Грб и застава Србије

Pogledajte prilog 337443
Не видим никакву везу између Савиног печата из Хиландара и крста са оцилима из нашег грба, а ни Пера Поповић такође:
Pogledajte prilog 337444Pogledajte prilog 337445Pogledajte prilog 337446
(хвала колеги који је својевремено ово ставио на форум)

Можда ипак има, можда је Свети Сава компоновао свој печат у виду грба а не обратно. Него није ми јасно да ли је Немања био ожењен са Авдокијом ћерком Алексе трећег Комнена и добио титулу севастократора пре него са Аном или то нема везе? Наишао сам на то у сабрана дела Светог Саве.

Ilirski grbovnici su u dobroj meri tačni. Na osnovu pečata i novčića očigledno je da su tačni što se tiče nemanjića, kosaca, kotromanjica, tvrtka.... Ne vidim razlog zašto nisu tačni i za Mrnjavcevice pa samim tim mi od njih vučemo Srpski grb. Odakle njima takav grb to je već drugo pitanje. Osim toga Ohmucicev grbovnik je nastao 100 godina posle propasti srpskih država.

Можда ипак има, можда је Свети Сава компоновао свој печат у виду грба а не обратно. Него није ми јасно да ли је Немања био ожењен са Авдокијом ћерком Алексе трећег Комнена и добио титулу севастократора пре него са Аном или то нема везе? Наишао сам на то у сабрана дела Светог Саве.
Печат Светог Саве из Хиландара који се види горе на сликама дефинитивно нема никакве везе са грбом Србије или грбом Мрњавчевића.

Ilirski grbovnici su u dobroj meri tačni. Na osnovu pečata i novčića očigledno je da su tačni što se tiče nemanjića, kosaca, kotromanjica, tvrtka.... Ne vidim razlog zašto nisu tačni i za Mrnjavcevice pa samim tim mi od njih vučemo Srpski grb. Odakle njima takav grb to je već drugo pitanje. Osim toga Ohmucicev grbovnik je nastao 100 godina posle propasti srpskih država.

Илирски грбовник је једним делом аутентичан, једним делом деломично аутентичан, и једним делом у целости измишљен. Управо из тог разлога његовим грбовнима се приступа са опрезом. Можда има основа веровати и у аутентичност грба Мрњавчевића, али непосредних доказа о његовом постојању ми немамо.

Печат Светог Саве из Хиландара који се види горе на сликама дефинитивно нема никакве везе са грбом Србије или грбом Мрњавчевића.

Добро, могу прихвтити да нема али не морам бити тако категоричан јер и у крст испред потписа је нешто уметнуо између кракова. Грб Мрњачевића је и грб Србије јер је Вукашин био краљ Србије.

Илирски грбовник је једним делом аутентичан, једним делом деломично аутентичан, и једним делом у целости измишљен. Управо из тог разлога његовим грбовнима се приступа са опрезом. Можда има основа веровати и у аутентичност грба Мрњавчевића, али непосредних доказа о његовом постојању ми немамо.

Мора нешто постојати одакле је Орбин узео онај грб. Немањи су у борби једном помагали и Маџари а и Стеван и Вукан су писали Папи да ли има неки доказ о томе?

Szerb_cimer.PNG

Мора нешто постојати одакле је Орбин узео онај грб. Немањи су у борби једном помагали и Маџари а и Стеван и Вукан су писали Папи да ли има неки доказ о томе?

И ја самтрам да мора нешто да постоји одакле су Охмучевић и Орбини преузели тај грб. Проблем је што ми пре Илирског грбовника немамо ниједан конкретан извор одакле су ти грбови могли бити преузети, а он је сигурно морао да постоји, и то највероватније у виду неког старијег грбовника. Соловјевљева хипотеза о неком ранијем изгубљеном босанском грбовнику, као и Охмучевићево позивање на Грбовник са Атоса са кога је прецтао грбове за потребе његовог Илирског грбовника, у односу на крајњи резултат могу се сматрати довољно оправданим, да се у том правцу покуша нешто више сазнати.

Kosace - Grb u grbovnicima je identican sa ostacima grba sa njihove cisterne u Dubrovniku
Lazarevici - grb ima identicne delove (dvoglavog oral i rogove) kao sto je u Hilandarskoj priprati
Balsici - grb ima malih odstupanja na grub balsica na stitu je vucja glava dok je u grbovniku na stitu zvezda - ostali elementi su identicni
Brankovici - grbovi u grbovniku I na novcu brankovica imaju identicne elemente - lav I rogovi
Tvrtko - grbovi su identicni u grbovniku I na pecatu kralja Tvrtka.
Grb dalmacije - podudara se sa svim ostalim izvorima
Grb Hrvatske - podudara se sa svim ostalim izvorima
Grbovnik je izgleda izmisljen samo u delu koji se odnosi na ohmucicevo poreklo kojim on dokazuje svoje plemstvo. U svim ostalim elementima pokazuje veliko poklapanje sa ostalim istorijskim podacima (novcicima, pecatima, freskama ornamentima na pripratama I sl). NJegova porodica je poreklom iz Kotora odakle se seli u Dubrovnik. Zanci da je prilikom svog odrastanja I boravka u Dubrovniku imao zivu vezu sa srpskim zaledjem I to onim delom srpstva koje je do dana danasnjeg sacuvalo zivo secanje na proslost. Takodje Ohmucevic je bio obrazovan I sposoban covek - nije tek tako dogurao visoko u spanskoj mornarici. POred usmenih predanja on je svakako imao podatke iz dubrovackih arhiva a vrlo verovatno je video I grbove na raznim zdanjima pre njihovog unistenja (sto zbog vremena to I zbog zemljotresa koji su se desavali u zadnjih 500 godina). Osim toga secanje na srpske drzave u to vreme je bilo vrlo zivo.
Druga prica oko heraldike u nasim krajevima tog doba je takodje krajnje nelogicna. Ako imamo u vidu da je jos Stefan Nemanja odrzavao odnose sa Fridrihom Barbarosom, da mu je slao poslanstva I da se konacno sa njim sastao u Nisu, a pri tome je fridrih Barbarosa jedan od ljudi koji su ustanovili heraldiku - malo je verovatno da nasi ljudi o tome nisu znali. Takodje Kralj Milutin je imao najamnike iz zapadnih zemalja koji su bili vitezovi I samim tim gotovo sigurno bili upoznati sa heraldikom I njenim principima. Na kraju sam Car Dusan je imao nemacke najamnike sa Palmanom Brehtom koji je pre dolaska u Srbiju bio vitez I sigurno imao heraldicko znanje I svoj grb. Nelogicno je da je 25 godina sluzio svog gospodara a da ovaj sa druge srane nije preuzeo nista od svojih vitezova. Cak sta vise smatram da je vrlo verovatno da je car Dusan imao svog herolda I da je vodio racuna o heraldici.

NovacdespotaDjurdja.jpg

Despot Djuradj Brankovic
brankovic.jpg

Brankovici

mrnjavcevic.jpg

Mrnjavcevici - Fojnicki grbovnik

mrnjavcevic pecat.jpg

Mrnjavcevici pecat

Razlika je sto je na pecatu prikaz zenske glave sa krunom a u grbovniku naga zenska figura. Bez obzira na razlike ocigledno je da je element zene I u jednom I u drugom prikazu. Ostaje krst sa ocilima jer on nije prikazan na pecatu.

Poslednja izmena od moderatora:
Добро, могу прихвтити да нема али не морам бити тако категоричан јер и у крст испред потписа је нешто уметнуо између кракова. Грб Мрњачевића је и грб Србије јер је Вукашин био краљ Србије.
Да, у краковима крста стварно постоје неке цртице, не могу да знам шта је то, али тога нема на Савином печату.
Pogledajte prilog 337509
Mrnjavcevici - Fojnicki grbovnik

Pogledajte prilog 337510
Mrnjavcevici pecat

Razlika je sto je na pecatu prikaz zenske glave sa krunom a u grbovniku naga zenska figura. Bez obzira na razlike ocigledno je da je element zene I u jednom I u drugom prikazu. Ostaje krst sa ocilima jer on nije prikazan na pecatu.
Управо тако крста са оцилима нема ни на новцу ни на печатима краља Вукашина али се појављује у илирским грбовницима и то као главна шаржа на штиту, док је лик жене стављен у челенку.
Не заборави ко, како и због чега издаје грбовник који ће касније понети илирско име.Тачност му није била важна.

Да, у краковима крста стварно постоје неке цртице, не могу да знам шта је то, али тога нема на Савином печату.

Управо тако крста са оцилима нема ни на новцу ни на печатима краља Вукашина али се појављује у илирским грбовницима и то као главна шаржа на штиту, док је лик жене стављен у челенку.
Не заборави ко, како и због чега издаје грбовник који ће касније понети илирско име.Тачност му није била важна.

Ni Nemanjići nisu imali novac sa dvoglavim orlom a smatramo da je to grb zbog drugih dokaza koji tome govore u prilog. U tom pogledu Ohmucicev grbovnik je u redu. Ne vidim razlog zašto mu ne verujemo kad su u pitanju Mrnjavčevići. Ponavljam on nije bio neobrazovani probisvet već vrlo sposoban i obrazovanje čovek i verovatno beskrupulozan. Lagao je za svoj grb ali ostali su vrlo tačni.

Наравно да нису, а сматрамо на основу илирских грбовника, зато и кажемо да се у илирским грбовницима налазе апокрифни-додељени грбови.
За Душана имамо ону заставу изнад Скопља на Дулсертовој карти на којој се налази двоглави орао, као и мотив двоглавног орла на одорама Немањића што опет не значи да им је то био грб.
Па погледај како је приказан грб самог цара Душана у илирским грбовницима, нема шансе да му је то био грб.
Охмућевића је занимало једино да добије племство, главно му је било да убаци свој грб међу грбове србске властеле, а о детаљима грбова те властеле имао је мало или нимало података, могао је да користи архиве у Дубровнику и Сплиту или у Напољу и градовима северне Италије, али податке је могао да добије из неких исправа или печата, евентуално новца што није довољно да би се реконструисао грб те породице, прво није могао да зна тинктуре на грбу да не идемо ништа даље.Наравно све под условом да су припадници наше властеле уопште користили грб на свом печату или новцу, знамо да је наша властела више била окренута византијском културном кругу, а тамо су се грбови и остала знамења другачије схватала него на западу где је Охмућевић покушавао да добије племство, па није искључено да им је приписивао било шта што је нашао о тој породици као грб те породице, само да би попунио празнине што се каже.

Ako je on to tako nasumično radio kako onda da je one za koje imamo podatke uglavnom tačno ucrtao. Osim toga Mrnjavčevići su izdavali povelje i Dubrovniku pa je moguće da je on imao uvid u dokumenta u koja mi danas nemamo.
U svakom slučaju sumnjam da je sam imao vremena da smišlja 100 njak grbova već da je koristio verovatno neke postojeće grbovnike pa je dodao i svoj izmišljen.
Što se vizantije tiče ona posle Latinskog carstva usvaja grbove a mi smo ionako bliži zapadu pa je i logično da se kod nas više poklanjala pažnja heraldici.

Ni Nemanjići nisu imali novac sa dvoglavim orlom a smatramo da je to grb zbog drugih dokaza koji tome govore u prilog. U tom pogledu Ohmucicev grbovnik je u redu. Ne vidim razlog zašto mu ne verujemo kad su u pitanju Mrnjavčevići. Ponavljam on nije bio neobrazovani probisvet već vrlo sposoban i obrazovanje čovek i verovatno beskrupulozan. Lagao je za svoj grb ali ostali su vrlo tačni.

Разлог зашто му не верујемо је управо тај што је непозудан док се не прибаве други докази. Он за свој грб није лагао, јер у историјским изворима његов грб је забележен, он је њега само уметнуо међу грбове високог племства, међу које се тај грб у своје време свакако не би могао сврстати.

P. S.

Онај грб Лазаревића није из неког грбовника, већ је реч о идеалној реконструкцији А. Палавестре.

I koji je zaključak. Njegov grbovnik je plod mašte ili je istinit?
Ja samo kažem da je zvanična istorijska priča kao mi nismo imali heraldicke oznake, kako su ti grbovnici apokrifni itd za mene nelogična imajući u vidu sve što sam prethodno napisao.
Zaboravio sam grb Kastriotovica. I on je verovatno lažan jer je čovek bio Albanac iako mu se braća zovu Repos i Staniša i otac i brat su mu umrli u Hilandaru.
Mislim, poštujem zvaničnu istoriju ali ima mnogo nelogicnih stvari. Da zaključim: Ne vidim razlog zašto grb Mrnjavčevića ne bi bio istinit.

Ja samo kažem da je zvanična istorijska priča kao mi nismo imali heraldicke oznake, kako su ti grbovnici apokrifni itd za mene nelogična imajući u vidu sve što sam prethodno napisao.
Zaboravio sam grb Kastriotovica. I on je verovatno lažan jer je čovek bio Albanac iako mu se braća zovu Repos i Staniša i otac i brat su mu umrli u Hilandaru.
Mislim, poštujem zvaničnu istoriju ali ima mnogo nelogicnih stvari. Da zaključim: Ne vidim razlog zašto grb Mrnjavčevića ne bi bio istinit.

Skenderbegova majka je bila slovenskog porekla, najverovatnije Srpkinja. Slovenska imena nekih od njegove braće i sestare su gotovo sigurno plod njenog uticaja. Otac mu je međutim bio Albanac i to je ono što se po pravilu računa.

Ilirske grbovnike ne treba potpuno odbaciti kao izvor, ima dosta toga tačnog ili približno tačnog u njima; ali im ne treba ni tek tako verovati. Prezimena kao iz narodnih pesama, pa rastezanje granica Dušanovog carstva do neprepoznatiljivosti...

Ja ne spadam u zatucane romanticare. Činjenica je da je Dušanovo carstvo jedno on većih u Evropi tog vremena ali ne razvlacim njegove granice do besvesti.
Što se skenderbega tiče , tata albanac, mama srpkinja, tata bio monah u srpskom Hilandaru, on lično imao Hrišćansko ime, svi ostali u porodici imali slovenska imena.....malo nelogično. Dvoglavog orla uzeo od Vizantije ili svetog rimskog carstva ali nikako od srba - slazes se da je malo nelogično?

Илирски грбовник свакако да није тек плод Охмучевићеве маште и његових личних интереса, већ пре добро осмишљен пројекат за потврду или стицање племства и неких других породица, које су биле у сличном положају и сличних размишљања као и дон Педро. Званична историја тежи да буде заснована на чињницама, а чињенице о аутентичности свих грбова из Илирског грбовника једноставно не постоје. Што се тиче грба Кастриотића, треба се вратити на тему о Ђорђу Кастриоту Скендербегу, тамо смо се мало више дотакли и њиховог грба. А колико се сећам, и он има неке основе у изворима ранијим од Охмучевића. Разлог због чега је грб Мрњавчевића упитан, као што већ рекосмо, огледа се у томе да пре Илирског грбовника, тог грба нема ни на једном познатом печату или кованици. Док се та чињеница не промени, грб Мрњавчевића остаје апокрифан.

Као модератор, само да скренем пажњу да је тема Грб и застава Србије, те да евентуално наставимо са Мрњавчевићима, а о осталом можемо и на теми Хералдика и њени принципи, или на оној о Скендербегу.

Poslednja izmena:
Ja ne spadam u zatucane romanticare. Činjenica je da je Dušanovo carstvo jedno on većih u Evropi tog vremena ali ne razvlacim njegove granice do besvesti.
Što se skenderbega tiče , tata albanac, mama srpkinja, tata bio monah u srpskom Hilandaru, on lično imao Hrišćansko ime, svi ostali u porodici imali slovenska imena.....malo nelogično. Dvoglavog orla uzeo od Vizantije ili svetog rimskog carstva ali nikako od srba - slazes se da je malo nelogično?

Има много нелогичности али не треба губити време у доказивању тога него истраживањем мењати ту слику наше историје . Ево шта сам нашао код ДиКанжа о Немањином оцу и браћи.

Dessa
Belae minor natu frater, ei sussectus est à Manuele, cùm Dendrae regioni, quae Naesso vicina est, tum imperaret, hac conditione, ut Manueli deinceps obnoxius obsequium praestaret, Dendramque Romanis traderet. Ita quidem ( a ) Cinnamus, qui alio loco scribit Dalmatas cùm Uresim sen Urosium dejecissent principatu, eique, Imperatore inscio, fratrem substituissent, veritos ne in se illius arma concitaret, utrumque fratrem, Urosium & Desem, Constantinopolim adduxisse, ut qui ex iis principatum obtinere deberet, decerneret Imperator, quem ille Urosio adjudicavit : unde videretur priusquam Deses Serviae Archijupanus diceretur, candem obtinuisse dignitarem Urosium fratrem. Tradunt Rerum Dalmaticarum scriptores Dessam à Rodoslavo defecisse, quod supra attigimus, ac Zentam & Trebinam caeterasque illius provincias expugnasse, praeter regionem mari adjacentem, Catarumque oppidum, usque ad Scutarium ; ex quo gravia ac diutina inter utrumque principem exarsere bella, Dese interim Chelmensi tractui, & Zentae imperiori usque ad Catarum imperante. Sed & narrant ( b ) Nicetas Choniates & ( c ) Cinnamus Desem, posthabitis cum Manuele initis pactis, Dendram regionem denuo occupasse, Manuelemque, cùm Hungaros circa annum MCLXXIII. ( 1173 ). aggrederetur, in Serviam descendisse, ut Desem pariter bello appeteret ; qui Imperatoris arma veritus, in illius castra cum iis quas habebat copiis concessit, à quo benevolè exceptus, & honore dignatus est. At cùm Hungaris savere se palam ille ostendisset, à Manuele primùm in custodia in castris habitus, post dies aliquot Constantinopolim missius est, & in palatio inclusus. Desem aiunt fuisse in Catholicam religionem propensiorem, quam statuerat in suis ubique provinciis obtinere, ni subditorum in se odium concitare fuisset veritus. Quinetiam observant Meledensem insulam, quae à Chelmensi pendet Toparchia, Monachis quibusdam concessisse, qui in ca Deiparae Monasterium in lacu exstruxerint, quod quidem ad annum MCII. ( 1102. ) referunt. Sed vereor ne illud sit quod aedisicatum circa annum MCXXII. ( 1122. ) memorat ( d ) Leo Ostiensis , scribens ea tempestare Savinum Dalmatarum nobilissimum Ecclesiam Deiparae sacram ad Ragusium Casinensibus Monachis concessisse : quippe insula ista eidem adjacet civitati. Desem principatum rursum recuperasse par est opinari, cùm humo conditum Trebinae in Ecclesia S. Petri de Campo tradant scriptores. Huic tres filios iidem adsignant, Neemanem, Miroslavum, & Constantinum, principes prudentiâ & militari virtute praestantes. Sed & illius fortasse filia fuerit, quam Leonardo, Vitalis Michaelis Venetorum Ducis filio, in uxorem dedit Stephanus Hungariae rex, quam ( e ) Dandulus filiam fuisse ait Dessae Ducis.
( a ) Lib 3. num 9.
( b ) Nicetas in Man. l. 4 n. 4.
( c ) Cinnam. l. 5. n. 8. 9.
( d ) Leo. Ost. l. 4. Cap. 82.
( e ) Dandul. In Chron.

Ne optužujem tebe da si zatucani romantičar, niti da razvlačiš granice, ali autori Ilirskih grbovnika ih itekako razvlače.

Imao je još jednog brata i dve sestre koji nisu imali slovenska imena, Konstantin, Jelena i Angelina.

Možda je stvarno "uzeo" dvoglavog orla od Srba - ali opet, nismo li ga mi uzeli od Vizantije?

Има много нелогичности али не треба губити време у доказивању тога него истраживањем мењати ту слику наше историје . Ево шта сам нашао код ДиКанжа о Немањином оцу и браћи.

Dessa
Belae minor natu frater, ei sussectus est à Manuele, cùm Dendrae regioni, quae Naesso vicina est, tum imperaret, hac conditione, ut Manueli deinceps obnoxius obsequium praestaret, Dendramque Romanis traderet. Ita quidem ( a ) Cinnamus, qui alio loco scribit Dalmatas cùm Uresim sen Urosium dejecissent principatu, eique, Imperatore inscio, fratrem substituissent, veritos ne in se illius arma concitaret, utrumque fratrem, Urosium & Desem, Constantinopolim adduxisse, ut qui ex iis principatum obtinere deberet, decerneret Imperator, quem ille Urosio adjudicavit : unde videretur priusquam Deses Serviae Archijupanus diceretur, candem obtinuisse dignitarem Urosium fratrem. Tradunt Rerum Dalmaticarum scriptores Dessam à Rodoslavo defecisse, quod supra attigimus, ac Zentam & Trebinam caeterasque illius provincias expugnasse, praeter regionem mari adjacentem, Catarumque oppidum, usque ad Scutarium ; ex quo gravia ac diutina inter utrumque principem exarsere bella, Dese interim Chelmensi tractui, & Zentae imperiori usque ad Catarum imperante. Sed & narrant ( b ) Nicetas Choniates & ( c ) Cinnamus Desem, posthabitis cum Manuele initis pactis, Dendram regionem denuo occupasse, Manuelemque, cùm Hungaros circa annum MCLXXIII. ( 1173 ). aggrederetur, in Serviam descendisse, ut Desem pariter bello appeteret ; qui Imperatoris arma veritus, in illius castra cum iis quas habebat copiis concessit, à quo benevolè exceptus, & honore dignatus est. At cùm Hungaris savere se palam ille ostendisset, à Manuele primùm in custodia in castris habitus, post dies aliquot Constantinopolim missius est, & in palatio inclusus. Desem aiunt fuisse in Catholicam religionem propensiorem, quam statuerat in suis ubique provinciis obtinere, ni subditorum in se odium concitare fuisset veritus. Quinetiam observant Meledensem insulam, quae à Chelmensi pendet Toparchia, Monachis quibusdam concessisse, qui in ca Deiparae Monasterium in lacu exstruxerint, quod quidem ad annum MCII. ( 1102. ) referunt. Sed vereor ne illud sit quod aedisicatum circa annum MCXXII. ( 1122. ) memorat ( d ) Leo Ostiensis , scribens ea tempestare Savinum Dalmatarum nobilissimum Ecclesiam Deiparae sacram ad Ragusium Casinensibus Monachis concessisse : quippe insula ista eidem adjacet civitati. Desem principatum rursum recuperasse par est opinari, cùm humo conditum Trebinae in Ecclesia S. Petri de Campo tradant scriptores. Huic tres filios iidem adsignant, Neemanem, Miroslavum, & Constantinum, principes prudentiâ & militari virtute praestantes. Sed & illius fortasse filia fuerit, quam Leonardo, Vitalis Michaelis Venetorum Ducis filio, in uxorem dedit Stephanus Hungariae rex, quam ( e ) Dandulus filiam fuisse ait Dessae Ducis.
( a ) Lib 3. num 9.
( b ) Nicetas in Man. l. 4 n. 4.
( c ) Cinnam. l. 5. n. 8. 9.
( d ) Leo. Ost. l. 4. Cap. 82.
( e ) Dandul. In Chron.

Nemanjini sinovi su Rastko, Stefan I Vukan I cerka Jefimija . Braca su mu Tihomir, Stracimir I Miroslav Ivana (Jovana) Kartiota su Stanisa, Repos i Kostandin, I cerke Mara, Jelena, Andelina, Vlajka i Mamica. Hriscanska I slovenska imena.Otac mu je obilato darivao Hilandar. Djuradj Kastriotije rodjen kao pravoslavac a verovatno je zavrsio kao katolik.

Dvoglavi orlovi se u Srba pojavljuju na fresci kneza Miroslava (Brata Nemanje) mnogo pre nego u Vizantiji (tek sa Paleolozima). Misljenja sam da smo dvoglave orlove ako smo od nekog uzeli onda je to pre sa zapada nego od Vizantije.

Back