Грб и застава Србије

76019_466838571499_202319531499_6352521_2165058_n.jpg
овај грб не треба мијењати

A to, ja znam za ona četiri B. Car careva vlada carevima ili nešto slično ... Mislio sam da je referenca na to . :D

већи део ове теме је управо била дискусија о томе шта је право значење огњила у српском грбу. колеге су изнели доста занимљивих података и слика, ако имаш времена прочитај тему од почетка :)

већи део ове теме је управо била дискусија о томе шта је право значење огњила у српском грбу. колеге су изнели доста занимљивих података и слика, ако имаш времена прочитај тему од почетка :)

Ok, hoću... Imaš tamo u onom Crusader kings 2 juče što sam ti pokazao. Ako skineš možeš da vidiš da ima kingdom of Serbia, kad dostigneš uslov da ti se kruniše vodja u 11. veku. E sad taj grb je neki crn sa zlatnim lavom uspravljenim. Ne znam kolko se to bazira na stvarnosti, a koliko je improvizovano. I dal postoji uopšte nešto slično.

Ok, hoću... Imaš tamo u onom Crusader kings 2 juče što sam ti pokazao. Ako skineš možeš da vidiš da ima kingdom of Serbia, kad dostigneš uslov da ti se kruniše vodja u 11. veku. E sad taj grb je neki crn sa zlatnim lavom uspravljenim. Ne znam kolko se to bazira na stvarnosti, a koliko je improvizovano. I dal postoji uopšte nešto slično.

у средњовековној Србији (која је већим делом била у византијском правном, културном и цивилизацијском кругу) хералдика се развила релативно касно. све до друге половине 14. века (и доба Лазаревића и Бранковића) у Рашкој и немамо грбове у правом смислу речи, али имамо неке предхералдичке елементе. у Босни и Приморју који су били више изложени културним утицајима Запада, и хералдика се раније развила у свом пуном облику.

што се тиче лава, он се као шаржа редовно јавља у грбу Бранковића, мада ми се чини да је сачуван и неки печат цара Уроша на коме се налази представа лава. но, све је то далеко од 11. века, кад је и на Западу хералдика тек била у повоју.

Вујадин сматра да на изворном српском грбу нису била огњила, него слова С. зато он данашњи грб сматра фалсификатом- иза кога стоји завера Рима и Беча.
Ја сматрам да смо их од Византинаца преузели као оцила,али смо их прилагодили својим потребама и зато ставили почетно слово земље С,и зато слова треба и да остану.
Грб је леп изузев ових оцила/слова која ми не личе ни на шта.Иначе и слова у предходном грбу су била прилично проста.
Нема ту неке завере већ само мишљење пар њих који су радили грб,не кажем да немају појма или да су радили под нечијим утицајем.

Ја сматрам да смо их од Византинаца преузели као оцила,али смо их прилагодили својим потребама и зато ставили почетно слово земље С,и зато слова треба и да остану.
Грб је леп изузев ових оцила/слова која ми не личе ни на шта.Иначе и слова у предходном грбу су била прилично проста.
Нема ту неке завере већ само мишљење пар њих који су радили грб,не кажем да немају појма или да су радили под нечијим утицајем.

Pa znam, al ko bi stavljao slova na grb ?! Mislim, toliko baš nemastovito da bude onda bolje da stave ništa :D To je baš ono kad nema šta da staviš i onda kao e da aj slova ću kao da nacrtam i teraj dalje, nema veze :D

Mada meni se više od Vizantije svidja ona bela pozadina skroz sa dve crvene ukrštene trake što je bila uz dva polja sa ocilima. Mnogo je jednostavnija i ima eleganciju, bolje to da preuzeli nego ona četiri ocila koja u stvari ne znamo ni šta znače :D

Poslednja izmena:
Pa znam, al ko bi stavljao slova na grb ?! Mislim, toliko baš nemastovito da bude onda bolje da stave ništa :D To je baš ono kad nema šta da staviš i onda kao e da aj slova ću kao da nacrtam i teraj dalje, nema veze :D

Mada meni se više od Vizantije svidja ona bela pozadina skroz sa dve crvene ukrštene trake što je bila uz dva polja sa ocilima. Mnogo je jednostavnija i ima eleganciju, bolje to da preuzeli nego ona četiri ocila koja u stvari ne znamo ni šta znače :D
Па ако су била слова зашто онда не оставити слова,нема ту маштовито или не,то је једноставно наше наслеђе и треба га поштовати и задржати.
Мислиш на ово:
vizantija.gif

Па сад не можемо да бирамо данас шта су наши преци узели за свој грб,на нама је да поштујемо њихов избор,иначе то је застава Св.Ђорђа,а ми у нашем грбу имамо бели крст на црвеном пољу што му дође нека варијанта крста Св.Јована.
Нажалост не знамо сасвим сигурно шта су оцили значили,али ни Ирци не знају сасвим тачно шта им она харфа значи па је имају у грбу.Такође Северна Ирска има заставу по угледу на заставу Св.Патрика,који уопште није ни имао заставу,али му је ето додељена и то им не смета да је поштују.

е па видиш, огњила су у илирску хералдику (а преко ње у хералдику пречанских Срба) ушла управо као огњила, а не као слова. као слова почињу да се тумаче тек у време националног романтизма у 19. веку, кад су сковане и оне крилатице- ''само слога..'' и слично.

Леки ти је већ објаснио, у питању је застава са крстом Св. Ђорђа (то је историјска застава Енглеске и још неких покрајина и градова). мислим да се у композицији са византијским заставом Палеолога нашла грешком. наиме, у питању је застава Ђенове, којој је припадала Галата (део Цариграда са друге стране Златног рога), па су се на портоланима те две заставе цртале заједно.

е па видиш, огњила су у илирску хералдику (а преко ње у хералдику пречанских Срба) ушла управо као огњила, а не као слова. као слова почињу да се тумаче тек у време националног романтизма у 19. веку, кад су сковане и оне крилатице- ''само слога..'' и слично.
Како знамо да се огњила нису тумачила као слова у време Немањића и Мрњавчевића?
Крилатице јесу сковане доста касније.

проблем је што није сачуван ниједан историјски извор из периода Немањића и Мрњавчевића који би сведочио да су они користили крст са огњилима као грб. први примери су тек из илирске хералдике.

Леки ти је већ објаснио, у питању је застава са крстом Св. Ђорђа (то је историјска застава Енглеске и још неких покрајина и градова). мислим да се у композицији са византијским заставом Палеолога нашла грешком. наиме, у питању је застава Ђенове, којој је припадала Галата (део Цариграда са друге стране Златног рога), па су се на портоланима те две заставе цртале заједно.

Hmm, eto vidis .. Mada vise mi se svidja i to puno puno ... Ali takodje mi se svidja ona bela zastava sa takovskim krstom crvene boje. Ne znam da li to ima negde uopste u srpskoj heraldici, a toliko je bitan taj dogadjaj i ta zastava ... Takodje mislim da je politicka korektnost raznih ideologija dosta okrnjila srpsku simboliku u proteklom veku ,tako da bi trebalo to da se revizira i ubaci sve sta treba da bude zasluzno

Krst sa ognjilima se vezuje za Srbiju preko Ilirskih grbovnika u XVI i XVII vijeku. ne postoji nijedan vladar Srbije koji je u svom grbu imao krst sa ognjilima. Ili se radi o grešci pa je vazalni odnos Srbije prema Vizantiji, kad je i njen grb bio krst sa ognjilima (ali zlatni) bio grb Srbije ili kao želja da Srbija naslijedi Vizantiju (pa je srebrni). Dalje je preko prečanskih Srba odnosno preko karlovačke Mitropolije i Srpskog vojvodstav u okviru Svetog Rimskog Carstva, taj grb dospio do Obrenovića kad se prvi put zvanično vezuje za Srbiju.

Hmm, eto vidis .. Mada vise mi se svidja i to puno puno ... Ali takodje mi se svidja ona bela zastava sa takovskim krstom crvene boje. Ne znam da li to ima negde uopste u srpskoj heraldici, a toliko je bitan taj dogadjaj i ta zastava ... Takodje mislim da je politicka korektnost raznih ideologija dosta okrnjila srpsku simboliku u proteklom veku ,tako da bi trebalo to da se revizira i ubaci sve sta treba da bude zasluzno

Takovski krst bi trebao bitikrst za zastave ustanika, ali on nije krst pate nego obični krst sličan krstu na zastavi Švajcarske. Kako e krst pate rezervisan jedino za Templarski red ne znam po kom osnovu bi mogao postati simbol u ovom slučaju.

Back