Грб и застава Србије

Ја бих само додао да Французи користе оно -de- да би назначили изворни цвет који расте на обалама реке -lis, јер они не користе ни за један други цвет ту речицу која значи од, Што се може тумачити да то није ботаничко име тог цвета него хералдичко. А повезују тај цвет са Мајком Божијом због тога што је тај краљ уснио да му је Мајка Божија рекла у сну да започне битку у том пољу цвећа и да ће победити, као што се то и десило.

управо тако, с тим што бих додао да то вероватно није ни француски крин ни перуника, него орнамент који је тамо стигао са Истока још за време Каролиншког царства. с обзиром да се увек представљао на нечем што је имало везе са светим, узвишеним и драгоценим, добио је сакрално значење па се најпре јавља на регалијама француских краљева, њиховим печатима накиту и одећи, а тек касније и у грбу. име fleur-de-lis је хералдички термин, који са ботаником нема никакве везе, како што нема везе ни са легендама и причама којим су касније објашњавали његов настанак. једна од њих је и та о сну, а има и она о Кловисовом крштењу или томе како је преузет од господара Армантјера након што је његов феуд укључен у краљевски домен. међутим, то су само легенде.

једна илустрација из средњовековног рукописа ("La Conquête de Constantinople" Geoffroi de Villehardouin, 1330.)

laconqutedeconstantinope.jpg

а ево коначно и византијски извор- Прича о Александру Великом од Псеудо-Калистена (Ιστορία του Μέγα Αλέξανδρου του Ψευδο-Καλλισθένη) рукопис из 13. века. на слици је приказана Александрова војска пред битку са Скитима, а на застави (фламулон или дивелион) се види крст са четири бете/В

kleftouriahistoriaalexa.jpg

Poslednja izmena:
уопште ми се не свиђа. овде су орлови у функцији ахитектонског елемента, а не грба. па не видим потребу да се уопште ставља уметнути штит. ако су га већ ставили он је требао бити у духу целе композиције, а не да изгледа пришивено. о томе да је крст преузак, а круна премала (никако Срби да се измире са крстом и круном), не вреди трошити речи. иначе, зар круна стоји на уметнутом штиту?!

Ja mislim da je posao korektno odrađen. :)

Možda je krst malo tanji, možda je trebalo da ognjila budu malo veća... Ali meni je bitnije što konačno namesto čiste - prazne površine stoji umetnuti štit državnog grba! Sjajno! :D

Pa i kruni su našli solidno mesto. Nije iznad orlovih glava, ali šta sad - upravo tako, ovo nije državni grb već arhitekonski element u koji su ukomponovani elementi grba.

Izuzev detalja, bolje nije moglo... ;) Ja sam lično srećan i zadovoljan! :D

уопште ми се не свиђа. овде су орлови у функцији ахитектонског елемента, а не грба. па не видим потребу да се уопште ставља уметнути штит. ако су га већ ставили он је требао бити у духу целе композиције, а не да изгледа пришивено. о томе да је крст преузак, а круна премала (никако Срби да се измире са крстом и круном), не вреди трошити речи. иначе, зар круна стоји на уметнутом штиту?!

Није ми познато како је то изгледало изворно, али претпостављам да се на штиту налазио мали грб Краљевине Југославије. Кад је исечен (не знам кад) остала је рупа коју је прекривао импровизовани дрвени штит. И уместо да су то сад довели у ред како и доликује, они направе ово, и то да она рупа иза још зјапи! :roll:

То је Мештровићева школа или Римско-Дукљанска.

То је Мештровићева школа или Римско-Дукљанска.

:D:DMi sa tim nemamo ništa, ali BBV* možda ima

*BBV Osovina Berlin, Beč, Vatikan

Nego viđi stvarno što se tamo nalazilo u početku? Možda je bio grb kneževine? Čini mi se u redu trenutna stilizaciija prema najnovijem standardu grba. Možda je zaista trebalo nešto poraditi oko krune, istina lijepo izgleda.

Poslednja izmena:

Nego viđi stvarno što se tamo nalazilo u početku? Možda je bio grb kneževine? Čini mi se u redu trenutna stilizaciija prema najnovijem standardu grba. Možda je zaista trebalo nešto poraditi oko krune, istina lijepo izgleda.

Е да је само круна, него требали су све скинути и поставити све ново. Споменици се руше или рестаурирају али се не преправљају.Па зар то није осовина твоје вољене и једине цивилизације?

Ma kakav grb kneževine kad je zgrada izgrađena 30-ih godina XX veka, čini mi se (ili je bar tad završena, a započeta još pre I svetskog rata...)

Naravno da je trenutna stilizacija pikladna i sad je sve na svom mestu.

Kažem tako jer mislim da je nađeno srećno rešenje i za krunu... ;)

Е да је само круна, него требали су све скинути и поставити све ново. Споменици се руше или рестаурирају али се не преправљају.Па зар то није осовина твоје вољене и једине цивилизације?

Pa ovo i nije spomenik, već ukras na jarbolu.

I ovo nije prepravljen spomenik, jednostavno je stavljeno na određeno (prazno) mesto ono što tu treba da stoji.

Istina je da je originalni deo uklonjen, ali to nije urađeno u naše vreme. Osim toga taj (bitni) detalj je prevaziđen na neki način i ne znam da li bi iko sada bio za to da se tu vrati grb Kraljevine Juge...(?!)

нађох неке византијске мозаике из времена пре него се хералдика развила на Западу:

20061109_042358_Varangian2.jpg
20061109_115831_DSC06789.JPG

на одећи су шаре у виду онога што ће касније постати fleur-de-lis. посебно је занимљив крунидбени орнат Рожера II, норманског краља Сицилије (1130-1154), где су златни кринови извежени на плавој тканини (као и на мозаицима изнад). дело је византијских уметника средине 12. века, дакле пре него су француски краљеви Луј VII и Филип II то узели за свој грб.

roger.jpg

Martorana_RogerII.jpg

На орлове испред Скупштине Србије су коначно постављени штитови, али није ми јасно зашто су на њих ставили круну? :eek:

scaled.php

Да ли се ико сећа оног мог предлога? :D

čiča perin grb copy.jpg

čiča perin grb.jpg

Poslednja izmena:
ЛИМА ДА ЛИ СИ ВИДЕО ОВО?

https://www.facebook.com/photo.php?...70843.177309975639892&type=1&relevant_count=1

Незванични предлог српског грба, аутора под псеудонимом yelena2000.

268751_413058412065046_1031107428_n.jpg

Ma video sam, bratac... Krade ko stigne... :D :D To je ono što sam ti pričao zašto sam se nervirao i stavljao "copyright" gde sam stig'o... :D :D :D baš sam se izglupirao, jbt... :D :D :D Da vidiš samo po vašarima šta je mojih radova, iiiih... kol'ko 'oćeš... :D :D Ali nema veze, nije frka... Neka me samo kontaktiraju da im pošaljem vektorske crteže, a ne da štampaju onako jadno... :D :D :D

http://1.***************/-L-jGq7WcNug/UFOzFfcQZhI/AAAAAAAAAPA/wpjSKhHm5sI/s1600/zastava-srbije-srpska-zastava-serbian-flag-KOSKA-2012-1.jpg

http://2.***************/-EfkTPg9nwm8/UFOzGWIhRyI/AAAAAAAAAPE/OhRwJQ_g1Qg/s1600/zastava-srbije-srpska-zastava-serbian-flag-KOSKA-2012-2.jpg

Poslednja izmena:
Кад се нешто погледа овај наш велики грб републике Србије види се да фали гесло или мото.

Да ли су гесла обавезна или могу и да се прескоче, и каква је његова употреба уопште?

Кад се нешто погледа овај наш велики грб републике Србије види се да фали гесло или мото.

Да ли су гесла обавезна или могу и да се прескоче, и каква је његова употреба уопште?
Ово ти је питање вечности. Гесло или мото су додатни описи армигера које он сам проналази и поставља на свој грб без разлике на чин и положај, и ставља се обично у виду слова речи или реченица са неким личним значењем на траци изнад или испод грба. Али не треба мешати мото или слоган са сакралном инвокацијом које се обично налазе на крсту или неком сакралном шаржу.Сад тек имамо правилно питање на које требамо правилно одговорити. Шта су четри слова на нашем грбу? Почетна слова инвокације или саставни део крста са инвокацијом као шаржа. или нешто друго? Нису мото ни гесло јер су на штиту, а не изнад или испод грба на траци.

Back