СрбинПодгорица
Domaćin
- Poruka
- 3.244
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Pogledajte prilog 236247 овај грб не треба мијењати
Највише ми се свиђа како су урађена оцилаDa, pa to je novi, odnosno pravilan grb. Meni se svidja i super je.
Највише ми се свиђа како су урађена оцила
Највише ми се свиђа како су урађена оцила
Ето видиш. Свиђа ти се нешто што нема везе са Србијом ни Србима, а зашто?
Pa to je grcki simbol ...
A to, ja znam za ona četiri B. Car careva vlada carevima ili nešto slično ... Mislio sam da je referenca na to .![]()

већи део ове теме је управо била дискусија о томе шта је право значење огњила у српском грбу. колеге су изнели доста занимљивих података и слика, ако имаш времена прочитај тему од почетка![]()
Ok, hoću... Imaš tamo u onom Crusader kings 2 juče što sam ti pokazao. Ako skineš možeš da vidiš da ima kingdom of Serbia, kad dostigneš uslov da ti se kruniše vodja u 11. veku. E sad taj grb je neki crn sa zlatnim lavom uspravljenim. Ne znam kolko se to bazira na stvarnosti, a koliko je improvizovano. I dal postoji uopšte nešto slično.
Ја сматрам да смо их од Византинаца преузели као оцила,али смо их прилагодили својим потребама и зато ставили почетно слово земље С,и зато слова треба и да остану.Вујадин сматра да на изворном српском грбу нису била огњила, него слова С. зато он данашњи грб сматра фалсификатом- иза кога стоји завера Рима и Беча.
Ја сматрам да смо их од Византинаца преузели као оцила,али смо их прилагодили својим потребама и зато ставили почетно слово земље С,и зато слова треба и да остану.
Грб је леп изузев ових оцила/слова која ми не личе ни на шта.Иначе и слова у предходном грбу су била прилично проста.
Нема ту неке завере већ само мишљење пар њих који су радили грб,не кажем да немају појма или да су радили под нечијим утицајем.
Па ако су била слова зашто онда не оставити слова,нема ту маштовито или не,то је једноставно наше наслеђе и треба га поштовати и задржати.Pa znam, al ko bi stavljao slova na grb ?! Mislim, toliko baš nemastovito da bude onda bolje da stave ništaTo je baš ono kad nema šta da staviš i onda kao e da aj slova ću kao da nacrtam i teraj dalje, nema veze
![]()
Mada meni se više od Vizantije svidja ona bela pozadina skroz sa dve crvene ukrštene trake što je bila uz dva polja sa ocilima. Mnogo je jednostavnija i ima eleganciju, bolje to da preuzeli nego ona četiri ocila koja u stvari ne znamo ni šta znače![]()
Ја сматрам да смо их од Византинаца преузели као оцила,али смо их прилагодили својим потребама и зато ставили почетно слово земље С,и зато слова треба и да остану.
Грб је леп изузев ових оцила/слова која ми не личе ни на шта.Иначе и слова у предходном грбу су била прилично проста.
Нема ту неке завере већ само мишљење пар њих који су радили грб,не кажем да немају појма или да су радили под нечијим утицајем.
Mada meni se više od Vizantije svidja ona bela pozadina skroz sa dve crvene ukrštene trake što je bila uz dva polja sa ocilima. Mnogo je jednostavnija i ima eleganciju, bolje to da preuzeli nego ona četiri ocila koja u stvari ne znamo ni šta znače![]()
Како знамо да се огњила нису тумачила као слова у време Немањића и Мрњавчевића?е па видиш, огњила су у илирску хералдику (а преко ње у хералдику пречанских Срба) ушла управо као огњила, а не као слова. као слова почињу да се тумаче тек у време националног романтизма у 19. веку, кад су сковане и оне крилатице- ''само слога..'' и слично.
Како знамо да се огњила нису тумачила као слова у време Немањића и Мрњавчевића?
Крилатице јесу сковане доста касније.
Леки ти је већ објаснио, у питању је застава са крстом Св. Ђорђа (то је историјска застава Енглеске и још неких покрајина и градова). мислим да се у композицији са византијским заставом Палеолога нашла грешком. наиме, у питању је застава Ђенове, којој је припадала Галата (део Цариграда са друге стране Златног рога), па су се на портоланима те две заставе цртале заједно.
Како знамо да се огњила нису тумачила као слова у време Немањића и Мрњавчевића?
Крилатице јесу сковане доста касније.
Hmm, eto vidis .. Mada vise mi se svidja i to puno puno ... Ali takodje mi se svidja ona bela zastava sa takovskim krstom crvene boje. Ne znam da li to ima negde uopste u srpskoj heraldici, a toliko je bitan taj dogadjaj i ta zastava ... Takodje mislim da je politicka korektnost raznih ideologija dosta okrnjila srpsku simboliku u proteklom veku ,tako da bi trebalo to da se revizira i ubaci sve sta treba da bude zasluzno