Грб и застава Црне Горе

Za kastriotiće ću prije vjerovati evropskoj heraldici nego li ilirskim grbovnicima i sumnjivim izvorima naših savremenika.

Pa ja ti nisam pokazao grb Kastriota iz ilirskih grbovnika, već grbove Kastriota iz grbovnika venecijanskog i napuljskog plemstva iz XVI vijeka. I ne samo njihove grbove u grbovnicima, već i grbove u palati Kastriota iz XVI vijeka u Napulju.
Znači važnije je što piše neki neuki evropski heraldičar, nego da povjeruješ vlastitim očima? Dobro - vjeruj u šta hoćeš.

Pa crna boja je na zmaju a orao je onda mrki.
Za kastriotićeću prije vjerovatievropskoj heraldici nego li ilirskim grbovnicima i sumnjivim izvorima naših savremenika.

FORMICe; poentu si omasio. Htio sam da kazem da je u Ilirskim grbovnicima cak i crn (OK, mrk), te da uopste ovdje nema sporenja oko toga je li grb ruzicast ili zelen, vec oko (ni crni ne bi bio potpuno neosnovan) nacina i razloga zbog kojih je doslo do promjene 2004. godine. A u pitanju je kombinovanje i brkanje svega i svacega, kako bi grb bio sto drukciji od srpskoga - kako ustvari i sam priznajes! :rtfm:

a i kod Petrovića je ponekad bio zlatan.

Da, kada se nalazio na zlatnim medaljama i drugim pozlacenim objektima.
E sada, ako nam je objasnjenje to sto je grb 'ponekad bio zuti' (iz proste tehnicke cinjenice da je zlato zuto), mogu ja i da kazem da je 'ponekad grb Crnojevica bio crni' kako stoji u Ilirskim grbovnicima, te da to bude opravdanje da se oboji u crnu.

Prestani podredjivati istoriju politici - odnosno ciniti ono sto i sam kritikujes i od cega se i sam ogradjujes i pocni prihvacati istoriju radi istorije. Odgovor na kritiku promjene grba CG 2004. godine, koji ima i svoje dobre (grb je sveukupno stilski ljepsi; ne izgleda kao da je izisao iz SFRJ-ovskog stampaca iz '85. godine) al' i lose strane (jedna od kojih bi upravo mogla da bude boja orla) sa tvrdnjom da je zlatne boje zato sto je u pitanju pozlaceni reljef ili sto je prije vise od pola pola milenija grb crnogorske dinastije bio i zute pored bijele boje (iako je ovdje u pitanju drzavni grb Crne Gore, odnosno petrovic-njegosevski, a ne srednjovjekovni) sam po sebi prikazuje neozbiljnost ljudi koji tako vatreno brane taj cin, u nekoj iluziji da na taj nacin brane svoju otadzbinu i dokazuju svoj patriotizam i Crnogorstvo.

24956_10150124127165184_10150106640395184_11305202_3269620_n.jpg

Neobicno da su korisceni svi segmenti iskljucivo dinastickog grbovlja (i to strogo selektivno), a drzavni izbaceni. Samo naivan covjek ne moze da jednostavno pogleda i zakljuci da je u pitanju nakalemljivanje kako bi se sto vise Crna Gora udaljila od Srpstva (te samim tim i od dobrog dijela sebe), rijesenjima koja se ne bi mogla nazvati bas heraldicki ustaljenima.

Gledano do u srednji vijek, i poljski grb odnosno orao Pjastovica jeste bio zlatni a ne bijel, i to vrlo cesto. No naravno, grb sada sadasnji jeste onaj heraldicki (i veksiloloski) utemeljen - odnosno srebrni orao. Mogli bi isto tako i recimo Njemci da promijene svog crnog orla u bijeli, kako se javljao zahvaljujuci loranskoj dinastiji koja ga je imala. Ili recimo na primjeru Bugara - kod kojih je crveni lav mozda i znatno starije istorijske tradicije neg' crveni - ne vidimo da Bugari planiraju da ga promijene u crvenu boju (iz zute).

Tim cinom, koji je je proizisao iz kuhinje SDP CG, Crnoj Gori je odredjena steta ucinjena (kako s unutrasnje tako i spoljne strane), a ekstremni nacionalisti u Crnogoraca koji tako zilotski brane u neznanju taj dogadjaju nemaju ni sami predstave koliko zapravo tako unizuju same Crnogorce i cine da izgledaju smijesno drugima...(ne bi bilo daleko od toga, kako kolega forumas spomenu sa ipak odredjenom dozom pretjerivanja - brukanju). :neutral:
Ovim cinom, kao da zvanicna Crna Gora zeli da posalje jasnu poruku da raskida sa svojom tradicijom i istorijom, prije nego da je objedinjuje, te ide potpuno u korist onima koji vredjaju Crnogorce kao naciju govoreci da su novoskovana izmisljotina i da je Crna Gora 21. st. nesto sasvim novo, a da su pak prosrpski Crnogorci ti koji predstavljaju prirodni produzetak stare crnogorske drzave i nacije. To je ono - ti protiv mene, a ja padam na sve tvoje provokacije i odgovaram glavom u zid...kao da ekstremni Crnogorci zele da potvrde da su 'nesto sasvim novo'...

Poslednja izmena od moderatora:
Pa ja ti nisam pokazao grb Kastriota iz ilirskih grbovnika, već grbove Kastriota iz grbovnika venecijanskog i napuljskog plemstva iz XVI vijeka. I ne samo njihove grbove u grbovnicima, već i grbove u palati Kastriota iz XVI vijeka u Napulju.
Znači važnije je što piše neki neuki evropski heraldičar, nego da povjeruješ vlastitim očima? Dobro - vjeruj u šta hoćeš.

Da to mi je promaklo-
Asad mi nije jasno odakle evropskoj heraldici onaj grb koji prikazuju kao Đerđa Kastriote.Baš dasu neuki ne bih rekao.

FORMICe; poentu si omasio. Htio sam da kazem da je u Ilirskim grbovnicima cak i crn (OK, mrk), te da uopste ovdje nema sporenja oko toga je li grb ruzicast ili zelen, vec oko (ni crni ne bi bio potpuno neosnovan) nacina i razloga zbog kojih je doslo do promjene 2004. godine. A u pitanju je kombinovanje i brkanje svega i svacega, kako bi grb bio sto drukciji od srpskoga - kako ustvari i sam priznajes! :rtfm:

U talijanskoj heraldici kojoj pripadai Crna Gora (što zbog kulturnog uticaja, što zbog toga jergrbovi i jesu priznati ili dbiijeni od nje) nije uopšte rijetkost, već prije pravilo, dakroz generacije dolazi do izmjena na grbu bilo u rasporredu boja bilo u ubacanju novih boja bilo u ubacanju šarži pri čemu se stavraju potpuno novi grbovi, istina slični među sobom. Zato se i ne čudim daje grb Crnojevića nekad bio zlatan nekad srebrn a nekad mrk ajde da prihvatimo i crn. Izgledada ti mene nijesi razumio. Ja mislim dase upravo to ne treba zaboravljati i servirati jedino srebrni orao, čime se jedino želi reći kako su Crnogorci zapravo Srbi. Svi znamo dagrb nije nacionalni simbol da ne postoji ni crnogorski ni srpski ni nikoji drugi nacionalni orao. Orao je heraldička šarža odgovarajućeg simboličnog značenja i to je kraj. Kako se insistira na tome da šarža na grbu odeđuje moju nacionalnost bez moga pitanja zar ne misliš da je prirodno da ću željeti promijenti tu šaržu naročito ako za to postoji opravdanja i time potvrditi soje pravo da se izrazim kako ja hoću a ne kako mi se želi servirati sa strane. Zbog toga naročito insistiram na zlatnom orlu, mada mi je jednako lijep i mio i srebrni koji je takođe neodvojivo povezan s mojom tradicijom, naravno ne kao srpski orao, ni kao crnogorski naravno.

Da, kada se nalazio na zlatnim medaljama i drugim pozlacenim objektima.
E sada, ako nam je objasnjenje to sto je grb 'ponekad bio zuti' (iz proste tehnicke cinjenice da je zlato zuto), mogu ja i da kazem da je 'ponekad grb Crnojevica bio crni' kako stoji u Ilirskim grbovnicima, te da to bude opravdanje da se oboji u crnu.

Prestani podredjivati istoriju politici - odnosno ciniti ono sto i sam kritikujes i od cega se i sam ogradjujes i pocni prihvacati istoriju radi istorije. Odgovor na kritiku promjene grba CG 2004. godine, koji ima i svoje dobre (grb je sveukupno stilski ljepsi; ne izgleda kao da je izisao iz SFRJ-ovskog stampaca iz '85. godine) al' i lose strane (jedna od kojih bi upravo mogla da bude boja orla) sa tvrdnjom da je zlatne boje zato sto je u pitanju pozlaceni reljef ili sto je prije vise od pola pola milenija grb crnogorske dinastije bio i zute pored bijele boje (iako je ovdje u pitanju drzavni grb Crne Gore, odnosno petrovic-njegosevski, a ne srednjovjekovni) sam po sebi prikazuje neozbiljnost ljudi koji tako vatreno brane taj cin, u nekoj iluziji da na taj nacin brane svoju otadzbinu i dokazuju svoj patriotizam i Crnogorstvo.

24956_10150124127165184_10150106640395184_11305202_3269620_n.jpg

Neobicno da su korisceni svi segmenti iskljucivo dinastickog grbovlja (i to strogo selektivno), a drzavni izbaceni. Samo naivan covjek ne moze da jednostavno pogleda i zakljuci da je u pitanju nakalemljivanje kako bi se sto vise Crna Gora udaljila od Srpstva (te samim tim i od dobrog dijela sebe), rijesenjima koja se ne bi mogla nazvati bas heraldicki ustaljenima.

Gledano do u srednji vijek, i poljski grb odnosno orao Pjastovica jeste bio zlatni a ne bijel, i to vrlo cesto. No naravno, grb sada sadasnji jeste onaj heraldicki (i veksiloloski) utemeljen - odnosno srebrni orao. Mogli bi isto tako i recimo Njemci da promijene svog crnog orla u bijeli, kako se javljao zahvaljujuci loranskoj dinastiji koja ga je imala. Ili recimo na primjeru Bugara - kod kojih je crveni lav mozda i znatno starije istorijske tradicije neg' crveni - ne vidimo da Bugari planiraju da ga promijene u crvenu boju (iz zute).

Tim cinom, koji je je proizisao iz kuhinje SDP CG, Crnoj Gori je odredjena steta ucinjena (kako s unutrasnje tako i spoljne strane), a ekstremni nacionalisti u Crnogoraca koji tako zilotski brane u neznanju taj dogadjaju nemaju ni sami predstave koliko zapravo tako unizuju same Crnogorce i cine da izgledaju smijesno drugima...(ne bi bilo daleko od toga, kako kolega forumas spomenu sa ipak odredjenom dozom pretjerivanja - brukanju). :neutral:
Ovim cinom, kao da zvanicna Crna Gora zeli da posalje jasnu poruku da raskida sa svojom tradicijom i istorijom, prije nego da je objedinjuje, te ide potpuno u korist onima koji vredjaju Crnogorce kao naciju govoreci da su novoskovana izmisljotina i da je Crna Gora 21. st. nesto sasvim novo, a da su pak prosrpski Crnogorci ti koji predstavljaju prirodni produzetak stare crnogorske drzave i nacije. To je ono - ti protiv mene, a ja padam na sve tvoje provokacije i odgovaram glavom u zid...kao da ekstremni Crnogorci zele da potvrde da su 'nesto sasvim novo'...

Ne naravno. Za vrijeme Danila jeste bio zlatan, a crn nije bio nikad, osim jednom kod blesavog Ohmućevića.

Današnji grb Crne Gore jeste grb kojem svaki elementima svoje mjesto u viševjekovnoj istriji Crne Gore od XIV vijeka do danas. Naravno da smatram izrazom rodoljublja ako građanin zemlje cijeni i poštuje simbole svoje države i nije mi jasno zašto mi se to zamjera,naročito ako je u njemu skupljeno zadnjih 6-7 vjekova istorije moje zemlje. Čakmi je i draže kad orao ima zlatnu boju čime se pokazuje da je Crna Gora preboljela budalaste snove svojih naivnih vladara koji su bili zavarani svojom sujeto, vlastoljubljem i ruskim lažima, o vladanju nekakvom Balkanskom Carevinom (U satavu Ruskog Carstva),kao tobožnjom reinkarnaciom Dušanovog Carstva. Zgodno si posavio grb Srbije u kojem se jasno vide pretenzije na carski prijesto Carigrada (grb Vizantije) kao posljedicu planova proširenja austrijskog Svetog imskog Carstva, i kasnije dodatog orla Nemanjića (kasnije od crnogorskog grba) u istom cilju reinkarnacije Dušnovog Carstva kao naknadnog opredijeljenja za ruski projelat Balkanske Carevine. Ni u jednom ni u drugom slučaju Srebrni orao ne predstavlja narod Srba niti naciju Srba već grb Nemanjića koji jesu vladali Srbijom u neka davana vremena.

Državni grb postaje grb vladara a ne obratno. Grb dinasije Petrovića je štit podijeljen po kosom krsti srebrni 1,4 i plavi 2,3 sa crnim orlovim glavama na srebrnomi crnim orlovim krilima na plavom, na odgovarajućim mjestima (kako je crna boja amfibija njeno postavljanje na emajl, u ovom slučaju plavo, mijenja joj kvalitet u krzno). Ništa u novom grbu nije sa strane, što i prije nije korišćeno. Naravno daje nova kompozicija napravljena upravo u želji dase Crna Giravrat sebi (svom dobrom dijelu). Svakako je taj posupak izveden besrijekorno uz poštovanje svih heraldičkih principa bez i jedne jedine zamjerke.

I Poljaci i Njemci i Bugari rade po svojoj volji jednakokao i Crnogorci, ili misliš da bi trebali pitati nekog drugog?

Za tebe je brukanje ako Crnogorci kažu dasu Crnogorci, zar ti se ne čini to problematičnim. Možda bi vilio d akažemo da nijesmo ono što smo nego nešto drugo no to je tek bruka.

Ovimčinom zvanična Crna Goraobavještava da se najzad odrekla zabludaXIX vijeka i da u XXI vijekulazi kao stara evropska država stare tradicije koja preko Petrovića dosežedo doba Crnojevića, Namanjića i Voislavljevića sa punimpravom da baštini svoju istoriju i da snagu za buduće podvige nalazi u blistavoj prošlosti i tradiciji. Crnogoska istoria i tradicija je samo crnogorska i ničija više.

Poslednja izmena:
Грб и треба треба да буде као у вријеме Петровића. Можда садашњи грб и застава и не представљају несрпске симболе али химна итекако представља несрпски симбол

Док ловћенској нашој мисли
Наша слога даје крила,
Биће горда, биће славна
Домовина наша мила.

Ријека ће наших вала,
Ускачући у два мора,
Глас носити океану,
Да је вјечна Црна Гора.

ovosu problematčne dvije strofe. Đe u njima ima išto rečeno protiv ikog bez što se Crnoj Gori želi sve najljepše.
Nije problem u himni veću navodnoj tvrdnji da su ta dva stiha dopisana od Sekule Drljevića kojemu je najveći zločin što je od velikog Srbina postao veliki Crnogorac za što je proglašen zločincem. Zar bi se trebali Hrvati odreći svoje himne Lijepa naša domovino jer ju je napisao Srbin ili Srbi svoje himne Božeprade jer ju je napisao Slovenac kao dio perete Marko Kraljević?

Meni su na primjer sve ove himne izvrsne

Док ловћенској нашој мисли
Наша слога даје крила,
Биће горда, биће славна
Домовина наша мила.

Ријека ће наших вала,
Ускачући у два мора,
Глас носити океану,
Да је вјечна Црна Гора.

ovosu problematčne dvije strofe. Đe u njima ima išto rečeno protiv ikog bez što se Crnoj Gori želi sve najljepše.
Nije problem u himni veću navodnoj tvrdnji da su ta dva stiha dopisana od Sekule Drljevića kojemu je najveći zločin što je od velikog Srbina postao veliki Crnogorac za što je proglašen zločincem. Zar bi se trebali Hrvati odreći svoje himne Lijepa naša domovino jer ju je napisao Srbin ili Srbi svoje himne Božeprade jer ju je napisao Slovenac kao dio perete Marko Kraljević?
Па саме строфе и нису проблематичне већ онај који их је написао,а он је проглашен злочинцем не због тога што је прешао од великог Србина до великог Црногорца већ због тога што је доказани фашиста.Хрватску химну није написао већ компоновао Србин(Руњанин),и није био злочинац,а србску није написао већ је компоновао Словенац(Јенко),и такође није био злочинац.Кaда сте већ хтели ту песму за химну што је не стависте целу,него сте избацили део који говори о Србима и убацили стихове оног фашисте.

«Ој свијетла мајска Зоро»
(оригинални текст народне песме)

Ој свијетла мајска зоро,
Мајко наша Црна Горо,
Синови смо твог стијења
И чувари твог поштења.

Ловћен нам је олтар свети,
У њега смо сви заклети.
На Ловћену Његош спава
Најмудрија српска глава.

Ловћен красе Петровићи
А Косово Обилићи.
Ловћен краси гроб Његошев
А Косово гроб Милошев.

Дурмиторе је л' ти жао
Што се Ловћен опјевао?
-Не, нека га, нек ' се пјева
Заслуга је Његошева.

«Ој свијетла мајска Зоро»
(оригинални текст народне песме)

Ој свијетла мајска зоро,
Мајко наша Црна Горо,
Синови смо твог стијења
И чувари твог поштења.

Ловћен нам је олтар свети,
У њега смо сви заклети.
На Ловћену Његош спава
Најмудрија српска глава.

Ловћен красе Петровићи
А Косово Обилићи.
А Косово гроб Милошев.

Дурмиторе је л' ти жао
Што се Ловћен опјевао?
Заслуга је Његошева.

Ovo nije nikakva "originalna" verzija narodne pjesme, već jedna od mnogobrojnih verzija narodne pjesme. Postojalo je mnogo verzija pjesme "Oj svijetla majska zoro". Međutim ne znam kako bi baš ovu verziju mogli proglasiti himnom građanske, multietničke i viševjerske države Crne Gore?
U himni Crne Gore ne treba da se spominje ni jedan narod - ni srpski, ni crnogorski, ni bošnjački, ni albanski, ni hrvatski, ni romski - treba da se spominje jedino država Crna Gora i izražava ljubav prema njoj. Upravo je takva aktuelna himna u kojoj ne postoji ni jedan jedini šovinistički, a kamo li fašistički stih.
Ako je toliko bitno što je ta dva zadnja prelijepa stiha napisao Sekula Drljević (koji nije bio ratni zločinac, ali jeste bio kvisling) - nemam ništa protiv da se oni izbace iz himne, pa da se umjesto njih doda jedan ili dva nova, pri čemu bi zadnji stih obavezno aludirao na vječnost Crne Gore.

Ловћен красе Петровићи
А Косово Обилићи.
А Косово гроб Милошев.

Дурмиторе је л' ти жао
Што се Ловћен опјевао?
Заслуга је Његошева.

Ja za ove stihove neznam. Zapravo znam no kad god smo pjevali tu pjesmu ja sam ove stihove pjevao drugačije a neki drugačije pa bi se obično tu i zaustavili ne otpjevavši je do kraja (tako je bilo 60-ih godinaprošlog vijeka, prošlog milenijuma)

Човјек је био један од првих сарадника Анте Павелића и члан Усташког покрета.Како ико може поштовати химну тог ратног злочинца?

Ja ne znam za to. Pokušavao sam naći i koliko sam uspio otkriti jedini grijeh mu je što je bio veliki Crnogorac. Uzgred i tvoj avatar je ratni zločinac.

Poslednja izmena:
Онамо, 'намо - Српска Марсељеза

Онамо, онамо... за брда она,
говоре да је разорен двор
мојега цара; онамо веле,
био је негда јуначки збор.

Онамо, онамо... да виђу Призрен!
Та то је моје - дома ћу доћ'!
Старина мила тамо ме зове,
ту морам једном оружан поћ'.

Онамо, онамо... са развалина
дворова царских врагу ћу рећ':
„С огњишта милог бјежи ми, куго,
зајам ти морам враћати већ'!“

Онамо, онамо... за брда она
казују да је зелени гај
под ким се дижу Дечани свети:
молитва у њих присваја рај.

гдје небо плаво савија свод;
на српска поља, на поља бојна,
онамо, браћо, спремајмо ход!

погажен коњ'ма кликује Југ:
„У помоћ, дјецо, у помоћ, синци,
светит' ме старца - свет вам је дуг!“

Онамо, онамо... сабљи за стара
његова ребра да тупим рез
по турским ребрим'; да б'једној раји
њом истом с руку рес'јецам вез!

Милошев, кажу, пребива гроб!
Онамо покој добићу души,
кад Србин више не буде роб.

зар је Црна Гора толико подељена да више не постоји ниједно знамење које вас уједињује, него вас свако дели и сукобљава.

Na žalost to je počelo od 1918 razbuktalo se 1941, da bi se konačno rasporedili po rovova 1991 i tako do danas, a kako brijeme prolazi umjesto dadolazi do smirivanja ispostavljaju se novi zahtijevi za koje ona druga strana zna da ne mogu biti usvojeni jer ih ni oni sami ne bi prihvatili.
Meni lično ne smetaju ljudi drugačijeg ubjeđenja i stava, naprotiv zabavnije mi je, međutim poštovani kolega sagovornik i moj zemljak je iskjučiv u stavu da Crnogorci ne postoje, daje na primjer gornji grb (iako je rečena njegova evolucija) najveća podvala i sramotaza te iste Crnogorce koji inače ne postoje, da je zastava za koju je takođe jasno i objašnjeno kako je nastala takođe isto kao grb, zar misliš dase s ovakim stavovima može iko složiti, čak su i tebi neprihvatljivi, a da ne pominjemo bilo kakvu složnost u bilo čemu.

Na žalost to je počelo od 1918 razbuktalo se 1941, da bi se konačno rasporedili po rovova 1991 i tako do danas, a kako brijeme prolazi umjesto dadolazi do smirivanja ispostavljaju se novi zahtijevi za koje ona druga strana zna da ne mogu biti usvojeni jer ih ni oni sami ne bi prihvatili.
Meni lično ne smetaju ljudi drugačijeg ubjeđenja i stava, naprotiv zabavnije mi je, međutim poštovani kolega sagovornik i moj zemljak je iskjučiv u stavu da Crnogorci ne postoje, daje na primjer gornji grb (iako je rečena njegova evolucija) najveća podvala i sramotaza te iste Crnogorce koji inače ne postoje, da je zastava za koju je takođe jasno i objašnjeno kako je nastala takođe isto kao grb, zar misliš dase s ovakim stavovima može iko složiti, čak su i tebi neprihvatljivi, a da ne pominjemo bilo kakvu složnost u bilo čemu.

жао ми је што су Црногорци тако подељени око нечег што би требало бити ван сваког спора и сумње. за то су криве политичке елите, које су злоупотребиле историјска обележја у сврху дневне политике, па су тако историјске заставе и грбови постали симболи политичких странака и њихових програма (који се опет мењају сваких пар година), чиме се ствара омраза код оне друге стране. тако сте дошли у ситуацију да и једни и други пљујете по соптвеном историјском наслеђу, што је огромна срамота.

Zar sami čin prvog i jedinog antifašističkog opštenardonog ustanka u cijeloj Evropi na vrhuncu snage fašističkih sila, ne govori sam za sebe? :)

говори врло јасно. али проблем је што Секула Дрљевић представља 12. јул.

Ovo nije nikakva "originalna" verzija narodne pjesme, već jedna od mnogobrojnih verzija narodne pjesme. Postojalo je mnogo verzija pjesme "Oj svijetla majska zoro". Međutim ne znam kako bi baš ovu verziju mogli proglasiti himnom građanske, multietničke i viševjerske države Crne Gore?
U himni Crne Gore ne treba da se spominje ni jedan narod - ni srpski, ni crnogorski, ni bošnjački, ni albanski, ni hrvatski, ni romski - treba da se spominje jedino država Crna Gora i izražava ljubav prema njoj. Upravo je takva aktuelna himna u kojoj ne postoji ni jedan jedini šovinistički, a kamo li fašistički stih.
Ako je toliko bitno što je ta dva zadnja prelijepa stiha napisao Sekula Drljević (koji nije bio ratni zločinac, ali jeste bio kvisling) - nemam ništa protiv da se oni izbace iz himne, pa da se umjesto njih doda jedan ili dva nova, pri čemu bi zadnji stih obavezno aludirao na vječnost Crne Gore.
Наравно да постоји више верзија песме и све су настале од ове:
Најстарија позната верзија песме, из 1863. године гласи:

Ој, јунаштва свјетла зоро ој!
Мајко наша Црна Горо!

На твојим се врлетима ој!
Разби сила душманима.

Једина си за слободу ој!
Ти остала српском роду.

Да т’ ће Бог и света Мати ој!
Да се једном све поврати.

А у мом крају само певају горе постовану,и само је она позната,поготово људи који дођу из саме Црне Горе њу певају,значи да је знају и тамо.Уосталом и србска химна је такође преправљена.
У химни треба да се помиње народ коме је та химна и намењена,и који је узидао себе у њену историју.
Ти и ја очигледно различито гледамо на концепцију саме државе и њених симбола.Какви бре Албанци,Хрвати,Роми и остали,да ли је неко Србе(Црногорце) питао нешто када су усвајали химне Албаније,Хрватске и тако даље,наравно да није.Они живе у Црној Гори али немају никакво право да одлучују о химни друге,за њих стране државе.Може да им се свиђа а и не мора,химна је намењена Црногорцима(Србима) и ником више.Они имају своје матичне државе,па нека се тамо измотавају.Основни проблем овде јесте етничко питање између Срба и Црногораца.За мене је као што видиш то исто,а ова химна чист шовинизам и политиканство,јер се покушава нешто што историјски никада није било,да се појам Црногорац раздвоји од појма Србин.

Наравно да постоји више верзија песме и све су настале од ове:
Најстарија позната верзија песме, из 1863. године гласи:

Ој, јунаштва свјетла зоро ој!
Мајко наша Црна Горо!

На твојим се врлетима ој!
Разби сила душманима.

Једина си за слободу ој!
Ти остала српском роду.

Да т’ ће Бог и света Мати ој!
Да се једном све поврати.

Tako je - ovo je prva verzija pjesme "Oj junaštva svijetla zoro oj!", od koje su nastale kasnije verzije narodne pjesme "Oj svijetla majska zoro" (a ne one verzije gore postavljene).
A verzija je bilo raznih. Postojala je čak i partizanska verzija pjesme "Oj svijetla majska zoro" koja se poslije prve opštepoznate strofe nastavljala stihovima: "Listaj Goro cvejtaj cjeće, Crna Gora u boj kreće ... itd".

У химни треба да се помиње народ коме је та химна и намењена,и који је узидао себе у њену историју.
Ти и ја очигледно различито гледамо на концепцију саме државе и њених симбола.Какви бре Албанци,Хрвати,Роми и остали,да ли је неко Србе(Црногорце) питао нешто када су усвајали химне Албаније,Хрватске и тако даље,наравно да није.Они живе у Црној Гори али немају никакво право да одлучују о химни друге,за њих стране државе.Може да им се свиђа а и не мора,химна је намењена Црногорцима(Србима) и ником више.Они имају своје матичне државе,па нека се тамо измотавају.Основни проблем овде јесте етничко питање између Срба и Црногораца.За мене је као што видиш то исто,а ова химна чист шовинизам и политиканство,јер се покушава нешто што историјски никада није било,да се појам Црногорац раздвоји од појма Србин.

Današnja Crna Gora je građanska država - država svih njenih državljana bez obzira na naciju. U Crnoj Gori danas ne žive samo Srbi (oni čak nijesu ni najbrojniji), već žive i drugi narodi, počevši od Crnogoraca, Bošnjaka pa nadalje. Tako i današnji simboli Crne Gore treba da odražavaju njeno istorijsko utemeljenje (njenu prošlost), ali i njeno današnje stremljenje (njenu sadašnjost i budućnost). Zbog toga nema što da se u današnjoj himni Crne Gore pominju ikaki narodi i nacije koje žive u Crnoj Gori (čak ni Crnogorci) - treba da se spominje samo država Crna Gora koja je kuća svih nas zajedno, a ne samo jednoga ili dva naroda. Takvo bar treba da bude stremljanje današnje države Crne Gore i njenih političkih elita.
Država Crna Gora nije tuđa država za njene državljane bošnjačke, muslimanske, albanske, hrvatske, romske i drugih nacionalnosti - ona je podjednako nijihova država kao što je i moja ili tvoja (ako si državljanin Crne Gore) i oni imaju pravo da odlučuju o svemu kao i ja ili ti - naravno, ne da odlučuju kao nekakve konstitutivne nacije, već svaki čovjek ponaosob koji ima pasoš države Crne Gore ima pravo da bira i bude biran a njegovi predstavnici u Skupštini (ili on sam na referendumu) donose odluke u njegovo ime - bez obzira na naciju (može da bude i anacionalan ako želi), vjeru, boju kože itd.
Aktuelna himna jednim jedinim stihom nije šovinistička nit nacionalistička - pokaži mi koji te to stihovi u njoj vrijeđaju - lično tebe ili tvoju naciju? A crnogorski narod i srpski narod su danas dva naroda (po meni dva najbliža naroda), a ne jedan narod. Može tebi to da se sviđa ili ne sviđa, ali to je danas realnost. Nije dobro da čovjek izgubi dodir sa relnošću i da živi u nekom svom autističnom virtuelanom svijetu.

Онамо, 'намо - Српска Марсељеза

говоре да је разорен двор
мојега цара; онамо веле,
био је негда јуначки збор.

Онамо, онамо... да виђу Призрен!
Та то је моје - дома ћу доћ'!
Старина мила тамо ме зове,
ту морам једном оружан поћ'.

Онамо, онамо... са развалина
дворова царских врагу ћу рећ':
„С огњишта милог бјежи ми, куго,
зајам ти морам враћати већ'!“

казују да је зелени гај
под ким се дижу Дечани свети:
молитва у њих присваја рај.

гдје небо плаво савија свод;
на српска поља, на поља бојна,
онамо, браћо, спремајмо ход!

погажен коњ'ма кликује Југ:
„У помоћ, дјецо, у помоћ, синци,
светит' ме старца - свет вам је дуг!“

Онамо, онамо... сабљи за стара
његова ребра да тупим рез
по турским ребрим'; да б'једној раји
њом истом с руку рес'јецам вез!

Милошев, кажу, пребива гроб!
Онамо покој добићу души,
кад Србин више не буде роб.

Pjesmicakoja predstavlja politički program velikocrnogorskih zabluda zaluđenog malog vladara male državice u suludom uzletu kavelikom carstvu, čak sa prilično niskim umjetničkim kvalitetima.

Данашња застава Црне Горе има неке мотиве из времена Петровића( мислим на грб), али је позадина у њихово вријеме била српска тробојка.

Trobojka je bila zastava Crne Gore u periodu 1880 - 1918. Dinastija Petrović-Njegoš vlada Crnom Gorom u periodu 1697 - 1918.
A i dok je trobojka bila nacionalna zastava Crne Gore, na njenim najvažnijim državnim organima se isticala dvorska zastava, koja je izgledala identično alaj-barjaku:

images

Poslednja izmena:
Ipak je u pitanju zluradi stereotip da su Crnogorci lijeni i zahvaljujući nepotizmu zauzimaju radna mjesat koja bi inače trebala pripadati Srbima a odatle do fašizma nije daleko. O Srbima imam mnogo ljpšemišljenje, ne mislim ni da su glupi ni naivni niti lijeni niti nepametni. Naročito mi je drago da su naturalizovani Crnogorci u Srbiji zahvaljujući svom znanju i kvalitetima uspjeli postati poštovani članovi društva i uspeti se na društvenim ljestvicama do najviših položaja. To sigurno nijesu uspjeli zahvaljujući svojoj lijenosti i zadržavanjem bliskih odnosa sa rodbinom, niti glupošću ni naivnošću Srba, već svojim radom i ljudskim kvalitetima.

Logično.
Radi se o sposobnosti a nikako o lenosti ili gluposti.
A što se zastave tiče;
Mislim da je današnja zastava pravilna što se tiče istorije CG ali možda bi bilo bolje da su izabrali alaj barjak ili onu gore postavljenu jer bi se bar oko toga Crnogorci manje svađali.
Zastava se mora sviđati svima i biti prihvaćena od svih.
Nema nikakvog smisla da se pojedinci oko toga svađaju jer to nije vrijedno svađe.

Никакве сличности. Прва је предивна природан орао. А ово је нека компјутерска птица

Da slažem se.
Ovaj orao je nekako neprirodan i slika je bez umjetničke vrijednosti.
Neki kažu da liči na albansku zastavu i to mnogima smeta.

Isto se može reći i za albansku zastavu da je još više neprirodna, kao da su je crtali malisorski čobani sa Šar planine
Flag_of_Albania.svg
.

Ja se slažem, da ako ta treba da bude (ili neka druga) da to mora biti ljepše nacrtana i da ima neku vrijednost a ne ovako naškrabano i neprirodno.

Poslednja izmena:

Back