Грб и застава Србије

Na sajtu Makedonskog heraldičkog društva naiđoh na video dokument o makedonskom grbu
http://www.heraldika.org.mk/news/грбовите-на-македонија-1-1/
Zanimljivi video materijal u tri nastavka.
Ilirske grbovnike vrlo logično objašnjava težnjom Austrijskog carstva za proširenje na slovenske zemlje Balkana otkud ideja Ilirije i njenog zaštitrnika Sv. Jeronima i Bogorodice zaštitnice Ilira (otur polimjesec sa zvijezdom). Kako su grbovnici pod uticajem austrougarskog političkog programa nije teško pomisliti i da su grbovi u njima plod austrijskih težnji za dominacijom nad slovenskim zemljama. Sve to je potvrđeno tobožnjim grbovima Nemanjića u kojima su prikazane ujedinjene slovenske zemlje pod austrijskim dvoglavim orlom.

Na sajtu Makedonskog heraldičkog društva naiđoh na video dokument o makedonskom grbu
http://www.heraldika.org.mk/news/грбовите-на-македонија-1-1/
Zanimljivi video materijal u tri nastavka.
Ilirske grbovnike vrlo logično objašnjava težnjom Austrijskog carstva za proširenje na slovenske zemlje Balkana otkud ideja Ilirije i njenog zaštitrnika Sv. Jeronima i Bogorodice zaštitnice Ilira (otur polimjesec sa zvijezdom). Kako su grbovnici pod uticajem austrougarskog političkog programa nije teško pomisliti i da su grbovi u njima plod austrijskih težnji za dominacijom nad slovenskim zemljama. Sve to je potvrđeno tobožnjim grbovima Nemanjića u kojima su prikazane ujedinjene slovenske zemlje pod austrijskim dvoglavim orlom.

Iliri pod zastitom Bogorodice? Pa gdje to nadje, covjece? Ilirski grb je Sunce na nebeskom prestolu, a ne zvijezda sa polumjesecom.

Нашао сам место у Светом Писму где се Исус Христос јасно назива Цар царева (Βασιλεὺς Βασιλέων).

ΠΡΟΣ ΤΙΜΟΘΕΟΝ Α΄ 6
''14 τηρῆσαι σε τὴν ἐντολὴν ἄσπιλον ἀνεπίλημπτον μέχρι τῆς ἐπιφανείας τοῦ κυρίου ἡμῶν Ἰησοῦ Χριστοῦ,
15 ἣν καιροῖς ἰδίοις δείξει ὁ μακάριος καὶ μόνος δυνάστης, ὁ βασιλεὺς τῶν βασιλευόντων καὶ κύριος τῶν κυριευόντων,

''Да одржиш заповијест чисту и беспрекорну до јављања Господа нашега Исуса Христа,
Које ће у своје вријеме показати блажени и једини Владар, Цар царева и Господар господара,'' (1.Тим 6:14,15)

Poslednja izmena od moderatora:
Kao prvo i prvo ja sam krsten u Pravoslavnoj Crkvi i po vjeri se ni po cemu ne razlikujem od ostalih Srba srbskog pravoslavlja ili svetoslavlja. To sto ne priznajem neke grcke kanone i neke grcke dogmate van Simvola vjere, ne cini me nista razlicitijim hriscaninom od svih ostalih Srba, jer ni oni to ne postuju. Ali, to nije tema.

Kao drugo: ako gledamo istorijski kontinuitet pojave simbola koji su na srbskom grbu, to uopste nisu izvorni hriscanski simboli, jer svako iole obrazovan zna da je starina i solarnog simbola C i krsta kao solarnog simbola mnogo starija od hriscanstva. Krst u hriscanstvu nije predstavljao nista, sve dok ga car Konstantin kao mitraista nije inplementirao u hriscanstvo.

Poslednja izmena od moderatora:
Kao prvo i prvo ja sam krsten u Pravoslavnoj Crkvi i po vjeri se ni po cemu ne razlikujem od ostalih Srba srbskog pravoslavlja ili svetoslavlja. To sto ne priznajem neke grcke kanone i neke grcke dogmate van Simvola vjere, ne cini me nista razlicitijim hriscaninom od svih ostalih Srba, jer ni oni to ne postuju. Ali, to nije tema.

Kao drugo: ako gledamo istorijski kontinuitet pojave simbola koji su na srbskom grbu, to uopste nisu izvorni hriscanski simboli, jer svako iole obrazovan zna da je starina i solarnog simbola C i krsta kao solarnog simbola mnogo starija od hriscanstva. Krst u hriscanstvu nije predstavljao nista, sve dok ga car Konstantin kao mitraista nije inplementirao u hriscanstvo.

то што си крштен у Православној Цркви не значи да си православне вере. ти си апостата- отпадник, ни први ни последњи.. само се овде устручаваш да то отворено кажеш, јер ти је тако лакше да пропагираш своју нову веру- пагански култ измишљеног и само теби знаног ''бога''/демона Сурбана. што се мене тиче, можеш да обожаваш и самог Сатану, ако ти је драго, али то не значи да ову тему можеш користити као проповедаоницу.

Iliri pod zastitom Bogorodice? Pa gdje to nadje, covjece? Ilirski grb je Sunce na nebeskom prestolu, a ne zvijezda sa polumjesecom.

Ne kažem to ja nego Austrijanci. Oni su zbog svojih planova širenja uticaja na jugoitok na račun Turske podsticali oslobodilačke težnje porobljenih balkanskih Slovena.Učinjeloim se zgodnim da tobožnjim grbovima cara Dušana i ostalih Nemanjićapropagiraju ideju objedinjenih južnih Slovena naravno u okviru Svetog Rimskog Carstva. Iz tih namjera se i javljaju ilirski grbovnici a heraldika južnoslovenskih zemalja je pod velikim ako ne i prsudnim uticajem Austrije. Nemoj preskočiti da se krst sa ognjilima kao grb Srbije javlja najprije upravo u Austiji. Oni su dali i grb Hrvatskoj i Daljmaciji i Slavoniji i Bosni. Oni su državi Nemanjića pripojili i zemlje kojima oni nijesu vladali iz istih razloga. jesi li primjetio da se u tim izvorima niđe ne pominje Crna Gora nego ili Primorska ili neka nedefinisana Rama, iako je Crna Gora već tada sa Austriojm imala diplomatske odnse. Mogućeda nji nijesu ni htjelu uvući u tu skupinu, nego je ostaviti po strani da bi u nekom budućem povoljnom trenutku i sa njom završili, a moža je postojao dogovr sa Ruskim Carstvom kojim su takođe vladali Njemci.

Poslednja izmena:
Од када се овaj Kрст зове Руски и од када га користе као такав,...

5788.jpg

OrthodoxCrossExample.jpg

.... да није можда од раскола у Руској цркви за време владавине Патријарха Никона?

http://en.wikipedia.org/wiki/Old_Believers

Видео сам да у Русији има таквог облика, а и уместо ове косе пречке стоји полумесец?

crescentCrossExample.jpg

http://www.symeon-anthony.info/pilgrimage/churchTypes.html

Ne kažem to ja nego Austrijanci. Oni su zbog svojih planova širenja uticaja na jugoitok na račun Turske podsticali oslobodilačke težnje porobljenih balkanskih Slovena.Učinjeloim se zgodnim da tobožnjim grbovima cara Dušana i ostalih Nemanjićapropagiraju ideju objedinjenih južnih Slovena naravno u okviru Svetog Rimskog Carstva. Iz tih namjera se i javljaju ilirski grbovnici a heraldika južnoslovenskih zemalja je pod velikim ako ne i prsudnim uticajem Austrije. Nemoj preskočiti da se krst sa ognjilima kao grb Srbije javlja najprije upravo u Austiji. Oni su dali i grb Hrvatskoj i Daljmaciji i Slavoniji i Bosni. Oni su državi Nemanjića pripojili i zemlje kojima oni nijesu vladali iz istih razloga. jesi li primjetio da se u tim izvorima niđe ne pominje Crna Gora nego ili Primorska ili neka nedefinisana Rama, iako je Crna Gora već tada sa Austriojm imala diplomatske odnse. Mogućeda nji nijesu ni htjelu uvući u tu skupinu, nego je ostaviti po strani da bi u nekom budućem povoljnom trenutku i sa njom završili, a moža je postojao dogovr sa Ruskim Carstvom kojim su takođe vladali Njemci.

I danas je prava Crna Gora samo Cetinje sa okolinom.Da je Vatikan preko Njemacke Ii Austrije o glavama Srba radio i radi, to istorija i prezivjeli Srbi odlicno znaju. Medjutim, simboli koji su nasrbskom grbu hiljadama godina stariji su i od Vatikana i od Austrije.

Обрисах петнаест порука. Храстовник, позивам те да престанеш са "прилозима и религијским дискусијама" (постоји потфорум намењен за то). Нећу дозволити да уништиш ову лепу тему.

:hvala:

Poslednja izmena:
Обрисах петнаест порука. Храстовник, позивам те да престанеш са "прилозима и религијским дискусијама" (постоји потфорум намењен за то). Нећу дозволити да уништиш ову лепу тему.

:hvala:

Drugi su se zavukli u crkve, ja nisam. Eto krstova ko sa raketnog lansera, ja nisam. Pa sto mene opominjes, jadan ne bio?
I da znas i ti: nikad mi od Grka nismo primili ni boju od grba, a kamo li simbole.

Poslednja izmena:

Много важности дајеш АУ без верских разлога који су били већи него политички. Црна Гора је већ била римокатилчка више од половгине зато није спомињата у тим плановима покрштавања као Хрватска, без Славоније и Далмације које су такође биле превагнуле Риму. Док је у Хрватској и Босни било у то време више православних Срба него Хрвата Римокатолика и због тога је унијатска канцеларија из Рима тамо била утицајнија и на сам АУ двор. Због тога ја мислим да је српски грб дошао у АУ из Србије са избеглицама, а да га је још Краљ Вукашин створио из политичких разлога да наследи царску круну од Уроша. Душан је за своју Патријаршију направио грб по угледу Цариградске Патријаршије, или је једноставно узео грб тадашње Охридске Архиепископије која је за време Бугара била такође Патријаршија?.Да ли би могао наћи нешто у вези тога у Бугарској, хералдици или цркви?

Poslednja izmena:
Надгробна плоча са уклесаним натписом

патријарха Арсенија III Чарнојевића

(око 1633, Бајице, Цетиње, Црна Гора — 27. октобар 1706, Беч)
пећки патријарх 1674 – 1690
архиепископ и патријарх аустријских Срба 1690—1706.​

Крушедол манастир

кликни на слику за већу резолуцију​

извор фотографије: интернет страна

I danas je prava Crna Gora samo Cetinje sa okolinom.Da je Vatikan preko Njemacke Ii Austrije o glavama Srba radio i radi, to istorija i prezivjeli Srbi odlicno znaju. Medjutim, simboli koji su nasrbskom grbu hiljadama godina stariji su i od Vatikana i od Austrije.

Što je prava a što neprava Crna Gora imaš u svakom atlasu a na starim kartama i u istorijskim atlasima možeš viđeti i kad je postojala.
Ako Srbe izjednačavaš sa pravoslavnom vjerom u pravu si. Vatikan je uvijek pokušavao povratiti nekadašnje katoličke zemlje "na prag od kuće". Takođe nit je Njemačka nit Austrija a ni Sveto Rimsko Carstvo bilo protiv Srba kao naroda. Naprotiv lakše je naći da su kroz istoriju bili neobično blagonakloni prema Srbima. Posljednjih 100 godina se nešto promjenilo a što je uzrok tome valja bolje pogledati i razmisliti bez emocija. Politika Srbije je često umjela biti nekonzistentna a oslanjanje na njenu pozudanost je bila kockanje u kojem se gubi. Srbija zamišljajući sebe kao značajnog političkog igrača je umjela češće izigrati povjerenje moćnih suigrača koji su to pamtili i kasnije vratili.

Много важности дајеш АУ без верских разлога који су били већи него политички. Црна Гора је већ била римокатилчка више од половгине зато није спомињата у тим плановима покрштавања као Хрватска, без Славоније и Далмације које су такође биле превагнуле Риму. Док је у Хрватској и Босни било у то време више православних Срба него Хрвата Римокатолика и због тога је унијатска канцеларија из Рима тамо била утицајнија и на сам АУ двор. Због тога ја мислим да је српски грб дошао у АУ из Србије са избеглицама, а да га је још Краљ Вукашин створио из политичких разлога да наследи царску круну од Уроша. Душан је за своју Патријаршију направио грб по угледу Цариградске Патријаршије, или је једноставно узео грб тадашње Охридске Архиепископије која је за време Бугара била такође Патријаршија?.Да ли би могао наћи нешто у вези тога у Бугарској, хералдици или цркви?

Ovo si u pravu. Da zaist treba više pažnje obratiti na uticaj crkava. Zapravo ja samsvjestan vrlo značajnog uticaja crkava nego njihovu istoriju nijesam nešto posebno čitao. I zaista ta ideja oko Ohridske arhiepiskopije može imati svoju vrijednost. Valja i oko toga malo pročeprkati. Meni je zanimljivo da je grb Atosa dvoglavi crni orao na zlatnom. Taj se orao javlja kod svih carevina osim Turske. Sad tu treba neko ko se razumije u prava i dostojanstva crkava koja je što mogla činjet a koja nije. Baš ću potražiti što veliš.

I ranije sam gledao ou sliku. Ne vidim dobro imali oko krsta ognjila ili ne? Krst je inače na lancu koji je obješen o krunu i igra ulogu štita na prsima orla koji je bez štita zapravo. Inače klasični grb crnogorskih vladika pa prema tome i Crne Gore. Kako je od Crnojevića jasan je dvoglavi orao, kako je patrijarh jasni su i ukršteni krst i mitropolitski štap. Sad lav ispod orla je crnogorska "posebnost" a naročito je zanimljiv stav lava koji skače slično lavu na grbu Kotora.

Од када се овaj Kрст зове Руски и од када га користе као такав,...

5788.jpg

OrthodoxCrossExample.jpg

.... да није можда од раскола у Руској цркви за време владавине Патријарха Никона?

http://en.wikipedia.org/wiki/Old_Believers

Видео сам да у Русији има таквог облика, а и уместо ове косе пречке стоји полумесец?

crescentCrossExample.jpg

http://www.symeon-anthony.info/pilgrimage/churchTypes.html

Појимање значења '' руски крст '' на свим руским земљама подразумева се шестокраки крст код којег изостаје т.ј који нема ону доњу попречну гредицу ону '' накошену'' с левој горњој ка десној или нижој страни.
Овакав крст у нашој кући чувамо на флашицу за светену водицу и кандило испод породичне иконе.

Овај '' осмокраки'' или тросоставни јесте православни крст (симболизује Распеће Христово), а иначе овакав тип крста најчешће употребљиван код Руса, што код других народа остао у меморији као ''руски крст'' нераскидиво везан за надгробне спомениике и остала обележја руских монаха, свештеника, војника, икона и остало.
Св. Јован Кронштадски бранио је класични четворокраки или грчки крст од напада Старообредника и на ту тему одбранио је и своју дисертацију испред комисије духовне Петребуршке академије. Осим као надгробног споменика овај осмокраки крст је у честој употреби и као надкуполни крст код храмова и манастира који представљају неки вид руске задужбине. Наша породична гробница по средини има искслесани осмокраки крст. А за овај крст постоје и форме за приватну или личну употребу (од привеска, ланчића, застава, грбова, зидних крстова итд.).

За и око ''полумесеца'' испод куполних крстова има више народних тумачења, али црква овде није узела чврсти став при објашњењу његовог значења. Овде хоћу само набројати оно што ја знам, а то је отприлике оно око чега се и косе или прихватају највише разних ставова и мишљења. Иначе овакав образац крста готово увек можете наћи само на куполама цркви, ретко или готово никад као форму личних крстова.

1. Победа над Мухамеданаца- није тумачење тачно и поред тога што овакви крстови појављују се масовно после руског избављења од татарског ига. Ипак оваквих крстова на руске земље је било и пре и за време орди. А и сама Орда није тада била репрезент Ислама.
2. Христ убија аждају, или вековна борба за коначну победу доброг над лошег- прихватљиво мишљење.

Поред ових постоје и објашњења која су у складу са литургиском практиком.
3. Симболика купаонице за Свето крштење, или визура путира за Свету причест.
4. Христова колевка
5. Брод Христове Свете цркве

Народна предања која нисам могао да их нађем у текстуалној форми, а јесам их чуо.
6. Пут човекове душе од овоземног ка вечног, а понекад и људска душа између живота и смрти.

Одлично. Сигурно постоје и други примерци тог грба. Било би од велике вредности сазнати од куда је тај грб дошао до Арсенија:
,

кад се говори о пореклу грба Мрањавчевића, требало би имати на уму да су области којим су владали краљ Вукашин и деспот Јован Угљеша великим (чак претежним) делом биле грчке земље, које је тек цар Душан освојио од Византије. простори око Охрида, Сера, залеђина Солуна и Света Гора су били средишта византијске културе, и нису имали пуно везе са државом коју су (и какву су) створили Стефан Немања и његови наследници. браћа Мрњавчевићи се нису превише ослањали на традицију Немањића, династије са којом нису имали ни родбинске ни територијалне везе (нису припадали старој рашкој властели). Вукашин је био краљ само у том смислу што је то био једини легитимни начин да постане цар, без намере да се изричито позива на стару српску краљевску традицију која је била снажна у земљама северно од Скопља и у Зети. уосталом, Вукашин није узео владарско име Стефан. те чињенице су биле добро познате и ономе ко је приказао њихов грб крајем 16. века.. а из тог грба је изведен и грб Србије у облику какав се налази у илирским грбовницима.

mrnjavcevici.jpg

gornjazgosca.jpg

scan0002wi.jpg

Drvo zivota pociva na bozijem znaku C (Suncu), motiv sa cuvenog stecka iz Zgosce kod Kaknja (sada u Zemljskom muzeju u Sarajevu).

94211912.jpg

Freska iz Sopocana: C, ognjilo, ocilo

94211912.jpg

Uporedimo ovo C ispod drveta zivota sa stecka iz Zgosce kod Kaknja (Bosna) sa onim C (ognjilom) sa sopocanske freske (drugi krug odozdo). Potpuno isti znak!

Sto me ne citirate, majka mu stara? :mrgreen:

Храстовниче, то што ти видиш на фресци из Сопоћана као тотемске знаке свог бога Сурбана (соларна С, огњила или шта већ), то су четири црвена љиљана на златној подлози у угловима крста.

Ovde treba reći da vrste krstova nisu strogo određene i podeljene. Ni na relaciji Istok-Zapad, niti na nacionalnoj osnovi.

Naravno, postoji nešto što se uglavnom smatra latinskim ili jelinskim (grčkim) krstom; ili ruskim, rumunskim, jerusalimskim itd. ali to nije pravilo!

Pogotovo u umetničkim delima kao što su rukopisi naručeni od vladara i ktitora, moguće je naći različite i različito ukrašene krstove. Isto tako na spomenicima, zidinama, odeći, posuđu. Tu se podrazumeva umetnička sloboda. Dakle ako neko stavi prečagu ili floralni ukras, listić ili zračak tu i tamo, ne znači da je to sad srpski ili bugarski krst zato što je pisan za određenog srpskog ili bugarskog vladara...

Naravno da postoji verovatnoća da je neki krst negde bio ustaljen ali ne mora da znači.

Isto važi i za grbove - naravno da postoji mogućnost da je neka predstava na kapiji ili zidinama grada bila odomaćena i verovatno i predstavljala obeležje vladara, grada i sl. ali opet ne mora da znači.

Pogotovo ako uzmemo u obzir od kada postoji heraldika kao naučna disciplina, a i nacije u današnjem smislu reči.

Zato je problematično govoriti o nacionalnim simbolima u Srednjem veku npr...

Храстовниче, то што ти видиш на фресци из Сопоћана као тотемске знаке свог бога Сурбана (соларна С, огњила или шта већ), то су четири црвена љиљана на златној подлози у угловима крста.

Svako moze da vidi ono sto vidi: stilizovano C bas kao na stecku iz Kaknja i potpuno isti oblik: motivi na plastu bili su izvezeni zlatnom bojom, a na fresci to je zuta boja. Ono sto se crveni je podloga na kojoj je vez uradjen.

Poslednja izmena:
кад се говори о пореклу грба Мрањавчевића, требало би имати на уму да су области којим су владали краљ Вукашин и деспот Јован Угљеша великим (чак претежним) делом биле грчке земље, које је тек цар Душан освојио од Византије. простори око Охрида, Сера, залеђина Солуна и Света Гора су били средишта византијске културе, и нису имали пуно везе са државом коју су (и какву су) створили Стефан Немања и његови наследници. браћа Мрњавчевићи се нису превише ослањали на традицију Немањића, династије са којом нису имали ни родбинске ни територијалне везе (нису припадали старој рашкој властели). Вукашин је био краљ само у том смислу што је то био једини легитимни начин да постане цар, без намере да се изричито позива на стару српску краљевску традицију која је била снажна у земљама северно од Скопља и у Зети. уосталом, Вукашин није узео владарско име Стефан. те чињенице су биле добро познате и ономе ко је приказао њихов грб крајем 16. века.. а из тог грба је изведен и грб Србије у облику какав се налази у илирским грбовницима.

Вукашинов отац се звао Мрња? А Јелене Анжујске кћер звала Мрњача? Мрња је после смрти Стевана Уроша Првог прешао на Јеленин двор? Јелена је Принцеза са Запада где су све принцезе имале и своје грбове, то значи да им је хералдика била позната? Како се звала Вукашинова матер? и коначно ко је она жена у Вукашиновом грбу? Мислим да и све ово треба имати у виду кад се говори о Мрњачевићима. Постоји много комбинација и могућности кад се ово узме у обзир. А и зашто је Вукашинова удовица дошла код Лазареве удовице?

Вукашинов отац се звао Мрња? А Јелене Анжујске кћер звала Мрњача? Мрња је после смрти Стевана Уроша Првог прешао на Јеленин двор? Јелена је Принцеза са Запада где су све принцезе имале и своје грбове, то значи да им је хералдика била позната? Како се звала Вукашинова матер? и коначно ко је она жена у Вукашиновом грбу? Мислим да и све ово треба имати у виду кад се говори о Мрњачевићима. Постоји много комбинација и могућности кад се ово узме у обзир. А и зашто је Вукашинова удовица дошла код Лазареве удовице?

Posto je propala namjera da se porijeklo srbskog grba prikaci Grcima, sad Vujadin pokusava da preko princeza sa Zapada izvoriste srbskom grbu nadje kod latinomislecih Zapadnjaka.

Na vrhu grba kralja Vukasina nije zena, nego vila.

Back