Da, kada se nalazio na
zlatnim medaljama i drugim
pozlacenim objektima.
E sada, ako nam je objasnjenje to sto je grb 'ponekad bio zuti' (iz proste tehnicke cinjenice
da je zlato zuto), mogu ja i da kazem da je 'ponekad grb Crnojevica bio crni' kako stoji u Ilirskim grbovnicima, te da to bude opravdanje da se oboji u crnu.
Prestani
podredjivati istoriju politici - odnosno ciniti
ono sto i sam kritikujes i od cega se i sam ogradjujes i pocni prihvacati istoriju
radi istorije. Odgovor na kritiku promjene grba CG 2004. godine, koji ima i svoje dobre (grb je sveukupno stilski ljepsi; ne izgleda kao da je izisao iz SFRJ-ovskog stampaca iz '85. godine)
al' i lose strane (jedna od kojih bi upravo mogla da bude boja orla) sa tvrdnjom da je zlatne boje
zato sto je u pitanju pozlaceni reljef ili sto je
prije vise od pola pola milenija grb crnogorske dinastije bio
i zute pored bijele boje (iako je ovdje u pitanju drzavni grb Crne Gore, odnosno petrovic-njegosevski, a ne srednjovjekovni) sam po sebi prikazuje neozbiljnost ljudi koji tako vatreno brane taj cin, u nekoj iluziji da na taj nacin brane svoju otadzbinu i dokazuju svoj patriotizam i Crnogorstvo.
Neobicno da su korisceni svi segmenti iskljucivo dinastickog grbovlja (i to strogo selektivno), a drzavni izbaceni. Samo naivan covjek ne moze da jednostavno pogleda i zakljuci da je u pitanju nakalemljivanje kako bi se sto vise Crna Gora udaljila od Srpstva (te samim tim i od dobrog dijela sebe), rijesenjima koja se ne bi mogla nazvati bas heraldicki ustaljenima.
Gledano do u srednji vijek, i poljski grb odnosno orao Pjastovica jeste bio
zlatni a ne bijel, i to vrlo cesto. No naravno, grb sada sadasnji jeste onaj heraldicki (i veksiloloski) utemeljen - odnosno
srebrni orao. Mogli bi isto tako i recimo Njemci da promijene svog crnog orla u bijeli, kako se javljao zahvaljujuci loranskoj dinastiji koja ga je imala. Ili recimo na primjeru Bugara - kod kojih je
crveni lav mozda i znatno starije istorijske tradicije neg' crveni - ne vidimo da Bugari planiraju da ga promijene u crvenu boju (iz zute).
Tim cinom, koji je je proizisao iz kuhinje SDP CG, Crnoj Gori je odredjena steta ucinjena (kako s unutrasnje tako i spoljne strane), a ekstremni nacionalisti u Crnogoraca koji tako zilotski brane u neznanju taj dogadjaju nemaju ni sami predstave koliko zapravo tako unizuju same Crnogorce i cine da izgledaju smijesno drugima...(ne bi bilo daleko od toga, kako kolega forumas spomenu sa ipak odredjenom dozom pretjerivanja -
brukanju).

Ovim cinom, kao da zvanicna Crna Gora zeli da posalje jasnu poruku da
raskida sa svojom tradicijom i istorijom, prije nego da je objedinjuje, te ide potpuno u korist onima koji vredjaju Crnogorce kao naciju govoreci da su novoskovana izmisljotina i da je Crna Gora 21. st. nesto
sasvim novo, a da su pak prosrpski Crnogorci ti koji predstavljaju
prirodni produzetak stare crnogorske drzave i nacije. To je ono - ti protiv mene, a ja padam na sve tvoje provokacije i odgovaram glavom u zid...kao da ekstremni Crnogorci
zele da potvrde da su 'nesto sasvim novo'...