Грб и застава Србије

"In the Grace of God, king Stefanus". Још када бисмо знали шта се налази на штиту и челенци. Хајде Формице, помозите!

Zar Dušan silni ne bi stavljao natpis azbukom? U čelenci i na štitu je isto šetokraka zvijezda koliko se može viđeti.Jjedino na jednom od primjeraka zaista kao da se radi o dvoglavom oprlu. Nezgodno je što je tokom korišćenja moglo doći do oštećenja pa i onako uprošćene slike učiniti još nejasnijim.

Eto, mi smo pre 700 godina kovali novac i na jezicima nacionalnih manjina, a neke naše komšije iz Jevrope se u 21. veku ponašaju kao da žive u prvom (pne). :)

Већина Душанових кованица је на латинском, ипак је његова држава била сила. Иначе први Душанов новац са натписом на ћирилици, који је био у једној мањој збирци сачуван преломљен и неидентификован, пронашао је мој отац, чини ми се шездесетих.

..još samo da raspravimo o boji orla. ;-)

Црвени двоглави орао на белој позадини (Манастир Жича).

Детаљ фреске из цркве Христа Спаситеља, Бер или Верија (Северна Грчка), животописана 1314. године. На фресци се види војник (Св. Димитрије)

391224_273511259353096_1128238424_n.jpg

Фреска из цркве Богородице Љевишке у Призрену, задужбина краља Милутина.

Orao_Ljeviska.jpg

ljeviska006_y.jpg

Poslednja izmena:
Већина Душанових кованица је на латинском, ипак је његова држава била сила. Иначе први Душанов новац са натписом на ћирилици, који је био у једној мањој збирци сачуван преломљен и неидентификован, пронашао је мој отац, чини ми се шездесетих.

Meni se čini da je latinski tada bio univerzalni jezik međudržavnog, političkog, trgovačkog i naučnog saobraćanja. Ima li na nekoj od tih kovanica titula car ili samo rex? To zbog toga što mi nikako iz misli ne izlazi da Evropa balkanskim carevima nije priznavala carsko dostojanstvo osim romejskim carevima, a ono što smo mi označavali kao car oni su prevodili sa kralj, makar u heraldičkoj literaturi.

Црвени двоглави орао на белој позадини (Манастир Жича).

Детаљ фреске из цркве Христа Спаситеља, Бер или Верија (Северна Грчка), животописана 1314. године. На фресци се види војник (Св. Димитрије)

Pogledajte prilog 325868

Фреска из цркве Богородице Љевишке у Призрену, задужбина краља Милутина.

Pogledajte prilog 325869

Pogledajte prilog 325870

Jedan drugar, koji ima veliko znanje iz heraldike, mi je objasnio da je orao Nemanjića bio crveni i najvjerovatnije na srebru (uglavnom metalu) a da je Dušan Silčni kad se zacario uveo obratan raspoerd boja, orao u metalu na crvenoj pozadini. Istina to se ne može pouzdano tvrditi, budući nemamo neposrednih potvrda, ali je ovakav raspored boja najvjerovatniji i posredno potvrđen.

Poslednja izmena:
Реконструисао са до детаља цртеж Анастаса Јовановића и додао га на тробојку, као могућу заставу Војводине. За грб Војводине треба додати још војводски плашт са војводском круном, што планирам да одрадим.
VOJVODINA ANASTAS JOVANOVIC.png

Р—РђРЎРўРђР’Рђ.png

Poslednja izmena:
Реконструисао са до детаља цртеж Анастаса Јовановића и додао га на тробојку, као могућу заставу Војводине. За грб Војводине треба додати још војводски плашт са војводском круном, што планирам да одрадим.
Pogledajte prilog 326393Pogledajte prilog 326392

Одлично урађено Вучићевићу! :)

Само што се тиче заставе, бар према садашњем нацрту, она је предвиђена без грба.

Одлично урађено Вучићевићу! :)

Само што се тиче заставе, бар према садашњем нацрту, она је предвиђена без грба.

Знам, али тако би била иста са народном заставом Србије, што је заиста неозбиљно. Мислим да чак и ако изгласају нове симболе, ту ставку морају да промене, а овако нешто би, по мом мишљењу било најбоље решење. Потрудио сам се да користим Грујићеве боје, како би се одлично уклопило са грбом Србије. Драго ми је да вам се свиђа!

Знам, али тако би била иста са народном заставом Србије, што је заиста неозбиљно. Мислим да чак и ако изгласају нове симболе, ту ставку морају да промене, а овако нешто би, по мом мишљењу било најбоље решење. Потрудио сам се да користим Грујићеве боје, како би се одлично уклопило са грбом Србије. Драго ми је да вам се свиђа!

Слажем се са наведеним. Чак и сам грб, такав каквим су га замислили, требало би оплеменити неким детаљима, да би га колико толико издиференцирали у односу на државни грб. Јер колико год то били историјски симболи Војводине, било би једнолично и немаштовито кад би покрајина и држава делили исте симболе.

Избор боја за грб је такође добро погођен. :)

Слажем се са наведеним. Чак и сам грб, такав каквим су га замислили, требало би оплеменити неким детаљима, да би га колико толико издиференцирали у односу на државни грб. Јер колико год то били историјски симболи Војводине, било би једнолично и немаштовито кад би покрајина и држава делили исте симболе.

Избор боја за грб је такође добро погођен. :)

Обзиром да су градови Данашње Војводине грбове најчешће добијали у доба декоративних штитова, овакав штит би одлично пристајао за цео регион. Сматрам да хералдички тренд у Војводини треба да буде примена сличних штитова приликом конструисања грбова општина и градова. Ово би уједно био мали грб војводине, док би се уједно користио и велики грб са плаштем и круном. Једино што се двоумим да ли да уложим труд у цртање плашта и круне, пошто ће званична обележја највероватније радити званични хералдичари. На овај рад подстакла ме је идеја да дело Анастаса Јовановића заслужује векторско издање. Иначе, слажем се са вама да би грб, тј. велики грб, требало изменити, јер очигледно је да је Србима тада био циљ да грб војводства буде заправо грб кнежевине Србије, како би се показала идеја о будућем уједињењу ових територија. Данас то нема толико смисла, па би можда било интересантније комбиновати српски штит са венцем, са неким ранијим симболом, који би се надовезао на традицију Јована Ненада, баш као што симболи Републике Србије обједињују традицију средњовековне Србије са модерном кнежевином Србијом.

Не разумем ваше питање. Која титула? Ја причам о новим симболима аутономне покрајине Војводине, које би било лепо нартати.

То би било неправилно, као и код грба Србије, или ће бити објашњено да је то по војвођанској хералдици? Ако се говори о армигеру који је баштинио тај грб онда се наведе титула и објасни , иначе би се могло сматрати претензијом за сеператизам или узурпацијом или крађом обилежја

То би било неправилно, као и код грба Србије, или ће бити објашњено да је то по војвођанској хералдици? Ако се говори о армигеру који је баштинио тај грб онда се наведе титула и објасни , иначе би се могло сматрати претензијом за сеператизам или узурпацијом или крађом обилежја

Појасните ваш став. Неколико стручњака саставило је блазон за грб војводине. Ја сам предлагао да колега Гусар нацрта историјски грб, док бих ја радио савремени. Сад, колико сам разумео, ви сматрате да нити је правилно да у грбу стоје огњила, нити је правилно да Војводина има грб. Предлажем вам да наставите да расправљате о томе, али не са мном, ја се бавим емблазонима, док писање блазона препуштав стручњацима.

170989_55895896_istorisjki-simboli-grb-i-zastava-vojvodine-by-koska.jpg

- - - - - - - - - -

Pogledajte prilog 326393

Odlično. Stvarno odlično.

Појасните ваш став. Неколико стручњака саставило је блазон за грб војводине. Ја сам предлагао да колега Гусар нацрта историјски грб, док бих ја радио савремени. Сад, колико сам разумео, ви сматрате да нити је правилно да у грбу стоје огњила, нити је правилно да Војводина има грб. Предлажем вам да наставите да расправљате о томе, али не са мном, ја се бавим емблазонима, док писање блазона препуштам стручњацима.

Па није ли то за независну Војводину што ви пакујете? Војводина не може имати грб него ако јој га додели Србија. а то ће онда бити грб Србије са малим разликама,само мислим да то Србија неће урадити

Па није ли то за независну Војводину што ви пакујете? Војводина не може имати грб него ако јој га додели Србија. а то ће онда бити грб Србије са малим разликама,само мислим да то Србија неће урадити

Пазите, уставни суд је одобрио симболе Војводини, а комисија предлаже да се симболи промене. Предложени су нови симболи и надам се да ће бити прихваћени. Ја сам одрадио емблазон по ономе што сам прочитао као захтев комисије.

Пазите, уставни суд је одобрио симболе Војводини, а комисија предлаже да се симболи промене. Предложени су нови симболи и надам се да ће бити прихваћени. Ја сам одрадио емблазон по ономе што сам прочитао као захтев комисије.

Ne, ne... "NOVI statut nije osporio postojeći grb i zastavu Vojvodine, ali je tim simbolima koje već duže od deset godina osporavaju i heraldičari, predvideo - dopunu. Ubuduće, u svečanim prilikama, uz već postojeća znamenja trebalo bi da budu isticani istorijski grb i zastava pokrajine."

http://www.novosti.rs/vesti/naslovn...9-Vojvodina-ubuduce-bez-vlade-i-glavnog-grada

- - - - - - - - - -

Grb Vojvodine - Nova verzija :D

170989_465855616_grb-vojvodine-koska-editon-vojvodina-simboli-grb-srem-banat-backa-by-koska.jpg

Обзиром да су градови Данашње Војводине грбове најчешће добијали у доба декоративних штитова, овакав штит би одлично пристајао за цео регион. Сматрам да хералдички тренд у Војводини треба да буде примена сличних штитова приликом конструисања грбова општина и градова. Ово би уједно био мали грб војводине, док би се уједно користио и велики грб са плаштем и круном. Једино што се двоумим да ли да уложим труд у цртање плашта и круне, пошто ће званична обележја највероватније радити званични хералдичари. На овај рад подстакла ме је идеја да дело Анастаса Јовановића заслужује векторско издање. Иначе, слажем се са вама да би грб, тј. велики грб, требало изменити, јер очигледно је да је Србима тада био циљ да грб војводства буде заправо грб кнежевине Србије, како би се показала идеја о будућем уједињењу ових територија. Данас то нема толико смисла, па би можда било интересантније комбиновати српски штит са венцем, са неким ранијим симболом, који би се надовезао на традицију Јована Ненада, баш као што симболи Републике Србије обједињују традицију средњовековне Србије са модерном кнежевином Србијом.

Ствар је у томе да је постојање Војводине као покрајине данас само по себи апсурд, с обзиром да је она настала као резултат борбе тамошњих Срби за дефинисање њиховог полотичог и друштвеног положаја у Хабзбуршкој монархији. Уз то се и сама та покрајина звала Војводство Србија, што значи да су у исто време постојале две Србије, једна независна држава и једна покрајина у саставу Монархије. По сачуваним документима знамо да су користиле у то време идентичан грб.

Иако сам се у први мах обрадовао потенцијалним изменама у том правцу, мислим да данас такав грб не би имао смисла, јер првобитни циљ је давно остварен. Из тог разлога, ако Војводина и у Србији постоји као покрајина, и ако као таква треба да има своја властита знамења, ближи сам идеји сређивања постојећег решења и довођења истог у ред доследном применом хералдичких правила, него враћању грба Војводства Србије Војводини која је у саставу Србије.

170989_465855616_grb-vojvodine-koska-editon-vojvodina-simboli-grb-srem-banat-backa-by-koska.jpg

Нешто овако би свакако било прикладније и прихватљивије.

Ne, ne... "NOVI statut nije osporio postojeći grb i zastavu Vojvodine, ali je tim simbolima koje već duže od deset godina osporavaju i heraldičari, predvideo - dopunu. Ubuduće, u svečanim prilikama, uz već postojeća znamenja trebalo bi da budu isticani istorijski grb i zastava pokrajine."

http://www.novosti.rs/vesti/naslovn...9-Vojvodina-ubuduce-bez-vlade-i-glavnog-grada

- - - - - - - - - -

Грб Баната је фалсификат.

Ево оригинала:

grb_banat.jpg

Ствар је у томе да је постојање Војводине као покрајине данас само по себи апсурд, с обзиром да је она настала као резултат борбе тамошњих Срби за дефинисање њиховог полотичог и друштвеног положаја у Хабзбуршкој монархији. Уз то се и сама та покрајина звала Војводство Србија, што значи да су у исто време постојале две Србије, једна независна држава и једна покрајина у саставу Монархије. По сачуваним документима знамо да су користиле у то време идентичан грб.

Иако сам се у први мах обрадовао потенцијалним изменама у том правцу, мислим да данас такав грб не би имао смисла, јер првобитни циљ је давно остварен. Из тог разлога, ако Војводина и у Србији постоји као покрајина, и ако као таква треба да има своја властита знамења, ближи сам идеји сређивања постојећег решења и довођења истог у ред доследном применом хералдичких правила, него враћању грба Војводства Србије Војводини која је у саставу Србије.

Нешто овако би свакако било прикладније и прихватљивије.

Ово је слично ситуацији Војводине, зато мислим да може бити поучно.

From Wikipedia, the free encyclopedia

Jump to: navigation, search

Coat of arms of Northern Ireland

Coat of Arms of Northern Ireland.svg

Details

Armiger
Government of Northern Ireland (no longer in existence)

Adopted
1924

Escutcheon
Argent a cross gules, overall on a six pointed star of the field ensigned by an Imperial crown proper a dexter hand couped at the wrist of the second.

Supporters
Dexter a lion gules armed langued and collared or, supporting a flagstaff proper, therefrom flowing to the sinister a banner azure, charged with a harp or, stringed argent, surmounted by an imperial crown proper; Sinister an Irish elk proper, collared or, supporting a like staff, therefrom flowing to the dexter a banner or charged with a cross gules.

Compartment
On a grassy mount two flax plants each with three flowers on stems proper.

Use
The Parliament of Northern Ireland was prorogued in 1972. Since then, the arms are no longer used officially.

The coat of arms of Northern Ireland was granted to the Government of Northern Ireland in 1924, and went out of official use in 1973 when that government was abolished.

Following the partition of Ireland in 1920 and the secession of the Irish Free State from the United Kingdom in 1922, Neville Rodwell Wilkinson, Ulster King of Arms, designed the great seal and flag of Northern Ireland in 1923. In January 1924, he held discussions with Northern Irish officials in London regarding the coat of arms. The final design was completed by Wilkinson's deputy Thomas Ulick Sadleir for approval by the Northern Ireland cabinet in April 1924.[1] The artwork was approved and the Royal warrant signed by George V and issued through the Home Office on 2 August 1924 and registered in the Register of Arms in Dublin as follows:
Royal Warrant Government of Northern IrelandArgent a cross gules, overall on a six pointed star of the field ensigned by an Imperial crown proper a dexter hand couped at the wrist of the second.Given at our Court of St. James in the 15th year of our reign 2nd August 1924 by His Majesty's command.[2]
This was the same design as the Ulster Banner which had been designed in the previous year.

The supporters were granted in 1925, and consist of a red lion supporting a blue banner bearing a gold harp and crown, and an Irish elk in proper colours, supporting a banner of the arms of the De Burgo Earls of Ulster, the basis for the Flag of Ulster.

The supporters were blazoned as follows:
Dexter a lion gules armed langued and collared or, supporting a flagstaff proper, therefrom flowing to the sinister a banner azure, charged with a harp or, stringed argent, surmounted by an imperial crown proper; Sinister an Irish elk proper, collared or, supporting a like staff, therefrom flowing to the dexter a banner or charged with a cross gules.[3]
In 1971, the College of Arms in London added the compartment on which the supporters stand:
On a grassy mount two flax plants each with three flowers on stems proper.[4]
The grant has not been rescinded, but the arms are considered historical, as the body to which the arms were granted no longer exists, and so they cannot be used unless regranted to another armiger. The current Northern Ireland Executive does not use a coat of arms. The banner derived from the arms continues to be used to represent Northern Ireland at some sports events. Use today can be controversial in Northern Ireland.

Back