СрбинПодгорица
Domaćin
- Poruka
- 3.244
Da slažem se.
Ovaj orao je nekako neprirodan i slika je bez umjetničke vrijednosti.
Овај садашњи је рађен у фотошопу или неком другом компјутерском програму.Погледај очи некаква тачка.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Da slažem se.
Ovaj orao je nekako neprirodan i slika je bez umjetničke vrijednosti.
Logično.
Radi se o sposobnosti a nikako o lenosti ili gluposti.
A što se zastave tiče;
Mislim da je današnja zastava pravilna što se tiče istorije CG ali možda bi bilo bolje da su izabrali alaj barjak ili onu gore postavljenu jer bi se bar oko toga Crnogorci manje svađali.
Zastava se mora sviđati svima i biti prihvaćena od svih.
Nema nikakvog smisla da se pojedinci oko toga svađaju jer to nije vrijedno svađe.
Ada nje nego crvena. tri boje su ubačene u XX vijeku pred nestanak Crne Gore.
АЛи тробојку није убацио нико са стране но Никола, прво кнез па онда и краљ!
А, мајке ми, ја видио слике из тадашњих новина, и домаћих и страних гдје се виде Црногорци са обичним српским тробојкама, без икаквог грба на њима.
Nova zastava biće predstavljena 21. maja na Cetinju u okviru proslave Dana Nezavisnosti.Dizajner Uros Martinovic
''Dobio sam poziv iz Vlade Crne Gore da napravim novi izgled crnogorske zastave. Zadatak je bio jedan, da svojim riješenjem omogućim prevazilaženje podjela. Imao sam samo dan ali ipak ističem da nije bilo toliko teško. Postojeći grb obojao sam u crno, time uvažavamo albansku zajednicu, crvenu pozadinu zamjenio sam trobojkom kako bih umirio srpsku zajednicu, dodao sam zelenu, četvrtu boju, kako bi izašli u susret bošnjacima, na kraju umjesto zlatnog oboda stavio sam šahovnicu zbog hrvatske manjine. Ono što je novo kod mog riješenja je da zastava uvjek može biti promjenjena dodavanjem ili oduzimanjem određenih boja i oblika, tako da sada službenik u Vladi ili neki partijski aktivista, po potrebi može promjeniti zastavu kako on želi, kaže našoj redakciji Uroš'' javniservis.me
Pogledajte prilog 239487
Приликом отварања краљевске гробнице у Сан Рему 1989. год. Краљев и Краљичин ковчег су били прекривени тробојком без апликација
Car Dušan je krunisn u Skoplju jer je Skoplje carska prijestonica od ranije. Nikola zapavo pominje Sv. Vladimira Dukljanskog kojega su Makedonci krunisali za svoga cara u Prizrenu.
MIS PAULINA IRBI:
458.STR. DVOGLAVI ORAO SRBSKI! govori o Cetinju i Cg! http://books.google.ba/books?id=UDELAAAAIAAJ... Dakle bice da je i ovakvo izmjenjana zastava srbska,makar i unakazena zuticom!
465 srbsku ORLAS ZASTAVU
488 pucanje u nisan... kod kneza.. znaka SRBSKOG ORLA..
Nije žuti jer u heraldici ne postoji žuta boja već se ona imenuje metalom zlatom. Naravno da postoji i to se jasnio može viđeti i u ilirskim grbovnicima, a i u grbovnicima mletačkog plemstva kod grbvova Crnojevića, najzad i na slikama grba Crnojeviča na inkunabulanma štampanim u Obodu orao je posut tačkama. Milo je mudri političar koji je uspio poratiti Crnoj Gorui ono što je vazda imal bez krvoproloća. Nije Papa uklonio nikakvu trobojnu zastavu Crne Gore nego njen narod koji je jedva iščeka da makne te sramne simbole gubitka slobode i državnosti.
Bulaznis, jer o kakvom gubljenju slobode i drzavnosti govoris kada ovi stranci pisu o trobojkama daleko prije 1918!
Evo:
Njemac DR BERHARD SVARC, u svojoj knjizi "Crna Gora" (1883), uz ostalo, kaze: Ostala odjeca prikazuje STAROSRPSKU TROBOJKU na taj nacin sto je OGRTAC-PRSLUK CRVENE skerletne BOJE, PANTALONE PLAVE , A CARAPE BIJELE..."
Njemac DR K.SVARCLOZE, rekao je: Uostalom, BOJA ODIJELA NIJE SLUCAJNA, VEC U SVOJOJ CJELINI PREDSTAVLJA STARU SRPSKU TROBOJKU..."
Kako to da se 2 Njemaca zabune u istom, a trobojke spominje i Nevesinje iz Niksica novine krajem 19.vijeka, kao i Holecek:
Невесиње , новине из Никшића, 1898. и 1899. год.
BAR zalijevaju VALI SRPSKOG JADRANA...gdje se SRBIN OD 3 VJEROISPOVJESTI GRLI I ZDRAVI...KRSTASI barjaci i TROBOJKE.sprema se rodjendan Knjaza Danila.
Holecek 1883.: sve kuce bjehu UKRASENE CRVENO-PLAVO-BIJELIM ZASTAVAMA!!
Ja sam tragao ali nisam nasao nosnje iz tih juznih srb krajeva starije..Jer znam da su u Peroju dosli Srbi otuda sa nosnjama...i ta nosnja je bila prije 1835. i u Zg valjda u Etnog.muzeju. ali ih vise nema kako se yu raspala.
Ali imamo podatke o nosnjama muskim u Cg iz ranijeg perioda i savrseno ti ne ide u prilog:
....................
Istorijsko i pol. putovanje u Crnu Goru/L.K.Viala de Somijer 1810
Pogledajte prilog 318860
Pogledajte prilog 318861
Od boja pominje:
-sivo bijelu kao opstevazecu za glavni dio nosnje!
- za ostale dijelove u upotrebi su razlicite boje, ali je najcescai plava.
- Pantalone se zavrsavaju raskosnim pletenim ukrasom koji pridrzava vunene CARAPE JARKIH BOJA!!!!!
.............
DAKLE, BITNO JE DA SU CARAPE BILE JARKIH BOJA, A DA TAKVE CARAPE NE POSTOJE U KASNIJEM PERIODU VEC SU ISKLJUCIVO I SVUDA BIJELE! TO JE DOVOLJAN DOKAZ DA DOLJE NIJE BILA BIJELA (neki kazu bijela nije bija,ali nebitno) BOJA, vec se su uveli bijele carape nakdnadno da bi se, mozda mijenjajuci jos nesto, dobile boje srb trobojke! Uostalom zasto ti negiras to,kada to potrvdjuju 2 Njemca koji su to svkako culi od Crnogoraca! Da li zato sto se plasis da bi trebali i da te nosnje izbacite iz Cg i kaznjavate ako se ko u njih obuce jer podsjeca na stare srbske zastave Crne Gore???
- U svecane dane kratak kaput bez rukava, preko gunja, zelene, tamno crvene ili crne boje...
- I ljeti i zimi nose crvenu ili ljubicastu kapu...
A TI MI RECI DA LI SU SADA I U OPISU NJEMACA, CARAPE JARKIH BOJA??? za ono iznad ne pise konkretno! Dakle, bice da se za kneza Nikole, kada je srb trobojka uvedena, da su svakako uveli bijele carape, ako ne i ostale promjene, a vjerujem da je bilo jos promjena!
Pogledajte prilog 318862
Trobojka daleko prije 1918??? A to je onaj njemac koji veli da je crnogotrska kapa napravljena po njemačkoj zastavui, pa naravno da je i nošnja po srpskoj.
A ovo je teki vrh vrhova"BAR zalijevaju VALI SRPSKOG JADRANA...gdje se SRBIN OD 3 VJEROISPOVJESTI GRLI I ZDRAVI...KRSTASI barjaci i TROBOJKE.sprema se rodjendan Knjaza Danila.
Holecek 1883.: sve kuce bjehu UKRASENE CRVENO-PLAVO-BIJELIM ZASTAVAMA!!"
Ti ili ne čitaš ili ne razumiješ. Crnogorsjka SVITNA nošnja je poznata od prije XV vijeka. Svakako svakidašnja nošnja naroda je bila drugačija i neodoljivo je podsježala na vlašku i albanski bijelu suknenu odjeću, kakva se inače nosila u pola Evrope.
Dakle, ti mislis da je trobojka stigla 1918??? Pa kako je onda ima na Cetinju 1910. prilikom krunisanja Nikole? Kako to objasnjavas ako ne nekim natprirodnim mogucnostima?
Gdje su ti podaci da je nosnja u Cg ovakva kakva je i danas, pa da se slucajno poklopila sa bojama srb trobojke kasnije? Jasno je da si se izbezumio u svojoj ideoloskoj pristrasnosti a to nije dobro za istinoljublje kojem svaka dusa tezi.Dakle ne budi rob ideologije vec primaj cinjenice kakve jesu. U to vrijeme Crnogorci su najveci Srbi medju svim Srbima. To su cinjenice. Takvim blamiranjem da svi stranci grijese a u pravu je ona rulja sa Cetinja sto dize 2 prsta u obliku latinicnog slova L, dokazujes samo svoje bezumlje.
Uostalom i velikohrvat Antun Radic, pisuci o Cg naziva je srbskom drzavom, a on recimo hrvatskim gradovima smatra Trebinje, Banjaluku, Mitrovicu, Zemun...
Ispade i Radic velikosrbin,po tebi! Imas nakaradnu logiku i manjak karaktera, sto dokazuje da i nisi Cg, koji se dice postenjem, cojstvom i junastvom. Ona rulja su indoktrinirani lacmani, potplacene i rasrbljene neopoturice, u koje je papa uloizo velika sredstva, kako sami priznaju.
SRBI IMADU PAČE DVIE SVOJE DRŽAVE I DVA VLADARA, T.J. SRBIJU I CRNU GORU. Antun Radić, "Dom" 1.5.1900.
Pogledajte prilog 318865
Kroz cijeli XIX vijek kao zastava Crne Gore se koristi vladarski baner na purpurnom bijeli dvoglavi orao sa zlatnim lavom ispod i zlatnim okvirom.
ne treba da se miri s tim sto su bili nekad. "mozda".Bili nekad, mozda. Pomiri se s tim. I ljudi su nekad bili majmuni? Vise nisu
Ako je ovo srbski sajt ne znam zasto bi tema Grb i zastava Srbije bila posebna tema, a da grb i zastave ove starije srbske drzave (mislim na Duklju) ne bude dozvoljena kao posebna tema.
Ocigledno je da orao nije, da se izrazim neheraldickom terminologijom: nije zut vec bijeli Nemanjicki... Tako da sadasnja zastava CG je neistorijska i falsifikat.
Namjerno su izbacili i trobojku i bijelog orla da se distanciraju od izvornog srbstva,tj od svoje sopstvene velikosrbske istorije.
458.STR. DVOGLAVI ORAO SRBSKI! govori o Cetinju i Cg! http://books.google.ba/books?id=UDELAAAAIAAJ... Dakle bice da je i ovakvo izmjenjana zastava srbska,makar i unakazena zuticom!