Грб и застава Србије

170989_149239677_orao-KOSKA-3.png

Trebalo je malo da skratim donji deo kljuna, ali... ;) Važno je da je orao žešće ljut... :D što bi narod rekao NADRNDAN... :D

Дорадио сам мало главу орла, кога ми је на једном форуму векторски одрадио lima по цртежу главе Краловог орла, тј. ова горе векторска слика, на шта му се мноооогооо захваљујем, да си ми жив и здрав Друже још много година, средио сам горњи део главе код пера, дорадио кљун горњи и доњи, језик и додао око из решења 2004. године, а онда, цео мали грб постави на већи из 2004.године, са испоштованим (надам се) хералдичким правилима...

34ot5iq.png

5ocbbc.png

као озбиљан аргумент оних који су се у донедавним спорењима око грба залагали за Кралов цртеж из 1882. често се може чути теза како ''традиција нашег грба почиње 1882.'' кад је грб блазонски уобличен, па је зато природно да се и сачува у оном стилу у коме је настао његов први (''оригинални'') емблазон. то на први поглед звучи логично, међутим да ли је и тачно? није, а ево и зашто:
- традиција нашег грба не почиње са успостављањем краљевине, него са успостављањем кнежевине. то пише и у члану 1. Закона о грбу Краљевине Србије из 1882. који гласи: ''Грб Краљевине Србије јесте двоглави бели орао на црвеном штиту са круном краљевском. Врх обе главе двоглавог орла стоји круна краљевска а испод сваке канџе по један кринов цвет. На прсима му је грб Кнежевине Србије- бео крст на црвеном штиту са по једним огњилом у сваком углу крста“.

као што се Краљевина Србија наставља на правни субјективитет Кнежевине Србије, тако се и њен грб у хералдичком смислу наставља на грб кнежевине (што је очито из законске дефиниције). а да ли је Крал, цртајући уметнути штит, поштовао хералдичка решења која су му претходила? није. шта више, дао је свом уметничком изразу приличну слободу и створио сасвим нов емблазон. према томе, теза да традиција српског грба почиње 1882. је апсолутно нетачна.

зашто само са фресака?! фреске нису једини историјски извор који нам даје одговор на питање како су изгледале круне (и остале инсигније) наших средњовековних владара. ако погледамо ковани новац- на њему су редовно представе Немањића са круном у облику венца од кринова/љиљана (иста онаква каквом је Твртко касније крунисан у Милешеви). има пуно основа да верујемо да је управо таква круна Стефану стигла из Рима 1217. захваљујући којој је Србија постала краљевина (што је у средњем веку имало значење међународног признања). ако би у државни грб ставили круну византијског типа, то би значило да се свесно одричемо оне западне, која је такође део нашег историјског наслеђа које баштинимо преко Немањића....

Да ли је круна оваквог облика?

2cr67md.png

Дорадио сам мало главу орла, кога ми је на једном форуму векторски одрадио lima по цртежу главе Краловог орла, тј. ова горе векторска слика, на шта му се мноооогооо захваљујем, да си ми жив и здрав Друже још много година, средио сам горњи део главе код пера, дорадио кљун горњи и доњи, језик и додао око из решења 2004. године, а онда, цео мали грб постави на већи из 2004.године, са испоштованим (надам се) хералдичким правилима...

34ot5iq.png

5ocbbc.png

Ja mislim da ovo ne valja...

Mali su kljunovi. Nekako nenaglašeni dovoljno... :(

Poslednja izmena od moderatora:
Ja mislim da ovo ne valja...

Mali su kljunovi. Nekako nenaglašeni dovoljno... :(

Уз сво поштовање за труд и рад...срећом никоме није пало на памет да прецтра то ”свето” Кралово дјело.
Ово је доказ да стилизација из 2010 нема конкуренцију...

Poslednja izmena:
Да ли је круна оваквог облика?

2cr67md.png

не бих рекао да је тако изгледала (то су флерони које је Крал извео на начин да подсећају на кринове, а нису ни једно ни друго). осим на кованом новцу та круна се може видети и на портретима краља Душана и младог краља Уроша из цркве Св. Димитрија (Пећка патријаршија) из око 1345. год. на фресци се јасно види да су на главама владара круне западног типа са љиљановим венцем, што је посебно уочљиво код краља Уроша:

freska.jpg

252.jpg

http://www.rastko.rs/kosovo/pecarsija/hramovi/crkva_sv_dimitrija.html

претпостављам да је круна изгледала слично круни Св. Вацлава која је сачињена неких стотинак година касније, с тим што је претпоставити да је круна српског краља била скромнија и није имала полукружне обручове који се укрштају изнад венца.

crown-of-saint.jpg

иначе, још један детаљ у Краловом цртежу не сме остати непримећен, а то је чињеница да се круна изнад штита видљиво разликује од круне над павиљоном. у таквој композицији две различите круне указују на два различита суверенитета. случајна или намерна, таква грешка је апсолутно неприхватљива.

ј
а немам никакву колективну представу о било чему. колективне представе имају они који су лењи да уче, јер им је лакше да се задовоље површним знањем.

та милешевска фреска је ''мало позната'' само теби, што и не чуди с обзиром да за тројицу првих Немањића (Стефана Првовенчаног, Радослава и Владислава) кажеш да су ''најнебитнији''. прво си почео да одбацујеш круне које ти се не свиђају, а сад већ одбацујеш и владаре. што значи да ти из историје одбацујеш све оно што из неког разлога није по твом укусу.

о крунисању, не о круни. да си пажљиво читао, видео би шта сам горе написао- у средњовековној Србији легитимитет владару није давала круна, него чин крунисања. Стефана су 1217. крунисали папски легати (они који су му круну и донели) по латинском обреду. зато је било битно да три године касније и Сава, као поглавар новоосноване Српске архиепископије, крунише брата (вероватно истом оном круном која му је стигла из Рима) и тиме га додатно потврди као краља. оно што је још важније, Сава је тим чином (као и крунисањем његових наследника Радослава и Владислава) установио образац по коме српског краља крунише српски архиепископ, што се касније доследно примењивало.
а сад се врати горе и погледај како си назвао баш ту тројицу српских краљева које је крунисао лично Св. Сава.

српски народ (као ни било који други народ) нема грб. грб је искључиво обележје јединке, тј. физичког или правног лица (човека, града, покрајине, државе или удружења). обележје народа је застава (''народне боје''). иначе, грб Србије је потпуно аутентичан, јер се сребрни крст између четири сребрна огњила на црвеном штиту не среће у хералдици. ти си вероватно мислио на грб Палеолога, међутим они су за знамење имали златни крст између четири златна слова В на црвеном штиту.

да си читао Рансимена, Острогорског или Оболенског знао би да византијски дворски систем не само да није познавао достојанство краља, него највише титуле и звања уопште нису били наследни. у противном би Сава из Никеје донео и круну, тим пре што је положај Византије (или боље рећи њених остатака) тад био далеко слабији него раније (да Латини нису држали Цариград, тешко да би добио и омофор).

а који је други начин?
у 13. веку су те ствари биле потпуно правно уређене- племићке титуле додељују суверени, а владарске (краљевску и царску) искључиво папа. с тим што је и он ту био ограничен, с обзиром на општеприхваћену идеологију да и на Западу (као и на Истоку) може постојати само један законити цар.

е, ту грешиш. јер су у хералдици те две ствари неодвојиво повезане- визуелни израз строго прати садржај, који почива не само на правима (која армигер има или на која претендује), него и на идеологији. иначе грб би био обичан фалсификат и што би Вујадин рекао- спадао би у последњу 17. категорију :lol:

са становишта међународног права Србија се у 19. веку јавља као потпуно нова држава, ту нема спора. она није ни могла наследити правни субјективитет средњовековне краљевине, с обзиром колико је времена прошло од смрти последњег суверена. међутим у идејном смислу, Србија се наслања управо на ту средњовековну традицију, што јасно показује грбом који је усвојила, а који је прихваћен и од осталих европских држава. дакле, нисам ништа погрешио кад сам рекао да је 1882. у новој држави обновљена стара краљевина.

ствар је у томе што ти симболи нису средњовековни (неки су много старији). није средњовековна чак ни хералдика, она је можда тад настала, али то не значи да је тамо и остала.

иначе, вређати српски грб не само да није лепо, него је чак и кривично кажњиво.

ти орлови са старих фресака и рељефа су нама нарочито драги не зато што су толико лепи, него зато што се налазе на местима која у нашој свести имају огроман значај. они нас повезују са прошлошћу и једним периодом историје на који смо ми особито поносни. у томе се крије њихова ''лековитост''.

треба имати у виду да хералдика није само наука, него је и врло жива уметност. заробити је у неки (било који) стилски правац, значило би онемогућити њен даљи развој. у визуелном смислу, то би указивало да ми као држава нисмо одмакли од средњег века. (вероватно ће се неки иронично сложити). Новаковић је битан зато што је он утврдио блазон грба који је и данас знамење наше земље. колико је то добро и срећно решење, о томе су говорили многи и позванији и паметнији од мене.

ја сам негде рекао да не би било лоше да се у законском опису грба нађе и блазон на старофранцуском. тиме би се многе нејасноће отклониле, а грб би добио и своје општехералдичко одређење. но, то су већ питања за струку.

напротив, потпуно је бесмислена.

што се тиче свих вас који толико (с разлогом или без) инсистирате на средњовековној круни- имате је у династичком грбу Карађорђевића. уколико нисте монархисти, смешна је свака расправа о круни, јер је круна неодвојива од главе која је носи.
Коју тројицу? Написао сам двојицу краљева. Не знам зашто искривљујеш то што сам написао, шта ти то треба.

Што се тиче твоје лекције о томе да Византија није имала краљеве, разочараћу те мало, није неопходно прочитати важне ауторитете да би се то знало. Тако да ако си хтео да нам јавиш шта си све прочитао, драго ми је због тебе.

Измислио си и да сам вређао државни грб, али пошто кажеш да је кажњиво, препоручујем да ме тужиш.

Ај здраво.

Poslednja izmena:
Гледам сада поређење, Краловог и овог кога сам дорадио из 2004. уз помоћ колеге limе који је векторски одради главу,а ја је дорадио, има још доста тога да се среди, али вреди се потрудити, ма ко покушао даље га сређивати...

кликни на слику за већу резолуцију

за све љубитеље, како то Новаковић каже, ''натуралистичког хералдичког цртања'' ево један бронзани рељеф хабзбуршког царског орла из бечког Бурггартена са краја 19 века:

Adler_Burggarten.JPG

Па ово је српски орао, :per:...краду на традицију.
Као што сам рекао, сва срећа па никоме од наших хералдичара није пало на памет да прецтра ону Кралову верзију, било би то нечастиво за нашу хералдику...него су се одлучили да темељно освеже државна обиљежја, као што бих Новаковић рекао ”по хералдичком укусу нашег времена”, и по нашој хералдичкој традицији, свака част. :super:

П.С.
Нисам љубитељ ренесансе, па тако ни ”натуралистичког хералдичког цртања” ;).

Poslednja izmena:
за све љубитеље, како то Новаковић каже, ''натуралистичког хералдичког цртања'' ево један бронзани рељеф хабзбуршког царског орла из бечког Бурггартена са краја 19 века:

Adler_Burggarten.JPG

Majčin sine bila je to carevina pa je mogla birati umjetnike. Vrhiunski rad.

а ево и један рељеф орла из немачког Бундестага са краја 20. века:

adler.jpg

Iako je šematski prikaz i djeluje izvanredno moćno ipak mi se taj opšti izgled heksahona ne sviđa previše, bez obzira što i on ima svoje simbolično značenje.

Па ово је српски орао, :per:...краду на традицију.
Као што сам рекао, сва срећа па никоме од наших хералдичара није пало на памет да прецтра ону Кралову верзију, било би то нечастиво за нашу хералдику...него су се одлучили да темељно освеже државна обиљежја, као што бих Новаковић рекао ”по хералдичком укусу нашег времена”, и по нашој хералдичкој традицији, свака част. :super:

П.С.
Нисам љубитељ ренесансе, па тако ни ”натуралистичког хералдичког цртања” ;).

Znam da nijeste mislili tako, ali ipak da napomenem zbhog učesnika kojioma to nije poznato, nema našeg, ni vašeg, ni njihovog orla. Orao je heraldička šarža simboličnog značenja koje se poistovjećuje s arnigerom. Šarža ima samo simbolično značenje koje se pripisuje armigeru, a sama šarža je univerzalnog karaktera i sigurno nije ničije vlasništvo. Grb zapravo ne može nikad biti nacionalni simbol, on je u državnoj upotrebi znak vršenja vlasti. Nažalost u Balkanskim sredinama, inače žalosno neukim u mnoogim oblastima opštekulture, grbov i su postali nacionalni simboli, mada ni tu ne vidim neki veliki problem ako se grb shvati i prihavti na ispravan način, kao zank države, i znka nosioca i vršioca vlasti.

Poslednja izmena:
Majčin sine bila je to carevina pa je mogla birati umjetnike. Vrhiunski rad.

све што је у Бечу саграђено у другој половини 19. века (јавна здања и споменици) има само једну поруку- ми смо царевина. зато се у архитектури форсирао помпезан и тежак империјални стил- академизам (бечка школа), који је по тадашњем схватању могао најбоље представити снагу и моћ хабзбуршке државе и њене престонице. целу ту причу је пратила и хералдика оличена у делима Штрела и Крала. с обзиром да је Србија била под јаким аустријским политичким утицајем, природно да се то одразило и у нашој хералдици.

Iako je šematski prikaz i djeluje izvanredno moćno ipak mi se taj opšti izgled heksahona ne sviđa previše, bez obzira što i on ima svoje simbolično značenje.

то сам поставио тек да колеге виде неке нове тенденције, јер хералдика није остала тамо где је била за време Франца Јозефа.

"Problem" sa grbovima kod nas je što svaki HERALDIČAR hoće da nacrta neko svoje "NOVO" rešenje, da napravi nešto "DRUGAČIJE"... Tako je i Novaković IZMISLIO (a Kral nacrtao) neko novo (moderno) rešenje, a mogao je samo lepo da precrta nekog orla iz nekog manastira i mirna Bačka... Isto je bilo i sada... umesto da samo digitalizuju već gotovo rešenje iz 1882. HERALDIČARI napraviše neko NAJNOVIJE... Prvo 2004. napraviše neku kinesku verziju grba Kraljevine Srbije, a onda 2010. napraviše nešto "DRUGAČIJE"... ***, svako bi da ostane upamćen po nečemu... Da je eto recimo Grujić (koji je inače, veliki stručnjak) SAMO digitalizovao grb iz 1882. ko bi uopšte znao za njega... To bi i dalje bio "Kralov" grb koji je tamo neko precrtao... Ovako čovek može u svoj CV da stavi da je bukvalno crtao GRB SRBIJE...

Realno, to sa OSVEŽAVANJEM simbola je malo diskutabilno... Pa Albanija ima nekog djavola na grbu/zastavi, koga je tamo neko nacrtao pre 100 godina i nešto se ne sećam da su ga MODERNIZOVALI nekad...

I Poljaci imaju nekog tužnog orla na grbu, pa ne znam da li je trebalo i oni da ga osveže malo, kako bi bio malo moderniji... :D :D :D

507px-coat_of_arms_of_poland-official-1.png

Realno, super je što sada (konačno) imamo odličan grb (stilizaciju), ali ako ovako nastavimo, za 20-30 godina tamo neki novi heraldičar će reći: "E, ovaj grb nije u skladu sa vremenom, hajde da ga osvežimo malo i uradimo neki "NOVI", moderniji u nekoj novoj tehnici..." :D

I onda dobijemo novu verziju... :D :D :D Pošto je važan samo opis grba, mislim da je ovo u skladu sa ZAKONOM... :D :D :D

grb-srbije-2030b-1.jpg

----------------

I tako od jednostavnog orla i grba mi zahvaljujući HERALDIČARIMA dobismo komplikovan, ali naturalistički i moderan grb u skladu sa vremenom... :D :D :D

Poslednja izmena:
E ovo sam našao jednom kad smo kao klinci nešto kopali bezveze za automobile igračke. Nisam znao tad šta je to i moj burazer kao hteo da uzme , mislio da privezak i na kraju mu se zagubilo negde ... Šta predstavlja ovaj dvoglavi orao dole ? Bio je isti ovakav , samo što je imao krst gore iznad kruga nad glavama orla i spojen kod nogu i krila sa kružnicom.

Братац,
морам да признам...стварно си ме изненадио!

Lima "Problem" sa grbovima kod nas je što svaki HERALDIČAR hoće da nacrta neko svoje "NOVO" rešenje:
kinesku verziju[/B] grba Kraljevine Srbije, a onda 2010. napraviše nešto "DRUGAČIJE"... ***, svako bi da ostane upamćen po nečemu... Da je eto recimo Grujić (koji je inače, veliki stručnjak) SAMO digitalizovao grb iz 1882. ko bi uopšte znao za njega... To bi i dalje bio "Kralov" grb koji je tamo neko precrtao... Ovako čovek može u svoj CV da stavi da je bukvalno crtao GRB SRBIJE...

Ти као да си спавао цијело ово вријеме, па си се одједанпут пробудио.
Проблем је штo јa заиста не видим у чему је теби сада проблем, постоје ваљда некаква правила која се требају примјењивати, због чега би хералдички умјетници тражили било какву посебност?
Хвала Богу па нису себи дозволили такву врсту понижења, да ето једноставно прецтрају тај свети Кралов рад, то је просто недопустиво и понижавајуће.
Добацивати са толико злонамјерношћу на рачун аутора стилизације државних знамења из 2010 ”да је то учинио ради личне промоције и ради КВ”, јесте у нај мању руку СКАНДАЛОЗНО!
Није ми јасно да ли је ово прикривена љубомора са твоје стране или сам ја то погрјешно протумачио...стварно није ми јасно. :think:

Lima Realno:
I Poljaci imaju nekog tužnog orla na grbu, pa ne znam da li je trebalo i oni da ga osveže malo, kako bi bio malo moderniji...

Па шта ми имамо да тражимо од пољака или од албанаца? Њихова знамења, њихов проблем.Како можеш поредити њихова знамења са нашим? Шта нас брига како се у тим државама гледа на хералдику? То је њихова ствар. :dash:

I onda dobijemo novu verziju... Pošto je važan samo opis grba, mislim da je ovo u skladu sa ZAKONOM...

Хералдика еволвира у времену, није фосил па да је заробљен у 1882.
Грб = његов садржај + однос фигура + боја, ако су ова три елемента задовољена, сваки цртеж има бити цртеж Грб-а једног те истога, што значи да и тај твој јесте исправам, ако се не варам постоје правила по којима се цртају орлови...али ти све ове ствари савршено добро знаш. :whistling:

Ми захваљујући нашим хералдичаримa добишмо величанствена државна знамења по правилима српске херладичке школе и тачка. ;)

Poslednja izmena:
Хвала Богу па нису себи дозволили такву врсту понижења, да ето једноставно прецтрају тај свети Кралов рад, то је просто недопустиво и понижавајуће.
Добацивати са толико злонамјерношћу на рачун аутора стилизације државних знамења из 2010 ”да је то учинио ради личне промоције и ради КВ”, јесте у нај мању руку СКАНДАЛОЗНО!
Није ми јасно да ли је ово прикривена љубомора са твоје стране или сам ја то погрјешно протумачио...стварно није ми јасно.

Ma Grujić je car, svaka njemu čast za grb koji je nacrtao... I sam znaš da, ako ga je neko branio to sam onda sigurno ja... ALI... da su u pravu oni koji kažu da je ZADATAK bio da se DORADI kineska verzija grba Kraljevine Srbije iz 2004. JESU...

Acović se do 2010. bukvalno kleo u NJEGOV rad iz 2004. i onda odjednom PREKO NOĆI taj isti rad ne valja, kao ni ono rešenje iz 1882... On je takodje crtao i veliki grb Grada Beograda... Nešto nisam primetio da ga je nacrtao u tom "novo-srpskom" heraldičkom stilu... :D :D :D

beograd-grb-veliki.png

Isto važi i za Novakovića... Imao je toliko SRPSKIH orlova po manastirima, a on "izmislio" nekog novog, za koga eto danas kažu da je germanski...

Kako se kome ukaže prilika, dobijemo drugačiji grb... I eto sada je Novaković "otac" srpske heraldike... A da je samo precrtao neki grb iz manastira, verovatno za njega danas niko ne bi ni znao...

Grb koji je sada zvaničan je po meni najlepši koji je Srbija ikada imala, ali me iskreno plaši da stvarno za nekih 20-30 godina neki novi genije ne poželi opet da "DORADI" grb i dobijemo opet neko novo rešenje... A i sada ima nekih ostrašćenih padoBRANAca (a nije ih malo) koji bukvalno mrze "grb" iz 2010. i pljuju ga kao da je tuđi... a ima i onih koji baš i ne vole rešenje iz 2004... Rezultat svega su nažalost opet podele među Srbima... :( :( :(

Poslednja izmena:
A sve to ( ta grmljavina i histerija, vredjanje ) zbog nepismenosti i nemogućnosti da se pročitaju makar 2 rečenice na temu heraldike koje kažu da grb predstavlja entitet, a ovaj grb konkretno vlast i vršenje vlasti. Narod ima zastavu.

Ovako je ok da svako ima svoje mišljnje, ali to divljanje i kafansko iskazivanje emocija na nekom talibanskom nivou je stvarno infantilno.

Poslednja izmena:
Ma Grujić je car, svaka njemu čast za grb koji je nacrtao... I sam znaš da, ako ga je neko branio to sam onda sigurno ja... ALI... da su u pravu oni koji kažu da je ZADATAK bio da se DORADI kineska verzija grba Kraljevine Srbije iz 2004. JESU...

Acović se do 2010. bukvalno kleo u NJEGOV rad iz 2004. i onda odjednom PREKO NOĆI taj isti rad ne valja, kao ni ono rešenje iz 1882... On je takodje crtao i veliki grb Grada Beograda... Nešto nisam primetio da ga je nacrtao u tom "novo-srpskom" heraldičkom stilu... :D :D :D

beograd-grb-veliki.png

Isto važi i za Novakovića... Imao je toliko SRPSKIH orlova po manastirima, a on "izmislio" nekog novog, za koga eto danas kažu da je germanski...

Kako se kome ukaže prilika, dobijemo drugačiji grb... I eto sada je Novaković "otac" srpske heraldike... A da je samo precrtao neki grb iz manastira, verovatno za njega danas niko ne bi ni znao...

Grb koji je sada zvaničan je po meni najlepši koji je Srbija ikada imala, ali me iskreno plaši da stvarno za nekih 20-30 godina neki novi genije ne poželi opet da "DORADI" grb i dobijemo opet neko novo rešenje... A i sada ima nekih ostrašćenih padoBRANAca (a nije ih malo) koji bukvalno mrze "grb" iz 2010. i pljuju ga kao da je tuđi... a ima i onih koji baš i ne vole rešenje iz 2004... Rezultat svega su nažalost opet podele među Srbima... :( :( :(
Све то има мало дубљу историју и традицију. До турског освајања имали смо одличних јунака и домаћина. Јунаке су нам побили и растерали а домаћине опљачкали. Ни данас се нисмо ослободили од турског робовања и ропске културе која нас је држала у својим канџама. Немамо више оних врлина које је набројао Свети Николаја. нити оних могућности да их обновимо.А ни жеља код многих Срба не стреми том правцу него као и остали сиромашни свет сања о бољем животу а да се много не труди да нешто уради у том правцу. Грбови описују особине грбоносаца а не лепоте орлова или круна и оцила и других шаржа. Мислим да би требали више размишљати о томе него гледати како други раде.

"Problem" sa grbovima kod nas je što svaki HERALDIČAR hoće da nacrta neko svoje "NOVO" rešenje, da napravi nešto "DRUGAČIJE"... Tako je i Novaković IZMISLIO (a Kral nacrtao) neko novo (moderno) rešenje, a mogao je samo lepo da precrta nekog orla iz nekog manastira i mirna Bačka... Isto je bilo i sada... umesto da samo digitalizuju već gotovo rešenje iz 1882. HERALDIČARI napraviše neko NAJNOVIJE... Prvo 2004. napraviše neku kinesku verziju grba Kraljevine Srbije, a onda 2010. napraviše nešto "DRUGAČIJE"... ***, svako bi da ostane upamćen po nečemu... Da je eto recimo Grujić (koji je inače, veliki stručnjak) SAMO digitalizovao grb iz 1882. ko bi uopšte znao za njega... To bi i dalje bio "Kralov" grb koji je tamo neko precrtao... Ovako čovek može u svoj CV da stavi da je bukvalno crtao GRB SRBIJE...

прво, Новаковић није ништа ''измислио'', него је саставио блазон грба Краљевине Србије. с обзиром да је 1882. Кнежевина уздигнута у ранг Краљевине, било је неопходно да се то и хералдички изрази. према томе, Новаковић није ништа ''цртао'', него је писао. цртао је Крал.

друго, није Грујић радио грб по сопственом нахођењу, него му је тај посао поверила Влада Србије. и шта је лоше у томе што је прихватио? да ли би ти одбио да ти се укаже таква прилика? ајде да се не лажемо, многи дизајнери су запенили не зато што се ради нови изворник, него зато што се посао њима измакао :lol: остало им је једино да по форумима пишу небулозе о мањкавости правне процедуре и графичким недостацима новог решења. а ето, и то смо прегрмели.

треће, зашто би Грујић ''дигитализовао'' Кралов цртеж. то нек раде они чији се таленат и способности завршавају на копирању.

Realno, super je što sada (konačno) imamo odličan grb (stilizaciju), ali ako ovako nastavimo, za 20-30 godina tamo neki novi heraldičar će reći: "E, ovaj grb nije u skladu sa vremenom, hajde da ga osvežimo malo i uradimo neki "NOVI", moderniji u nekoj novoj tehnici..." :D

и шта је у томе лоше? хералдика је врло жива. ново време ће донети нове стилове и нове уметнике. зато сам вам и окачио оног орла из Бундестага, да видите да се уметност није зауставила на реализму 19. века.

I onda dobijemo novu verziju... :D :D :D Pošto je važan samo opis grba, mislim da je ovo u skladu sa ZAKONOM... :D :D :D

grb-srbije-2030b-1.jpg

није у складу са законом, јер орао није ''у полету''.

I tako od jednostavnog orla i grba mi zahvaljujući HERALDIČARIMA dobismo komplikovan, ali naturalistički i moderan grb u skladu sa vremenom... :D :D :D

и шта је у томе лоше?!
ако у свему пратимо време, не видим зашто не бисмо и у хералдици.

е па, нису у праву. нигде не пише да се Изворник треба сачинити према емблазону из 1882.

http://www.zastave-grbovi.com/zigs/648/beograd-grb-veliki.png

немам коментар. ајде што из личне сујете нападате Ацовића (а знам и зашто то радите), али рећи овакву глупост за Стојана Новаковића, који је уз Јована Ристића вероватно најумнија српска глава свог времена, не само да је дрско него је и смешно.

Poslednja izmena:

Back