Грб и застава Србије

I da ne skrenem skroz sa teme, pravilna upotreba zastava na Gradskoj kući u Subotici
subotica-gradska-kuca.jpg

Zastave R. Srbije AP Vojvodine, grada Subotice, mađarske, hrvatske i bunjevačke nacionalne manjine.
Па мени се чини да је ово неправилна употреба државне заставе републике Србије. Обзиром да пропорције грба и заставе нису правилно одрађене.

Влайко, да ли је то овај текст који си тражио?

застава и грб Српске Војводине прокламован на Мајској скупштини у Сремским Карловцима 1848.

''Када је на Мајској скупштини митрополит Јосиф Рајачић изабран за патријарха, истакао је он на свој двор црвено-плаво-белу заставу, која се од тада сматра за заставу српске Карловачке митрополије и српског патријарха.
Прецизан опис заставе и грба дао је у свом историјском образложењу одлука донетих на Мајској скупштини, „Осветлењу искања народа сербског у Аустрији у ово време", 6. маја Јаков Живановић. На крају свога списа нагласио је да су народу потребни и „знаци отличителни“: застава и грб. Заставу сачињавају три боје, хоризонтално постављене: одозго црвена, у средини плава, доле бела. На плавој, као карактеристичној боји, налази се народни грб. Грб сачињава бео крст на округлом црвеном пољу, између чијих кракова стоји по једно оцило, свега четири, челикасте боје, опасан с десне стране жировом, а с леве маслиновом гранчицом, које су доле везане плавом пантљиком. Цео тај штит, поље, лежи на војводској порфири, висећој испод војводске, затворене, на два дела раздељене круне. Овај грб требада буде народни, који ће српски народ употребљавати свугде, мимо географских, земљописних грбова, које свака провинција има, као што нпр. Срем има јелена који се одмара под јабланом. Као што поједине породице имају своје грбове,треба да га има и народ. У овако важном народном предмету не треба да буде произвољног мењања боја заставе.
Документ је усвојен у заседању православне општине сремскокарловачких Срба и штампан је као летак.''

Др Љубомирка Кркљуш: ОБЕЛЕЖЈА И СИМБОЛИ У ТОКУ СРПСКОГ НАРОДНОГ ПОКРЕТА 1848–1849.
http://www.scribd.com/doc/59162689/...ародног-Покрета-1848-1849-Др-Љубомирка-Кркљуш

I da ne skrenem skroz sa teme, pravilna upotreba zastava na Gradskoj kući u Subotici
subotica-gradska-kuca.jpg

Zastave R. Srbije AP Vojvodine, grada Subotice, mađarske, hrvatske i bunjevačke nacionalne manjine.

Ово је жива анархија по мени што се тиче употребе заставе,боље рећи циркус.
Још ајде да су то заставе националних мањина него су то колико видим државне заставе Мађарске и Хрватске на државној установи у републици Србији.Страшно.

Влайко, да ли је то овај текст који си тражио?
:worth:

Хвала!!!
Још ајде да су то заставе националних мањина него су то колико видим државне заставе Мађарске и Хрватске на државној установи у републици Србији.Страшно.
Није, није. Мађарска државна застава нема грб, а застава хрват. нац. мањине је државна застава РХ само грб нема ону „круну“.

Није, није. Мађарска државна застава нема грб, а застава хрват. нац. мањине је државна застава РХ само грб нема ону „круну“.
Не види се оно изнад штита где треба да стоје оне перушке на хрватској застави,на постављеној слици.

Значи Мађари имају у Суботици државну заставу и државни грб,лепо,то ни у Мађарској немају:D.

И онако ми се не свиђа све оно,као испред уједињених нација.Има ли нека мањина да је заборављена,и да су јој права тим чином угрожена у Суботици?

Застава и грб Српске Војводине прокламован на Мајској скупштини у Сремским Карловцима 1848. године

http://i49.tinypic.com/5obaxi.png

http://i45.tinypic.com/206ok7m.png

застава и грб Српске Војводине прокламован на Мајској скупштини у Сремским Карловцима 1848.

''Када је на Мајској скупштини митрополит Јосиф Рајачић изабран за патријарха, истакао је он на свој двор црвено-плаво-белу заставу, која се од тада сматра за заставу српске Карловачке митрополије и српског патријарха.
Прецизан опис заставе и грба дао је у свом историјском образложењу одлука донетих на Мајској скупштини, „Осветлењу искања народа сербског у Аустрији у ово време", 6. маја Јаков Живановић. На крају свога списа нагласио је да су народу потребни и „знаци отличителни“: застава и грб. Заставу сачињавају три боје, хоризонтално постављене: одозго црвена, у средини плава, доле бела. На плавој, као карактеристичној боји, налази се народни грб. Грб сачињава бео крст на округлом црвеном пољу, између чијих кракова стоји по једно оцило, свега четири, челикасте боје, опасан с десне стране жировом, а с леве маслиновом гранчицом, које су доле везане плавом пантљиком. Цео тај штит, поље, лежи на војводској порфири, висећој испод војводске, затворене, на два дела раздељене круне. Овај грб требада буде народни, који ће српски народ употребљавати свугде, мимо географских, земљописних грбова, које свака провинција има, као што нпр. Срем има јелена који се одмара под јабланом. Као што поједине породице имају своје грбове,треба да га има и народ. У овако важном народном предмету не треба да буде произвољног мењања боја заставе.
Документ је усвојен у заседању православне општине сремскокарловачких Срба и штампан је као летак.''

Др Љубомирка Кркљуш: ОБЕЛЕЖЈА И СИМБОЛИ У ТОКУ СРПСКОГ НАРОДНОГ ПОКРЕТА 1848–1849.
http://www.scribd.com/doc/59162689/...ародног-Покрета-1848-1849-Др-Љубомирка-Кркљуш
.....

Prilozi

• грб СВ.jpg
    грб СВ.jpg
    43,9 KB · Pregleda: 7
  • застава СВ.jpg
    застава СВ.jpg
    17,2 KB · Pregleda: 4
Poslednja izmena:
Не види се оно изнад штита где треба да стоје оне перушке на хрватској застави,на постављеној слици.

Значи Мађари имају у Суботици државну заставу и државни грб,лепо,то ни у Мађарској немају:D.

И онако ми се не свиђа све оно,као испред уједињених нација.Има ли нека мањина да је заборављена,и да су јој права тим чином угрожена у Суботици?

Možda Šokci ? :D

Етнички састав према попису из 2002.

Мађари 34.983 34,98%
Срби 26.242 26,24%
Буњевци 10.870 10,87%
Хрвати 10.424 10,42%
Југословени 6.787 6,78%
Црногорци 1.596 1,59%
Роми 1.171 1,17%
Македонци 409 0,40%
Муслимани 305 0,30%
Албанци 204 0,20%
Немци 176 0,17%
Словаци 146 0,14%
Русини 144 0,14%
Словенци 126 0,12%
Бошњаци 91 0,09%
Руси 60 0,06%
Горанци 54 0,05%
Бугари 54 0,05%
Румуни 47 0,04%
Украјинци 35 0,03%
Чеси 16 0,01%
непознато 131 0,13%

http://sr.wikipedia.org/sr/%D0%A1%D1%83%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%B8%D1%86%D0%B0

Биће застава као за европско првенство.

Poslednja izmena:
Зна ли неко како је истицање грбова и застава регулисано у овим западним земљама,нешто не могу да се сетим да се србска застава вијори на некој државној институцији стране земље,ни мањинска а поготово не државна,на некој цркви или неком србском културном клубу да.

С обзиром да код нас влада анархија,како где се коме свиди,занима ме како су они то регулисали,ипак су они демо-кретенатија:D.

Ево шта пише код нас у закону о симболима у локалним самоуправама.

SIMBOLI I NAZIVI DELOVA NASELJENIH MESTA U JEDINICI
LOKALNE SAMOUPRAVE

Clan 90.
Jedinica lokalne samouprave samostalno u skladu sa ovim zakonom utvrduje svoje simbole (grb i
zastavu), i njihovu upotrebu.
Clan 91.
(1) Simboli jedinice lokalne samouprave mogu se isticati samo uz državne simbole.
(2) U službenim prostorijama organa jedinice lokalne samouprave isticu se samo državni simboli,
simboli nacionalnih manjina ciji je jezik na teritoriji jedinice lokalne samouprave u službenoj
upotrebi kao i simboli jedinice lokalne samouprave.
(3) Isticanje simbola autonomne pokrajine uz simbole jedinica lokalne samouprave u autonomnoj
pokrajini, kao i isticanje simbola autonomne pokrajine u službenim prostorijama organa jedinica
lokalne samouprave u autonomnoj pokrajini, vrši se u skladu sa propisom koji je utvrdila
autonomna pokrajina.
Clan 92.
(1) Simboli jedinica lokalne samouprave moraju se medusobno razlikovati.
(2) Sadržina odredbi statuta jedinice lokalne samouprave ili drugih njenih akata o simbolima
jedinice lokalne samouprave mora odgovarati istorijskim i stvarnim cinjenicama i ovim odredbama
se ne smeju vredati opšti i državni interesi, nacionalna i verska osecanja i javni moral.
http://www.dils.gov.rs/documents/files/maj2010/Zakon%20o%20lokalnim%20samoupravama.pdf
U Beogradu, 29. decembra 2007. godine
Predsednik Republike,
Boris Tadic, s.r.

Ево је по мени толико уопштено да није ни чудо што се примењује селективно и како коме одговара.

A koja je Bunjevačka ? NIsam video nikad.
Ta svetlo plava. Imaš ovde o grbu i barjaku: http://bunjevci.on.neobee.net/bu/simboli/index.html

To su zastave nacionalnih manjina.
Hrvatsko nacionalno veće : http://www.hnv.org.rs/obiljezja.php
Mađarsko nacionalno veće :http://www.mnt.org.rs/sr/166-Statut u statutu ne piše o zastavi ali vidi se u zaglavlju sajta.

Mislim da jedino Rusini koriste svoj grb na bojama Srbije kao obeležje http://www.rusini.rs/ru/static/29

Poslednja izmena od moderatora:

Хвала!!!

Ipak ima. Državne zastave se najčešće i razlikuju po državnom grbu primjenjenom na civilnoj zastavi. Državna zastava Mađarske jeste sa državnim grbom Mađarske. Kod zastave hrvatske nacionalne manjine mislim da šahirani štit ne treba da stoji jer je šahirani štit istorijski državni grb Hrvatske, a i ovakva zastava neodoljivo podsjeća na zastavau NDH, što smatram svojevrsnom provokacijom. Veliki problem u sredinama koje nemaju heraldičku tradiciju (kakve su sve zemlje Balkana) jeste i pogrešno tumačenje i shvatanje grba kao nacionalnog simbola što on ne može biti ni po prirodi grba niti njegovoj konstrukciji. Ono Balkan jesete prostor čuda u kojem ja svašto moguće pa i to da grb postane nacionalni simbol.

Poslednja izmena:
Био сам скоро у посети двору, зачудило ме да заставе на улазу и даље имају старо решење, иако је Ацовић председник крунског савета.

на двору би требало да се вије краљев банер- тј. дворска, а не државна застава. с обзиром да је дворски грб тек недавно емблазониран, претпоставити је да ће га и остала знамења следити.

на двору би требало да се вије краљев банер- тј. дворска, а не државна застава. с обзиром да је дворски грб тек недавно емблазониран, претпоставити је да ће га и остала знамења следити.

Ко је тренутно власник дворског комплекса?
Држава или Престолонаследник?
Да ли је могуће да је због власништва над коплексом истакнута застава Републике а не Престононаследников банер? Или је то само тренутно ситуација, док се све не среди?

Ко је тренутно власник дворског комплекса?
Држава или Престолонаследник?
Да ли је могуће да је због власништва над коплексом истакнута застава Републике а не Престононаследников банер? Или је то само тренутно ситуација, док се све не среди?

Исправиће ме неко ако грешим.

Мислим да је власник дворског комплекса држава,и да се престолонаследник Александар води само као корисник имања.
Уз то сваког месеца краљевској породици иде 100 000 евра,између осталог и да воде бригу о двору и тд.

Такође мислим и да престолонаследник Никола покушава да се избори за исти статус за себе у Црној Гори.

Ко је тренутно власник дворског комплекса? Држава или Престолонаследник?

тренутно је власник држава. поступак реституције је тек почео и још се не зна како ће се све окончати.

владарски банер се истиче на објекту у коме се налази краљ (кућа, брод, аутомобил) и означава његово присуство. по томе се зна да ли краљ борави у двору или у некој другој резиденцији. мислим да је пракса да за време док је краљ одсутан, на двору се истиче државна застава.

Back