Statler and Waldorf
Buduća legenda
- Poruka
- 43.256
Ne zaboravimo da se istorija uvek ponavlja. Srpski kralj (tj. nezvanični car pošto je vladao Slovenijom, Hrvatskom, Bosnom, Srbijom, Vojvodinom, Kosovom, Crnom Gorom, Makedonijom) Petar I Karađorđević i banovi banovina (tj. nezvanični kraljevi kraljevina), situacija je indentična srpskom kralju (nije bio car, samoproklamovan u Srbiji, niko van Srbije mu nije priznavao titulu cara) Dušanu i vlastelom (kraljevi, kneževi...). Ja sam pobornik shatanja istorije iz savremenog ugla jer sve što se dešava u savremenom dobu dešavalo se čitavu istoriju ljudskog roda, problem je samo što tada nije bila tolika pismenost, mediji, internet pa da su svi znali o čemu se tačno radi pa nije ostalo toliko tragova, elem Kralj Vukašin može biti nešto kao današnji Milo Đukanović srpskog roda premijer oblasti Crna Gora u sklopu Velike Srbije (tj. zvanične Republke Srbije i Crne Gore).
не знам како ти схваташ историју (схватај је како хоћеш), ал ово што сам подвукао није тачно.
''Jedna od važnih tačaka tog sporazuma može se naslutiti iz hrisovulje Jovana V Paleologa manastiru Hilandaru (jula 1351), za čije darivanje je vasilevsa molio „preuzvišeni vasilevs Srbije i voljeni stric carstva mi kir Stefan”. To jasno govori da je vasilevs Jovan V Paleolog priznao carsku titulu svom novom prijatelju Stefanu Dušanu, ali onako kako su Romeji to činili i ranije, na primer, u slučaju Karla Velikog ili bugarskih careva. Dušanova titula vasilevsa ograničena je na Srbiju, čime se jasno razlikovala od titule cara Romeja. Ovo je svakako bio jedan od uslova sporazuma o savezu dvojice vladara, sada ujedinjenih u borbi protiv zajedničkog neprijatelja Jovana Kantakuzina. Sa vizantijske strane to je predstavljalo najveće moguće priznanje carske titule Stefana Dušana."
akademici Sima Ćirković i Božidar Ferjančić
што се тиче институције савладара у средњовековној Србији, имаш овде у кратким цртама:
http://www.istorijskabiblioteka.com/art:savladar-u-srednjovekovnoj-srbiji