Sreten Žujović
Elita
- Poruka
- 24.255
У Енглеској је правило да се краљичин барјак истиче само онда када је краљица присутна у објекту (двор, палата etc.) иначе се истиче застава УК.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Видим да грб куће Карађорђевића какав је на сајту има затворену овалну круну, "круну Немањића", док је у грбу државе Србије тип круне каква је направљена први пут за Петра Карађорђевића. Може ли неко да ми објасни ту збрку?
Испада да А. Карађорђевић у грбу има средњевековну круну а не онакву каква је први пут изливена за његовог прадеду, а од устаничког топа претка му Карађорђа. Са друге стране, Србија, која знамењима претендује да прикаже како баштини државност од Средњег века, користи у грбу круну која датира од пре стотинак година.
Ови што креирају државне и друге симболе ми уливају све мање и мање поверења. Истерују своје приватне трипове а противно сваком резону који нормалан човек може да разуме.
Видим да грб куће Карађорђевића какав је на сајту има затворену овалну круну, "круну Немањића", док је у грбу државе Србије тип круне каква је направљена први пут за Петра Карађорђевића. Може ли неко да ми објасни ту збрку?
Испада да А. Карађорђевић у грбу има средњевековну круну а не онакву каква је први пут изливена за његовог прадеду, а од устаничког топа претка му Карађорђа. Са друге стране, Србија, која знамењима претендује да прикаже како баштини државност од Средњег века, користи у грбу круну која датира од пре стотинак година.
Ови што креирају државне и друге симболе ми уливају све мање и мање поверења. Истерују своје приватне трипове а противно сваком резону који нормалан човек може да разуме.
Jesi li pročitao temu otpočetka?
Stvarno nemam snage da tražim post...
Ukratko, ne zna se tačno da li je postojala i kakva je bila "Kruna Nemanjića". Znači najverovatnije nije postojala jedna kruna kojom je krunisan kralj Stefan Prvovenčani (sveti Simon) i koju su primili svi ostali Nemanjići. Pogotovo ne car Dušan i sin mu (viši stepen vlasti).
Po freskama se svakako može pretpostaviti kog je oblika bila, ali to je sve...
.
Simeon je monasko ime Nemanje a ne Stefana Prvovencanog.
Испада да А. Карађорђевић у грбу има средњевековну круну а не онакву каква је први пут изливена за његовог прадеду, а од устаничког топа претка му Карађорђа. Са друге стране, Србија, која знамењима претендује да прикаже како баштини државност од Средњег века, користи у грбу круну која датира од пре стотинак година. Ови што креирају државне и друге симболе ми уливају све мање и мање поверења. Истерују своје приватне трипове а противно сваком резону који нормалан човек може да разуме.
плашим се да не постоји ''круна Немањића'', ја сам о томе већ писао на другој теми-
''који Немањићи и која круна? иза Стефана Немање дошло је једанаест његових потомака који су били владари.
од Стефана Првовенчаног до Јована Уроша, круне су се мењале по облику и типу, а самим тим и по симболичком значењу.
дакле, који од Немањића је тај чија би се круна могла наћи на грбу данашње Србије?
ако је то Стефан Првовенчани- која од његових круна је одговарајућа:
-она што је стигла из Рима, и којом је крунисан за краља 1217. (а за коју не знамо тачно како је изгледала)
-или севастократорски венац с којом је Стефан портретисан на фрескама.
напомињем, да ниједна од њих није ни слична крунама типа ''стема'' које су носили каснији Немањићи.
а и те касније круне куполастог облика се разликују између себе по многим детаљима,
што указује на чињеницу да у средњовековној Србији никад није постојала само једна круна,
него је сваки владар имао своју, а вероватно и по неколико њих (скромније или богатије украшених) коју би носио у зависности од прилике.
иначе, те византијске куполасте круне су искључива привилегија цара (као и лорос и друге владарске инсигније),
а наши краљеви су их бесправно носили, јер византијске институције не познају достојанство краља, па самим тим ни краљевску круну.''
Уважавам да није у питању круна Карађорђевића. Али такође мислим да треба рећи како су неке сличности упадљиве. Мислим да је очиледно круна којом је крунисан Петар Први послужила као "мустра".иначе, у грбу Србије не налази се круна Краља Петра I, него хералдичка краљевска круна. тако је у блазону одређено. разлози су бројни и о њима се већ дискутовало на овој и сличним темама. сматрам да је Новаковић исправно поступио кад је утврђивао законски опис грба.
постоји велики грб Карађорђевића у коме се налази та круна Краља Петра коју спомињеш. према томе, она нипошто није одбачена.
овај грб који коментаришемо је тзв. династички (дворски) или мали грб. њега чине штит и орден Св. кнеза Лазара (који има статус владарске инсигније) са круном која се налази у ордену (чини ми се да је у питању Валтровићева стилизација). дакле, Престолонаследник као носилац тог ордена има право и да на свом грбу истакне круну која је његов део.
"Круна Немањића" не постоји, зато сам и писао под знацима навода. Али, није реч о некој одређеној круни, реч је о представи, ако хоћеш архетипској представи коју имамо о томе како су изгледале круне Немањића, а које имамо са фресака.
Pogledajte prilog 248250Pogledajte prilog 248252Pogledajte prilog 248254Pogledajte prilog 248256
По моме најдубљем уверењу, грб треба да буде стилизација, што значи да је небитно којег конкретног владара круна се узима за модел, а имајући у виду да су све оне сличне, као што можемо видети. Такође, мислим да је потпуно небитно и то да ли су српски краљеви узурпирали право да носе царске круне. На крају крајева, Душан је био некакав цар, зар не? Да сажмем, имамо куполасту круну коју су носили средњевековни владари и имамо државу која с разлогом претендује да баштини историјску традицију из Средњег века. Мислим да се закључак сам намеће.
.
Pa nebitno, ovo, nebitno ono i na kraju dobiješ bućkuriš. Heraldika striktno prati pravila nasledjivanja, polaganja prava i nasledjivanja do tačkice. Tako da je baš zapravo i bitnoE zato služi detaljno praćenje bleženje hroničara, heralda i ljudi odredjenog vremena i praćenje linije.
Konkretno , to i to , ta i ta kruna od toga i toga i jasno sve. To je heraldika po mom skromnom znanju![]()
Овде говорим о знамењима са којима се идентификују један народ и једна земља, а не о забавишту за малу групу људи. Додуше поучном забавишту.
"Круна Немањића" не постоји, зато сам и писао под знацима навода. Али, није реч о некој одређеној круни, реч је о представи, ако хоћеш архетипској представи коју имамо о томе како су изгледале круне Немањића, а које имамо са фресака.
Pogledajte prilog 248250Pogledajte prilog 248252Pogledajte prilog 248254Pogledajte prilog 248256
По моме најдубљем уверењу, грб треба да буде стилизација, што значи да је небитно којег конкретног владара круна се узима за модел, а имајући у виду да су све оне сличне, као што можемо видети. Такође, мислим да је потпуно небитно и то да ли су српски краљеви узурпирали право да носе царске круне. На крају крајева, Душан је био некакав цар, зар не? Да сажмем, имамо куполасту круну коју су носили средњевековни владари и имамо државу која с разлогом претендује да баштини историјску традицију из Средњег века. Мислим да се закључак сам намеће.
....
По моме најдубљем уверењу, грб треба да буде стилизација, што значи да је небитно којег конкретног владара круна се узима за модел, а имајући у виду да су све оне сличне, као што можемо видети.
Такође, мислим да је потпуно небитно и то да ли су српски краљеви узурпирали право да носе царске круне. На крају крајева, Душан је био некакав цар, зар не?
Да сажмем, имамо куполасту круну коју су носили средњевековни владари и имамо државу која с разлогом претендује да баштини историјску традицију из Средњег века. Мислим да се закључак сам намеће.
Уважавам да није у питању круна Карађорђевића. Али такође мислим да треба рећи како су неке сличности упадљиве. Мислим да је очиледно круна којом је крунисан Петар Први послужила као "мустра".
Има право, нисам ни рекао да нема, само што је то све скупа претеривање, кич и неукус. Није забрањено да се мења грб, само што се Карађорђевића тиче, имају верзија породичног грба као да су у питању браћа Карић.
У том смислу, сматрам да је блазон мање-више ОК (па и питање типа круна није најбитније), али да је реализација грба Србије вашарска. Уместо да елементи грба буду што сведенији - а посебно зато што смо одлучили да грб стављамо и на заставу - ми као да смо се такмичили у стављању детаља и у натуралистичком приказивању. А што се двоглавог орла тиче, да поновим, и даље кад год га видим због нечег ме подсећа на неки стрип.
Da, ali bitan je baš svaki detalj. Problem je u tome što Vizantija nije imala feudalni sistem, već više centralistički, zato je i pila krv vekovima srpskom narodu, koji su po mom mišljenju imali jedan od najgorih geo-strateških položaja u Evropi. Oni to nisu poznavali, ali bi bilo logično da se pozovu na zapadne krune koje i jesu dodeljivane i priznavane od Rima.
зашто само са фресака?! фреске нису једини историјски извор који нам даје одговор на питање како су изгледале круне (и остале инсигније) наших средњовековних владара. ако погледамо ковани новац- на њему су редовно представе Немањића са круном у облику венца од кринова/љиљана (иста онаква каквом је Твртко касније крунисан у Милешеви). има пуно основа да верујемо да је управо таква круна Стефану стигла из Рима 1217. захваљујући којој је Србија постала краљевина (што је у средњем веку имало значење међународног признања). ако би у државни грб ставили круну византијског типа, то би значило да се свесно одричемо оне западне, која је такође део нашег историјског наслеђа које баштинимо преко Немањића.
е па нису сличне. севастократорски венац (стефанос) се битно разликује од куполасте круне (стема), а обе су византијске.
![]()
краљеви Стефан, Радослав и Владислав (с десна на лево) - Милешева
наравно да је битно. ако је игде битно онда је то у хералдици. замисли да сам себе окитиш неком племићком титулом, па још на свој грб ставиш и адекватну круну, да ли би тиме стварно постао племић? не, само би изазвао подсмех околине. тако је и цар Душан био обични самозванац (узурпатор), чега је био свестан. да је поживео дуже, можда би освојио Цариград и постао законити цар. ипак, смрт га је спречила да оствари амбиције.
ти дакле, сматраш да се на грбу Србије треба наћи византијска куполаста круна. не знам да ли си узео у обзир чињеницу да Србија није постала regnum захваљујући Цариграду, него захваљујући круни коју је Стефану Првовенчаном послао папа Хонорије III. тим чином је владар Србије уздигнут у ранг европских суверена, а Србија добила статус који је 1882. само обновљен.
коју круну прихватити, а коју одбацити?
да би избегао такву дилему, Стојан Новаковић је у грб Србије ставио хералдичку краљевску круну (симболичну, а не стварну), која само указује на ранг владара и статус државе- што у хералдици и јесте најважније питање. како су изгледале историјске круне, то је од споредног значаја. тим пре што у средњовековној Србији легитимитет владару није давала круна, него чин крунисања.
није могла послужити као мустра, јер је хералдичка круна у грбу Србије од 1882. а круна краља Петра I је израђена за његово крунисање 1904.
каква год била стилизација, она ће увек изазвати различите реакције. међутим, то у суштини и није битно. битно је да око блазона постоји национални консензус.
Ја пишем о колективним представама које имамо о Средњем веку, о симболичким представама са којима се идентификујемо,
а ти налазиш мало познату фреску и два ваљда најнебитнија краља Немањића да илуструјеш своје мишљење. Са које ћемо фреске пре да препознамо Стефана Првовенчаног, са те, или са ове:
Важније од тога, зашто прећуткујеш да је Стефан Немањић две године након крунисања круном из Рима поново крунисан круном из руку архиепископа Саве Немањића, чиме је ваљда показао шта мисли о оном првом крунисању?
То је буквалистичко гледиште које би нас одвело јако далеко ако бисмо га доследно примењивали. На пример, држећи се твога гледишта, могли бисмо рећи да српски народ заслужује подсмех околине зато што је за национално обележје узео грб једне византијске великашке породице.
О овоме би се могло расправљати. Јесте да је Србија призната за краљевину захваљујући папској круни, али само зато што у том часу у Цариграду нема византијског цара него њиме владају хулигани крсташи.
И, да поновим, свети Сава је запео из петних жила да добије архиепископију и да из његових руку буде поново крунисан краљ Рашке. И не бих се усудио да кажем да је једини начин да се домогнеш ранга европских суверена био да те крунише папа.
И овде ћу се зауставити, јер нећу да ово постане расправа о томе да ли су бољи Руси или Американци. Искључиво говорим о визуелном идентитету, а не о идеологији.
Што се тиче тога да је статус Србије као краљевине обновљен 1882. године, није. Веза са средњевековном државом је искључиво симболичка и на нивоу колективног сећања.
Прихватам да сам погрешио, заправо је вероватно обрнуто од оног што сам ја написао. Нису круну у грбу дизајнирали према круни Петра Првог, него је по свему судећи било обрнуто. Не бих да помиаслиш да сам ја неки фундаменталиста, не мислим ја да је та ствар око типа круне превише важна. Само ми се средњевековна круна чини прикладна уз средњевековне симболе. И морам рећи да сам постао алергичан на хералдичарске аргументе по којима само они знају шта треба и како треба, а када им даш да нацртају грб, добијеш двоглавог лајавог крелца.
Pogledajte prilog 248457
Мада признајем да је и такав бољи од неких ранијих решења, од неких и много бољи. Проблем је што свака генерација хералдичара хоће себе да угради у историју и нешто петљају и дотерује по грбу, иако постоји двоглави орао онако како су га дизајнирали пре 700 година и који је упечатљивији и декоративнији од свега што су после смислили. После ових нововековних, поглед на средњевековна знамења је управо лековит.
Pogledajte prilog 248465Pogledajte prilog 248466Pogledajte prilog 248467Pogledajte prilog 248468![]()
Само не знам зашто сви ти хералдичари ако већ морају нешто да редизајнирају не редизајнирају неко од ових решења, а не да праве некаквог "српског орла" од Новаковићеве или не знам чије квазиромантичарске лицидарске гротеске из 19. века.
Да, али погрешићеш ако мислиш да је питање тумачења блазона тако безазлено. Примера ради, језичка финеса "двоглави орао на штиту" уместо "штит са двоглавим орлом" допринео је да грб изведен у пластици који је био изложен у Већу грађана Савезне скупштине СРЈ током 90-их буде непојамно одвратан. Мада том решењу никакав блазон није могао да помогне.
Затим постоје они који опомињу да актуелни блазон предвиђа двоглавог, али не и двовратог орла. Ако мало размислиш, видиш да та примедба и није тако бесмислена.