelezavanje naroda da nose na utakmice, kace na kuce i sta god vole. To o cemu ti pricas.
Ti u drugu ruku, ili bilo ko. Mozes da imas vlastiti grb, zastavu i ostale heraldicke elemente i istices ih koliko volis. I TO bi trebalo da predstavlja tvoj identitet, a ne grb Republke Srbije.O tome se radi.
Ja smatram da treba i nadam se da ce da se poradi na heraldickoj pismenosti malo u Srbiji izmedju ostalih stvari. Tako da ovakve stvari budu malo vise jasne obicnim ljudima.
А видиш, Монтескје је као основно начело деспотизма одредио - страх, монархије - част, а републике - врлину.може, али у републициКао и увек теорија је једно а пракса друго. То све иде понекад у погрешном правцу јер је и хералдика сашла на улицу као и мода одевања, и то народ сматра нормално. То су све последице Другог Светског Рата и сукоб диктатура од којих се народи ослобађају најпре од нацистичке и фашистичке а сада и од комунистичке и пролетерске. Човек жели да буде слободан и да покаже себе као неку јединку која сама одлучује, али још није постигао тај ниво могућности да то може и да користи, јер ни друштво у ком се креће није на том нивоу. Ако причамо и учимо у школама да у републици народ влада онда је народ и армигер, а армигер мора поштовати правила хералдике и понашати се према тим правилима, а то у овом систему и условима није могуће. Не може се бити Витез и простак или лопов истовремено.зато што она не познаје и не признаје витештво као морални кодекс, него све своди на исто- промовише једнакост као врховну вредност. док монархија промовише врлину као врховни идеал. видиш, разлика је огромна.
Liberte, egalite, fraternite не може бити остварено у капитализму, него у социјализму.Леки је тачно рекао- данас су све монархије парламентарне. оно што сам горе писао у вези са појмом суверенитета (врховне власти) је пре свега теоријскоправно питање. у стварности- савремене монархије су државе с највишим степеном заштите људских права и слобода, где ''поданици'' живе у већој демократији него ''грађани'' у већини република, у којима прокламоване вредности нису отишле даље од папира. монарси одавно нису самодршци, већ пре свега преко потребан ауторитет, који стојећи изван политичке арене, одржава осетљиву равнотежу власти, а самим тим и стабилност друштва- спречавајући да одређен део политичке елите узурпира или злоупотреби позиције и моћ на штету народа/заједнице.
Србији је потребан рационалан систем са лаичким законима. До сада смо живели само у харизматском и традиционалном систему.To je tako, najbolja vladavina svih, jednakost i prava se obezbedjuju kad je jedan na čelu svih. ParadoksalnoNe znam koliko je moguće, ali Srbija bi stvarno trebala da krene putem ustavne monarhije.
Мислим да је оригинални сноп имао секиру у средини, као симбол централне власти. Ипак они који су се називали fasci di combattimento су искористили тај симбол за себе.отићемо превише у теорију па ће нас колеге најурити с теме
мислим да се нисмо разумели. ја сам рекао да република која користи симболе монархије лаже, јер иза тих симбола не стоје вредности које они представљају. конкретно мислим на круну и остале регалије (а у извесном смислу и цео грб)- јер оне означавају пре свега суверена (осим кад се круна третира као ентитет за себе- као у случају Мађарске, што је теоријска фикција, потпуно бесмислена и неутемељена). то наравно не значи да република не може имати неки други знак којим показује ''suštinsku'' власт (нпр. буздован или батину)
зато је ово (fasces) савршен симбол републике још од римског доба и налази се на амблемима многих које се (за разлику од наше и сличних) не служе лажима:
![]()
није тако. у републикама суверенитет припада народу, а председник и остали су само ''народни представници''.
Владавина у свим државама данас је владавина партаја. - Светозар Марковићу републици нема ''једнакијих''. једнакији су завршили на гиљотини
наравно да је прокламована једнакост обична лаж, јер се у републикама власт налази у рукама политичких елита- којим управљају они који имају новац. ту се завршава сва прича о ''народном суверенитеу''
Република Српска има један јако леп амблем.ја сам намерно изричит и искључив- да бих провоцирао људе на размишљањенаравно да свака република као држава може себи узети било какав симбол па чак и грб из претходне монархије, али питање је колико је то легитимно, јер такво знамење означава квалитет иза кога у том случају недостаје садржај. зато и кажем да је лаж.
А видиш, Монтескје је као основно начело деспотизма одредио - страх, монархије - част, а републике - врлину.
Мислим да је оригинални сноп имао секиру у средини, као симбол централне власти. Ипак они који су се називали fasci di combattimento су искористили тај симбол за себе. Зато је Пета Француска Република употребила сноп са секиром на врху.
Објасни: састав партије, састав авангарде и састав народа? И законе на основу којих ћеш све организовати?.Зато је потребна партија која представља авангарду народа и која ће вући народ напреЈ!![]()
Три странице из Ругеновог (нем. Jörg Rügen) Грбовника из 1495. године, на којима су приказани и неки нама познатији грбови:
![]()
Зато је потребна партија која представља авангарду народа и која ће вући народ напреЈ!![]()
ово је сасвим тачно. и зато и јесте проблем кад република користи грб. зашто? зато што се у републикама држава не схвата као посед, него као заједница једнаких (сад, колико су једнаки то је друга ствар). извршна власт је ту само представник народа, а не посебан ентитет. с обзиром да суверенитет припада народу, а народ смо сви ми и свако од нас посебно (и заједно) то значи да свако од нас може користити и државна знамења без икаквих ограничења. зато је постојање грба бесмислено, јер грбови припадају свету потпуно другачијег вредносног система. уместо њега примерен је неки амблем, чија се употреба не сме законом штитити, јер је то онда отимање суверенитета од народа. дакле, нема сакрализације знамења. ако желите републику, то су принципи.
е сад, ако желите грб, онда морате прихватити и све оно што он симболише и представља. а ту важе друга правила- грб увек има титулара, а титулар не може бити једна неодређена и аморфна маса коју називамо ''народ/нација''. народ има симболе друге врсте, који означавају припадност једном политичком колективу (а нација је управо то). зато су ту заставе са народним бојама (које имају и други колективитети- синдикати, спортски клубови и сл.). с друге стране, у монархијама држава (бар идејно и формалноправно) припада круни па је владар уједно и титулар грба који ту државу представља. зато се државна знамења штите, јер су симбол владара чија личност је неприкосновена.
дакле, ако хоћемо републику онда узмимо оно што нам припада. ако хоћемо боље, онда будимо бољи.
Meni je ovo i dalje problematično.
Zašto je tako kad je svaka vlast od Boga...?
U Jeladi - demokratskoj republici - ministri koje je izabrala narodna skupština polažu zakletvu nad Svetim pismom. Je l' i to kič?![]()
није кичјер они не добијају посвећење (не бивају помазани), него само дају заклетву. то се зове инаугурација- увођење у дужност.
Pa da, ali dobijaju blagoslov arhiepiskopa, a time i Božiji blagoslov te molitvu Crkve za pravedno vladanje i sl.
Zašto po tebi nema sakralizacije znamenja u republici ako je svaka vlast od Boga - po Njegovom promislu/dopuštenju?
рекао бих да изнад овог грба десно, где је на сребрном штиту представљен црни пропети бик пише - Das Кonigreich Razya (Краљевина Рашка). испод њега је грб Краљевине Влашке- Das Кonigreich Calocorum (уместо Walochorum), у левом углу Das Кonigreich Sparrtenison (и у тексту из заглавља стоји Spartten)- при чему се вероватно мисли на Морејску Деспотовину (Мореја је у непосредној близини Спарте). поред њега десно стоји Das Herztum zo Athen in Griechenn- Атинско Војводство у Грчкој. горе лево стоји Das Kaisserdom Constantynopell- Константинопољско Царство, горе десно Das Kaisserdom Shiltach (?!), испод њега Das Reych Pyssanorum (Byzantorum ?).